Wil je zonnepanelen op een leien dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op leien dak

Zonnepanelen op leien dak

Een leien dak is in veel opzichten hetzelfde als andere daken, en dat betekent dat ook hier zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Als grootste nadeel wordt dan ook vaak het uiterlijk genoemd. Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen moet je dus rekening houden met het uiterlijk, maar ook het gewicht en de zonblokkades en ruimte indeling. Pas wanneer je hierbij stil gestaan hebt kun je daadwerkelijk verder. Als je zonnepanelen op een schuin dak met leien wilt plaatsen, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Schakel hiervoor een zonnepanelen expert in om zeker te weten dat er geen fouten worden gemaakt.

Lees verder en leer meer over de montage van zonnepanelen op een leien dak, de plaatsing en ontdek alles wat je moet weten over asbest op een leien dak met zonnepanelen.

Belangrijke informatie

 • Zonnepanelen op leien daken hebben voordelen zoals ruimtebesparing, zonlicht bij obstakels en energiebesparing. De nadelen zijn de sterkte van het dak, de kosten en het uiterlijk.
 • Een professional inspecteert het dak, plaatst montagebeugels, legt bedrading, sluit het op het elektriciteitsnet aan en test de zonnepanelen.
 • Bij asbest op het dak moeten specialisten dit veilig verwijderen.
 • De kosten variëren, afhankelijk van het daktype en de benodigde panelen. Belangrijke factoren zijn daktype, asbestverwijdering, aantal panelen, paneelkwaliteit, installatiekosten en beschikbare subsidies en belastingvoordelen.
 • Gemiddeld kost het installeren van zonnepanelen op een leien dak tussen de € 6000,- en €11.500,- voor een systeem van ongeveer 10 vierkante meter.

Leien dak zonnepanelen: waarom wel of niet?

Zonnepanelen op een leien dak kunnen een goede keuze zijn, maar er zijn enkele dingen om te overwegen:

Waarom wel

 • Ruimtebenutting: Zonnepanelen kunnen nuttig zijn op leien daken waar ruimte voor zonnepanelen op de grond beperkt is.
 • Zonblokkades: Als er obstakels in de omgeving zijn die zonlicht blokkeren, kunnen zonnepanelen op het dak nog steeds zonlicht vangen.
 • Energiebesparing: Zonnepanelen helpen geld te besparen op energierekeningen door zelf elektriciteit op te wekken.

Waarom niet

 • Gewicht: Leien daken zijn soms niet sterk genoeg om het extra gewicht van zonnepanelen te dragen, wat versterking kan vereisen.
 • Uiterlijk: Zonnepanelen kunnen de uitstraling van een mooi leien dak verstoren.
 • Kosten: De installatie van zonnepanelen op leien daken kan duurder zijn.

Het is belangrijk om een professional te raadplegen om te beoordelen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw leien dak.

Zonnepanelen zon op dak

Montage zonnepanelen op leien dak

Het monteren van zonnepanelen op een leien dak kan een uitdaging zijn, maar hier is een eenvoudige uitleg van hoe het in zijn werk gaat:

 • Inspectie: Allereerst inspecteert een professional het leien dak om te beoordelen of het sterk genoeg is voor de zonnepanelen en om de beste locatie voor installatie te bepalen.
 • Montagebeugels: Speciale montagebeugels worden op het dak bevestigd. Deze moeten stevig en waterdicht zijn.
 • Bedrading: Kabels worden aangelegd vanaf de zonnepanelen naar een omvormer, die de opgewekte energie omzet in bruikbare elektriciteit.
 • Aansluiten op het elektriciteitsnet: De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat de opgewekte stroom kan worden gebruikt of teruggevoerd naar het net.
 • Testen: Na installatie worden de zonnepanelen getest om ervoor te zorgen dat ze goed werken.

Het is belangrijk om een professionele installateur te gebruiken om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen correct en veilig worden geïnstalleerd op het leien dak.

Hier moet je op letten

Als je zonnepanelen op een schuin dak met leien wilt plaatsen, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat de zonnepanelen niet te dicht bij de rand van het dak of de bovenkant van het dak worden geplaatst. Dit is belangrijk omdat de panelen stevig moeten blijven bij harde wind. Als je in een rijtjeshuis woont, kunnen de panelen wel tot aan de rand van je eigen terrein worden geplaatst. Er is een regel die zegt dat de zonnepanelen altijd 20 tot 30 centimeter van de rand van het dak moeten blijven. Dit helpt ervoor te zorgen dat de panelen veilig en stevig op hun plaats blijven, zelfs als het waait.

Plaatsing zonnepanelen leien dak

Het is slim om je zonnepanelen naar het zuiden te richten, want dan vangen ze het meeste zonlicht. Als je zonnepanelen in een rij hebt, is het belangrijk dat elk paneel apart kan werken. Ze mogen niet te dicht op elkaar staan, zodat de wind er tussendoor kan waaien.

En als je een dak hebt met grijze leien, kun je zonnepanelen kiezen die ook donkergrijs zijn. Zo vallen ze niet te veel op en behoudt je dak zijn mooie uitstraling. Het is belangrijk om de charme van je dak te behouden terwijl je zonnepanelen installeert.

Zonnepanelen op leien dak asbest: meer informatie

Zonnepanelen op een leien dak waar asbest aanwezig is, vereisen speciale aandacht. Asbest is een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als het wordt verstoord. Voordat je zonnepanelen op een dergelijk dak installeert, zijn er belangrijke stappen te volgen.

Eerst moet er een grondig asbestonderzoek worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals. Dit onderzoek zal bepalen of asbest aanwezig is in de leien of andere dakmaterialen. Als asbest wordt gevonden, is het essentieel om het veilig te laten verwijderen door gecertificeerde asbestspecialisten voordat je met de zonnepaneelinstallatie begint.

Daarnaast is het van groot belang dat het leien dak in goede staat verkeert om lekkages te voorkomen. Indien nodig moeten eventuele dakreparaties worden uitgevoerd voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Pas nadat asbest is verwijderd en het dak in orde is gemaakt, kan de installatie van zonnepanelen plaatsvinden. Dit zorgt voor een veilige en verantwoorde aanpak om zonne-energie op te wekken zonder gezondheidsrisico’s. Het is van cruciaal belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en te vertrouwen op professionals met de juiste expertise.

Kosten zonnepanelen op leien dak

Zonnepanelen op leien daken kunnen een beetje duurder zijn dan op andere daktypen. Dit komt doordat het installeren van zonnepanelen op leien daken vaak meer gespecialiseerde apparatuur en deskundigheid vereist. De prijs kan variëren, maar gemiddeld kost het installeren van zonnepanelen op een leien dak tussen de € 6000,- en €11.500,- voor een systeem van ongeveer 10 vierkante meter. Dit omvat de kosten van zonnepanelen, omvormers, montage, en installatie. Afhankelijk van het type zonnepanelen dat je wil laten plaatsen wordt de prijs bepaald.

Hoewel de initiële kosten wat hoger kunnen zijn, zijn er voordelen. Zonnepanelen op leien daken helpen bij het besparen op energierekeningen en verminderen de CO2-uitstoot. Ze dragen ook bij aan de waarde van je huis. Het is belangrijk om een ervaren installateur in te huren om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen op een leien dak veilig en efficiënt worden geïnstalleerd. Over de tijd kunnen ze echter hun kosten terugverdienen en geld besparen op de lange termijn. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten en terugverdientijd van drie verschillende type zonnepanelen.

Kosten overzicht

Type zonnepanelenPrijs voor 10 m² (+- 6 zonnepanelen)Terugverdientijd
Normaal€ 6000,-6 jaar
In-dak€ 8500,-8 jaar
Dakpan model€ 11.500,-11 jaar

Wat beïnvloedt de kosten zonnepanelen op leistenen dak?

De kosten van zonnepanelen op een leistenen dak kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed:

 • Type dak: Het type en de staat van het leistenen dak kunnen de kosten beïnvloeden. Een stevig dak vereist minder voorbereidend werk en kan goedkoper zijn.
 • Asbestverwijdering: Als er asbest aanwezig is, moeten de kosten voor verwijdering en veilige behandeling worden meegerekend.
 • Aantal panelen: Het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren, bepaalt de totale kosten. Meer panelen kosten meer.
 • Kwaliteit panelen: Hoogwaardige zonnepanelen kunnen duurder zijn, maar leveren vaak betere prestaties en een langere levensduur op.
 • Installatiekosten: De kosten voor professionele installatie kunnen variëren, afhankelijk van het bedrijf dat de installatie uitvoert.
 • Subsidies en belastingvoordelen: De beschikbaarheid van subsidies en belastingvoordelen kan de uiteindelijke kosten verlagen.

Meer weten over zonnepanelen op leien daken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Zonnepanelen op leien daken hebben voordelen en nadelen. Een professional inspecteert het dak, installeert de panelen, en test ze. Wanneer je last van asbest hebt moet deze op een speciale manier verwijderd worden. Ook hier heb je een expert voor nodig. De kosten variëren en hangen af van verschillende factoren, waaronder de voorrijkosten en de vakman zelf. Door het onderstaande offerteformulier in te vullen kom je makkelijk en snel in contact met vakmannen bij jou in de regio. Kies uit de verschillende offertes de beste en voordeligste keuze en zorg ervoor dat je nooit te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken