Zonnepanelen laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en vind een voordelige vakman uit de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen: zo zorg je voor een goede zonnepanelen installatie

Het plaatsen van zonnepanelen moet correct gebeuren, zodat deze een zo’n hoog mogelijk rendement behalen en er geen gevaarlijke situaties bestaan. Het is daarom slim om niet zelf je zonnepanelen te installeren, maar hiervoor een vakman in te schakelen.

Op deze pagina leggen we uit hoe de plaatsing van zonnepanelen in z’n werk gaat. Je leest wat er nodig is bij de installatie en montage en je leest iets meer over de verschillende soorten panelen die je kunt laten plaatsen. Tot slot geven we je tips en aandachtspunten voor iedereen die binnenkort zonnepanelen laat installeren!

Zonnepanelen plaatsen: samenvatting

 • Een zonnepanelen installatie bestaat uit de zonnepanelen, omvormer, draagstructuur en bekabeling.
 • Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas.
 • Het installeren van zonnepanelen wordt gedaan in zes stappen. Eerst wordt het dak geïnspecteerd, als het dak geschikt is kan een draagstructuur worden gemonteerd. Hierop worden de zonnepanelen geplaatst. Vervolgens wordt de omvormer geïnstalleerd, de bekabeling gelegd en vindt er een keuring plaats.
 • Het installeren van zonnepanelen verschilt afhankelijk van de hoeveel zonnepanelen die je laat plaatsen. Voor het plaatsen van 11 zonnepanelen betaal je bijvoorbeeld €5.645,-. Dit is genoeg voor een huishouden van één persoon en kan tot wel €650,- besparing per jaar opleveren.
 • Zelf zonnepanelen plaatsen wordt afgeraden: het is namelijk een lastige klus die ook nog eens risico’s met zich meebrengt.
 • Bij de plaatsing van je zonnepanelen moet je letten op je dakrichting, zeker weten dat er genoeg installatieruimte is en moet er bij bepaalde hoeveelheden zonnepanelen een vrije groep beschikbaar zijn in je meterkast.


zonnepanelen plaatsen

Uit welke onderdelen bestaat de zonnepanelen installatie?

Het plaatsen van zonnepanelen houdt meer in dan alleen het leggen van de panelen. De vakman maakt voor de zonnepanelen installatie een compleet schema, zodat hij voorafgaand precies weet hoe de bekabeling in elkaar steekt. Hij monteert en installeert de omvormer en zorgt voor de geschikte draagstructuur.

Hieronder lees je meer over de belangrijkste onderdelen van een zonnepanelen installatie.De zonnepanelen zelf

Uiteraard zijn de zonnepanelen zelf een belangrijk onderdeel van de installatie. Een paneel wordt opgemaakt uit zonnecellen: elke zonnecel zet zonlicht om in gelijkstroom.

De fotonen in het zonlicht botsen met elektronen in de zonnecel. Er is een verschil in spanning, wat de stroom opwekt. Deze stroom wordt daarna doorgestuurd naar de omvormer.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen, maar het is belangrijk dat je kiest voor een systeem dat past bij jouw dak. Heb je een klein dakoppervlak en is er minder ruimte voor meerdere panelen, dan is het slim om te kiezen voor panelen met een heel hoog rendement. Heb je heel veel ruimte, dan is het ook een optie om meerdere goedkope zonnepanelen te kiezen die juist een iets lager rendement hebben: het is net wat jouw persoonlijke voorkeur heeft!

De omvormer

De omvormer is een heel belangrijk onderdeel van de zonnepanelen. Deze zet de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen, om naar elektriciteit die je in het huishouden kan gebruiken. De elektriciteit die de panelen opwekken is gelijkstroom, maar de elektriciteit die in huis nodig is, is wisselstroom.

Er zijn verschillende omvormers waar je voor kunt kiezen, ook hier hangt de beste keuze af van je budget en de situatie.

Stel dat je in een huis woont met veel hoge bomen in de buurt. Wanneer er een schaduw valt op één van de panelen, wekt de rest ook niet meer op. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een omvormer met power optimizers. Je hebt een omvormer in huis en achter elk paneel zit een optimizer. Deze kunnen specifieke panelen uitschakelen bij schaduw, zodat de rest nog wel elektriciteit opwekt! Wel is dit de meest dure optie.

Andere mogelijkheden zijn een string omvormer (de meest voorkomende en goedkope optie) en een micro omvormer. Deze laatste zit verwerkt achter de panelen zelf zodat je niet een grote omvormer in huis hoeft te plaatsen.

Je kunt bij het aansluiten van de zonnepanelen kiezen uit twee verschillende manieren. Namelijk serie of parallel. Bij een serie schakeling is het zo dat wanneer één paneel minder goed presteert, heeft dit gevolgen voor alle andere panelen. In een parallelschakeling heeft elk paneel zijn eigen verbinding met de omvormer, waardoor ze minder afhankelijk zijn van elkaar.

Draagstructuur

De zonnepanelen worden tijdens de installatie vastgemaakt aan de dakconstructie. Bij een hellend dak houdt dit in dat de vakman enkele dakpannen verwijdert en een aluminium draagstructuur vastschroeft aan de dakconstructie. De draagstructuur van de panelen zorgt ervoor dat de panelen goed bevestigd zijn en niet zomaar loswaaien bij een storm.

Hoe zit dit met een plat dak?

Bij een plat dak worden de panelen anders geplaatst. De draagstructuur is vaak van aluminium en wordt op zo’n manier aangebracht dat de panelen nog steeds in een schuine helling geplaatst zijn. Het is niet aan te raden in een plat dak te boren, daarom wordt er ballast gebruikt om de draagstructuur op z’n plek te houden.

Wanneer je zonnepanelen op de grond wil plaatsen dan moet je rekening houden met het feit dat de zonnepanelen meer horizontale ruimte nodig hebben in vergelijking met dakopstellingen, en daarom moeten ze worden geplaatst op open terreinen zoals velden of tuinen.

Bekabeling

Het laatste belangrijke onderdeel is het aansluiten van de zonnepanelen: de bekabeling. Deze bekabeling wordt aangebracht van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast. De kabels zijn extra goed geïsoleerd, omdat de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer buiten liggen.

Een vakman raadt over het algemeen aan om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast als mogelijk te plaatsen, om verlies via de kabels tegen te gaan. De kabel van de omvormer voert de wisselstroom naar de meterkast. Hier wordt de opgewekte elektriciteit verdeeld over het hele huis.


Zonnepanelen laten plaatsen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken


Welke zonnepanelen kan ik laten plaatsen?

Er zijn in België verschillende soorten panelen die gelegd worden. Welke zonnepanelen jij kunt laten leggen, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, budget en de richting van je dak. Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende soorten panelen: mono, poly, amorf en glas-glas panelen.Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn de meest voorkomende zonnepanelen. Ze behalen een hoog rendement en zijn te herkennen aan hun zwarte kleur. De naam monokristallijn komt uit het feit dat de zonnecellen bestaan uit één kristal. Een monokristallijn zonnepaneel maakt gebruik van zuiver halfgeleider materiaal.

Wanneer je kiest voor monokristallijne zonnepanelen heb je minder zonnepanelen nodig om hetzelfde rendement te behalen als bijvoorbeeld polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn daarbij dus ook geschikt voor kleinere daken. Dit maakt de prijs per zonnepaneel wel wat hoger. Gemiddeld kost deze panelen €175,- tot €350,- per stuk.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen maken gebruik van meerdere kristallen. Dit soort panelen hebben een blauwe kleur. Het rendement bij deze zonnepanelen ligt wel wat lager waardoor je meer zonnepanelen moet plaatsen om je rendement te behalen. Dit betekent ook dat de kosten per zonnepaneel lager liggen, je kan rekenen op €125,- tot €250,- per paneel.

Dit soort panelen zijn het meest geschikt voor platte daken.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen staan ook bekend als ‘dunne film’ zonnepanelen. De kleur verschilt, dit is afhankelijk van het type en merk. Amorf zonnepanelen worden gemaakt van amorf silicium. Hierbij is geen kristallijn aanwezig, maar een dunne laag amorf silicium.

Deze zonnepanelen behalen een hoog rendement en zijn daarnaast milieuvriendelijker dan kristallijn zonnepanelen. De kosten om dit soort zonnepanelen te produceren liggen een stuk lager, hierdoor is de prijs per zonnepaneel ook een stuk lager.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen staan bekend om hun lange levensduur. Normaliter bestaan zonnepanelen uit drie lagen: glas, zonnecellen en kunststof folie. Bij glas-glas zonnepanelen is de laag kunststof folie vervangen door nog een laag glas. Hierdoor hebben dit soort panelen minder last van vocht en verschil in temperatuur.

Dit soort panelen behalen het hoogste rendement omdat ze langer mee gaan en hierdoor meer kunnen opbrengen. Glas-glas zonnepanelen kosten ongeveer €225,- tot €325,-.

Lees meer over de beste zonnepanelen.

zonnepanelen monteren

Stappenplan: zo gaat het plaatsen van zonnepanelen

Benieuwd hoe het monteren van zonnepanelen er aan toe gaat? Hieronder geven we je het stappenplan van een installateur van zonnepanelen. Het gaat namelijk niet alleen om de montage van de panelen, maar ook het installeren van de omvormer en al het voorwerk dat wordt uitgevoerd.

Heb je al een zonnepanelen installatie, en wil je deze uitbreiden? Op de pagina zonnepanelen bijplaatsen lees je alles wat je hier over moet weten.Voorstudie

Voor de installatie van je nieuwe zonnepanelen, voert de vakman een complete voorstudie uit. De vakman komt vaak eerst bij je langs om de situatie te bekijken. Hierbij kijkt hij naar eventuele schaduw die op het dak valt, de dakrichting en het aantal zonuren. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om te bepalen welke panelen in jouw situatie de beste keuze zijn. De vakman kijkt onder meer naar:

Aan de hand van deze voorstudie kijkt de vakman naar de mogelijkheden, de meest geschikte omvormer en panelen en kan hij een goede offerte voor je opstellen.

Draagstructuur monteren

De offerte is goedgekeurd, de panelen zijn gekocht en nu is het tijd om de zonnepanelen te plaatsen! De vakman begint met het monteren van de draagstructuur.

Bij een hellend dak klimt de vakman op het dak en verwijdert hij een aantal dakpannen. Nu kan hij gaten boren in de dakstructuur. Hierin brengt hij speciale dakhaken aan, waarin de draagstructuur van de panelen wordt geplaatst. Bij een hellend dak, zoals een pannen of leien dak, bestaat de draagstructuur uit twee aluminium balken waaraan de panelen straks stevig worden aangesloten.

Bij een plat dak is de draagstructuur iets anders. De constructie bootst dan de perfecte hellingsgraad na en de draagstructuur wordt met ballast bevestigt.

Bij het verplaatsen van zonnepanelen moeten deze draagstructuren ook mee verplaatst worden. Het is dus een belangrijk onderdeel.

Zonnepanelen plaatsen

Nu is het tijd om de zonnepanelen te plaatsen en installeren. De vakman tilt de panelen stuk voor stuk omhoog, en monteert deze op de aluminium balken. Hiervoor gebruikt hij speciale klemmen op de rails. Met ongeveer 4 klemmen per paneel worden de zonnepanelen stevig vastgeklemd

Hoewel de montage van de zonnepanelen er relatief eenvoudig uitziet, is dit het niet. Onthoud dat een paneel gemiddeld 25 kilo per stuk weegt. Dit en het risico met het werken op hoogte, zorgt ervoor dat deze klus alleen uitgevoerd kan worden door een vakman.

Omvormer installeren

Als de zonnepanelen liggen, wordt het tijd om de omvormer te installeren. De installateur kiest de beste plek voor de panelen. Deze probeert hem zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen, maar soms is dat gewoon niet mogelijk.

De omvormer wordt altijd tegen de muur geplaatst. Dit gebeurt met behulp van een montageplaat. Wanneer je de zonnepanelen op een tuinhuis of garage plaatst kan de omvormer hierbinnen worden opgehangen.

