Terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen prijs » Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen 2024

Zonnepanelen zijn erg populair: je ziet ze op steeds meer daken verschijnen. En dat is niet voor niets: zonnepanelen brengen namelijk ontzettend veel voordelen met zich mee! Doordat je zelf je eigen stroomverbruik opwekt, bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening. Hoewel het laten installeren van zonnepanelen een flinke investering is, verdienen ze zichzelf in gemiddeld 7 tot 9 jaar terug.

Op deze pagina lees je alles over de terugverdientijd van zonnepanelen en hoe je dit zelf eenvoudig kunt berekenen. Ook vind je informatie over de compensatiepremie voor zonnepanelen en hoe deze de terugverdientijd beïnvloedt.

Terugverdientijd zonnepanelen: de belangrijkste informatie

 • De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen kun je berekenen met de volgende formule: prijs zonnepanelen installatie : gemiddelde opbrengst per jaar = gemiddelde terugverdientijd.
 • De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 7 tot 9 jaar.
 • Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd beïnvloeden, zoals het huidige energietarief en je eigen stroomverbruik.
 • Ook premies hebben invloed op de terugverdientijd. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de compensatiepremie, het verlaagde btw-tarief en de premie van Fluvius.


terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen: hoe moet dat?

De terugverdientijd voor zonnepanelen geeft voor veel mensen de doorslag om de panelen te laten installeren. De terugverdientijd van zonnepanelen kun je eenvoudig zelf berekenen. Dit doe je aan de hand van de volgende formule:

Prijs zonnepanelen installatie :  gemiddelde opbrengst per jaar = gemiddelde terugverdientijd

De terugverdientijd is eigenlijk de verhouding tussen de prijs van de gehele zonnepanelen installatie en het rendement. Hoe hoger het rendement ten opzichte van de prijs, hoe sneller je de installatie terugverdient. Het berekenen van de terugverdientijd is helaas niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk veel factoren die de terugverdientijd beïnvloeden, zoals het rendement van de zonnepanelen. Wel geeft de berekening een goede indicatie van de terugverdientijd.

Wanneer je 13 zonnepanelen laat installeren, betaal je gemiddeld €6.425,-. Dit is goed voor een jaarlijkste besparing van €780,-. Je verdient de zonnepanelen dan gemiddeld in 8,2 jaar terug.

Bereken de terugverdientijd op zonnepanelen met onze calculator

Bereken eenvoudig de gemiddelde terugverdientijd van je zonnepanelen met de onderstaande calculator.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen in 2024?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt in 2024 gemiddeld tussen de 7 en 9 jaar. Een gemiddeld huishouden van 4 personen heeft 17 zonnepanelen van 270 Wp per paneel nodig om een verbruik van 4.000 kWh te dekken. De zonnepanelen installatie kost gemiddeld €7.625,-. Jaarlijks bespaar je hiermee ongeveer €1.040,- op je energierekening. Dit betekent dat je in gemiddeld 7,3 jaar de investering hebt terugverdient.

Huur jij zonnepanelen? Dan is de terugverdientijd gemiddeld 2 tot 4 jaar langer dan wanneer je zonnepanelen koopt.

Grootte huishouden (aantal personen)Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd aantal Wp om verbruik te dekkenAantal zonnepanelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs inclusief btw en montagekosten*Gemiddelde jaarlijkse besparingGemiddelde terugverdientijd**
12.5002.94111€5.645,-€650,-8,7 jaar
23.0003.52913€6.425,-€780,-8,2 jaar
33.5004.11815€7.080,-€910,-7,8 jaar
44.0004.70617€7.625,-€1.040,-7,3 jaar
54.5005.29420€8.365,-€1.170,-7,1 jaar
65.0005.88222€9.120,-€1.300,-7 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, welke kunnen verschillen.
**Deze berekening is gedaan aan de hand van de volgende formule: Prijs zonnepanelen installatie :  gemiddelde opbrengst = gemiddelde terugverdientijd


Besparen op de kosten van zonnepanelen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken


Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen?

Er zijn een aantal factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden. Het is dus aan te raden om hier vooraf rekening mee te houden. Hieronder lees je welke factoren dit zijn.

1. De prijs van de zonnepanelen installatie

De meest belangrijke factor in het berekenen van de terugverdientijd is de totaalprijs van de zonnepanelen installatie. Hier komt veel bij kijken: want ook de zonnepanelen prijs is opgebouwd uit verschillende prijzen. Denk hierbij aan:

 • Het tarief van de zonnepanelen installateur: iedere zonnepanelen installateur hanteert een ander tarief. Dit worden ook wel de installatiekosten genoemd. Voor drie tot zes zonnepanelen betaal je gemiddeld €500,- aan installatiekosten, wat oploopt tot gemiddeld €2.500,- voor 41 tot 50 zonnepanelen.
 • Het type en merk zonnepanelen: er zijn verschillende soorten zonnepanelen, geproduceerd door diverse merken. Hierdoor kan de prijs tussen zonnepanelen verschillen. De gemiddelde prijs ligt tussen de €100,- tot €500,- per paneel.
 • Het aantal zonnepanelen: het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt, wordt berekend aan de hand van je verbruik in kWh. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt jaarlijks 4.000 kWh, ook wel 4706 Wp. Om dit te dekken, heb je 17 zonnepanelen van 270 Wp per paneel nodig.
 • De oppervlakte van je dak: de oppervlakte van je dak is ook belangrijk, omdat deze het aantal zonnepanelen wat je kwijt kunt bepaald. Stel: je hebt 17 zonnepanelen nodig om je verbruik te dekken, maar je kunt er maar 15 kwijt. Dan zul je zonnepanelen van 300 Wp per paneel nodig hebben in plaats van 270 Wp. Je betaalt gemiddeld €1,46 per Wp, inclusief montagekosten.
 • De omvormer: de omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbaar stroom. Deze is onmisbaar bij je installatie! Een omvormer kost gemiddeld tussen de €300,- en €3.000,-.

Pas wanneer je de totaalprijs van de gehele installatie weet, kun je aan de slag met het berekenen van de terugverdientijd.

2. De levensduur van de installatie en extra kosten

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Een omvormer daar in tegen, heeft een gemiddelde levensduur van gemiddeld 10 jaar. Je zult deze dus 1-2 keer moeten vervangen. Ook de kosten voor een extra omvormer spelen een rol in de terugverdientijd van zonnepanelen.

terugverdientijd zonnepanelen berekenen

3. De huidige elektriciteitsprijs en je jaarlijkse energieverbruik

Het elektriciteitstarief verschilt per energieleverancier. In 2023 betaal je per kWh ongeveer €0,15 tot €0,40. Dit tarief speelt een rol in het berekenen van je terugverdientijd: het geeft namelijk aan hoeveel je hebt bespaard. Hoe hoger je verbruik, hoe meer je zonder zonnepanelen moet betalen.

Dekken jouw zonnepanelen niet je volledige verbruik? Dan betaal je natuurlijk nog steeds een tarief voor de elektriciteit die je van je energieleverancier afneemt. Neem dit ook mee in de berekening van de terugverdientijd.

4. Het rendement van de zonnepanelen

Met het rendement van zonnepanelen wordt de opbrengst bedoeld. Deze opbrengst wordt beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht, de hellingsgraad van de panelen en de ligging van je dak. Bij een rendement van 50% of meer is het de investering al waard.

5. Eventuele premies en subsidies

Voor zonnepanelen zijn er verschillende premies en subsidies beschikbaar. Dankzij deze zonnepanelen subsidies is de investering een stuk minder groot. Je krijgt als het ware ‘korting’ op de gehele installatie, waardoor de totaalprijs daalt. Dit heeft invloed op de terugverdientijd.

Voor zonnepanelen zijn de volgende subsidies beschikbaar:

 • Retroactieve premie zonnepanelen: heb jij een zonnepanelen installatie van voor 2021? Dan is deze premie geschikt voor jou! De premie wordt ook wel de compensatiepremie genoemd. Dat komt omdat deze premie is ontstaan ter compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller in 2021.
 • Premie Fluvius: netbeheerder Fluvius heeft ook een premie voor zonnepanelen. De premie bedraagt maximaal €750,-.
 • EPC-label premie: deze premie is beschikbaar voor woningen met een slechte energieprestatie. Dit betekent dat de woning energielabel E of F heeft (voor een appartement is D ook voldoende). Het premiebedrag is afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je treft en het nieuwe energielabel van je woning.
 • Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen: is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief voor zonnepanelen. Je betaalt dan slechts 6% btw over zowel de arbeids- als de materiaalkosten.

Tip: lees je vooraf goed in en zorg dat je aan alle voorwaarden voldoet. Het zou zonde zijn wanneer je onverwacht een premie misloopt!

Er zijn veel factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloedden. Wanneer je antwoord kan geven op alle factoren, zou je de terugverdientijd concreter kunnen berekenen.

Prijs van zonnepanelen (inclusief montagekosten)  + bijkomende kosten – premies en subsidies  = totaalprijs van de installatie.

Gemiddelde opbrengst + bijkomende energiekosten (bij een rendement onder de 100%) = opbrengst

Totaalprijs van de installatie : opbrengst = gemiddelde terugverdientijd

Rekenvoorbeeld: terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Onderstaand vind je een voorbeeld voor de familie Peeters, bestaande uit 4 personen. De familie heeft een installatie bestaande uit 17 zonnepanelen om hun energieverbruik van 4.706 kWh te dekken. Ze behalen een rendement van 100%, wat betekent dat de familie geen energie van de energieleverancier nodig heeft.

De totaalprijs van de installatie was €7.625,-. Daarnaast hebben ze van netbeheerder Fluvius een premie van €750,- ontvangen. De jaarlijkse besparing is €1.040,-. De terugverdientijd bereken je als volgt: €7.625,- – €750,- = €6.875,- : €1.040,= 6,6 jaar

terugverdientijd zonnepanelen gemiddeld

Zonnepanelen installeren? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een zonnepanelen installateur voor jouw installatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van zonnepanelen installateurs bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Je aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken