Vermogen zonnepanelen laten berekenen?

Vergelijk gratis offertes en kom in contact met professionele vakmannen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Vermogen zonnepanelen

Vermogen zonnepanelen: wat houdt het in en hoe bereken je dit?

Het vermogen van zonnepanelen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), houdt in hoeveel stroom een zonnepaneel in ideale omstandigheden kan opleveren. Door schaduw, bewolkte dagen en een minder ideale ligging of hellingsgraad haalt een zonnepaneel in de praktijk bijna nooit het maximale vermogen. Een paneel van 250 Wp brengt jaarlijks zo’n 212 kWh op.

Op deze pagina lees je waar het vermogen vanaf hangt en hoe je het vermogen van zonnepanelen berekent. We geven je hier ook handige aandachtspunten, zodat je weet hoe je het maximale vermogen uit je zonnepanelen haalt!

Zonnepanelen vermogen: de belangrijkste informatie op een rij

  • Het benodigde vermogen van je zonnepanelen bereken je als volgt: gemiddeld jaarverbruik aan stroom / factor 0,85.
  • Een zonnepaneel haalt bijna nooit zijn maximale vermogen, daarom heb je iets meer vermogen nodig dan je jaarlijks verbruikt.
  • Bij een groot dakoppervlak is het de beste keuze om zonnepanelen met een iets lager vermogen te plaatsen.
  • Bij een klein dakoppervlak is het belangrijk om juist zonnepanelen met een hoog vermogen te kiezen, zodat je minder oppervlak nodig hebt.
  • Voor het optimale vermogen houd je de zonnepanelen netjes schoon, zorg je voor een korte afstand tussen de omvormer en de panelen en gebruik je de zware apparatuur zoveel mogelijk overdag als de zon schijnt.


Zonnepanelen vermogen berekenen: hoe doe je dat?

Wil jij zelf je zonnepanelen vermogen berekenen? Voordat je zonnepanelen koopt is het slim om te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt en hoeveel panelen dat zijn: dan kun je controleren of je dak hier groot genoeg voor is of dat je eventueel moet kiezen voor zonnepanelen met een hoger of juist iets lager vermogen per paneel.

Daarnaast is het mogelijk om het vermogen van je bestaande zonnepanelen te berekenen. In de kopjes hieronder lees je daar meer over.

Hoeveel vermogen en zonnepanelen heb ik nodig?

Bij zonnepanelen plaatsen moet je eerst je benodigde vermogen berekenen. Zonnepanelen experts raden aan om in ieder geval genoeg vermogen te plaatsen om in ieder geval je jaarlijks stroomverbruik te kunnen dekken. In onderstaande tabel zie je precies hoeveel vermogen je nodig hebt, afhankelijk van de grootte van je huishouden. Daarnaast zie je ook precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit vermogen te behalen!

Weet jij precies hoeveel stroom je afgelopen jaar nodig had? Dan kun je ook zelf je benodigde vermogen berekenen! Gebruik hiervoor de volgende formule:

Gemiddeld jaarverbruik / factor 0,85 = het benodigd vermogen
HuishoudenGemiddeld verbruik per jaarBenodigd vermogen per jaarHoeveel zonnepanelen nodig bij 250Wp?Hoeveel zonnepanelen nodig bij 350Wp?Hoeveel zonnepanelen nodig bij 500 Wp?
1-persoons1.810 kWh2.130 kWh9 panelen7 panelen5 panelen
2-persoons2.800 kWh3.295 kWh14 panelen10 panelen7 panelen
3-persoons3.310 kWh3.895 kWh16 panelen12 panelen8 panelen
4-persoons3.840 kWh4.520 kWh19 panelen13 panelen10 panelen
5 of meer personen4.110 kWh4.835 kWh20 panelen14 panelen10 panelen

Hoeveel vermogen brengen mijn bestaande zonnepanelen op?

Dat een zonnepaneel 500 Wp kán opbrengen, betekent niet dat het paneel dat ook doet. Dat is alleen het geval in de meest ideale situatie en hangt onder meer af van de hellingshoek en richting van je dak. Bij een dak gericht op het zuiden met een hellingshoek van 30° tot 45° kan je paneel het maximale vermogen behalen. In de meeste gevallen ligt dit eerder rond de 65% tot 85% van het maximale vermogen.

Om te berekenen wat je huidige set zonnepanelen opleveren aan vermogen, heb je het totale vermogen nodig en de instralingsfactor. Deze instralingsfactor doelt op de stralingssterkte van de zon en kan per dag verschillen. Over het algemeen houden we de factor 0,85 aan, maar uit onderzoek bleek dat dit de afgelopen jaren wat aan de lage kant was. Met de afgelopen mooie zomers was de instralingsfactor de afgelopen 3 jaar gemiddeld 0,95.

Dus stel: jij hebt 10 panelen liggen van 400 Wp per stuk. Dat komt neer op een totaal vermogen van 4.000 Wp. Met een instralingsfactor van 0,95 komt dat neer op een totale opbrengst van 4.210 Wp.

Hellingshoek:15°30°45°60°75°90°
West85%80%75%70%60%55%
Zuidwest90%95%95%90%80%70%
Zuid95%100%100%95%85%70%
Zuidoost909590857565
Oost85%80%75%70%60%50%
Noordoost75%65%55%45%40%35%
Noord75%60%45%35%30%20%
Noordwest75%65%55%50%40%35%

Verschillende soorten vermogen van zonnepanelen: dit zijn je opties

Er zijn twee strategieën voor het bepalen van het vermogen van de zonnepanelen. Je kunt namelijk kiezen voor zonnepanelen met een iets kleiner vermogen per stuk, van 250 Wp tot ongeveer 350 Wp. Je hebt dan meer panelen nodig maar je betaalt een lagere prijs per paneel.

De andere aanpak is kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen, van ongeveer 400 Wp tot 500 Wp. Dit zorgt er voor dat je minder panelen nodig hebt en dus een kleiner oppervlak kan gebruiken!

Je plaatst zonnepanelen met een lager vermogen van 250 Wp tot 350 Wp

Kies je voor panelen met een lager vermogen, zoals 300 Wp, dan betaal je een lagere prijs per paneel. Ze zijn een stuk goedkoper en daarom een goede keuze als je budget beperkt is. Je kunt er dan eventueel ook voor kiezen om eerst de helft van de panelen te laten plaatsen en daarna pas de rest. De afmetingen zijn vaak iets kleiner, waardoor je er meer kwijt kunt op je dakoppervlak. Deze methode is daarom vooral geschikt als je een groot beschikbaar oppervlak hebt.

De nadelen? Je hebt doorgaans meer zonnepanelen nodig. Niet per se een probleem natuurlijk als je voldoende ruimte hebt. Heb je een klein dakoppervlak, dan is het toch sterk aan te raden om te kijken naar panelen met een groter vermogen per stuk.

Je plaatst zonnepanelen met een hoger vermogen van 400 Wp tot 500 Wp

Kies je voor een hoger vermogen per zonnepaneel, zoals 400 Wp zonnepanelen, dan heb je het voordeel dat je minder panelen nodig hebt. Dit komt goed uit wanneer je dus een kleiner dakoppervlak hebt, want je kunt met een kleiner oppervlak meer vermogen plaatsen. Op dit moment zijn panelen van 400 tot 500 Wp de panelen met het hoogste vermogen, in de toekomst kun je wellicht ook kijken naar 500 Wp zonnepanelen, zonnepanelen van 600 Wp of zelfs 1000 Wp zonnepanelen!

Wel moet je rekening houden met een iets hogere zonnepanelen prijs. Maar een bijkomend voordeel is dat je 0% btw betaalt over je zonnepanelen!

Vermogen verlies van je zonnepanelen: hoeveel daalt het rendement?

Hoe ouder je zonnepanelen worden, des te groter de kans dat het maximale vermogen wat daalt. Na 25 jaar gaat het om een gemiddelde afname van 12,5%. Dat betekent dat een paneel van 500 Wp na 25 jaar nog maximaal 375 Wp opbrengt.

Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde factoren zorgen voor een verlies van vermogen. Wanneer er schaduw op één van de panelen valt, dan brengen alle panelen minder op: gemiddeld kan dit per jaar toch al snel 10% tot 25% minder vermogen betekenen.

Tip: Valt er schaduw op je dak en wil je vermogenverlies voorkomen? Kijk dan naar optimizers! Deze schakelen het betreffende paneel met schaduw uit zodat de rest nog zijn maximale vermogen kan opbrengen!

Ook temperatuur heeft invloed op het vermogen. Bij een temperatuur van 25 of meer daalt het vermogen met ongeveer 0,5% per elke graad Celcius. Is het een hete zomer waarbij de temperatuur van de panelen stijgt tot meer dan 60 graden dan verliezen ze ongeveer 20% van hun vermogen tijdens de warmte.

Kortom: er zijn veel factoren die meespelen in het vermogen van de panelen. Alleen in ideale situaties kan een paneel daadwerkelijk opbrengen wat het belooft.

Belangrijke aandachtspunten bij het vermogen van je zonnepanelen

Hieronder zetten we nog een paar belangrijke aandachtspunten voor je op een rij. Ook geven we je een paar tips om een zo’n hoog mogelijk vermogen uit je zonnepanelen te halen!

1. Vermogen van de omvormer

Om het maximale vermogen uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk om een omvormer te plaatsen die ongeveer 10% kleiner of groter is dan het maximale vermogen van je zonnepanelen. Zo gaat de omvormer zo lang mogelijk mee en breng jij het hoogste vermogen op. Een kleinere omvormer is iets goedkoper en levert bovendien niet vaak minder op, daarom kiezen veel mensen voor een iets kleinere omvormer van ongeveer 90% van het maximale vermogen.

2. Vermogensgarantie bij verschillende merken

Een aantal merken bieden een goede vermogensgarantie. Mochten je zonnepanelen binnen een aantal jaar toch minder vermogen hebben dan wordt aangegeven, dan kun je nieuwe krijgen van het merk.

MerkVermogensgarantie
SunPower1 jaar garantie op 97% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 82,6% vermogen
Canadian Solar1 jaar garantie op 97,5% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 83,1% vermogen
Trina Solar10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
Q-cells1 jaar garantie 0- 97% van het vermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 10 jaar garantie op 92% van het vermogen, na 25 jaar nog 83% van het vermogen
REC Solar10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
LONGi Solar1 jaar garantie op 98% van het vermogen, daarna -0,45% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 85% van het vermogen.
SolarWatt1 jaar garantie op 97% van het vermogen. Daarna -0,345% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 87% van het vermogen.
JA Solar1 jaar garantie op 97% van het vermogen, daarna -0,5% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 82,5% vermogen

3. Onderhoud nodig voor een hoger vermogen

Zonnepanelen hebben over het algemeen maar weinig onderhoud nodig. Maar zijn je zonnepanelen nou toch erg smerig geworden, dan is het wel verstandig om de panelen goed schoon te maken. Dit zorgt namelijk voor een hoger vermogen, omdat de zonnecellen niet geblokkeerd worden door vuil!

4. Houd rekening met de locatie van de omvormer

Hoe korter de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer, des te minder energie verloren gaat. Hierdoor is het vermogen en rendement hoger wanneer de omvormer dicht bij de panelen in de buurt hangt. Een zonnepanelen installateur houdt hier altijd rekening mee.

5. Gebruik zware apparatuur zoveel mogelijk overdag

Hoewel je nu nog kan terugleveren, wordt dit in de toekomst steeds minder. Als je geen thuisbatterijhebt, dan raden we aan om je zware elektrische aparatuur zoveel mogelijk overdag te gebruiken. Denk hierbij aan het opladen van je auto en het draaien van de wasmachine en droger. Zo gebruik je de binnenkomende energie direct!

Zonnepanelen vermogen laten berekenen? Vind snel een expert!

Benieuwd hoeveel vermogen en zonnepanelen jij nodig hebt op je dak? Schakel de hulp in van een expert en je weet zeker dat jij je dakoppervlak optimaal benut. Zo breng je zoveel mogelijk energie op en wordt je energierekening zo laag mogelijk! Nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijzen van experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod. Je bespaart zo tot wel 40% op de totaalprijs omdat je zelf de expert kiest met het beste aanbod!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over het vermogen van zonnepanelen

Hieronder geven we antwoord op een paar van de meest gestelde vragen met betrekking tot het vermogen van zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van het benodigde totale vermogen en het vermogen van de panelen. Als jij jaarlijks 1.810 kWh aan stroom verbruikt dan heb je 9 panelen van 250 Wp nodig, 7 panelen van 350 Wp of 5 panelen van 500 Wp.
Op dit moment is het hoogste vermogen van zonnepaneel 500 Wp. Dat wil niet zeggen dat 500 Wp de beste keuze is voor jouw dak: het is een hele grote investering door een hogere prijs per paneel en de panelen zijn vaak ook wat zwaarder waardoor niet elk dak sterk genoeg is voor zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp.
Het maximale vermogen van zonnepanelen gaat uit van de meest ideale situatie: een temperatuur van maximaal 25 graden, geen bewolking of schaduw en een ideale ligging en hellingsgraad. In de praktijk behalen de zonnepanelen ongeveer 85% tot 95% van hun maximale vermogen.
Dit hangt af van het vermogen van de panelen zelf. Bij panelen van 350 Wp gaat het om een totale opbrengst van 3.780 Kwh en bij zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp gaat het om een gemiddelde opbrengst van 4.230 kWh.
Een zonnepaneel met een vermogen van 370 Wp brengt gemiddeld 325 kWh per jaar op. Dit hangt sterk af van de stralingssterkte van de zon. Gemiddeld gaan we ervan uit dat het paneel zo’n 0,85 tot 0,95% van z’n maximale vermogen behaalt.
Als je te veel zonnepanelen plaatst dan ben je onnodig veel geld kwijt aan de installatie. Als je geen thuisbatterij hebt en straks geen terugleververgoeding meer krijgt is het natuurlijk zonde om nog steeds te veel energie op te wekken.