Grote zonnepanelen
Home » Soorten zonnepanelen » Grote zonnepanelen: afmetingen en kosten

Grote zonnepanelen: afmetingen en kosten 2024

Waarom zou je kiezen voor grote zonnepanelen? Grote zonnepanelen winnen snel aan populariteit in de wereld van duurzame energie. Met afmetingen die verder gaan dan de standaard, bieden ze potentieel meer vermogen en efficiëntie. Grote zonnepanelen hebben een omvang van 195 x 99 cm. Deze grotere zonnepanelen hebben doorgaans een capaciteit van 400 Wp of meer. De kosten van een groot paneel liggen gemiddeld tussen de €350,- en €500,- per paneel.

Op deze pagina lees je meer over de afmetingen van zonnepanelen, waarom grote zonnepanelen een voordeel zijn en de kosten van zonnepanelen.

Waarom grote zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De keuze voor grote zonnepanelen is vaak gebaseerd op het streven naar een hoger vermogen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 300 en 350 Wattpiek (Wp), maar grotere panelen kunnen vermogens tot wel 500 Wp hebben. Dit resulteert in een potentieel hogere energieopbrengst per paneel.

De keuze voor grotere zonnepanelen kan verschillende voordelen met zich meebrengen, waaronder een potentieel hoger piekvermogen. Panelen met een grotere omvang hebben vaak een hogere capaciteit, waardoor ze meer zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Dit kan gunstig zijn voor situaties waar ruimte beperkt is, maar een hogere energieopbrengst gewenst is.

Kleinere zonnepanelen daarentegen kunnen nuttig zijn in situaties waar de beschikbare ruimte beperkt is of wanneer veel waarde hecht aan de uitstraling van je dak. Het gebruik van kleinere panelen kan het mogelijk maken om dakoppervlakken efficiënter te benutten, vooral op complexe dakstructuren.

Grootte van een zonnepaneel

De grootte van een zonnepaneel kan verschillen. Grote zonnepanelen hebben een omvang van 195 x 99 cm. De capaciteit van grote zonnepanelen is gemiddeld 400 Wp. De standaard grootte van een zonnepaneel is 165 x 99 cm. De capaciteit van deze panelen met een gemiddelde grootte is gemiddeld 300 Wp. Lees hieronder meer over de grootte van zonnepanelen.

Afmetingen van grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen hebben een omvang van 195 x 99 cm. Ze behouden dezelfde breedte als standaard zonnepanelen, maar zijn aanzienlijk langer. Deze grotere zonnepanelen hebben doorgaans een capaciteit van 400 Wp of meer. Ze genereren dus meer elektriciteit, maar kunnen ook lastiger te plaatsen zijn, omdat ze zo groot zijn. Daarom worden ze vaak gebruikt bij grootschalige installaties.

Standaard grootte zonnepaneel

De gangbare afmeting voor standaard zonnepanelen is 165 x 99 cm. Deze dimensies komen vaak voor bij panelen met een capaciteit tussen 260 en 370 Wp. De meest voorkomende afmeting heeft dus een oppervlakte van ongeveer 1,65 m², met een variabele dikte van de rand tussen 3,5 en 5 cm.


Besparen op het installeren van grote zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken


Dunne film zonnepanelen afmetingen en CIS-zonnepanelen afmetingen

CIS-zonnepanelen of dunne film zonnepanelen hebben doorgaans kleinere afmetingen dan standaard panelen en nemen vaak een vierkante vorm aan. De dimensies van dunne film zonnepanelen variëren per fabrikant, maar ze liggen meestal rond de 126 x 100 cm voor een vermogen van 170 tot 250 Wp.

Afmetingen van kleine zonnepanelen

Ten slotte kun je ook kiezen voor kleinere zonnepanelen, hoewel deze nog niet veel worden toegepast. Kleine zonnepanelen met afmetingen van 158 x 81 cm zijn bedoeld voor panelen met een capaciteit tussen 190 en 245 Wp. Aangezien zonnepanelen in een klein formaat minder vaak worden geproduceerd, ligt de prijs per kWh opbrengst vaak hoger. Ze zijn vooral geschikt wanneer je dak te beperkt is voor standaard zonnepanelen.

Grote zonnepanelen prijs 2024

Bij de aanschaf van grote zonnepanelen moet rekening worden gehouden met hogere kosten. De kosten zijn hoger, maar de efficiëntie van grotere panelen is ook hoger. Voor panelen van 400 Wp liggen de kosten tussen de €350,- en €500,- per paneel, exclusief montage. De prijs stijgt naar ongeveer €500,- per paneel, en voor een set van 8 panelen van 500 Wp betaal je tussen de €6.100,- en €9.500,-.

Er zijn momenteel nog geen panelen van 600 Wp op de markt. Hierdoor is het lastig een prijsindicatie te geven voor deze specifieke categorie. Voor de verwachte 1000 Wp panelen ontbreekt nog duidelijkheid over de kosten, maar vanwege het hoge vermogen kun je verwachten dat de prijs relatief hoog zal liggen.

Prijzen 2024

Type paneelGemiddelde prijs per paneel *
400 Wp€350,- tot €500,-
500 Wp€500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Grote zonnepanelen laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Grote zonnepanelen zijn ideaal voor mensen met veel ruimte die een hoog rendement willen behalen. De prijs van grote zonnepanelen ligt hoger dan standaard zonnepanelen, maar ze leveren ook meer op. Grote zonnepanelen laten installeren door een vakman bij jou in de regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken