Inzicht in de zonnepanelen prijs

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen: prijs en informatie in 2024

Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen en het rendement wat jou dit oplevert? Dit hangt af van het totaal Wp dat je op het dak laat leggen en het aantal zonuren. Bij een 2-persoons huishouden liggen de gemiddelde kosten rond de €6.425,- en ligt de besparing rond de €780,- per jaar!

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de kosten van zonnepanelen. We geven je een handige prijsindicatie, leggen uit welke keuzes en factoren de kostprijs van een zonnepaneel beïnvloeden én geven je waardevolle bespaartips!

Zonnepanelen prijs: belangrijkste informatie

 • De prijs van zonnepanelen is gemiddeld €77,- tot €215,- per m², dit is inclusief montage en btw. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijs per vierkante meter.
 • Per Wp betaal je gemiddeld €1,46, dit is inclusief de kosten van omvormer en montage.
 • De prijs van één zonnepaneel laten installeren is gemiddeld €500,-, als je er meer laat installeren daalt de prijs per zonnepaneel.
 • De prijs verschilt afhankelijk van je energieverbruik: woon je in een huishouden van 4 personen wordt het aangeraden 17 zonnepanelen te plaatsen. De prijs voor de gehele installatie is dan gemiddeld €7.625,-, hiermee bespaar je €1.040,- per jaar.
 • Je kan er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, de gemiddelde prijs per maand is €10,- tot €60,-. Voor twee zonnepanelen betaal je €10,- tot €12,50 per maand en voor 10 zonnepanelen €40,- tot €60,- per maand.
 • Factoren die de prijs beïnvloeden zijn het soort zonnepaneel, je dak, het merk van de zonnepanelen, het type omvormer en optionele extra opties.
 • Besparen op zonnepanelen doe je door gebruik te maken van profiteren en regelingen, samen met je buren zonnepanelen aan te leggen en gratis offertes te vergelijken.


Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen kunnen flink verschillen per situatie. Zelfs als je dezelfde hoeveel zonnepanelen laat plaatsen als je buren, kan het zijn dat jouw kosten hoger of juist lager liggen.

Zonnepanelen prijs per stuk

De prijs per zonnepaneel is lastig te geven. Dat komt omdat elk paneel een ander vermogen kan hebben: dat beïnvloed de prijs. Het maakt hierbij niet uit hoe groot het paneel is.

Daarom geven de meeste installateurs je geen vaste prijs per paneel, maar juist een totaalprijs voor een complete set. Zo weet je exact waar je aan toe bent. Bij het gemiddelde paneel ligt de prijs rond de €500,- per stuk. Wanneer je kiest voor een grote set, dan daalt de prijs per zonnepaneel.


Zonnepanelen prijs per m2

Gemiddeld ligt de prijs voor zonnepanelen per m² in 2024 rond de €77,- tot €215,-. Bij deze prijs is de montage en de btw al inbegrepen. Gemiddeld heeft één paneel een oppervlak van 1,63 m².

Maar let op!

De prijs per vierkante meter verschilt per situatie en hangt af van het vermogen van het paneel. Hoe hoger het Wp, hoe hoger de prijs per vierkante meter!

Prijs zonnepanelen per kwp

Omdat de prijs van je zonnepanelen afhankelijk is van het vermogen (WattPiek), wordt er ook veelal gevraagd naar de prijs van zonnepanelen per kwp. Per Wp betaal je gemiddeld €1,46: dit is inclusief de kosten van de omvormer en de montage.

Stel: je laat 10 panelen plaatsen met 310 Wattpiek per stuk: de gemiddelde prijs komt in dat geval uit op ongeveer €3.450,-.

zonnepanelen prijs

Prijs installatie zonnepanelen

Naast de materiaalkosten heb je natuurlijk ook te maken met de montagekosten. In de tabel vind je een overzicht van de kosten van zonnepanelen inclusief montage!

Stel dat je in een 3-persoons huishouden woont, en jaarlijks zo’n €3.500,- kWh verbruikt. Om dit verbruik te dekken heb je zo’n 4.118 Wp nodig: zo’n 15 panelen van 270 Wp per stuk. De prijs voor de installatie van de zonnepanelen ligt rond de €7.080,-.

Hoe groter je huishouden of hoe hoger je verbruik, des te meer Wp je nodig hebt om dit verbruik te dekken. Bij een verbruik van 5.000 kWh zijn 22 panelen van 270 Wp voldoende. Dit kost je, inclusief de installatie, rond de €9.120,-.

Zonnepanelen prijs in 2024

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw)Besparing per jaar
12.500294110€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per zonnepanelen installateur.


Besparen op de prijs van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken


Zonnepanelen huren: betere keuze?

Een alternatief voor zonnepanelen kopen is zonnepanelen huren. Dit wordt al gedaan vanaf €10,- tot €12,50 per maand. Tegen een laag bedrag per maand laat je panelen op je dak plaatsen: installatie en onderhoud zit hierbij inbegrepen. Zo kun je profiteren van zonne-energie zonder dat je een grote investering hoeft te doen. Ideaal voor huurwoningen of wanneer je een klein budget hebt, toch?

Houd wel rekening met de richting van je dak en het aantal zonuren dat je zonnepanelen krijgt. Door je rendement te berekenen kun je gemakkelijk kijken of het huren van zonnepanelen je energierekening verlaagt.

Zonnepanelen huren: kosten in 2024

Aantal zonnepanelenGemiddelde huurprijs per maand
2€10,- tot 12,50
6€20,- tot €30,-
10€40,- tot €60,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per bedrijf kunnen verschillen.

Prijs zonnepanelen 2024: factoren die totaalprijs beïnvloeden

De prijs van zonnepanelen in 2024 verschilt dus per situatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Het type zonnepaneel dat je laat installeren, het totale Wp van de panelen en je type dak heeft een invloed op de kosten voor de montage.

Hieronder gaan we dieper in op de factoren die een belangrijke rol spelen.

Soort zonnepaneel

Er worden verschillende soorten panelen gebruikt in België. Bekijk onderstaande opsomming en tabel voor de prijs per stuk en type:

 • Monokristallijn: deze worden het meest gebruikt, omdat ze een hoger rendement hebben. Ze hebben een zwarte kleur en zien er stijlvol uit. Ook geschikt voor kleine daken op het zuiden. De kosten liggen rond de €175,- tot €350,-.
 • Polykristallijn: deze lijn heeft juist een blauwe kleur. Doordat het rendement iets lager is, zijn polypanelen iets minder geschikt voor kleinere daken. Je vindt deze daarom vooral op een plat dak. De kosten hiervan variëren van €125,- tot €250,- per stuk.
 • Dunne film: deze panelen hebben een kleinere afmeting en een kleinere opbrengst. Daarom worden ze in België niet veel meer gebruikt. De kosten liggen tussen de €100,- tot €150,- per stuk.

Zonnepanelen prijs per stuk>

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk
Monokristallijn€175,- tot €350,-
Polykristallijn€125,- tot €250,-
Dunne film€100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, excl montage.

zonnepanelen kosten

Schuin of plat dak

Het type dak heeft een grote invloed op de kosten van de installatie. Bij een plat dak zijn er namelijk meerdere onderdelen nodig. De panelen worden rechtstreeks op een schuin dak geplaatst, maar op een plat dak is een systeem nodig dat ervoor zorgt dat de panelen netjes schuin komen te liggen en niet zomaar wegwaaien als de wind eronder komt. Dit kost meer tijd én materiaal.

Merk van de zonnepanelen

Er zijn heel veel verschillende zonnepanelen merken verkrijgbaar. Elk merk heeft haar eigen eigenschappen en rendement. Dit zorgt er uiteraard ook voor dat de prijs per zonnepaneel merk flink kan verschillen. Houd hier dus rekening mee met je aankoop.

Bovendien geldt dat niet elke installateur elk merk zonnepaneel legt. Vaak hebben de installateurs één of enkele merken waar zij graag mee werken en waar ze tevreden over zijn. Heb jij een voorkeur voor een bepaald merk zonnepaneel, zoek dan naar een expert die je hierbij kan helpen.

Je hebt onder meer de keuze uit deze merken, in volgorde van hoog naar lager rendement:

Type omvormer

Om ervoor te zorgen dat het vermogen van de panelen wordt omgezet naar wisselspanning, wordt er een omvormer gebruikt. Het type omvormer dat je kiest heeft een invloed op de kosten. Welke je nodig hebt, hangt af van je voorkeuren en persoonlijke situatie:

 • String omvormers: de goedkoopste optie, maar alleen mogelijk als er geen schaduw op je dak valt.
 • Micro omvormers: je hoeft geen grote omvormer in huis te plaatsen, omdat deze verwerkt zitten achter de panelen.
 • Power optimizers: deze bestaat uit een omvormer die in huis wordt opgehangen, en optimizers die achter de panelenen worden geplaatst. De optimizers kunnen een specifiek paneel uitschakelen als hier schaduw op valt: zo blijft de rest gewoon energie leveren. Een goede optie als je in een beboste omgeving woont. Wel is dit de duurste optie.

Extra opties

In combinatie met panelen kun je kiezen voor een zonneboiler. Met een zonneboiler wordt in de zomer bijna al het warme water in huis geleverd, waardoor je nog meer bespaart op de energierekening! Je cv-ketel wordt hiermee nauwelijks nog gebruikt. De kosten voor een zonneboiler liggen rond de €2.750,- tot €3.750,- per stuk, maar mogelijk kun je hiervoor een leuke premie regelen!

Goedkope zonnepanelen: een goed idee?

Kun je goedkope zonnepanelen kopen? Dat kan: maar je moet je afvragen of dat een goed idee is. Als een paneel een stuk goedkoper is dan een ander paneel, dan heeft dit vaak te maken met het vermogen van het paneel. Als je panelen kiest met een lager vermogen, heb je meer panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen. Bij kleine daken is dit niet ideaal, omdat de ruimte er niet is voor zoveel panelen.

Natuurlijk hoeft een goedkoop paneel niet direct te betekenen dat het rendement veel lager is. Het kan ook zijn dat de panelen rechtstreeks uit de fabriek worden geleverd, zonder tussenpersoon waardoor de kosten lager uitvallen. Als je zeker wilt weten dat je te maken hebt met goede, betrouwbare panelen dan is het slim om een zonnepanelen installateur in de arm te nemen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De plaatsing van zonnepanelen is een grote investering: maar wel een hele waardevolle! Je verdient de investering na verloop van tijd weer terug, omdat je energierekening drastisch verlaagt! Een set zonnepanelen verdien je gemiddeld in 6 tot 7 jaar weer terug, en daarna heb je nog rond de 19 jaar aan gratis stroom.

De terugverdientijd van zonnepanelen verschilt per situatie!

Dit hangt af van de dakrichting, je energieverbruik en het vermogen aan panelen dat je laat plaatsen. Bovendien kom je soms in aanmerking voor een premie, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt!

Krijg ik premie voor de installatie van zonnepanelen?

Investeerders in zonnepanelen kunnen een premie ontvangen, los van Mijn VerbouwPremie, via aanvragen bij Fluvius. De premiebedragen variëren op basis van de keuringsdatum. Alleen installaties die vóór 31-12-2022 zijn gekeurd, komen in aanmerking voor de premie van 2022. Vanaf 2023 wordt de premie gehalveerd.

De zonnepanelenpremie is beschikbaar voor investeerders in niet-woninggebouwen die zijn aangesloten op Fluvius’ elektriciteitsnet vóór 31-12-2013 of met een vergunning van meer dan 5 jaar geleden die voldoen aan EPB-eisen. Ze geldt voor nieuwe PV-panelen tot 10 kVA, geplaatst door een gecertificeerde installateur op geïsoleerde daken. Uitbreiding met ‘terugdraaiende teller’-installaties is beperkt. De premie is eenmalig per gebouw en vereist digitale meter binnen 90 dagen na melding. Zie Fluvius’ website voor details.

Bespaartips: zo bespaar je op de prijs van zonnepanelen

Wil je besparen op de kosten van zonnepanelen? Dat is mogelijk. Hieronder geven we je een aantal praktische tips om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Vraag een premie aan of schakel de buren in om een kwantumkorting te regelen!

Profiteer van de premie

Koop je voor het eerst zonnepanelen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie! Dit houdt in dat je een deel van je investering weer terugkrijgt. Zo houd je de terugverdientijd laag! De premie kun je pas aanvragen op het moment dat de panelen al liggen, dus je bent zelf wel eerst verantwoordelijk voor de investering.

Leg zonnepanelen aan met anderen

Veel installateurs bieden een kwantumkorting aan. Dit houdt in dat je een korting krijgt wanneer er meerdere panelen worden afgenomen. Als jij dus samen met je buren die ook interesse hebben in zonne-energie, één vakman inhuurt dan daalt de prijs die je betaalt per paneel!

Vergelijk gratis offertes

Elke zonnepanelen installateur heeft zijn of haar eigen tarieven. Hierdoor kunnen de kosten per bedrijf aardig verschillen. We raden altijd aan om meerdere installateurs met elkaar te vergelijken. Kies de vakman met het beste aanbod, en je besparing kan wel oplopen tot 40%! Let niet alleen op de prijs, maar ook op het type panelen, omvormer en het rendement dat je hiermee zult behalen.

zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Met zonnepanelen bespaar je tot honderden euro’s per jaar op de energierekening: dat wil jij toch ook? Bovendien verhoog je de waarde van je woning en verdien je de investering zo uiteindelijk weer terug. Laat de panelen installeren door een vakman, zodat je verzekerd bent van het hoogste rendement. Op zoek naar goedkope zonnepanelen? Maak gebruik van Zonnepanelen Expert.

Zo ontvang je zo snel mogelijk tot wel 5 offertes van zonnepanelen experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen, het aanbod en de voorwaarden en kies zo voor de beste vakman. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend: je zit nergens aan vast.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken