Zonnepanelen serie of parallel leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen serie of parallel

Zonnepanelen serie of parallel

Zonnepanelen zijn geweldig om groene energie op te wekken, maar als je ze aansluit, kun je kiezen tussen twee manieren: serie- of parallelschakeling. Bij een serie schakeling is het zo dat wanneer één paneel minder goed presteert, heeft dit gevolgen voor alle andere panelen. In een parallelschakeling heeft elk paneel zijn eigen verbinding met de omvormer, waardoor ze minder afhankelijk zijn van elkaar. Toch zitten er ook voordelen aan een serie schakeling. Zo is deze optie vaker goedkoper en makkelijker te plaatsen. Wat de beste keuze is hangt af van jou behoefte.

Wil je toch graag weten wat voor jou de beste keuze is, maar weet je weinig af van de verschillen? Lees dan verder en ontdek de voor- en nadelen van beide onderdelen en kom erachter wat voor prijskaartje er aan hangt!

Belangrijke informatie

 • Bij een serie geschakeld systeem vormen de zonnepanelen een lijn, en als één paneel minder presteert, heeft dat invloed op alle andere panelen. Bij een parallel geschakeld systeem heeft elke paneel zijn eigen verbinding met de omvormer, waardoor minder afhankelijkheid ontstaat.
 • Voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen zijn dat je minder verlies hebt bij schaduw en flexibiliteit hebt bij uitbreiding. Voordelen bij serieschakeling is dat het een eenvoudig systeem is met minder bedrading waardoor de prijs lager ligt.
 • Nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen zijn het complexere ontwerp en de hogere kosten. Nadelen bij serieschakeling is dat één slecht werkende paneel invloed heeft op de rest.
 • Voor een serie systeem met een centrale omvormer, betaal je € 470,- per paneel.
 • Het serie systeem met optimizers kost € 520,- per paneel.
 • Als je kiest voor een parallel systeem met micro-omvormers, zijn de kosten € 590,- per paneel.

Wat is een serie of parallelschakeling precies?

Zonnepanelen kunnen met elkaar worden verbonden op twee manieren: in serie of parallel. Bij een serie geschakeld systeem zijn de panelen als een ketting aan elkaar geregen. Ze vormen een lijn waar de elektriciteit doorheen stroomt, met minder verlies omdat er minder onderdelen zijn die weerstand veroorzaken. Maar als één paneel minder presteert, heeft dat invloed op alle andere panelen.

Een parallel geschakeld systeem is net een beetje anders. Elk paneel heeft zijn eigen verbinding met de omvormer, waardoor minder afhankelijkheid ontstaat. Als één paneel minder presteert, heeft dat geen effect op de andere panelen.

Een serie geschakeld systeem met parallel-effect gebruikt optimizers achter elk paneel, waardoor ze minder afhankelijk zijn. Dit zorgt voor een optimale prestatie, zelfs als sommige panelen minder goed werken. Dit is handig om maximaal rendement uit alle zonnepanelen te halen.

Zonnepanelen bij dakkapel

Voordelen en nadelen parallel geschakelde zonnepanelen

Voordelen van Parallel Geschakelde Zonnepanelen:

 • Onafhankelijkheid: Panelen werken individueel, wat betekent dat als één paneel minder presteert, dit geen invloed heeft op de anderen.
 • Minder Verlies bij Schaduw: Als een paneel in de schaduw staat, heeft dit geen invloed op de opbrengst van andere panelen. Elke paneelefficiëntie blijft behouden.
 • Flexibiliteit bij Uitbreiding: Gemakkelijker om extra panelen toe te voegen zonder de prestaties van bestaande panelen te beïnvloeden.

Nadelen van Parallel Geschakelde Zonnepanelen:

 • Meer Kabels en Componenten: Elke paneeleenheid heeft zijn eigen bekabeling naar de omvormer, wat meer kabels en mogelijk meer onderdelen betekent.
 • Complexer Ontwerp: Vereist mogelijk meer planning en installatie, wat het systeem iets ingewikkelder kan maken.
 • Mogelijk Hogere Kosten: Vanwege extra bekabeling en componenten kunnen parallel geschakelde systemen iets duurder zijn om te installeren.

Serieschakeling: voor – en nadelen

Een serieschakeling van zonnepanelen maakt het systeem eenvoudiger met minder bekabeling en componenten. Dit resulteert in lagere installatiekosten. Bovendien is er minder ruimte nodig voor de bekabeling, wat handig kan zijn.

Als één zonnepaneel minder presteert door schaduw of andere redenen, heeft dit invloed op de prestaties van alle andere panelen in de serie. Het systeem is zo sterk als het zwakste paneel, wat het rendement kan verminderen.

Zonnepanelen op pannendak

Zonnepanelen serie of parallel schakelen: de beste keuze

Bij het kiezen tussen zonnepanelen in serie of parallel plaatsen is het belangrijk om te bedenken wat je nodig hebt. Als je het simpel en goedkoop wilt houden, is serieschakeling een goede keuze. Minder kabels betekent lagere installatiekosten. Maar, als één paneel minder goed werkt, kan dat alle anderen beïnvloeden.

Als je onafhankelijkheid en flexibiliteit wilt, dan is parallelschakeling beter. Elk paneel werkt onafhankelijk, wat goed is als er schaduw op één paneel valt. Maar het kan iets duurder zijn vanwege extra kabels en onderdelen.

Denk na over je behoeften en hoeveel schaduw er is. Zo maak je de beste keuze voor jouw zonnepanelensysteem.

Prijsverschil zonnepanelen serie of parallel

Als je de keuze maakt tussen zonnepanelen in serie of parallel, kan het prijsverschil een belangrijke factor zijn. Over het algemeen is serieschakeling vaak goedkoper in installatiekosten omdat er minder bekabeling nodig is. Minder kabels betekent lagere installatiekosten. Echter, bij serieschakeling kan de opbrengst van het hele systeem worden beïnvloed als één paneel niet goed presteert.

Parallelschakeling, hoewel mogelijk iets duurder vanwege extra kabels en componenten, biedt onafhankelijkheid tussen panelen. Als je prioriteit geeft aan het maximaliseren van de opbrengst, vooral als er schaduw op een deel van het systeem valt, kan parallelschakeling de betere keuze zijn. Overweeg daarom je budget en de mate van schaduw bij het maken van je beslissing.

Kosten zonnepanelen serie of parallel

Hoeveel je moet betalen voor zonnepanelen serie of parallel is ook afhankelijk van het systeem wat je kiest. Zo betaal je voor sommige panelen meer dan voor andere.

Voor een serie systeem met een centrale omvormer, betaal je € 470,- per paneel, wat neerkomt op € 4.700,- voor 10 panelen en € 8.000,- voor 17 panelen. Het serie systeem met optimizers kost € 520,- per paneel, dus € 5.200,- voor 10 panelen en € 8.850,- voor 17 panelen.

Als je kiest voor een parallel systeem met micro-omvormers, zijn de kosten € 590,- per paneel, wat gelijk staat aan € 5.900,- voor 10 panelen en € 10.000,- voor 17 panelen. Bedenk welk systeem het beste past bij je behoeften en budget.

In de tabel hieronder vind je deze prijzen nogmaal beschreven.

Kostenoverzicht

Zonnepanelen SysteemKosten per PaneelKosten per 10 PanelenKosten per 17 Panelen
Serie Systeem (centrale omvormer)€ 470,-€ 4.700,-€ 8.000,-
Serie Systeem (met optimizers)€ 520,-€ 5.200,-€ 8.850,-
Parallel Systeem (micro-omvormers)€ 590,-€ 5.900,-€ 10.000,-

Hier meer over weten? Doe de gratis offerteaanvraag!

Of je nu voor serie- of parallelschakeling kiest, hangt af van wat jij nodig hebt. Serieschakeling is goedkoper, maar parallelschakeling biedt onafhankelijkheid. In de meeste gevallen kun je een zonnepanelen expert inschakelen om jou te helpen bij het maken van de beste keuze. Dit doe je door het gratis offerteformulier in te vullen. Je komt dan namelijk in contact met verschillende dakdekkers bij jou in de regio en ontvangt offertes van deze experts. Hieruit kun je vervolgens de voordeligste kiezen! Ook bespaar je hierdoor op je voorrijkosten.

Gratis offertes vergelijken