Meer weten over de ideale hoek bij zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Ideale hoek zonnepanelen

Ideale hoek zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen wil laten plaatsen moeten deze op een bepaalde manier geplaatst worden. Dit wordt niet zomaar gedaan. Er wordt namelijk rekening gehouden met de locatie, met de wensen van de klanten en met de ideale hellingshoek. Deze hoek is vaak 50 graden, maar in sommige gevallen 15 graden. Welke van de twee het is, ligt aan jouw wensen.

Hieronder vind je meer informatie over de ideale hellingshoek bij zonnepanelen, en ontdek je hoe deze hoek bepaald wordt. Ook lees je over de verschillen tussen zonnepanelen in de winter en zonnepanelen in de zomer, en kom je erachter dat de hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak net een beetje anders is dan op een hellend dak.

Ideale hoek zonnepanelen: belangrijke informatie

 • De beste hoek voor zonnepanelen is afhankelijk van je doel en de locatie. Als je het hele jaar door veel elektriciteit wilt opwekken moet je hem op ongeveer 50-51 graden plaatsen.
 • Wil je meer elektriciteit in de winter, kies dan voor een scherpere hoek, bijvoorbeeld 15 graden meer dan de breedtegraad.
 • Zonnepanelen gericht naar het zuiden vangen de meeste zon gedurende de dag. Bij een minder ideale dakruimte kun je ze naar het oosten of westen richten om ochtend- of namiddagzon op te vangen.
 • Schaduw van obstakels moet vermeden worden.
 • Zonnepanelen op een plat dak kunnen op een andere hoek worden geplaatst, meestal lager dan de breedtegraad, en tracking systemen kunnen de zon volgen voor meer opbrengst.

Wat is de beste hoek zonnepanelen?

De beste hellingshoek voor zonnepanelen hangt af van waar je woont en wat je doel is. Hier is een eenvoudige uitleg:

 • Doel van installatie: Als je zoveel mogelijk elektriciteit over het hele jaar wilt opwekken, kun je de zonnepanelen onder een hoek plaatsen die gelijk is aan de breedtegraad van je locatie. In België is dat ongeveer 50 tot 51 graden.
 • Seizoensgebonden doelen: Als je meer elektriciteit in de winter wilt opwekken, kun je de zonnepanelen onder een scherpere hoek plaatsen, bijvoorbeeld 15 graden meer dan de breedtegraad. Dit helpt om de zon beter te vangen wanneer hij laag aan de horizon staat tijdens de wintermaanden.
 • Zonlichtvangst: Het is belangrijk om de zonnepanelen zo te plaatsen dat ze zo min mogelijk schaduw krijgen en zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen gedurende de dag.

De optimale hellingshoek voor zonnepanelen kan variëren afhankelijk van je specifieke doelen en je locatie, dus het is een goed idee om advies in te winnen bij een professional om de beste hoek voor jouw situatie te bepalen. Over het algemeen is het belangrijk dat de zonnepanelen zo veel mogelijk zonlicht gedurende de dag kunnen vangen om de meeste elektriciteit op te wekken.

De ligging

De ligging van zonnepanelen verwijst naar de richting waarin ze worden geplaatst, meestal op het dak van een gebouw. In de meeste gevallen is het beste om zonnepanelen naar het zuiden te richten, omdat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Dit betekent dat de zonnepanelen gedurende de dag de meeste zon krijgen. Je kunt een kompas gebruiken om de precieze zuidelijke richting te vinden. Als je geen ideale zuidelijke dakruimte hebt, kun je zonnepanelen ook naar het oosten of het westen richten. Zonnepanelen naar het oosten gericht vangen meer zonlicht in de ochtend, terwijl zonnepanelen naar het westen gericht dat in de namiddag doen. Sommige mensen kiezen ook voor een oost-west opstelling, waarbij ze zonnepanelen in beide richtingen plaatsen om de dagelijkse zonneschijn te maximaliseren.

Zorg ervoor dat de zonnepanelen zo min mogelijk schaduw krijgen gedurende de dag. Schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kan de efficiëntie van de panelen verminderen. Plaats de zonnepanelen op een locatie waar ze gedurende de dag zo min mogelijk schaduw ervaren. Het kan ingewikkeld zijn om de beste ligging voor zonnepanelen te bepalen. Daarom is het een goed idee om advies in te winnen bij een professional of een installateur van zonnepanelen. Ze kunnen je helpen om de optimale richting en positie te kiezen om de meeste zonne-energie te genereren.

Zonnepanelen op dak

Beste hellingshoek zonnepanelen

Kortom, de beste hoek voor zonnepanelen in België hangt af van je specifieke doelen, de aanwezigheid van schaduw en de oriëntatie van je dak. Overleg met een professional kan je helpen om de optimale hoek te bepalen voor jouw situatie, zodat je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen.

Optimale hoek zonnepanelen winter

Er is al genoemd dat de ideale hoek van zonnepanelen afhankelijk is van jouw wensen, en ook seizoensgebonden is. Maar waarom? En wat houdt dit precies in. Dat wordt hier uitgebreid uitgelegd.

Als je zonnepanelen hebt en je wilt ervoor zorgen dat ze in de winter zoveel mogelijk elektriciteit produceren, kun je ze in een bepaalde hoek zetten. Stel je voor dat de zon als een lage, gloeiende bal aan de horizon opkomt tijdens de winter. Om deze zonnestralen zo goed mogelijk te vangen, kun je de zonnepanelen onder een scherpere hoek plaatsen, bijvoorbeeld 15 graden meer dan de breedtegraad van de plek waar je woont.

Dit betekent dat de zonnepanelen meer rechtop staan, bijna alsof ze naar de zon omhoog kijken. Hierdoor kunnen ze de zonnestralen in een lagere positie beter opvangen, wat in de winter erg handig is omdat de zon lager aan de hemel staat. Het verhoogt de hoeveelheid zonlicht die de panelen kunnen vangen en daardoor produceren ze meer elektriciteit tijdens de koudere maanden. Het is als het aanpassen van een paraplu om de regen goed op te vangen; hiermee kun je meer water opvangen. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen en zonlicht.

Dakdekker plaatst zonnepaneel

Ideale hoek zonnepanelen plat dak

De ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak kan anders zijn dan voor zonnepanelen op een schuin dak. Op een plat dak kun je de hoek van de zonnepanelen meestal aanpassen en optimaliseren voor maximale zonlichtopvang. Hier is hoe het werkt:

 • Optimale hoek op een plat dak: Over het algemeen is de optimale hoek voor zonnepanelen op een plat dak lager dan de breedtegraad van je locatie. Dit betekent dat ze iets schuiner staan dan het horizontale vlak, maar niet zo schuin als zonnepanelen op een schuin dak.
 • Tracking systemen: Sommige platte-dakinstallaties gebruiken tracking systemen die de zonnepanelen gedurende de dag kunnen aanpassen om de zon te volgen. Dit verhoogt de opbrengst, maar kan duurder zijn.
 • Ruimteoptimalisatie: Op een plat dak heb je meer flexibiliteit om zonnepanelen zo te plaatsen dat ze niet in de schaduw van gebouwen of obstakels vallen. Dit kan de algehele efficiëntie van de zonnepanelen verbeteren.

Advies nodig voor de ideale hoek zonnepanelen? Neem contact op met een specialist!

De beste hellingshoek voor zonnepanelen hangt af van waar je woont en wat je doel is. Als je zoveel mogelijk elektriciteit over het hele jaar wilt opwekken kies je voor een helling van 50 graden. Als je meer elektriciteit in de winter wilt opwekken, dan kies je voor 15 graden. Het kan lastig zijn deze keuze te maken, vooral wanneer je hier zelf weinig verstand van hebt. Gelukkig kun je advies vragen aan zonnepanelen specialisten. Dat doe je door gratis offertes aan te vragen. Je komt dat in contact met vakmannen bij jou in de regio die elke vraag voor jou willen en kunnen beantwoorden!

Gratis offertes vergelijken