Bekabeling leggen

De laatste stap is het leggen van de bekabeling. Een klus die goed moet uitgevoerd worden, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De bekabeling bestaat uit twee verschillende kabels:

 • De kabel met gelijkstroom: deze loopt vanuit de zonnepanelen rechtstreeks naar de omvormer. Doordat de kabel deels buiten ligt, heeft deze een uitstekende isolatie. De ruimte waar de kabel naar binnenkomt, moet goed waterdicht zijn afgesloten.
 • De kabel met wisselstroom: de omvormer zet de elektriciteit om en dit loopt via een tweede kabel naar de meterkast. Tussen de meterkast en de omvormer wordt bovendien een zekeringkast geplaatst.

Daarnaast is het in België verplicht dat alle metalen constructies geaard worden, ook dit doet de installateur voor je.

Keuring van de zonnepanelen installatie

Let op: voordat je de zonnepanelen in gebruik mag nemen, moet er eerst een keuring plaatsvinden! Dit wordt gedaan door een erkende keurder. De zonnepanelen installatie moet voldoen aan de AREI eisen. Er wordt gekeken hoe de installatie in elkaar zit en hoe het eendraadschema is. Tot slot wordt een keuringsverslag opgemaakt. Wanneer je in een appartement woont moet je eerst overleggen met de VvE.

Wat kost het laten installeren van zonnepanelen?

Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen? Dit hangt nauw samen met de panelen die je laat plaatsen en het totale Wattpiek (Wp). Bij een standaard 2-persoons huishouden worden zo’n 13 panelen van 270 Wp aangeraden, om het gemiddelde energieverbruik te dekken. Dit kost, inclusief installatie, gemiddeld €6.425,-. Daarmee doe je bovendien een besparing van €780,- per jaar, waarmee je de investering weer terugverdient!

De kosten van de installatie zie je hieronder in de tabel. Voor 15 panelen van 270 Wp per stuk betaal je gemiddeld €7.080,- en voor 20 panelen liggen de totale kosten rond de €8.365,-.

Kosten zonnepanelen plaatsen 2021

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw)Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per installateur kunnen verschillen.

Zelf zonnepanelen installeren of zonnepanelen laten plaatsen?

Het is geen goed idee om zelf zonnepanelen te installeren. De montage brengt grote risico’s met zich mee:

 • Het werken op hoogte alleen al is risicovol. Vakmannen beschikken over de juiste materialen om dit veilig te doen, zoals steigers en anti-valbescherming. Heb jij dit niet, ga dan niet zomaar het dak op om zware panelen te monteren.
 • De panelen en bekabeling moeten correct aangesloten worden, om ervoor te zorgen dat je profiteert van een zo’n hoog mogelijk rendement. Is dit niet het geval dan verlies je dus veel mogelijke elektriciteit en is de terugverdientijd een stuk langer.
 • Ook de bekabeling en de omvormer moet goed aangesloten worden, en daarvoor is kennis van elektriciteit vereist. Zonder een goede bekabeling ontstaan er mogelijk gevaarlijke risico’s.

Hierop moet je letten bij de installatie van jouw zonnepanelen

Zie je het helemaal zitten om binnenkort zonnepanelen te laten installeren? Hieronder geven we je een paar tips en aandachtspunten, zodat je weet dat je overal aan gedacht hebt!

 1. Niet elke dakrichting is even schikt voor panelen. Voor het beste rendement plaats je de panelen in de richting zuidoost tot zuidwest.
 2. Het dak moet minimaal 3 m² aan vrije installatieruimte bevatten.
 3. Wanneer je zes panelen of meer laat plaatsen, moet er een vrije groep in de meterkast zijn. Of de installateur moet een extra groep kunnen aanmaken.
 4. Mogelijk kom je in aanmerking voor de subsidie van Fluvius.

zonnepanelen installeren

Zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij binnenkort ook zonnepanelen laten plaatsen? Schakel een ervaren vakman in: zo weet je zeker dat je de juiste panelen kiest en dat de installatie van de zonnepanelen vlot en vakkundig verloopt. Op zoek naar een installateur bij jou in de buurt? Maak gebruik van onze offerteservice.

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk tot 5 offertes van installateurs uit je eigen regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien vraag je de offertes gratis en helemaal vrijblijvend aan: je zit nergens aan vast!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken