Wil je zonnepanelen op een plat dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen plat dak: alles wat je moet weten

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen gaat net een beetje anders dan op een hellend dak. En dit heeft alles te maken met het feit dat je bij een plat dak geen gebruik kunt maken van de natuurlijke helling. Dit kan meer schaduwproblemen met zich mee brengen en voor meer onderhoud zorgen. Bij platte daken worden zonnepanelen met behulp van speciale frames of houders op het dak geplaatst en dit zorgt ervoor dat er een ideale helling ontstaat. Je kunt er voor kiezen ze zelf te installeren, maar je kunt ook een zonnepanelen specialist inschakelen.

Voor meer informatie over de voordelen, nadelen en montage van de zonnepanelen op een plat dak ben je hier op het goede adres. Lees verder en ontdek alles wat er te weten valt over zonnepanelen op een plat dak!

Zonnepanelen plat dak: belangrijke informatie

 • Voordelen van zonnepanelen op een plat dak is de ruimte die ze bieden en de lage installatiekosten.
 • Voorbeelden van nadelen zijn extra schaduwproblemen, meer onderhoud en lastigere waterafvoer.
 • Zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd met speciale houders om de ideale hoek van 36 graden te verkrijgen.
 • Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zonder ballast is mogelijk, maar vereist speciale montagesystemen om stabiliteit te garanderen.
 • Het berekenen van zonnepanelen op een plat dak omvat het bepalen van de energiebehoefte, dakonderzoek, zonne-opbrengst, het aantal panelen en installatiekosten.
 • De kosten van zonnepanelen variëren per type, en het aantal panelen hangt af van je behoeften.
 • Je betaalt voor zonnepanelen tussen de € 175,- tot € 400,- per paneel gebaseerd op het type. Voor een hybride zonnepaneel betaal je meer.

Zonnepanelen plat dak: voor – en nadelen

Zonnepanelen op een plat dak hebben hun voor- en nadelen. Hier zijn ze in eenvoudige taal:

Voordelen:

 • Energiebesparing: Zonnepanelen op een plat dak kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit, waardoor je je energierekening kunt verlagen.
 • Milieuvriendelijk: Ze helpen de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, wat goed is voor het milieu.
 • Ruimtegebruik: Platte daken bieden voldoende ruimte voor zonnepanelen, omdat er meestal geen schuine daken of obstakels zijn.
 • Installatiekosten: De installatiekosten zijn meestal lager dan bij schuine daken, omdat er minder materiaal en arbeid nodig zijn.

Nadelen:

 • Schaduwproblemen: Als er obstakels zoals schoorstenen, ventilatieopeningen of andere gebouwen in de buurt zijn, kunnen ze schaduw werpen op de zonnepanelen en de opbrengst verminderen.
 • Schoonmaak en onderhoud: Platte daken kunnen vuil en bladeren verzamelen, wat regelmatig schoonmaken en onderhoud vereist om de efficiëntie van de zonnepanelen te behouden.
 • Waterafvoer: Zorg ervoor dat het platte dak goed is ontworpen voor waterafvoer, anders kan er waterophoping optreden, wat schade aan de panelen kan veroorzaken.
 • Minder efficiëntie: Zonnepanelen op een plat dak hebben soms een iets lagere efficiëntie omdat ze niet altijd direct naar de zon gericht zijn.

Over het algemeen kunnen zonnepanelen op een plat dak een goede keuze zijn als je de juiste omstandigheden hebt en bereid bent om wat onderhoud te plegen. Het is belangrijk om een professional te raadplegen om te beoordelen of zonnepanelen op jouw platte dak haalbaar zijn.

Zonnepanelen plat dak montage

Bij platte daken worden zonnepanelen met behulp van speciale frames of houders op het dak geplaatst. Deze houders zorgen ervoor dat de zonnepanelen in een ideale hoek staan om zonlicht op te vangen. Ze moeten stevig worden bevestigd om te voorkomen dat ze verschuiven of beschadigd raken door wind. Installateurs gebruiken gewoonlijk ballast (gewichten) om de stabiliteit te garanderen zonder gaten in het dak te boren. De elektrische bedrading wordt onder de panelen gelegd en aangesloten op het elektriciteitsnet via een omvormer.

Ideale hoek zonnepanelen

De ideale hoek voor zonnepanelen is meestal tussen de 30 en 45 graden ten opzichte van de grond. Dit geeft de panelen de beste kans om gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. In Nederland is een hoek van ongeveer 36 graden ideaal. Dit kan variëren afhankelijk van je locatie en de specifieke oriëntatie van je dak. Als je zonnepanelen op een plat dak plaatst, worden ze met speciale houders in deze optimale hoek gezet om de zonne-energieopbrengst te maximaliseren. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om de juiste hoek te bepalen.

Zelf zonnepanelen plaatsen plat dak?

Je kunt overwegen om zonnepanelen zelf op een plat dak te plaatsen, maar het vereist wat expertise en voorzorgsmaatregelen:

 • Onderzoek: Leer over de installatie, vereisten en lokale voorschriften.
 • Tools: Zorg voor de benodigde gereedschappen en uitrusting.
 • Veiligheid: Wees voorzichtig en gebruik beschermende uitrusting.
 • Richting: Plaats de panelen richting het zuiden voor optimale zonblootstelling.
 • Frames: Zorg voor sterke frames om de panelen te ondersteunen.
 • Bedrading: Sluit de panelen aan op een omvormer en het elektriciteitsnet.
 • Professionele hulp: Overweeg professioneel advies, vooral bij een complexe installatie.

Zonnepanelen op plat dak bevestigen

Zonnepanelen op een plat dak kunnen energie besparen. Hier lees je over belangrijke aspecten zoals de hellingshoek, afstand tussen rijen, richting, en de keuze tussen liggende en staande panelen. Ook ontdek je of een oost-west ligging op een klein dak zinvol is.

Hellingshoek zonnepanelen

De hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak is belangrijk. In Nederland is een hoek van ongeveer 36 graden ideaal. Maar soms is een aanpasbare hoek handig, zodat je ze kunt kantelen om de zon te volgen. Als je de hoek goed kiest, vangen de panelen meer zonlicht, wat leidt tot een betere energieopbrengst. Overweeg daarom kantelbare systemen of plaats ze op een hellingframe om de juiste hoek te krijgen.

Afstand tussen rijen

De afstand tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak is cruciaal. Te weinig ruimte kan schaduw creëren, wat de efficiëntie vermindert. Een goede vuistregel is om minstens een afstand van 1,5 keer de hoogte van het zonnepaneel aan te houden tussen de rijen. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor licht en ventilatie, waardoor de panelen optimaal presteren. Houd rekening met lokale omstandigheden en eventuele obstakels op het dak bij het bepalen van de juiste afstand.

Richting zonnepanelen plat dak

De juiste richting van zonnepanelen op een plat dak is meestal naar het zuiden in Nederland. Dat zorgt voor maximale blootstelling aan de zon gedurende de dag. Panelen kunnen echter ook naar het oosten of westen worden gericht, maar dit kan de totale opbrengst verminderen. De keuze hangt af van je doelen, zoals meer energie in de ochtend of avond. Een professional kan helpen de optimale richting te bepalen op basis van jouw behoeften.

Liggend of staand?

Zonnepanelen kunnen zowel liggend als staand op een plat dak worden geplaatst. Liggende panelen hebben de voorkeur vanwege stabiliteit en minder windbelasting. Staande panelen vangen echter in de winter meer zonlicht op. De keuze hangt af van het daktype, beschikbare ruimte en klimaat. Liggende panelen zijn vaak praktischer en efficiënter voor de meeste situaties.

Oost-west ligging op klein dak

Op kleine daken kan een oost-west opstelling van zonnepanelen zinvol zijn. Dit betekent dat sommige panelen naar het oosten en andere naar het westen zijn gericht. Het verdeelt de energieopbrengst over de dag, waardoor je in de ochtend en de middag stroom produceert. Dit kan handig zijn als je beperkte ruimte hebt of geen ideale zuidelijke oriëntatie. Een expert kan je helpen bepalen of dit voor jouw situatie geschikt is.

Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Zonnepanelen op een plat dak zonder ballast betekent dat de panelen op het dak worden geplaatst zonder extra gewichten om ze op hun plaats te houden. Normaal gesproken worden zonnepanelen op platte daken vastgezet met ballast, zoals betonblokken, om te voorkomen dat ze wegwaaien.

Zonder ballast worden speciale montagesystemen gebruikt om de zonnepanelen vast te maken. Deze systemen maken gebruik van klemmen of houders die aan het dak worden bevestigd. Dit zorgt voor een veilige bevestiging zonder dat extra gewicht nodig is.

De keuze tussen ballast en montagesystemen hangt af van het type dak en lokale bouwvoorschriften. Het is belangrijk om een professional te raadplegen om de juiste methode te bepalen en ervoor te zorgen dat de zonnepanelen veilig en efficiënt worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen op plat dak berekenen

Het berekenen van zonnepanelen op een plat dak kan helpen bij het bepalen van hoeveel panelen je nodig hebt voor je elektriciteitsbehoefte. Hier zijn de stappen.

 • Energiebehoefte bepalen: Bedenk hoeveel elektriciteit je per jaar gebruikt. Dit helpt bij het vaststellen van de hoeveelheid zonne-energie die je wilt opwekken.
 • Dakonderzoek: Kijk naar je platte dak om te bepalen hoeveel ruimte beschikbaar is voor zonnepanelen en welke delen veel zonlicht krijgen.
 • Zonne-opbrengst: Bereken hoeveel zonne-energie een zonnepaneel in jouw omgeving kan opwekken. Dit hangt af van de locatie en de hoek van de panelen.
 • Aantal panelen: Deel je jaarlijkse energiebehoefte door de geschatte zonne-opbrengst van een paneel om het aantal benodigde panelen te vinden.
 • Installatiekosten: Overweeg de kosten voor installatie, omvormers en bedrading.
 • Terugverdientijd: Bereken hoe lang het duurt om je investering terug te verdienen door besparingen op je energierekening.

Raadpleeg een specialist om nauwkeurige berekeningen te maken en de beste beslissing te nemen.

Wat kosten zonnepanelen plat dak?

Wanneer je hebt berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kun je kijken naar de kosten die hieraan verbonden zijn. Je betaald namelijk in de meeste gevallen per zonnepanelen. Wanneer je 10 zonnepanelen nodig hebt kun je dan ook het gemiddelde per gekozen zonnepaneleen keer 10 doen.

Hier is een tabel met alleen de kosten en levensduur van de verschillende soorten zonnepanelen:

Soort zonnepaneelGemiddelde kostenLevensduur
Monokristallijne€ 175,- tot € 400,- per paneel25-30 jaar
Polykristallijne€ 150,- tot € 300,- per paneel25-30 jaar
Dunnefilm€ 100,- tot € 220,- per paneel15-25 jaar
Hybride€ 8.000,- tot € 16.000,- per paneel25-30 jaar

Zonnepanelen op plat dak laten plaatsen? Schakel een specialist in!

Zoals je nu weet kan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak lastig zijn, en er zijn veel punten waar je rekening mee moet houden. Daarom is het slim om contact op te nemen met een zonnepanelen specialist. Zij kunnen je helpen met plaatsen, maar ze kunnen ook advies geven over de mogelijkheden en beste aanpakken.

Hoe kom je in contact met zonnepanelen specialisten?

Dat doe je door het vrijblijvende offerteformulier in te vullen. Je krijgt dan offertes opgestuurd van verschillende vakmannen bij jou in de regio. Gebaseerd hierop kun je kiezen voor de vakman die het beste bij jou past qua prijs en werkzaamheden.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over zonnepanleen op een plat dak? Lees dan verder en ontdek de antwoorden van verschillende veelgestelde vragen.

Wat kosten 10 zonnepanelen plat dak?

De kosten voor 10 zonnepanelen op een plat dak variëren afhankelijk van merk, type en installatie. Gemiddeld kun je rekenen op kosten tussen de €4.000 en €7.000, inclusief installatie en omvormer. Zorg ervoor dat je offertes vergelijkt en een professional raadpleegt om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van je specifieke situatie.

Wat is goedkoper zonnepanelen op plat dak of schuin dak?

Of zonnepanelen op een plat of schuin dak goedkoper zijn, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen zijn zonnepanelen op een plat dak vaak iets goedkoper in de installatie, omdat er minder materiaal en arbeid nodig is. Maar zonnepanelen op een schuin dak kunnen meer zonlicht vangen en dus een betere opbrengst hebben. Kies op basis van je daktype en budget.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor zonnepanelen op plat dak?

De ruimte die je nodig hebt voor zonnepanelen op een plat dak varieert afhankelijk van het aantal panelen dat je wilt installeren en de afmetingen van de panelen zelf. Gemiddeld heb je ongeveer 1,5 vierkante meter ruimte nodig per zonnepaneel. Als je bijvoorbeeld 10 panelen wilt, heb je ongeveer 15 vierkante meter ruimte nodig. Het is belangrijk om de beschikbare dakruimte en lokale voorschriften te overwegen bij het plannen van de installatie.