Zonnepanelen laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en kom in contact met professionele vakmannen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Onderhoud zonnepanelen » Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen: waarom en hoe doe je dat?

Als zonnepanelen vies worden, is het belangrijk om ze te reinigen: een vies zonnepaneel levert namelijk een stuk minder op: een klodder vogelpoep op één zonnepaneel kan je rendement al verminderen met 2% tot 5%. Zonnepanelen worden vies door onder andere vogelpoep, bladeren, stof en ander vuil.

Op deze pagina lees je hoe de zonnepanelen gereinigd worden en waar je op moet letten als je zelf aan de slag wil. Ook vertellen we je precies hoe vaak en vooral ook wanneer je dit moet doen!

Zonnepanelen reinigen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Zonnepanelen reinigen doe je eens per 1-5 jaar om de levensduur te verlengen en een hoger rendement te krijgen.
 • Reinig de zonnepanelen met een zachte (telescoop)borstel en osmosewater om strepen of beschadigingen te voorkomen.
 • Reinigingsmiddel is niet nodig. Gebruik in geval van hardnekkig vuil alleen reinigingsmiddel speciaal gemaakt voor zonnepanelen!
 • De kosten voor het laten schoonmaken van de zonnepanelen zijn gemiddeld €100,- tot €150,-, afhankelijk van het aantal panelen.
 • Reinig de panelen vlak voor de lente, wanneer er het liefst niet te veel zon is. Dan droogt het water te snel op en ontstaan er strepen.
 • Verticale zonnepanelen hebben meer last van vervuiling dan horizontale panelen. Check deze daarom dus extra vaak!


Stappenplan zonnepanelen reinigen

Benieuwd hoe een vakman zonnepanelen reinigt? Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je tot het beste resultaat komt.

Stap 1: inspectie & voorbereiding

Als eerste kijkt de vakman natuurlijk naar de panelen en beoordeelt hij de situatie. Zijn de panelen inderdaad toe aan een reiniging of valt het eigenlijk wel mee? Wat voor soort vervuiling zit er op de zonnepanelen, is het hardnekkig of juist gemakkelijk te verwijderen? Dit bepaalt namelijk de werkzaamheden die hij straks gaat uitvoeren.

Ter voorbereiding van het onderhoud schakelt de vakman de set zonnepanelen uit en verwijdert hij bladeren en takken van de panelen: dit voorkomt schade aan de zonnepanelen en maakt de reinigingsbeurt een stuk effectiever.

Stap 2: schoonmaken zonnepanelen

De tweede stap is het schoonmaken van de zonnepanelen. Dit doet de vakman met osmosewater: dit is gefilterd water zonder kalk, zout of nitraten. Zo laat het geen strepen achter, waardoor je zonnepanelen echt goed schoon worden. Schoonmaken gebeurt verder vaak met een telescoopborstel, waardoor de expert vanaf de grond de panelen kan reinigen. Dit hangt wel af van de hoogte van het dak, in sommige gevallen moet de vakman met een zachte spons het dak op.

Stap 3: zonnepanelen borstelen

Tot slot gebruikt de vakman een zachte borstel (die geen krassen achterlaat!) op de zonnepanelen te borstelen. Dit is nodig bij hardnekkige vervuiling, zoals mos, algen of vuil dat tijdens het reinigen niet weggaat.

zonnepanelen reinigen

Wat is de prijs voor het reinigen van zonnepanelen?

Als je het reinigen van de zonnepanelen zou uitbesteden dan betaal je gemiddeld €100,- tot €150,- exclusief btw. Sommige experts brengen eerst een startprijs in rekening, en daarna een extra prijs per paneel. De kosten voor het reinigen van de zonnepanelen zijn dan €40,- tot €50,- + €1,- tot €2,- per paneel. Bij een set van 20 panelen betaal je dan gemiddeld €90,- tot €100,-.

Reinigen zonnepanelen prijs 2024

WerkwijzeKosten* (excl. Btw)
Totaalprijs€100,- tot €150,-
Startprijs + prijs per paneel€40,- tot €50,- + €1,- tot €2,- extra per paneel

*Let op: dit zijn richtprijzen die kunnen verschillen

Waar moet je rekening mee houden bij het schoonmaken van zonnepanelen?

Je kan niet zomaar aan de slag met het schoonmaken van je zonnepanelen, dit moet voorzichtig gedaan worden. Zo voorkom je problemen en schade aan de panelen, waardoor je minder opbrengst hebt. Hieronder geven we je 4 belangrijke aandachtspunten voor het schoonmaken van zonnepanelen.

1. Wanneer kan ik het beste mijn zonnepanelen reinigen?

Je zonnepanelen leveren het meest op in de periode tussen april en oktober. Het is dus slim om je zonnepanelen voor deze periode een goede schoonmaakbeurt te geven: zo zijn ze helemaal klaar om zo veel mogelijk energie op te wekken. Daarnaast is het verstandig om de zonnepanelen te reinigen op een moment dat het niet te warm is en er niet te veel zonlicht is: dit zorgt ervoor dat het water te snel opdroogt en kunnen er strepen ontstaan, wat weer nadelig is voor de opbrengst.

2. Hoe vaak per jaar de zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak jij je zonnepanelen schoon moet maken, hangt helemaal af van de situatie. Sommige mensen kunnen hun panelen prima eens in de 5 jaar laten reinigen, terwijl anderen hun zonnepanelen juist elk jaar moeten reinigen. Kijk hierbij ook goed naar je panelen en de omgeving waarin je woont. Merk je dat er veel vogelpoep of ander vuil is, dan raden we aan om de panelen eens te laten reinigen. Controleer in ieder geval elk jaar (het liefst vlak voor de lente) of de panelen een reinigingsbeurt nodig hebben!

3. Wat gebruik je voor het reinigen van de zonnepanelen?

Het schoonmaken van de zonnepanelen kun je niet zomaar doen met je alledaags huishoudmiddeltjes. De experts gebruiken hiervoor osmosewater: dit is vrij van kalk, zouten en nitraten, waardoor het streeploos opdroogt: hierdoor wekken je panelen zoveel mogelijk energie op.

Om krassen en beschadigingen te voorkomen, raden we aan een zachte borstel of spons te gebruiken. Reinig je de zonnepanelen vanaf de grond, kies dan voor een zachte telescoopborstel.

Eventueel kun je een milde zonnepanelenreiniger gebruiken. Deze is in veel gevallen niet nodig, maar bij hardnekkige vervuiling kan het fijn zijn om toch een middel te gebruiken. Gebruik hier echt alleen een speciaal middel voor zonnepanelen voor en ga niet aan de slag met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel!

4. Meer vervuiling bij verticale panelen

Wist je dat vervuiling meer problemen oplevert bij verticale panelen? Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien, heeft een zonnepaneel 3 strings. Omdat zonnepanelen in een hoek staan, loopt vuil vaak naar de onderkant van het paneel. Bij een horizontaal paneel valt dit relatief mee: zoals je ziet is er slechts 1 string die minder presteert en de bovenste 2 blijven goed hun best doen.

Zoals je kan zien in het verticale paneel, hebben alle strings hier last van. Ze presteren alle drie minder, wat zorgt voor een groter rendementsverlies dan bij horizontale zonnepanelen. Het is dus extra belangrijk om bij verticale zonnepanelen op te letten op vervuiling!

zonnepanelen reinigen verticaal

Zelf zonnepanelen reinigen? Handige tips!

Ga je zelf aan de slag met het reinigen van zonnepanelen? Met deze praktische tips weet je zeker dat je panelen weer blinkend schoon zijn!

Tip 1: houd de zonnepanelen in de gaten!
We raden je aan om je zonnepanelen een paar keer per jaar even goed te controleren op vervuiling. Groot vuil, zoals bladeren en takken, kun je direct even weghalen. Zit er ook veel vogelpoep of viezigheid op dan kan een reiniging nodig zijn. Door regelmatig te controleren ben je er altijd op tijd bij!

Tip 2: gebruik een tuinslang
Soms is het betreden van het dak geen optie vanwege de veiligheid. Zie je wel vervuiling op je zonnepanelen maar kan je dit niet zelf verwijderen? Spuit de tuinslang op de panelen om het ergste vuil weg te spoelen. Nee, dit is niet de beste methode, maar het zorgt er wel voor dat het ergste vuil direct verdwenen is. Voor een verdere reiniging kun je dan een expert inschakelen.

Tip 3: zonnepanelen droog? Reinig dan zonder water
Heb je niet de juiste materialen om je zonnepanelen netjes en grondig schoon te maken, dan kun je ook proberen met een droge doek vuil te verwijderen. Doordat je geen water gebruikt ontstaan er ook geen strepen. Vaak is opgedroogd zand of vuil gemakkelijk te verwijderen. Let op: gebruik hier wel een zachte doek voor zodat je geen krassen krijgt.

Tip 4: gebruik valbescherming
Ga je zelf het dak op? Gebruik bij een schuin dak altijd veilige valbescherming om ongelukken te voorkomen. Je zou niet de eerste zijn die een misstap doet op het dak. Heb je niet de juiste materialen en ga je liever ook niet zelf het dak op? Schakel dan een vakman in om het werk voor je te doen.

Tip 5: huur benodigdheden
Heb je niet de juiste materialen in huis en wil je dit ook niet aanschaffen? Bij bouwmarkten kun je vaak de materialen die je nodig hebt huren. Zoals een steiger, stevige ladder of een telescoopreiniger. Zo hoef je geen grote aankopen te doen en bespaar je op de kosten!

Wist je dat er tegenwoordig ook zelfreinigende zonnepanelen zijn? Dit is een set panelen, uitgerust met sproeiers. De sproeiers kuisen de zonnepanelen eerst met een milde zonnepanelen zeep en spoelen de panelen dan af met water. Omdat het systeem osmosewater gebruikt droogt alles streeploos op.

Wat moet je vooral niet doen bij het schoonmaken van zonnepanelen?

Natuurlijk vertellen we je ook wat je vooral niet moet doen: zo voorkom je schade en ongelukken. De belangrijkste ‘dont’s!’ voor jou op een rijtje:

 • Zet geen gewicht op de zonnepanelen tijdens het reinigen. Ga er dus ook niet op staan, zitten of leunen. Hier zijn de zonnepanelen niet voor geschikt en de kans dat ze kapotgaan is groot!
 • Voorkom een hogedrukspuit. Door de hoge druk van het water kun je het glas per ongeluk beschadigen.
 • Gebruik ook vooral geen schoonmaakmiddelen (behalve middelen speciaal voor zonnepanelen). Bijtende schoonmaakmiddelen zorgen voor krassen en vlekken en uiteindelijk een minder hoog rendement.
 • Gebruik geen schuursponsjes of krabbers bij hardnekkig vuil, omdat dit voor beschadigingen aan het zonnepaneel zorgt. Krijg je het vuil echt niet weg, schakel dan hulp in.
 • Gebruik het liefst geen gewoon kraanwater. Heb je geen osmosewater, gebruik dan bij voorkeur regenwater om de zonnepanelen te reinigen.

Zonnepanelen schoonmaken

Zelf doen of zonnepanelen laten reinigen?

Het is mogelijk om je zonnepanelen zelf te reinigen. Is dit altijd de juiste keuze? Dat hangt af van de situatie. Zowel uitbesteden als zelf reinigen heeft voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

Zelf zonnepanelen reinigen:

 • Je hoeft geen arbeidskosten te betalen
 • Er is een groter risico op schade aan de zonnepanelen
 • Je moet eerst de juiste materialen aanschaffen
 • Is alleen mogelijk als de panelen gemakkelijk te bereiken zijn
 • Er is altijd valgevaar en daarmee is het een gevaarlijke klus

Zonnepanelen laten schoonmaken

 • Je weet zeker dat de panelen netjes schoon zijn
 • Je loopt geen risico op beschadiging van de zonnepanelen
 • De expert checkt de zonnepanelen ook direct op defecten en schade
 • Je hoeft geen dure schoonmaakmaterialen aan te schaffen
 • Er is geen valgevaar, omdat experts werken volgens veilige voorschriften
 • Je betaalt de vakman arbeidskosten, maar de zonnepanelen zijn snel en efficiënt weer schoongemaakt!

Besparen op kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij het reinigen van de zonnepanelen het liefst uitbesteden? Dat snappen we: geen risico op valgevaar en je weet bovendien zeker dat er geen schade ontstaat aan je zonnepanelen. Bovendien zijn de meeste vaklui verzekerd, dus als er schade ontstaat wordt dit kosteloos hersteld!

Met onze gratis offerteservice vind je eenvoudig een zonnepanelen expert bij jou in de buurt: gratis en zonder verplichtingen! Door te vergelijken op prijs en aanbod weet je zeker dat je niets te veel betaalt. Sterker nog: je besparing kan zelfs oplopen tot wel 40%!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken