Zonnepanelen installateurs in de buurt van Etterbeek

Een overzicht van alle zonnepanelen installateurs in de buurt van Etterbeek

Gratis offertes vergelijken Bespaar tot 40% door te vergelijken!

Je zoekt een zonnepanelen installateur in Etterbeek? Op deze pagina vind je alle dichtstbijzijnde zonnepanelen installateurs in Etterbeek. Alle installateurs in deze bedrijvengids zijn gecontroleerd bij de KBO (Kruispuintbank van Ondernemingen). Elke vakman heeft een bedrijfspagina met meer informatie als adres-, contactgegevens en openingstijden.

Besparen met zonnepanelen in Etterbeek?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je veel geld. Je energierekening zal flink lager uitvallen. Met 10 zonnepanelen per jaar bespaar je al gauw zo’n €550,- per jaar. De exacte besparing met zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren als de kwaliteit (het merk, type) van de zonnepanelen en het vermogen.

Omdat de prijzen van zonnepanelen installateurs uit Etterbeek verschillen adviseren we je om altijd meerdere offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen. Tip: Via onderstaande link vergelijk je snel en gemakkelijk offertes.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk offertes van zonnepanelen installateurs uit Etterbeek en omgeving en bespaar op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat je tot 40% bespaart door offertes te vergelijken.

Informatie over Etterbeek

Etterbeek is een plaats in de provincie Brussel en heeft in totaal 47786 inwoners, verdeeld in 22976 mannen en 24810 vrouwen. In totaal telt Etterbeek 22890 huishoudens.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk offertes & bespaar.

Vergelijk zonnepanelen leveranciers en bespaar tot 40%.


zonnepanelen installateur Etterbeek

Zonnepanelen installateur uit Etterbeek nodig?

Met zonnepanelen op het dak van je woning word je je eigen energieleverancier en bespaar je het hele jaar op je energiekosten. Op deze pagina lees je alles over de werkzaamheden van zonnepanelen installateurs uit Etterbeek voor particulieren en bedrijven. Ook lees je met welke kosten je rekening moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen en vind je handige bespaartips. De eerste krijg je alvast: door offertes te vergelijken kies je gemakkelijk de specialist met de beste prijs.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Deze offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast!

Interesse in zonnepanelen?

Overweeg je zonnepanelen? Slim, dat bepaart veel energiekosten.

Vergelijk zonnepanelen installateurs

Vergelijk gratis offertes van zonnepanelen installateurs uit jouw regio.

Bespaar tot 40%

Door de offertes van de specialisten te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de kosten!


Voordelen van zonnepanelen

 • Doordat je zelf energie opwekt met zonnepanelen in Etterbeek, bespaar je veel op je energierekening.
 • Door de korte terugverdientijd heb je de investering van de panelen er al binnen 10 jaar uit.
 • Bij de opwekking van zonne energie komen geen schadelijke stoffen vrij, waardoor het opwekken geheel veilig is. Dat is bij kernenergie niet het geval.
 • Daarnaast is zonne-energie onuitputtelijk. Er wordt verwacht dat er van fossiele brandstoffen nog een reserve van ongeveer 40 jaar is.
 • Met zonnepanelen draag je dus bij aan een beter milieu.
 • Aan zonnepanelen hoef je bijna geen onderhoud te voeren.
 • Pv-panelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar.


Zonnepanelen Etterbeek: de soorten

Er zijn tegenwoordig 4 verschillende soorten zonnepanelen die je door een installateur uit Etterbeek kunt laten plaatsen:

 • Polykristallijn panelen: deze panelen worden veel gekozen door hun voordelige prijs. Het rendement ligt echter wel minder hoog, waardoor deze panelen vooral geschikt zijn wanneer je er veel op je dak kwijt kunt.
 • Monokristallijn panelen: deze panelen hebben een hoger rendement dan polykristallijnpanelen. Daarom zijn deze panelen geschikt voor kleine daken.
 • Glas-glas panelen: deze nieuwere soort heeft het hoogste rendement en ook de langste levensduur.
 • Dunne film panelen: deze panelen zijn buigbaar, maar behalen minder rendement dan kristallijnpanelen. Ze zijn erg geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld een boot of een camper.

Zonnepanelen in Etterbeek laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

zonnepanelen prijs

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen in Etterbeek is voornamelijk afhankelijk van hoeveel panelen je laat plaatsen. In de prijstabel zie je dat het plaatsen van 15 panelen gemiddeld €7.080,-. Daar bespaar je vervolgens ongeveer €910,- per jaar mee. Wil je meer panelen op je dak? Wanneer je kiest voor 20 moet je rekening houden met een aanschafprijs van ongeveer €8.365,-.

