Zonnepanelen in Luik-Stad plaatsen?

Kom gemakkelijk en snel in contact met zonnepanelen installateurs uit Luik-Stad en omgeving. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen installateurs Luik-Stad

Top 10 zonnepanelen installateurs in Luik-Stad

Compleet overzicht van alle zonnepanelen installateurs in Luik-Stad en omgeving

Gratis offertes vergelijken Bespaar tot 40% door te vergelijken!

Op zoek naar een zonnepanelen installateur in Luik-Stad? Alle 10 zonnepanelen installateurs uit Luik-Stad in 1 overzicht. Iedere installateur uit deze gids is handmatig geselecteerd door ons serviceteam en heeft een eigen bedrijfspagina met o.a. openingstijden, adres- en contactgegevens.

Besparen met zonnepanelen in Luik-Stad?

Wist je dat je veel geld bespaart met zonnepanelen op je dak? De energierekening zal een flink stuk lager uitvallen. Met 10 zonnepanelen per jaar bespaar je al snel zo’n €550,- per jaar. De exacte besparing met zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren als de kwaliteit (het merk en type) en het vermogen.

Zonnepanelen installateurs hanteren verschillende prijzen. Daarom adviseren we je om meerdere offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk meerdere offertes van zonnepanelen installateurs uit Luik-Stad en omgeving en bespaar op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat je tot 40% bespaart door offertes te vergelijken.

Over Luik-Stad

Luik-Stad is een plaats in Luik met 197327 inwoners bestaande uit 97854 mannen en 99473 vrouwen. Per 91658 huishoudens is er 1 zonnepanelen installateur beschikbaar.

Handige artikelen:

Je ontdekt alle artikelen op onze gidspagina.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk offertes & bespaar.

Overzicht van de top 10 zonnepanelen installateurs in Luik-Stad en omgeving

Vergelijk zonnepanelen leveranciers en bespaar tot 40%.


zonnepanelen installateur Luik-Stad

Zonnepanelen installateur in Luik-Stad nodig?

Zonnepanelen installateur in Luik-Stad nodig voor het plaatsen van zonnepanelen? Goede keuze! Door het plaatsen van zonnepanelen word je je eigen energieleverancier en bespaar je flink op je energiekosten.

Op deze pagina lees je alles over zonnepanelen, het inschakelen van een installateur en natuurlijk vind je hier ook prijsinformatie en een aantal handige bespaartips.

Zonnepanelen installateur Luik-Stad: alle info

 • De kosten voor 10 zonnepanelen zijn ongeveer €5.200,-. Voor 15 panelen betaal je gemiddeld €7.080,-.
 • De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren: type paneel, hoeveelheid en installatie.
 • Het installeren van zonnepanelen kost gemiddeld tussen de €750,- en €2.000,.
 • Er zijn verschillende types zonnepanelen, namelijk de polykristallijn panelen, de monokristallijn panelen, de glas-glas panelen en de dunne film panelen.
 • Zonnepanelen hebben veel voordelen: korte terugverdientijd van je investering, je bespaart op je energiekosten, het is goed voor het milieu en ze vereisen weinig onderhoud.
 • Ook in 2024 zijn er premies beschikbaar. Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing.


Wat kosten zonnepanelen in Luik-Stad?

De prijs is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je laat aansluiten. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor 11 panelen betaal je gemiddeld €5.645,- en bespaar je tot wel €650,- per jaar! Kies je voor de installatie van 20 zonnepanelen in Luik-Stad? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde investering van €8.365,-. Je bespaart dan gemiddeld wel €1.170,- per jaar!

In de volgende prijstabel vind je meer voorbeelden van de prijs van zonnepanelen. Ook vind je een handig overzicht van de jaarlijkse energiebesparing, op basis van gemiddeld energieverbruik voor je huishouden.

Zonnepanelen prijs 2024

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw)Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per zonnepanelen installateur verschillen.

Installatie zonnepanelen: kosten

Wat kost het laten installeren van zonnepanelen? Naast de aanschafprijs van de zonnepanelen zelf, moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten voor het plaatsen. Met vakmensen weet je zeker dat de installatie op de juiste manier gebeurt, zodat je het hoogste rendement behaalt.

Afhankelijk van het aantal panelen dat de erkende zonnepanelen installateurs uit Luik-Stad plaatsen, betaal je tussen de €750,- en €2.000,- voor de installatie.


Prijsvoorbeelden


Plaatsen van 13 zonnepanelen. Viktor uit Brugge wil graag 13 zwarte zonnepanelen plaatsen. Hiermee wil hij zijn volledige stroomverbruik, zo’n 3.000 kWh per jaar, opwekken. De totale investering bedraagt €6.425,- inclusief installatiekosten en btw. Viktor maakt gebruik van de investeringspremie van de netbeheerder Fluvius. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Voor zijn zonnepanelen geldt de volgende rekensom: 13 panelen x 270 Wp = 3,51 kWp. Dit vermenigvuldigen met 300 euro per kWp (in 2022) = €1.053,-. Viktor voldoet aan alle voorwaarden voor de premie. Het uiteindelijke bedrag voor zijn zonnepanelen is dan dus €5.372,-
Zonnepanelen installeren voor een 4-persoons huishouden. Paulien haar gezin bestaat uit 4 personen. Gemiddeld verbruikt haar gezin zo’n 4.000 kWh per jaar aan stroom. Ze wil dit graag opwekken met zonnepanelen. Hiervoor zijn er ongeveer 17 zonnepanelen (270 Wp per paneel) benodigd. De investering bedraagt €7.625,-. Helaas komt Paulien niet in aanmerking voor de premie. Toch heeft ze voor zonnepanelen gekozen, om gemiddeld €1.040,- per jaar op haar energierekening te besparen.

Tips om te besparen op de kostprijs

Hoewel je met zonnepanelen jaarlijks veel bespaart op je energierekening, moet je natuurlijk eerst wel een investering doen. Die investering wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. Met de volgende bespaartips houd je de kosten voor zonnepanelen zo laag mogelijk!

 • Deel je een dak met de buren? Vraag hen dan of zij ook zonnepanelen willen laten plaatsen. De vakman kan dan efficiënter werken en vaak krijg je ook kwantumkorting bij een groepsaankoop van zonnepanelen.
 • Schakel altijd een specialist uit de buurt in. Daarmee houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
 • Kies je zonnepanelen installateur bewust. Door gratis offertes te vergelijken kies je altijd voor de specialist met de beste prijs.

Besparen op de kosten van zonnepanelen in Luik-Stad?

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de totaalprijs!

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen Luik-Stad: de soorten

Er zijn momenteel 4 soorten zonnepanelen in Luik-Stad die je kunt laten installeren. Panelen gemaakt van silicum worden het meest gekocht. Daarbij heb je keuze tussen monokristallijn en polykristallijn panelen. Daarnaast bestaan er ook dunne film panelen, die ook wel amorf silicum zonnepanelen heten. De laatste soort is ook de nieuwste. Dit zijn de glas-glas panelen.

Wat zijn de voordelen van iedere soort?

 • Monokristallijn: zonnepanelen een zeer hoog rendement, dus geschikt voor kleine daken.
 • Polykristallijn: een budgetvriendelijke keuze, geschikt voor grote daken.
 • Dunne film: buigzaam, dus geschikt voor plaatsing op voertuigen, voorgevels, enzovoorts.
 • Glas-glas: een zeer hoog rendement en een langere levensduur.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

 • Je bespaart ieder jaar op je energierekening.
 • De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 10 jaar. Dat betekent dat je de investering er snel uit hebt!
 • De energie uit zonnepanelen is door de werking helemaal veilig, er komen geen schadelijke stoffen vrij bij de productie. Dat is bij kernenergie niet het geval.
 • Zonne-energie is onuitputtelijk. Fossiele brandstoffen hebben waarschijnlijk nog maar een reserve van maximaal 40 jaar.
 • Door zonnepanelen te laten plaatsen draag je bij aan een beter milieu en minder vervuiling.
 • Een zonnepaneel vereist bijna geen onderhoud.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van wel 25 jaar.

zonnepanelen prijs

Wat doet een zonnepanelen installateur in Luik-Stad?

Bij het plaatsen van zonnepanelen doorloopt de installateur in principe vier stappen. Eerst bestelt hij de panelen en de benodigde materialen. Ook maakt hij voor het leggen samen met je een legplan op basis van het dakoppervlak en de afmeting van een zonnepaneel. Daarna gaat de erkende zonnepanelen installateur in Luik-Stad aan de slag met plaatsen. Als laatste sluiten zij de panelen op de juiste wijze aan en dan begin je direct met het besparen van energiekosten!

1. Bestellen van zonnepanelen en benodigde materialen

Stap 1 in het proces van zonnepanelen plaatsen is het bestellen van de alle benodigde materialen, waaronder uiteraard de panelen zelf. Je kiest zelf de beste zonnepanelen voor je situatie en budget. De installateur vertelt je graag meer over de verschillende soorten en geeft je ook persoonlijk en deskundig advies. Naast de panelen zijn er meer materialen nodig, zoals de omvormer.

2. Legplan van zonnepaneel installateur

Als je weet hoeveel zonnepanelen er op je dak komen, is het belangrijk om te bepalen waar deze precies gelegd gaan worden. Samen met de installateur maak je daarvoor een legplan. De installateur houdt rekening met de hellingsgraad van het dak en de windrichting, zodat je het hoogst haalbare rendement bereikt. Ook op een plat dak zijn zonnepanelen mogelijk, dan wordt gebruik gemaakt van speciale steunen om de beste hellingsgraad te bereiken.

3. Zonnepanelen plaatsen

Als alle materialen geleverd zijn en het legplan is gemaakt, wordt de datum geprikt voor het daadwerkelijke plaatsen. Het voordeel van installateurs is dat je zelf niet op het dak hoeft te klimmen. De specialisten gebruiken harnassen om ervoor te zorgen dat zij veilig werken.

Hoe gaat het plaatsen?

De zonnepanelen installateur plaatst eerst een montage-unit. Dat is een metalen frame waarop de panelen geplaatst worden. Alle bekabeling wordt alvast geplaatst in dit frame, zodat die later snel met de panelen verbonden kan worden. Ook wordt de bekabeling door het dakoppervlak heen naar binnen geleid naar de omvormer.

Daarna gaan de specialisten verder met het plaatsen van de zonnepanelen in Luik-Stad. Zij gebruiken daarbij vaak een traplift om de zware panelen naar boven te tillen. Het plaatsen van de panelen in het frame gaat heel snel, vaak binnen een dag.

4. Hoe werkt het aansluiten van zonnepanelen?

Als de panelen op het dak liggen, gaan de installateurs verder met het aansluiten. Als eerste sluiten zij de panelen met de bekabeling aan op de omvormer. Dit apparaat wordt altijd vlak onder het dakoppervlak geplaatst in een goed geventileerde ruimte.

Wat is de volgende stap?

De omvormer moet vervolgens op elektriciteitsmeter in de meterkast worden aangesloten voor de indienststelling van de installatie. De installateur controleert of je elektriciteitsmeter geschikt is om zelf energie op te wekken. Indien nodig plaatst hij een nieuwe meter. Vaak is daarbij een nieuwe groep nodig. Ook dat wordt voor je geregeld door de installateurs.

Als laatste ruimen de specialisten alle rommel op en controleren ze of het systeem werkt. Daarna ben je je eigen energieleverancier!

zonnepanelen installateurs Luik-Stad

Zonnepanelen installateurs Luik-Stad: tips voor het kiezen

Wanneer je gebruikmaakt van de offerteservice ontvang je snel een aantal offertes van zonnepanelen installateurs uit Luik-Stad. Natuurlijk let je als eerste op de totaalprijs bij het vergelijken. Maar er zijn meer zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de beste firma voor zonnepanelen kiest. Waar let je op met vergelijken?

1. Vraag naar referenties

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten dat jouw installateur veel tevreden klanten heeft. Daarom is het verstandig om naar referenties te vragen. Dan hoor je van oud-klanten hoe de service van de installateur is en of het hele proces naar wens is verlopen. Zo ga je zorgeloos met een zonnepanelen installateur in zee.

2. Is de installateur ervaren en bekwaam?

Om er zeker van te zijn of je een installateur inschakelt die de beste kwaliteit levert kun je de bedrijven controleren op een certificaat van bekwaamheid. Dit certificaat wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven aan installateurs van groene energiesystemen, zoals zonnepanelen. Met dit certificaat weet je zeker dat je een goede vakman inschakelt en dat de gebruikte materialen van goede kwaliteit en met een lange levensduur zijn.

3. Met welke zonnepanelen en merken wordt er gewerkt?

Wanneer je PV-panelen wilt aanschaffen, komt je er al snel achter dat er veel keuze is in verschillende zonnepanelen merken. Welk merk PV-installatie is het beste? Over het algemeen geldt dat je bij gerenommeerde en bekende merken ook echt kwaliteit mag verwachten. Je installateur geeft je graag meer informatie en deskundig advies, zodat je de beste keuze maakt.

Enkele veel gekozen merken op een rij:

 • Sunpower
 • Izen
 • Bisol
 • SPS Solar

Leer alles over zonnepanelen in 3 minuten


4. Wat zijn de garantievoorwaarden?

Een vierde zaak waarom je kunt letten bij het vergelijken van offertes is de garantievoorwaarden. Hoewel je met een ervaren zonnepanelen installateur verzekerd bent van kwaliteitswerk, kan er natuurlijk altijd iets misgaan. Dan is het fijn als je garantie hebt en dat de mankementen kosteloos worden hersteld. Controleer daarom op garantie op de service en op de materialen.

5. Zelfstandig installateur of onderdeel van firma?

Ook heb je bij het vergelijken van zonnepanelen installateurs de keuze uit zelfstandige vakmensen of grotere firma’s. Een grotere firma heeft als voordeel dat er veel installateurs in dienst zijn, waardoor je vaak snel geholpen wordt. Een klein bedrijf heeft als voordeel dat de service vaak wat persoonlijker is.

6. Zonnepanelen installateur in de regio Luik-Stad?

Een van de factoren die de totaalprijs van zonnepanelen bepaalt is de voorrijkosten. Hoewel dit een klein bedrag per kilometer is, kan het totaal toch behoorlijk oplopen als de installateurs ver moeten rijden. Daarom kijk je best ook even naar de locatie van het zonnepanelenbedrijf. Hoe dichterbij de zonnepanelen installateur uit Luik-Stad namelijk bij jouw huis is, hoe lager de voorrijkosten zijn.

7. Zijn de prijzen duidelijk?

Waarschijnlijk kijk je wanneer je de offertes binnen hebt als eerste naar de totaalprijs. Maar om goed te kunnen vergelijken, is het belangrijk om te controleren of de totaalprijzen wel op dezelfde manier zijn opgebouwd. Zijn de materiaalkosten bijvoorbeeld inbegrepen? En is de totaalprijs inclusief of exclusief btw? Zijn er nog bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden? Als je al deze factoren meeneemt, zorg je voor een goede vergelijking.

8. Vergelijk gratis offertes

Best kies je je zonnepanelenexpert bewust. Met onze offerteservice doe je dat heel gemakkelijk. Je hoeft namelijk maar één aanvraag te doen en je krijgt offertes van verschillende zonnepanelen installateurs. Door deze gratis offertes te vergelijken kies je altijd de vakman met het beste aanbod. Zo krijg je de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

zonnepanelen Luik-Stad

Zonnepanelen zelf plaatsen of uitbesteden aan ervaren plaatser?

Wil je graag zonnepanelen in Luik-Stad, maar twijfel je of je daarvoor een specialist wilt inschakelen? Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te plaatsen, maar dan moet je wel enige kennis van zaken hebben. Daarnaast mag je geen last van hoogtevrees hebben, want voor het plaatsen van zonnepanelen breng je veel tijd op het dak van je huis door. In de praktijk is het vaak beter om een specialist in te schakelen.

Wat zijn de voordelen?

Ten eerste hoef je zelf dit gevaarlijke werk niet te doen. Professionele installateurs gebruiken speciale harnassen, zodat ze veilig kunnen werken. Door hun ervaring gaat het plaatsen erg snel en precies op de juiste manier.

Vergunning zonnepanelen nodig?

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen in Luik-Stad te laten plaatsen door installateurs? In de meeste gevallen is een vergunning aanvragen niet nodig, maar in sommige gevallen wel. Wanneer je zonne energie wilt opwekken op een monumentaal pand of op de gevel van je woning of kantoorpand heb je waarschijnlijk wel een vergunning nodig. Het is daarom altijd verstandig om bij je gemeente na te vragen of je een vergunning nodig hebt. Dat doe je gemakkelijk op omgevingsloketvlaanderen.be.

Premie op zonnepanelen in 2024?

Vanaf 2021 is er weer een prmie op het plaatsen van zonnepanelen. Het gaat dan om PV-panelen bij huishoudens, met een vermogen van de omvormer van maximaal 10 kilovoltampère. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Lees ook meer over zonnepanelen premies in 2024 op dez pagina.

Belangrijke aandachtspunten: de premie stopt eind 2024 en je moet de zonnepanelen laten plaatsen door een erkend installateur.

Thuisbatterij voor opslaan zonne-energie

Je kunt zelf energie thuis opslaan met een thuisbatterij. De energie die je niet gebruikt wordt opgeslagen in de batterij en pas wanneer deze vol is, gaat je overtollige opgewerkte energie uit de zonnepanelen naar het stroomnet.

Met een thuisbatterij bespaar je op je energiekosten. Je gebruikt namelijk eerst je zelfopgewerkte energie en pas wanneer de batterij leeg is, maak je gebruik van het stroomnet. In een thuisbatterij kun je energie een paar uur tot een paar dagen opslaan. Het is dus niet geschikt om energie uit de zomer op te slaan tot de winter.

Er zijn verschillende soorten en merken thuisbatterijen. De kosten liggen ongeveer tussen de €6.500,- en de €13.000. Er is nu geen premie beschikbaar voor het plaatsen.

zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen Luik-Stad plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je je eigen zonne-energie opwekken? Met zonnepanelen in Luik-Stad word je je eigen energieleverancier en bespaar je het hele jaar op je energierekening. Met een specialist ben je verzekerd van een snelle en juiste plaatsing. Zoek niet verder naar een goede zonnepanelen installateur!

Door offertes te vergelijken kies je altijd de specialist met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wanneer je je verdiept in PV-panelen voor je woning komt er veel op je af. Wat is de juiste soort panelen voor mij? Hoe werken PV-panelen? Dat zijn enkele van de vragen die waarschijnlijk bij je op komen. Om je zoektocht gemakkelijker te maken vind je hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen over zonnepanelen.


Hoe zonnepanelen plaatsen?

