Zonnepanelen op de grond of in de tuin

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op de grond plaatsen

Investeer in zonnepanelen op de grond

Meestal vind je zonnepanelen terug op de daken van huizen of bedrijven, maar het is ook zeker mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Hier zitten wel een aantal voor- en nadelen aan, en het is belangrijk dat het op een specifieke manier gedaan wordt. Je kunt kiezen voor een veldopstelling of een grondopstelling, en de locatie moet op de juiste manier gekozen worden. Zo weet je zeker dat je alles eruit haalt wat er in zit.

Lees verder en ontdek de verschillende mogelijkheden, de voor- en nadelen, en kom erachter wat het eigenlijk precies kost om zonnepanelen op de grond te plaatsen.

Belangrijke informatie

  • Zonnepanelen in de tuin plaatsen is perfect voor wanneer je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of wanneer je geen panelen op je dak mag plaatsen.
  • Als je zonnepanelen op de grond wilt plaatsen, heb je vaak een vergunning nodig .
  • De zonnepanelen worden op een frame, constructie of op palen geplaatst.
  • De prijs van zonnepanelen in de tuin plaatsen ligt hoger dan bij een plaatsing op het dak, door de extra kosten voor het frame, de fundering, de montage en de bekabeling.

Zonnepanelen op de grond: alle opties

Heb je niet genoeg ruimte op je dak? Mogen er geen zonnepanelen op je dak geplaatst worden, bijvoorbeeld bij een monumentaal pand? Of is de stand van het dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan is het plaatsen van zonnepanelen op de grond een zeer goede optie.

Dit zijn de mogelijkheden:

  • Op de grond rondom je woning: heb je grond rondom je woning met een goede ligging ten opzichte van de zon? Dan is het ideaal om hier zonnepanelen op te plaatsen.
  • In de tuin: wanneer je een grote tuin hebt, is er vaak ruimte om (extra) zonnepanelen te plaatsen. Ook het bijplaatsen van zonnepanelen is een optie.
  • In een weiland of op landbouwgrond: een weiland of op landbouwgrond is ideaal voor veel zonnepanelen, omdat er veel ruimte is en een open ligging.

Dit zijn de voordelen

Zonnepanelen op de grond worden alleen aangeraden wanneer er geen dakinstallatie mogelijk is of wanneer je extra zonnepanelen wilt laten plaatsen.

Voordelen:

  • Meer zonne-energie: de panelen kunnen optimaal op de zon worden gericht voor maximale energieopwekking.
  • Ruimtebesparing: ideaal als je geen geschikt dak hebt.
  • Onderhoudsgemak: eenvoudige toegang voor reiniging en reparaties.

Er zijn ook een aantal nadelen

Bij een plaatsing van zonnepanelen op de grond of in de tuin zijn er ook een aantal nadelen. Wij raden daarom aan om altijd eerst te mogelijkheden voor een plaatsing op het dak te bekijken en pas wanneer dit echt niet mogelijk is, te kiezen voor een plaatsing op de grond.

Zo moet je altijd goed de begroeiing onder en rondom de zonnepanelen bijhouden, zodat ze geen schaduw vormen op de zonnepanelen. Om de begroeiing bij te houden kun je het zelf bijhouden, maar in een weiland of op landbouwgrond is het ook mogelijk om schapen of geiten in te zetten.

De ondergrond moet ook geschikt zijn. Kies bijvoorbeeld voor grind of een verharding. Deze ondergrond is het makkelijkste om bij te houden, maar brengt ook een extra kostenpost met zich mee. Het frame moet geschikt zijn voor veel wind en bij storm.

Neem ook altijd maatregelen tegen diefstal. Plaats bijvoorbeeld camera’s en een hek, zodat de zonnepanelen niet gemakkelijk te bereiken zijn.

Een plaatsing op de grond is duurder dan op het dak. Dit komt omdat er een groter en sterker frame nodig is, en omdat er bekabeling aangelegd moet worden van de zonnepanelen naar de omvormer en dan naar je woning.

Zonnepanelen op de grond: kosten 2024

De kosten van zonnepanelen op de grond liggen hoger dan bij een plaatsing op het dak. De kosten voor de montage liggen namelijk hoger door het installeren van een constructie waarop de panelen geplaatst worden en lange bekabeling. In sommige gevallen komen er extra kosten overheen voor het plaatsen van een fundering, zodat de constructie stevig staat.

Bekijk onderstaande tabel voor de kosten per type paneel. Monokristallijn panelen leveren het meeste op, dus die raden wij altijd aan.

Kostenoverzicht 2024

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw, maar zonder kosten constructie)Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per zonnepanelen installateur verschillen.

Zonnepanelen op de grond

Zonnepanelen op de grond, is dat vergunningsvrij?

Voor zonnepanelen op de grond, in de tuin of in de weide heb je in sommige gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Een vrijstelling van de vergunning is alleen nodig wanneer de zonnepanelen en andere niet-overdekte constructies niet meer dan 80 vierkante meter inpalmen. Onder niet-overdekte constructies vallen ook bestaande terrassen en zwembaden. Je moet dus alle vierkante meters bij elkaar optellen om te bepalen of je boven of onder de 80 vierkante meter komt.

Vergunningsvrij mag ook alleen in de tuin aan de zijkant van je woning of in de achtertuin. De panelen moeten op minstens 1 meter van de perceelgrens geplaatst worden en mogen niet meer dan 1,5 meter boven het maaiveld uitsteken.

Uiteraard moet je altijd voldoen aan het bestemmingsplan en mogen zonnepanelen niet zomaar in een beschermd gebied geplaatst worden.

Wij raden aan om altijd goed te controleren of je een vergunning nodig hebt of niet bij je gemeente.

Zonnepanelen in tuin plaatsen: let hierop!

Bij zonnepanelen in de tuin zijn er een aantal aandachtspunten. Je leest ze hieronder!

De opstelling

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk. Eén van de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen in de tuin, is dat je de panelen zo kunt richten dat ze een maximale opbrengst hebben. De panelen worden op het frame geplaatst in de ideale ligging richting de zon. Let altijd op schaduw van omliggende bomen of bouwwerken, zodat er minstens 6 uur direct zonlicht op de panelen valt.

Veldopstelling

Een veldopstelling voor zonnepanelen is als een grote zonnepanelentuin. De zonnepanelen worden in rijen op de grond geplaatst, net als planten in een tuin. Ze worden geplaatst op open velden of stukken grond die niet voor andere dingen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat ze veel zonlicht kunnen opvangen en elektriciteit kunnen maken. Ze worden meestal op rekken of structuren geplaatst die boven de grond staan en seze opstelling is vaak gebruikelijk bij grootschalige zonneparken of commerciële zonne-energieprojecten.

Grondopstelling

Een grondopstelling houdt in dat zonnepanelen op de grond worden geplaatst, dichter bij de grond, meestal op speciale standaarden of funderingen. Dit kan gebeuren op een stuk land waarvan de eigenaar zonne-energie wil opwekken. Het is een alternatieve optie als je geen geschikt dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen. Grondopstellingen zijn vaak geschikt voor residentiële zonne-energiesystemen of kleinere projecten waar er voldoende ruimte beschikbaar is.

Bekabeling

Natuurlijk hebben de zonnepanelen bekabeling nodig. Omdat er lange lengtes nodig zijn, is er een kans dat je een gedeelte van de energie verliest bij slechte bekabeling. Een zonnepanelen installateur zal je aanraden om DC-bekabeling te kiezen, want met deze kabels wordt het energieverlies zoveel mogelijk beperkt. De DC-bekabeling wordt aangelegd van zonnepanelen naar de omvormer. Vanaf de omvormer wordt er dan weer een AC-kabel aangelegd naar de meterkast.

Frame voor constructie

Een frame voor zonnepanelen op de grond is een stevige structuur waarop de zonnepanelen worden geplaatst. Het lijkt een beetje op een groot rek. Het frame is gemaakt van duurzaam materiaal, zoals staal of aluminium, en wordt stevig in de grond verankerd. Hierop worden de zonnepanelen in rijen bevestigd, zodat ze goed naar de zon gericht zijn. Dit helpt de panelen om veel zonne-energie te vangen. Het frame is essentieel om de zonnepanelen stabiel en veilig te houden, zelfs bij slecht weer.

Diefstal

Helaas komt diefstal bij zonnepanelen in de tuin vaker voor, vooral wanneer de panelen in een weide of op landbouwgrond staan. Er is dan weinig zicht op de zonnepanelen.

Plaats daarom altijd een afsluiting rondom de zonnepanelen installatie. Bij veel panelen is het ook aan te raden om nog meer diefstalbeveiliging aan te schaffen, zoals beveiliging.

Keuring

Net als bij een montage op het dak heb je na de installatie een AREI-keuring nodig. Deze keuring moet gedaan worden voordat de zonnepanelen in gebruik mogen worden, dus plan deze zo snel mogelijk in. De keuring is nodig om controleren dat de installatie veilig is.

Een AREI-keuring moet je laten doen door een erkende keurder en je ontvangt een keuringsverslag. Dit verslag moet je bezorgen bij je netbeheerder. De kosten voor een keuring zijn meestal inbegrepen in de offerte en bedragen gemiddeld €125,- tot €175,-.

Zonnepanelen op de grond

Wil jij zonnepanelen op de grond laten plaatsen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar het wordt gezien als een investering. Daarom is het belangrijk dat de panelen op de juiste manier geplaatst worden. Vooral wanneer deze panelen op de grond geplaatst moeten worden. Het is verstandig om een zonnepanelen expert in te schakelen om je hierbij te helpen. Dit kun je doen door een gratis offerteaanvraag te doen via het onderstaande formulier! Zo kom je snel en makkelijk in contact met vakmannen bij jou in de regio.

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

Er is een grote kans dat al jouw vragen hiermee nog niet beantwoord zijn. Daarom vind je hieronder nog een aantal antwoorden op veelvoorkomende vragen!

Ja, zonnepanelen mogen op de grond geplaatst worden. Meestal heb je hier geen vergunning nodig, maar vraag het altijd na voor de zekerheid bij je gemeente.
Dit is afhankelijk van de ruimte in je tuin of op de grond. Het voordeel van een plaatsing op de grond is dat er vaak meer ruimte is dan op een dak en dat er een ideale ligging gekozen kan worden. Bepaal eerst je budget en bekijk dan welk vermogen je nodig hebt om in je energiebehoefte te voldoen, daarna kun je bepalen hoeveel panelen je wilt laten plaatsen.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op de grond moet je op enkele belangrijke dingen letten. Kies een zonnige locatie zonder schaduw, zorg voor een stevige fundering, en houd rekening met de juiste hoek en richting voor maximale zonblootstelling. Controleer lokale regels en vergunningen, en denk aan onderhoudstoegang. Veiligheid is ook belangrijk, dus zorg voor een goede bedrading en bescherming tegen vandalisme.
Ja, je kunt zonnepanelen op landbouwgrond plaatsen, maar het kan afhangen van lokale regels en wetten. Vaak vereist dit speciale vergunningen. Het is belangrijk om met de overheid en lokale autoriteiten te overleggen om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet. Zonnepanelen kunnen landbouwgrond efficiënt gebruiken en helpen bij duurzame energieopwekking, maar het is belangrijk om het juridische aspect te begrijpen voordat je ze installeert.
In sommige gevallen kun je zonnepanelen op grond plaatsen zonder vergunning, maar dit kan variëren afhankelijk van de locatie en lokale regels. Kleinschalige installaties hebben mogelijk geen vergunning nodig, maar grotere projecten kunnen wel vereisen dat je toestemming krijgt van de autoriteiten. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de plaatselijke overheid om de specifieke vereisten voor jouw situatie te achterhalen.