Wil je zelf zonnepanelen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen

Wanneer je zonnepanelen aanschaft heb je de keuze tussen het inhuren van een zonnepanleen installateur, of je kunt zelf de handen uit de mouwen steken. Wanneer je kiest voor de tweede optie zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je voordat je begint het dak inspecteren en moet je een legplan maken. En voordat je kunt beginnen met het uitvoeren van dit plan moet er een draagstructuur aangebracht worden. Ook moet je de bedrading op de juiste manier aanleggen en moet er een omvormer worden geinstalleerd.

Lees verder en leer meer over het zelf plaatsen van zonnepanelen doormiddel van het stappenplan. Ontdek hoe je het aanpakt en waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier gedaan wordt!

Zonnepanelen zelf plaatsen: belangrijke informatie

 • Zelf zonnepanelen plaatsen mag soms, maar regels variëren per locatie.
 • Veiligheid is essentieel, dus controleer lokale voorschriften en overweeg professionele hulp als nodig.
 • Het stappenplan omvat inspectie, planning, framebouw, panelen plaatsen en bekabeling aansluiten.
 • Zonnepanelen op platte daken hebben andere voor- en nadelen dan schuine daken.
 • Doe-het-zelf zonnepanelenpakketten zijn beschikbaar maar vereisen technische kennis en regelnaleving.
 • Zorgvuldig de instructies volgen en professionele hulp overwegen indien nodig.

Zonnepanelen zelf plaatsen: mag dat?

In veel gevallen mag je zonnepanelen zelf plaatsen, maar er zijn belangrijke overwegingen. De regels variëren per locatie. In sommige gebieden kun je zonder vergunning zonnepanelen installeren, terwijl andere plaatsen specifieke regels en vergunningen vereisen. Het is essentieel om de lokale voorschriften en regelgeving te raadplegen voordat je begint. Zorg ervoor dat je de installatiehandleiding van de fabrikant volgt en dat je alle veiligheidsvoorschriften naleeft. Het kan verstandig zijn om een professionele installateur te raadplegen, vooral als je weinig ervaring hebt, om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Zelf zonnepanelen installeren: stappenplan

Zonnepanelen zelf installeren kan geld besparen, maar vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier zijn de stappen in eenvoudige taal om je te helpen.

1. Voorafgaande inspectie

Voordat je begint, inspecteer het dak om ervoor te zorgen dat het in goede staat is en geschikt voor zonnepanelen. Controleer of er geen obstakels of schaduwen zijn die de prestaties kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat de dakbedekking in orde is en overweeg om eventuele reparaties uit te voeren voordat je begint.

2. Legplan maken

Een goed legplan voor zonnepanelen is cruciaal voor een efficiënte installatie. Hier zijn enkele belangrijke stappen om dit plan op te stellen:

 • Bepaal de beste plaatsing voor de panelen.
 • Overweeg de optimale hellingshoek en richting.
 • Houd rekening met de afstand tussen de panelen.
 • Markeer de plaatsingspunten op het dak.

Een zorgvuldig overwogen legplan zorgt ervoor dat je zonnepanelen het meeste zonlicht opvangen en de hoogst mogelijke energieopbrengst genereren. Het is raadzaam om een professional te raadplegen of gebruik te maken van online tools om de beste plaatsing te bepalen.

3. Draagconstructie

Maak of installeer een draagconstructie om de panelen op hun plaats te houden. Deze draagconstructie kan bestaan uit frames of houders die op het dak worden gemonteerd. Zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd, zonder dat er gaten in het dak worden geboord. Het is belangrijk dat de constructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen en bestand is tegen wind en weer.

4. De zonnepanelen installeren

Nu is het tijd om de zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hier zijn de stappen om ze veilig en effectief te installeren:

 • Plaats de zonnepanelen op de draagconstructie.
 • Bevestig de panelen stevig met klemmen of beugels.
 • Zorg dat ze in de juiste hoek zijn geplaatst voor optimale zonne-energieopbrengst.

Een zorgvuldige installatie garandeert dat je zonnepanelen veilig en efficiënt werken, waardoor je energie bespaart en bijdraagt aan een schonere omgeving.

5. Elektrische bekabeling en aansluiting voorbereiden

Leg de bekabeling van de panelen naar de plek waar de omvormer komt te staan. Zorg ervoor dat de kabels veilig en netjes worden bevestigd. Maak de nodige aansluitingen voor de omvormer, inclusief schakelaars en zekeringen. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de bedrading werkt en dat deze voldoet aan de elektrische voorschriften.

6. Bekabeling

Verbind de kabels van de zonnepanelen met de omvormer volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de verbindingen veilig en correct zijn gemaakt. Gebruik waterdichte connectoren en zorg dat er geen knikken of beschadigingen in de kabels zitten.

7. Omvormer plaatsen

Installeer de omvormer op een geschikte locatie, bij voorkeur in de buurt van de zonnepanelen. Zorg voor goede ventilatie en zorg dat de omvormer beschermd is tegen vocht en extreme temperaturen. Sluit de omvormer aan op de elektrische bekabeling en zorg dat alle verbindingen veilig zijn. De omvormer verandert de opgewekte gelijkstroom (DC) van de panelen in bruikbare wisselstroom (AC) voor je huis.

Zonnepanelen met micro omvormer zelf plaatsen

Zonnepanelen met micro-omvormers zelf plaatsen heeft enkele verschillen ten opzichte van een gewone omvormer. Micro-omvormers worden onder elke afzonderlijke zonnepaneel geïnstalleerd, wat betekent dat ze de prestaties van elk paneel onafhankelijk verbeteren. Dit maakt de installatie wat ingewikkelder omdat je met meer componenten werkt. Zet deze drie stappen.

 • Installatie van de micro-omvormers: Bevestig een micro-omvormer onder elk zonnepaneel. Sluit de DC-kabels van de panelen aan op de omvormers.
 • Elektrische bekabeling: Leg de bekabeling van de omvormers naar een centraal punt waar je de omvormers aansluit op je huis elektriciteitsnetwerk.
 • Aansluiting op het net: Sluit de omvormers aan op je elektriciteitsmeterkast. Laat de installatie inspecteren, zoals vereist door lokale regelgeving, en activeer je monitoringssysteem om de prestaties te volgen. Zorg voor veiligheid en volg de lokale regels en voorschriften.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is anders dan op een hellend dak. Op een plat dak staan de panelen meestal in een kader met een verstelbare hoek voor de optimale zoninstraling. Dit is anders dan de schuine opstelling op een hellend dak. Twee voordelen van zonnepanelen op een plat dak zijn een eenvoudigere installatie en de mogelijkheid om meer panelen te plaatsen. Maar er zijn ook nadelen, zoals mogelijke schaduwwerking op andere panelen en de behoefte aan een stevige draagconstructie. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen om de beste oplossing voor jouw situatie te bepalen.

Zonnepanelen doe het zelf pakket plat dak

Een “doe-het-zelf” zonnepanelenpakket voor een plat dak is ontworpen om particulieren in staat te stellen zonnepanelen zelf te installeren. Het bevat zonnepanelen, omvormers, montagesystemen en bekabeling. Voordelen zijn kostenbesparingen omdat je de installatiekosten vermijdt en de controle over het proces behoudt. Toch zijn er nadelen, zoals de noodzaak van technische vaardigheden en kennis van elektriciteit. Het kan ook lokale regelgeving en veiligheidsnormen vereisen. Het is cruciaal om de handleiding van het pakket zorgvuldig te volgen en mogelijk professioneel advies in te winnen voor een succesvolle installatie op een plat dak.

Doe-het-zelf zonnepanelenpakketten met een stekker zijn ook zonnepanelen die je zelf kunt installeren. Ze hebben een stekker, net als bijvoorbeeld een gewoon stopcontact, waardoor je ze eenvoudig kunt aansluiten.

Toch liever het zonnepanelen plaatsen uitbesteden? Doe de gratis offerteaanvraag!

Het plaatsen van zonnepanelen is niet een makkelijke klus, vooral op het moment dat je het nog nooit eerder gedaan hebt. Je moet rekening houden met de plaatsing, het legplan, de bedrading en nog veel meer. Wanneer je het werk liever uit handen geeft is er de optie om contact op te nemen met zonnepanelen specialisten bij jou in de regio. Dit doe je door het onderstaande vrijblijvende offerteformulier in te vullen. Je krijgt dan verschillende offertes van vakmannen die je met elkaar kunt vergelijken. Zo is het vinden van een specialist makkelijk én voordelig!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Zelf zonnepanelen plaatsen kan een lastige klus zijn, en daarom is de kans groot dat je er nog meer over wil weten. In dat geval vind je hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Kan iedereen zonnepanelen laten plaatsen?

In principe kan bijna iedereen zonnepanelen laten plaatsen, maar er zijn enkele overwegingen. Je hebt een geschikt dak nodig, dat niet te veel schaduw heeft en sterk genoeg is. Huurders hebben toestemming van de eigenaar nodig. Het financiële aspect is ook belangrijk; zonnepanelen kosten geld, maar kunnen op de lange termijn geld besparen. Lokale regels en vergunningen moeten worden gevolgd. Het is verstandig om een professional te raadplegen om te beoordelen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw situatie.

Hoeveel zonnepanelen mag ik plaatsen als particulier?

Het aantal zonnepanelen dat je als particulier mag plaatsen, varieert per land en regio. In de meeste gevallen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je dakruimte toelaat, zolang je de lokale regels en voorschriften volgt. Het is belangrijk om bij je gemeente of lokale autoriteiten navraag te doen over specifieke beperkingen of vergunningen die nodig zijn, omdat dit per locatie kan verschillen. Een professional kan je hierbij ook helpen.

Waar op letten zelf zonnepanelen plaatsen?

Om zonnepanelen op het net aan te sluiten, volg deze stappen:

 • Omvormer: Gebruik een omvormer om de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC), die in huishoudens wordt gebruikt.
 • Elektrische aansluiting: Verbind de omvormer met de elektrische meterkast van je huis.
 • Netverbinding: Laat de installatie door een erkende elektricien inspecteren en aansluiten op het elektriciteitsnet.
 • Monitoring: Activeer bewakingssystemen om prestaties te volgen en energieopbrengst bij te houden.

Hoe sluit je zonnepanelen aan op het net?

Om zonnepanelen aan het net aan te sluiten, heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet de zonne-energie om in elektriciteit die je huis kan gebruiken. De omvormer moet correct worden aangesloten op je elektrische meterkast door een erkende elektricien. Dit stelt de zonne-energie in staat om in jouw elektriciteitsnet te worden geïntegreerd, waardoor je zelf opgewekte stroom aan je huis kunt leveren en eventueel overschot terug kunt sturen naar het openbare elektriciteitsnet. Het is belangrijk om de lokale voorschriften en veiligheidsnormen te volgen.