Wil je een legplan voor je zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Legplan zonnepanelen

Legplan zonnepanelen

Een legplan maken is van belang wanneer je de zonnepanelen op een goede en efficiente manier wil laten plaatsen. Door vooraf te plannen, bepaal je namelijk de optimale locatie, oriëntatie en afstand tussen de panelen, wat er voor zorgt dat je alles eruit kan halen wat er in zit. Je kunt er voor kiezen om zelf een legplan te maken, waarbij je kijkt naar het dak, de panelenopstelling, bedrading en veiligheid, maar je kunt er ook voor kiezen een zonnepanelen expert in te schakelen.

Lees verder en ontdek waarom een legplan cruciaal is bij het plaatsen van zonnepanelen op verschillende soorten daken. Leer ook waar je op moet letten, van daktype tot schaduwanalyse en bedrading!

Belangrijke informatie: legplan zonnepanelen

 • Een legplan voor zonnepanelen is handig omdat het helpt om de panelen op de meest efficiënte manier te plaatsen en het bespaart tijd en moeite tijdens het installatieproces.
 • Je moet bij het maken van een legplan rekening houden met het type dak, de schaduwen, de positie van de zonnepanelen, de afstand tussen de panelen en de bekabeling.
 • Inspecteer eerst het dak voordat je een legplan maakt en bepaal vervolgens de orientatie, hellingshoek en positie van de zonnepanelen. Kijk naar de schaduwen, de opstelling en de mogelijke lovatie van de omvormer. Denk ook aan de veiligheid en onderzoek de vergunningen die je nodig hebt. Stel als laatste een installatieplan op.
 • Om online een legplan voor zonnepanelen te maken, zoek naar tools zoals Google’s Project Sunroof.
 • Bij een plat dak moet je rekening houden met de hellingshoek, meestal tussen de 10 en 30 graden. Verder is ruimte tussen de rijen panelen belangrijk om schaduwen te voorkomen.

Waarom is een legplan handig?

Een legplan voor zonnepanelen is handig omdat het helpt om de panelen op de meest efficiënte manier te plaatsen. Door vooraf te plannen, kun je de optimale locatie en oriëntatie van de panelen bepalen, waardoor je de hoogst mogelijke energieopbrengst krijgt. Dit betekent meer zonne-energie en dus lagere energiekosten.

Daarnaast maakt een legplan de installatie eenvoudiger, omdat je van tevoren weet waar elk paneel moet worden geplaatst. Dit bespaart tijd en moeite tijdens het installatieproces. Ook kan het helpen om mogelijke problemen, zoals schaduwval, te identificeren en te vermijden. Kortom, een legplan is een slimme voorbereidingsstap om het meeste uit je zonnepanelen te halen en de installatie soepeler te laten verlopen.

Man legt zonnepanelen

Legplan maken zonnepanelen

Wanneer er een legplan gemaakt moet worden zijn er een aantal dingen waar opgelet moeten worden. Je moet namelijk rekening houden met het type dak, de schaduwen, de positie van de zonnepanelen en nog veel meer. Hieronder vind je meer informatie over deze punten.

Heb je een plat of schuin dak?

Bedenk eerst of je een plat of schuin dak hebt. Bij een plat dak zet je de zonnepanelen in rijen met wat ruimte ertussen zodat de lucht kan stromen en ze niet te heet worden. Op een schuin dak installeer je ze meestal in een hoek, zodat ze de meeste zon vangen.

Bij een plat dak is het slim om een frame te gebruiken zodat de zonnepanelen wat omhoog staan. Hierdoor kunnen ze meer zon opvangen en wordt het makkelijker om eronder schoon te maken. Op een schuin dak zorg je ervoor dat de panelen stevig vastzitten en veilig zijn, meestal in de richting van het zuiden voor de beste zonnestraling.

Vermijd schaduwen

Zet de zonnepanelen zo neer dat ze geen schaduw op elkaar maken. Schaduw is als een deken voor zonnepanelen, waardoor ze minder zonlicht kunnen vangen en minder elektriciteit kunnen maken. Zelfs een klein beetje schaduw op één paneel kan de prestaties van alle panelen beïnvloeden. Denk aan bomen, schoorstenen of andere dingen die schaduw kunnen maken. Dus, als je de zon gelukkig wilt maken en meer stroom wilt, zorg er dan voor dat je panelen in de open zon staan, zonder schaduwen van andere dingen.

Horizontaal of verticaal?

Meestal zetten we zonnepanelen in rijen van links naar rechts, zoals een lange regel. Dit is heel normaal en werkt prima. Maar soms, als het dak niet veel ruimte heeft, kun je ze ook van boven naar beneden plaatsen. Dit kan handig zijn als je weinig plek hebt of als het er mooier uitziet. Dus, bedenk wat het beste past bij de ruimte die je hebt en wat er mooi uitziet op jouw dak. Het is als kiezen hoe je dingen op een plank plaatst, maar dan met zonnepanelen!

Legplan zonnepanelen: welke afstand gebruiken?

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de rijen zonnepanelen, vergelijkbaar met het laten van wat ruimte tussen mensen in een rij. Deze afstand is belangrijk omdat het de luchtcirculatie bevordert. Als de zonnepanelen te dicht op elkaar staan, kunnen ze warm worden, net als mensen die te dicht op elkaar staan zich benauwd kunnen voelen. Door voldoende ruimte te laten, kan de lucht vrij bewegen en helpen bij het koelen van de panelen. Het is als een soort frisse lucht voor de zonnepanelen, waardoor ze efficiënter en beter kunnen werken.

De beste plek voor zonnepanelen

Kies de allerbeste plek voor zonnepanelen door ze te richten naar waar de zon de meeste tijd schijnt. Vaak is dit richting het zuiden. Denk aan zonnepanelen als zonnebloemen die de zon volgen. Hoe meer de panelen naar het zuiden kijken, hoe meer zonlicht ze kunnen vangen. Ook, vermijd plekken waar iets hun zicht op de zon kan blokkeren, zoals grote bomen of gebouwen. Het is eigenlijk alsof je een stoel zoekt op het strand waar je de hele dag van de zon kunt genieten – zorg ervoor dat je zonnepanelen hun ‘zonnestoel’ op de beste plek hebben.

De bekabeling

Zorg ervoor dat de draden die de zonnepanelen met de omvormer en het elektriciteitsnet verbinden goed zijn geplaatst en beschermd. Hierbij is het belangrijk dat de draden veilig zijn geïnstalleerd, zodat het hele zonne-energiesysteem goed werkt en niemand gewond raakt. Denk er ook aan dat de draden voldoen aan de regels om ervoor te zorgen dat alles veilig is.

Man plaatst zonnepanelen

Zelf legplan maken

Het volgende stappenplan zou je moeten helpen om een goed legplan voor je zonnepanelen op te stellen. Neem altijd de tijd om grondig onderzoek te doen en, indien nodig, schakel een zonnepanelen expert in.

 • Stap 1: Dakinspectie. Controleer de staat van je dak. Zorg ervoor dat het dak in goede conditie is en geen reparaties nodig heeft.
 • Stap 2: Dakoriëntatie en Hellingshoek. Bepaal de oriëntatie van je dak (noord, zuid, oost of west) en meet de hellingshoek van je dak. Idealiter is deze tussen de 30 en 45 graden.
 • Stap 3: Schaduwanalyse. Identificeer eventuele obstakels zoals bomen, gebouwen of schoorstenen die schaduw op de panelen kunnen werpen.
 • Stap 4: Zonnepanelenpositionering. Plaats de zonnepanelen op het deel van het dak dat de meeste zon gedurende de dag ontvangt.
 • Stap 5: Panelenopstelling. Kies de opstelling van de zonnepanelen: rijen in dezelfde richting of in meerdere richtingen (bijvoorbeeld oost-west). Houd rekening met de dakvorm en beschikbare ruimte.
 • Stap 6: Ruimte tussen de panelen. Laat voldoende ruimte tussen de rijen en kolommen zodat de panelen elkaar niet overschaduwen en voor ventilatie.
 • Stap 7: Bedrading en Omvormerlocatie. Plan de route van de bedrading van de zonnepanelen naar de omvormer en plaats de omvormer op een goed geventileerde en schaduwvrije locatie.
 • Stap 8: Veiligheid. Zorg voor veilige toegang tot de zonnepanelen voor onderhoud en eventuele reparaties en overweeg om leuningwerk toe te voegen als het dak toegankelijk is.
 • Stap 9: Wettelijke en bouwvergunningen. Controleer of je wettelijke toestemming nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen in jouw regio. Vraag zo nodig de benodigde vergunningen aan.
 • Stap 10: Installatieplan opstellen. Maak een schematische tekening van het legplan met alle details, inclusief afmetingen en afstanden en noteer de locatie van elektrische aansluitingen, omvormer, enz.
 • Stap 11: Professioneel advies. Overweeg om een professioneel advies te krijgen van een zonne-energiespecialist om ervoor te zorgen dat je plan optimaal is.

Legplan zonnepanelen online

Om online een legplan voor zonnepanelen te maken, zoek naar tools zoals Google’s Project Sunroof. Voer je adres in en bekijk het gegenereerde legplan. Let op de schaduwanalyse die aangeeft waar schaduw valt gedurende de dag. Kies het aantal zonnepanelen en experimenteer met configuraties voor optimale plaatsing. Controleer of de voorgestelde opstelling aan je wensen voldoet. Sommige tools bieden de mogelijkheid om het plan te downloaden. Overweeg toch professioneel advies voor het beste resultaat.

Belangrijk: zorg ervoor dat je de wettelijke vereisten en vergunningen voor zonnepanelen in jouw regio begrijpt en naleeft.

Legplan zonnepanelen plat dak

Een legplan voor een plat dak verschilt van een hellend dak omdat je op een plat dak meer vrijheid hebt in de positionering van de zonnepanelen. Op een hellend dak moet je de panelen plaatsen volgens de daklijnen, terwijl je op een plat dak de panelen kunt richten naar de beste zonpositie. Bij een plat dak moet je ook rekening houden met de optimale hellingshoek, meestal tussen de 10 en 30 graden. Verder is ruimte tussen de rijen panelen cruciaal om schaduwwerking te voorkomen. Voor platte daken is er vaak extra bevestigingsmateriaal nodig om de panelen stevig te plaatsen.

Berekenen legplan zonnepanelen plat dak

Om het legplan voor zonnepanelen op een plat dak te berekenen, kijk waar de meeste zon is. Laat genoeg ruimte tussen de rijen, ongeveer 1 meter, zodat ze elkaar niet in de schaduw zetten. Stel de zonnepanelen in onder een hoek, meestal tussen 10 en 30 graden. Bereken het aantal rijen en kolommen afhankelijk van de beschikbare ruimte. Zorg voor voldoende ruimte voor onderhoud. Gebruik online calculators zoals SolarEdge. Controleer vergunningsvereisten bij de gemeente en overweeg professioneel advies bij twijfel.

Wil je een legplan laten maken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Met een goed doordacht legplan heb je de basis gelegd voor een zonnepanelen systeem waar je veel geld mee kunt verdienen. Door aandacht te besteden aan details zoals dakoriëntatie, schaduwanalyse en panelenpositionering, kun je er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen zo veel mogelijk opleveren. Vergeet alleen niet de wettelijke vereisten en vergunningen te controleren, en overweeg professioneel advies voor het beste resultaat. Één manier waarop je dit kunt doen is door het onderstaande offerteformulier in te vullen. Je komt dan snel en makkelijk in contact met vakmannen bij jou in de regio. Je kiest voor de expert met het beste bod, en bespaart zo op de uiteindelijke eindprijs!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Wil je meer informatie over de positie van de zonnepanelen en het legplan? Lees hieronder dan de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen!


Laat minstens 1 meter ruimte tussen jouw zonnepanelen en die van je buren. Dit voorkomt schaduw op elkaars panelen en zorgt voor optimale prestaties. Overleg met je buren en respecteer de afstanden voor een efficiënte en vriendelijke zonne-energie-installatie zonder hinder voor elkaar.

Zet zonnepanelen ongeveer 1 meter uit elkaar. Deze tussenruimte voorkomt dat schaduw van het ene paneel het andere beïnvloedt. Het helpt de panelen efficiënter te werken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor ventilatie en onderhoud tussen de rijen panelen op het dak.