Als het legplan is bepaald leggen de installateurs in een metalen frame. Daarna plaatsen ze de panelen en sluiten ze de bedrading aan. Ten slotte sluiten ze de panelen aan op de omvormer en vervolgens op de elektriciteitsmeter. Daarna begin je direct met energie opwekken!

Benieuwd naar de kosten? Vraag gratis offertes aan.

Wie mag zonnepanelen plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen mag door iedereen gedaan worden. Een professional gebruikt altijd een veiligheidsharnas, zodat hij veilig werkt. Het aansluiten in de meterkast laat je best over aan een specialist. Dan weet je zeker dat alles op de juiste manier wordt aangesloten, zodat je het maximale rendement behaalt.

Ontdek hier de tips bij het kiezen van een geschikte zonnepanelen installateur.

Hoe zonnepanelen aansluiten?

Het aansluiten laat je best door een installateur doen. Die zorgt ervoor dat de omvormer op de juiste manier wordt aangesloten. De omvormer zorgt ervoor dat de zonnestroom wordt omgezet naar wisselstroom van 230V. Soms is daarbij een nieuwe elektriciteitsmeter nodig of een nieuwe stop in de stoppenkast.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Het aantal zonnepanelen dat voor jouw situatie het beste is, is afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak, je stroomverbruik en je budget. Je berekent het door je totale energieverbruik per jaar te delen door 0.85. De uitkomst daarvan deel je door de opbrengst in WattPiek (WP) per paneel. Dus stel je gebruikt 3.000 KwH aan stroom per jaar. Je hebt dan 3.000 / 0.85 = 3529 aan WP nodig. Bij een paneel die 270 WP opwerkt heb je dus 13 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 5000kwh?

Om ongeveer 5000 kWh aan zonnestroom op te wekken heb je 19 zonnepanelen nodig. Eén zonnepaneel wekt ongeveer 260 kWh per jaar op. Zo bereken je eenvoudig het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt bij jouw stroomverbruik. Het exacte aantal is afhankelijk van de ligging en de helling van je dakoppervlak.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van de ligging, de hellingsgraad van je dak en het aantal panelen dat je hebt. Met een dak op het zuiden wek je jaarlijks tot 150 kWh per vierkante meter zonnestroom op. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een PV-installatie rond de 10 jaar.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonnestralen om in elektrische energie door middel van spanningsverschillen in de panelen. De elektrische stroom die daarbij ontstaat wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom van 230 Volt, de stroom die nodig is om apparaten te kunnen gebruiken.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

  Er zijn 4 verschillende soorten zonnepanelen:

  • Monokristallijn met een uitstekend rendement.
  • Polykristallijn met een goed rendement en een aantrekkelijk prijs.
  • Dunne film voor panelen op een boot of caravan.
  • Glas-glas met het beste rendement en de langste levensduur.

  Lees meer over de beste zonnepanelen.

Welke zonnepanelen kiezen?

De beste soort panelen hangt van je situatie af. Bij een groot dakoppervlak kiest men vaak voor veel polykristallijn panelen. Bij minder ruimte is monokristallijn een betere keuze. Wil je de nieuwste panelen met het beste rendement? Dan kies je voor glas-glas. Voor buigzame panelen zijn dunne film panelen de beste keuze.

Hoe zonnepanelen reinigen?

Voor een optimale opbrengst is het verstandig om de panelen schoon te houden. Vaak zegt men dat een regenbui de panelen goed reinigt, maar een jaarlijkse schoonmaakbeurt is zeker geen overbodige luxe. De specialist gebruikt daarvoor een speciale telescoopborstel en zachte schoonmaakmiddelen die de coating van de panelen niet aantasten.


Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een levensduur van in ieder geval 25 jaar. In Vlaanderen bereiken de meeste panelen echter wel een levensduur van maar liefst 40 jaar. Dat komt door ons klimaat. Panelen van een goede kwaliteit gaan langer mee, evenals panelen met een sterke coating.