In de prijstabel vind je meer prijsvoorbeelden van zonnepanelen. Ook zie je wat je jaarlijks ongeveer bespaart! De besparing is natuurlijk afhankelijk van je energieverbruik, maar die is ook meegenomen in de tabel. Wil je liever exacte prijzen weten? Vergelijk dan gratis offertes, zonder verplichtingen!

Zonnepanelen prijs 2021

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw)Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per zonnepanelen installateur verschillen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan.

Installatiekosten van zonnepanelen

Naast de aanschafprijs van de zonnepanelen zelf, moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten voor zonnepanelen installeren. Het is belangrijk om de plaatsing wel door specialisten te laten doen. Dan weet je namelijk zeker dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat je de maximale opbrengst krijgt.

Hoe hoog zijn de installatiekosten?

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je door installateurs uit Etterbeek laat plaatsen, moet je rekening houden met kosten tussen de €750,- en €2.000,- voor de installatie.

Op zoek naar een specialist? Vergelijk gratis offertes!

Tips om te besparen op de kostprijs

Wanneer je zonnepanelen op je plat of hellend dak hebt liggen, bespaar je ieder jaar aanzienlijk op je energierekening. Toch moet je natuurlijk eerst wel een investering doen. Om dat bedrag zo laag mogelijk te houden, vind je hier een aantal handige bespaartips:

 • Een van de prijsfactoren van zonnepanelen installateurs uit Etterbeek is de voorrijkosten. Deze houd je zo laag mogelijk door een specialist uit de buurt in te schakelen.
 • Deel je je dak met de buren? Dan is het handig om hen te vragen of zij ook interesse hebben in PV-panelen. In het geval van een groepsaankoop van zonnepanelen in Etterbeek profiteer je vaak van kwantumkorting. Bovendien kunnen de installateurs efficiënter werken, waardoor je ook op de installatiekosten bespaart.
 • Door gratis offertes te vergelijken kies je je zonnepanelen installateur bewust en ga je altijd voor de beste prijs.

Besparen op de installatiekosten?

Vergelijk installateurs en kies de vakman met de beste prijs!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doet een zonnepanelen installateur in Etterbeek?

De werkzaamheden van een zonnepanelen installateur uit Etterbeek bestaan natuurlijk voornamelijk uit het plaatsen van de panelen. Maar daar gaan wel enkele voorbereidingen aan vooraf. Daarnaast is de installateur uiteraard expert in het aansluiten van de panelen op je elektrische installatie. Dat doet hij op de juiste manier, zodat je het hoogst mogelijke rendement behaalt. Hieronder lees je meer over de stappen die een zonnepanelenspecialist doorloopt. Benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang gratis offertes.

1. Bestellen van zonnepanelen en benodigde materialen

De eerste stap in het plaatsen van zonnepanelen is beslissen welke soort de beste zonnepanelen voor jou zijn. Bij die beslissing voorziet de zonnepanelen installateur je graag van meer informatie en deskundig advies. Als de beslissing genomen is, bestelt de vakman alle panelen en de andere benodigde materialen, zoals de bekabeling en de omvormer.

2. Legplan van zonnepaneel installateur

Als je weet hoeveel PV-panelen je wilt laten plaatsen, is het tijd om na te denken over het legpatroon. De leveranciers van zonnepanelen uit Etterbeek helpen je daar uiteraard bij. Het legplan bepaalt hoe je dak eruit gaat zien. Afhankelijk van de afmeting van ieder zonnepaneel, de hellingsgraad en de ligging van het dak maakt de vakman het legplan waaruit het meeste rendement behaald wordt. Op een plat dak liggen de zonnepanelen op een metalen onderstel om de juiste hellingsgraad te bereiken.

3. Zonnepanelen plaatsen

Als het legplan klaar ligt en alle panelen en materialen besteld en geleverd zijn, gaan de zonnepanelen installateurs uit Etterbeek over tot de daadwerkelijke plaatsing. Om veilig te werken, gebruiken specialisten een veiligheidsharnas. Je hoeft dus zelf het dak niet op te klimmen.

Voor de plaatsing wordt eerst het dak voorbereid. Op de dakbedekking plaatsen de installateurs een metalen frame. Ook brengen ze al de bedrading aan alvorens ze de panelen monteren. De bedrading gaat door het dak heen naar de omvormer, die onder het dak geplaatst wordt in een goed geventileerde ruimte.

Daarna plaatsen ze de zonnepanelen. Om de zware panelen omhoog te tillen gebruiken de specialisten vaak een handige traplift. Deze laatste stap gaat vaak snel en kan meestal binnen één dag uitgevoerd worden, zonder overlast van de werkzaamheden.


Bespaar energiekosten met zonnepanelen in Etterbeek!

Vind een betaalbare specialist door offertes te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken


4. Hoe werkt het aansluiten van zonnepanelen?

Wanneer de panelen op het dak liggen, is het tijd om deze aan te sluiten op het elektrische systeem van je woning. Het aansluiten laat je best aan ervaren zonnepanelen plaatsers uit Etterbeek over, zodat je zeker weet dat dit op de juiste manier gebeurt.

Hoe zonnepanelen aansluiten?

De zonnepanelen worden als eerste aangesloten op de omvormer. Deze zet de zonnestroom om in wisselstroom van 230V, de stroom die nodig is om apparaten te gebruiken. Daarna sluit de vakman de omvormer aan op de elektriciteitsmeter in de meterkast. De installateur controleert altijd of je stroommeter geschikt is voor zonnepanelen. Indien nodig plaatst hij een nieuwe meter. Vaak is ook een extra stop/groep nodig om de panelen op aan te sluiten.

Als de specialisten zeker weten dat alles goed werkt, ruimen ze alle rommel op en leggen ze de werking van de app of opbrengstmeter uit. Je begint direct met stroom opwekken!

zonnepanelen installateurs Etterbeek

Zonnepanelen installateurs: tips voor het kiezen

Het is altijd verstandig om je firma voor zonnepanelen in Etterbeek bewust te kiezen. Daarom krijg je bij ons altijd meerdere gratis offertes om met elkaar te vergelijken. Natuurlijk kijk je dan als eerste naar de totaalprijs. Maar voor een goede vergelijking let je op meer zaken. Welke zijn dat? Hieronder staan 8 punten uitgelegd waar je op let bij het kiezen van de beste installateur uit je regio.

1. Vraag naar referenties

Om zeker te weten dat een installateur kwaliteitswerk levert, is het verstandig om naar referenties te vragen. Dan hoor je van oud-klanten van de zonnepanelen installateurs uit Etterbeek hoe de service van de vakman was en of het gehele proces naar wens is verlopen. Hoor je positieve verhalen van de referenten? Dan schakel je die specialist met een gerust hart in.

2. Is de installateur ervaren en bekwaam?

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een installateur inschakelt die goed weet wat hij doet. Om zeker te zijn van een ervaren en bekwame vakman controleer je daarom best op keurmerken. Een van de keurmerken waar je op kunt letten is het certificaat van bekwaamheid van de Vlaamse overheid. Het certificaat wordt alleen uitgereikt aan specialisten van groene energiesystemen, zoals zonnepanelen. Je weet dat zeker dat je een goede vakman inschakelt en dat de panelen een lange levensduur hebben.

3. Met welke zonnepanelen en merken wordt er gewerkt?

Wil je PV-panelen laten installeren? Dan zie je al snel dat je keuze hebt uit veel verschillende merken. Over het algemeen betaal je voor gerenommeerde merken meer, maar je weet dan wel zeker dat je kwaliteitspanelen aanschaft. Welk merk is voor jou de beste keuze? Daar kan de installateur je meer over vertellen. Die heeft ervaring met alle merken en weet precies welke PV-installatie voor jou de beste is.

Welke merken worden veel gebruikt door de zonnepanelen installateurs?

 • Bisol
 • Sunpower
 • SPS Solar
 • Izen

Leer alles over zonnepanelen in 3 minuten


4. Wat zijn de garantievoorwaarden?

Wanneer je het plaatsen van zonnepanelen door een erkende installateur overlaat, weet je zeker dat je kwaliteitswerk geleverd krijgt. Toch kan er altijd iets fout gaan. Dan is het fijn wanneer je garantie hebt. De mankementen worden dan meestal kosteloos verholpen.

Daarom is het verstandig om bij het vergelijken van offertes ook op de garantievoorwaarden te letten. Controleer niet alleen op garantie op de gebruikte materialen, maar ook op de plaatsing.

5. Zelfstandig installateur of onderdeel van firma?

Wanneer je offertes vergelijkt zie je vaak ook dat je keuze hebt uit een grote firma of juist zelfstandige installateurs. Wanneer je kiest voor een grote firma, is er vaak eerder tijd voor jouw klus. Dat komt omdat er meerdere installateurs zijn. Kies je voor een eenmanszaak, dan heb je als voordeel dat je service vaak persoonlijker is.

6. Zonnepanelen installateur in de regio Etterbeek?

De voorrijkosten is een van de factoren die de totaalprijs van zonnepanelen bepaalt. Hoewel dit in de eerste instantie geen grote kostenpost lijkt, kunnen de kosten toch behoorlijk oplopen als de installateurs een eind moeten rijden. Daarom schakel je best een zonnepanelen firma uit regio Etterbeek in. Dan houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.

7. Zijn de prijzen duidelijk?

Waarschijnlijk kijk je wanneer je de offertes binnen hebt als eerste naar de prijs. Dat is ook begrijpelijk, want je wilt natuurlijk weten hoe hoog je investering is. Maar om goed te vergelijken, is het wel belangrijk om te controleren of de totaalprijzen wel op dezelfde manier zijn opgebouwd. Is de btw bijvoorbeeld overal inbegrepen. Zijn er nog bijkomende kosten war je rekening mee moet houden? Zijn de materiaalkosten inbegrepen? Als je al deze factoren meeneemt, maak je een goede vergelijking.

8. Vergelijk gratis offertes

Zoals eerder gezegd is het verstandig om niet zomaar een zonnepanelen installateur te kiezen. Best vergelijk je eerst het aanbod van verschillende specialisten. Zo weet je zeker dat je de beste vakman uit de buurt kiest voor het plaatsen van jouw zonnepanelen. Door gratis offertes te vergelijken krijg je altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

zonnepanelen Etterbeek

Zonnepanelen zelf plaatsen of uitbesteden aan ervaren plaatser?

Wanneer je een handige klusser bent en geen last hebt van hoogtevrees is het mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen. Wel moet je enige ervaring met elektrische systemen hebben, om de panelen te kunnen aansluiten. Best schakel je daarvoor toch een ervaren vakman in. Die heeft namelijk verstand van elektriciteit en ervaring met alle zonnesystemen, dat de aansluiting altijd perfect en snel verloopt.

Wat zijn de voordelen van een vakman?

Ten eerste hoef je zelf niet het dak op. Dat is een gevaarlijke klus. Specialisten gebruiken een veiligheidsharnas om veilig te kunnen werken. Daarnaast is het aansluiten van de zonnepanelen belangrijk en specialistisch werk, waarbij mij een extra stop/groep geplaatst moet worden of zelfs een nieuwe elektriciteitsmeter.


Vakman gezocht voor zonnepanelen plaatsen?

Start nu je offerteaanvraag en ga voor de specialist met het beste aanbod!

Start gratis offerteaanvraag


Vergunning nodig?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen door een installateur in Etterbeek? In de meeste gevallen heb je daar geen vergunning voor nodig. Panelen op het dak plaatsen mag, op een enkele uitzondering, zonder toestemming. Wanneer je zonnepanelen op je gevel of op een kantoorpand wilt laten plaatsen, is er vaak wel toestemming nodig. Dat geldt ook voor panelen op monumentale panden. Op omgevingsloketvlaanderen.be of bij je gemeente check je snel of jij een vergunning moet aanvragen.

Premie op zonnepanelen in 2021?

Je weet misschien dat er landelijke premies zijn voor het energiezuiniger maken van je woning. Helaas gelden die niet voor zonnepanelen. Op dit moment zijn er dus geen premies voor het plaatsen van zonnepanelen. Vanaf 2021 komt daar echter verandering in. Dan kan je een premie aanvragen wanneer je PV-panelen laat plaatsen met een omvormer met een vermogen van maximaal 10 kilovoltampère. Wil je meer weten? Kijk op vlaanderen.be.

Lees ook meer over zonnepanelen subsidie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Er komt veel op je af wanneer je je verdiept in alle mogelijkheden van zonnepanelen. Hoe werken PV-panelen? Welke soort moet ik kiezen? Waarschijnlijk komen er veel vragen bij je op. Om je daarbij te helpen vind je hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Zit je vraag er niet tussen? Via de gratis offerteservice kom je snel en vrijblijvend in contact met installateurs uit Etterbeek.

Benieuwd of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Op de zonnekaart van Energiesparen.be zie je in hoeverre je dak geschikt is voor zonne-energie.


Hoe zonnepanelen plaatsen?

Wanneer het legplan klaar is en alle materialen klaarliggen, brengen de monteurs eerst een metalen frame aan. Ook plaatsen ze de bedrading. Daarna monteren ze de panelen en sluiten ze alles aan op de omvormer en vervolgens de meterkast. Je begint direct met energie opwekken!

Benieuwd naar de kosten? Vraag gratis offertes aan.

Wie mag zonnepanelen plaatsen?

In principe mag iedereen zonnepanelen plaatsen. Toch is het altijd verstandig om deze klus aan een expert over te laten. Die heeft veel ervaring met verschillende zonne-installaties en zorgt ervoor dat alles snel en op de juiste manier geplaatst wordt, waardoor je rendement optimaal is.

Ontdek hier de tips bij het kiezen van een geschikte zonnepanelen installateur.

Hoe zonnepanelen aansluiten?

Een installateur zorgt ervoor dat de panelen eerst op een omvormer worden aangesloten. Die zorgt ervoor dat de zonnestroom wordt omgevormd naar bruikbare wisselstroom. Deze stroom gaat vervolgens via de elektriciteitsmeter naar je apparaten. Soms is een nieuwe meter of een nieuwe stop nodig.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Je berekent hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen door je totale energieverbruik per jaar te delen door 0.85. De uitkomst daarvan deel je door de opbrengst in WattPiek (WP) per paneel. Dus stel je gebruikt 3.000 KwH aan stroom per jaar. Je hebt dan 3.000 / 0.85 = 3529 aan WP nodig. Bij een paneel die 270 WP opwerkt heb je dus 13 zonnepanelen nodig. Uiteraard is het ook afhankelijk van je budget en type / ruimte op dak.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 5000kwh?

Een zonnepaneel wekt ongeveer 260 kWh per jaar aan stroom op. Voor een opbrengt van 5000 kWh heb je dus 19 zonnepanelen nodig. Door je gewenste opbrengst te delen door 260 kWh bereken je eenvoudig het aantal panelen dat je nodig hebt. Het exacte aantal is ook afhankelijk van de ligging en de hellingsgraad van je dak.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De exacte opbrengst van een PV-installatie is afhankelijk van de ligging en de hellingsgraad van je dak. Daarnaast geldt uiteraard: hoe meer panelen, hoe meer opbrengst. Met een dak op het zuiden wek je ongeveer 150 kWh stroom per m² per jaar op. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt daardoor op 10 jaar.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen komt door een spanningsverschil in de kristallen in PV-panelen. Zonnestralen worden door deze kristallen omgezet in elektrische energie. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat er een wisselstroom van 230V gemaakt wordt. Die stroom heb je nodig om elektrische apparaten te gebruiken.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

  Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen:

  • Polykristallijn met een goed rendement en een aantrekkelijk prijs.
  • Monokristallijn met een beter rendement, maar ook een hogere prijs.
  • Dunne film voor buigbare panelen op een boot of caravan.
  • Glas-glas met het beste rendement en de langste levensduur.

  Lees hier meer over het vergelijken van zonnepanelen.

Welke zonnepanelen kiezen?

De beste soort zonnepanelen voor jou is afhankelijk van je situatie. Wil je de nieuwste panelen met het beste rendement? Kies dan voor glas-glas panelen. Heb je een groot dakoppervlak beschikbaar? Dan zijn polykristallijnpanelen een goede keuze. Dunne film panelen zijn buigbaar een daardoor geschikt voor montage op bijvoorbeeld voertuigen.

Hoe zonnepanelen reinigen?

Hoewel vaak gezegd wordt dat regen de panelen op je dak wel schoonmaken, is een jaarlijkse schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Door deze in april te laten doen, weet je zeker dat je panelen de hele zomer zoveel mogelijk energie opwekken. Specialisten gebruiken een telescoopborstel om de panelen gemakkelijk te reinigen.


Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een levensduur van in ieder geval 25 jaar. In Vlaanderen wordt echter meestal wel een levensduur van 40 jaar behaald. Dat heeft te maken met ons klimaat. De coating op de panelen is van sterke invloed op de levensduur. De omvormer moet je waarschijnlijk eerder vervangen, die gaat tussen de 10 en 15 jaar mee.


zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je je eigen stroomleverancier worden en je steentje bijdragen aan een beter milieu? Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks veel op je energierekening. Met een vakkundige zonnepanelen installateur in Etterbeek krijg je altijd een perfecte service en kwaliteitswerk.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken vind je altijd de specialist met de beste prijs. Je bespaart zo tot wel 40%!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken


Gratis zonnepaneel offertes vergelijken?

Vergelijk zonnepaneel installateurs uit je regio en bespaar op de kosten.

Start gratis offertesaanvraag