152 zonnepanelen installateurs in Vlaams-Brabant

Een overzicht van alle zonnepanelen installateurs in Vlaams-Brabant

Gratis offertes vergelijken Bespaar tot 40% door te vergelijken!

Op zoek naar een zonnepanelen installateur in provincie Vlaams-Brabant? Op Zonnepanelen-expert.be vind je alle installateurs uit de provincie Vlaams-Brabant. Vind eenvoudig een vakman voor de installatie van zonnepanelen.

Informatie over de provincie Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is een provincie die is onderverdeeld in 65 arrondissementen. De hoofdstad is Leuven. De totale oppervlakte van de provincie Vlaams-Brabant is 2106 vierkante kilomter. In totaal wonen er 1138489 mensen, onderverdeeld in 558201 mannen en 580288 vrouwen.

Zonnepanelen Expert gezocht?

Iedere zonnepanelen leverancier in de provincie Vlaams-Brabant heeft een eigen bedrijfspagina met informatie als adresgegevens en contactgegevens.

Benieuwd naar de prijzen? Start nu je gratis offerteaanvraag en vergelijk bedrijven uit deze gids!

Handige artikelen:

Je ontdekt alle artikelen op onze zonnepanelen gids.

In welke plaats in Vlaams-Brabant zoek je een zonnepanelen installateur?

Grootste plaatsen in deze provincie

Vergelijk zonnepanelen leveranciers en bespaar tot 40%.

zonnepanelen installateur [var1]

Zonnepanelen installateur uit [var1] gezocht?

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Schakel dan een zonnepanelen installateur uit [var1] in voor de installatie! Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en hierdoor bespaar je behoorlijk op je energiekosten.

Op deze pagina lees je alles over het inschakelen van een installateur en de werkzaamheden, de kosten voor zonnepanelen en waarmee je rekening moet houden. Ook geven we je aan hoe je kunt besparen op de kosten met handige bespaartips en mogelijkheden voor een premie.


Zonnepanelen installateur [var1]: een samenvatting

 • De montagekosten van een installateur liggen tussen de €750,- en de €2.000,-.
 • Voor 10 zonnepanelen betaal je ongeveer €5.500,-. Hoe meer zonnepanelen je laat leggen, hoe hoger de prijs en hoe meer je bespaart op de energiekosten.
 • Factoren die de prijs bepalen: type paneel, merk, omvormer en montage.
 • Soorten zonnepanelen: dunne film, polykristallijn of monokristallijn.
 • Met een groepsaankoop bespaar je op de kosten, want je krijgt dan korting tot wel 21%.
 • Via de netbeheerder Fluvius is het mogelijk om een premie te ontvangen. Vraag na wat de voorwaarden zijn. Het maximale premiebedrag in 2023 is €750,-.
 • Soms is het nodig om een vergunning aan te vragen. Wanneer je de panelen laat plaatsen op het dakvlak van een hellend dak of op een plat dak met een maximale hoogte van 1 meter boven de dakrand, is een vergunning niet nodig.
 • Firma zonnepanelen kiezen? Let op erkenning, referenties, lees de offerte goed door, vraag na welke garantie je krijgt en maak een keuze tussen een zzp’er of firma.


Wat kost een zonnepanelen installateur in [var1]?

De totaalprijs voor nieuwe zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. De twee belangrijkste factoren zijn de aanschafprijs voor de zonnepanelen en de arbeidskosten. De kosten voor een zonnepanelen installateur uit [var1] liggen tussen de €750,- en de €2.000,-.

De montagekosten zijn afhankelijk van het type dak, de hoeveelheid panelen dat je laat leggen en de complexiteit van de klus.

Kosten zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe hoger de investering is. Voordeel is natuurlijk wel dat je deze investering terugverdiend door je energiebesparing en je met meerder zonnepanelen meer eigen energie kunt opwekken. Energie dat je niet gebruikt, kun je ook nog opslaan in een thuisbatterij.

Voor een huishouden met een verbruik van 3.000 kWh per jaar, raden wij aan om 13 panelen te plaatsen. De kosten hiervoor zijn €6.425,- en je bespaart per jaar ongeveer €780,-, afhankelijk van je energieverbruik en zonopbrengst.

Heb je een klein dak en kun je niet veel panelen kwijt? Kies dan voor zonnepanelen met een zeer hoog rendement en goede opbrengst bij weinig licht. Zo wek je alsnog veel energie op, ook met een beperkt aantal panelen.

Zonnepanelen prijzen

Huishouden van (aantal personen):Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd Wp om verbruik te dekkenAantal panelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs (inclusief installatie en btw)Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

kosten zonnepanelen [var1]

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar, elk met hun eigen eigenschappen en prijzen. De goedkoopste soort zijn dunne film zonnepanelen, maar wij raden aan om te kiezen voor monokristallijn of polykristallijn. Deze zijn iets duurder, de prijzen beginnen vanaf €125,- per stuk, maar hebben een betere opbrengst.

Kosten per type paneel

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk
Dunne film€100,- tot €150,-
Polykristallijn€125,- tot €250,-
Monokristallijn€175,- tot €350,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Een paar prijsvoorbeelden


Nieuwe panelen op schuin dak: deze klant had een schuin dak op het zuiden, een ideale plek dus voor zonnepanelen. Doordat de zonnepanelen veel zonnestralen opvangen, was het niet nodig om heel veel panelen te plaatsen. In overleg met de firma zonnepanelen uit [var1] is er toen gekozen om tien panelen te plaatsen. De kosten kwamen op €5.400,-, maar werd een stuk minder omdat er gebruik gemaakt kon worden van een premie.
Plaatsen van 15 zonnepanelen: deze 15 zonnepanelen werden op een plat dak geplaatst, hierdoor kon er ook weer gekozen worden voor een goede ligging. De klant had al uitgerekend wat hij zou besparen per jaar, ongeveer €900,-, aan energiekosten. Hierdoor wist hij dat hij zijn investering van €7.100,- binnen 8 jaar zou terugverdienen. Daarnaast was deze klant ook erg blij met de installatie, omdat het een milieubewuste keuze was.

Besparen op de kosten van zonnepanelen in [var1]?

Vergelijk installateurs en kies de vakman met de beste prijs!

Gratis - Vrijblijvend

Prijs zonnepanelen [var1]: factoren die invloed hebben

Een aantal factoren zijn van invloed op de uiteindelijke totaalprijs voor zonnepanelen in [var1].

1. Type paneel dat je kiest

Er zijn drie soorten panelen verkrijgbaar: dunne film, monokristallijn en polykristallijn. Panelen met dunne film kosten €100,- tot €150,- per stuk, maar hebben een lage opbrengst. Daarom raden wij af om hiervoor te kiezen.

Polykristallijn zijn panelen met de bekende blauwe kleur. Het rendement is goed, maar ze zijn minder geschikt voor kleine daken. De kosten liggen tussen de €125,- tot €250,- per stuk.

De beste zonnepanelen in [var1] zijn monokristallijn. Deze hebben een moderne zwarte kleur en het beste rendement, hierdoor zijn ze ook zeer geschikt voor kleinere daken waarop minder panelen geplaatst kunnen worden. Deze panelen kosten gemiddeld tussen de €175,- tot €350,- per stuk.

2. Merk zonnepanelen

Er zijn veel verschillende merken. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welk merk de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Een aantal bekende merken zijn bijvoorbeeld Trina Solar, SunPower, Canadian Solar en Panasonic.

Bij het vergelijken van merken is het handig om te letten op de volgende onderdelen:

 • Garantie: de meeste merken geven garantie op het vermogen en op het product. Bekijk hoe lang je garantie krijgt en welke voorwaarden er gelden.
 • Vermogen en rendement: hoeveel rendement levert het paneel. Als je weinig panelen laat plaatsen, kies dan voor zonnepanelen met een hoog rendement zodat je zoveel mogelijk energie opwekt. Vermogen wordt uitgedrukt in WP.
 • Temperatuur coëfficiënt: sommige panelen werken minder goed bij hogere temperaturen. De ideale temperatuur is 25 graden. Is het warmer? Dan verlies je rendement bij panelen die een minder goede temperatuur coëfficiënt heeft.
 • Tier 1 of Tier 2: kies voor een Tier 1- of Tier 2-merk. Deze merken maken gebruik van de nieuwste technologieën, hebben een eigen productie en zijn betrouwbaar.

Type omvormer

Om de energie van de zonnepanelen om te zetten in bruikbare energie, heb je een omvormer nodig. De prijzen hangen af van het type omvormer dat je kiest. De gemiddelde prijs begint ongeveer vanaf €4.000,-.

Montage

Ook de montagekosten van de zonnepanelen installateur uit [var1] beïnvloeden de totaalkost. Niet alleen de hoeveelheid panelen bepalen de montagekosten, maar ook of je een plat of een schuin dak hebt.

Bij een schuin dak zijn er minder materialen nodig, want de zonnepanelen worden rechtstreeks op het dak geplaatst. Hierdoor gaat het plaatsen vaak sneller dan bij een plat dak. Op een plat dak is namelijk een constructie nodig om de panelen schuin te plaatsen, zodat ze veel licht opvangen.

Bij de kosten voor een installateur zonnepanelen moet je ook rekening houden met materiaalkosten zoals steigers en ander veiligheidsmateriaal.

zonnepanelen plaatsen

Groepsaankoop zonnepanelen [var1]

Om het kopen en plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijk te maken, zijn er nu ook initiatieven voor groepsaankopen. Hierbij moet je je inschrijven en door samen te werken met een groep geïnteresseerden, is het mogelijk om te besparen op de kosten. Met een groepsaankoop zonnepanelen [var1] is het mogelijk om een korting van 21% te krijgen.

Premie op zonnepanelen

Ook in 2024 is er weer een premie voor het plaatsen van zonnepanelen in [var1]. Deze premie is van netbeheerder Fluvius en zowel particulieren als bedrijven komen hiervoor in aanmerking.

Belangrijk is dat je nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen laat plaatsen met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA. Een andere voorwaarde is dat het gebouw waarop de zonnepanelen geplaatst worden, uiterlijk op 31-12-2013 op het elektriciteitsdistributienet aangesloten waren.

Je hebt ook een installateur zonnepanelen uit [var1] nodig met een certificaat van bekwaamheid (RESCert). Via deze gids vind je eenvoudig en snel een geschikte installateur.

Premiebedragen

Kalenderjaar0 tot 4 kilowattpiek4 tot 6 kilowattpiekMaximale premie
2023€150,- per kilowattpiek€75,- per extra kilowattpiek€750,-
2024€75,- per kilowattpiek€37,50 per extra kilowattpiek€375,-

Zonnepanelen kopen [var1]

Van plan om zonnepanelen te kopen in [var1]?

Volg deze stappen:

 • Stap 1: bepaal je budget, zodat het gemakkelijker is om keuzes te maken.
 • Stap 2: bekijk waar de zonnepanelen geplaatst moeten worden op het dak voor de juiste zonopbrengst en hoeveel ruimte er is.
 • Stap 3: bepaal welk type zonnepaneel je wilt en welk merk geschikt is.
 • Stap 4: schakel een erkende zonnepanelen installateur uit [var1] in voor de plaatsing.

Tijdens al deze stappen kan een installateur je van waardevol advies voorzien. Een aantal tips kunnen we je alvast geven.

De eerste tip is dat het handig is om te kiezen voor een bekend merk met goede garantievoorwaarden. Dan heb je zekerheid wanneer iets kapot gaat of wanneer het rendement snel achteruit gaat. De tweede tip is om te kiezen voor zonnepanelen met een hoog rendement, zodat je zoveel mogelijk energieopbrengst hebt. En de derde tip is dat het vergelijken van gratis offertes loont. Je krijgt meer inzicht in de prijzen, kunt de installateurs controleren en het maakt de keuze vaak een stuk makkelijker.

Vergunning zonnepanelen plaatsen

Je mag vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen op een hellend dak wanneer deze geheel geïntegreerd worden op het dakvlak, ook als het bovenop dakbedekking geplaatst worden. Op een plak dak geldt dat de zonnepaneleninstallatie niet hoger mag zijn dan 1 meter boven de dakrand.

Je hebt wel een vergunning nodig wanneer je niet kan voldoen aan bovenstaande voorwaarden, of wanneer er een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening geldt. Ook voor beschermd erfgoed gelden er andere regels en heb je altijd een vergunning nodig. Ben je van plan om de zonnepanelen op de grond of de gevel plaatsen? Controleer dan of het nodig is om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Wat doet een zonnepanelen installateur in [var1]?

Een zonnepanelen installateur uit [var1] doet verschillende werkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het monteren van zonnepanelen en de voorbereidingen die daarvoor nodig zijn. Denk aan het voorbereiden van het dak, het bepalen van het legplan, het verbinden van de panelen en het klaarmaken van de meterkast.

Andere werkzaamheden zijn het verhelpen van storingen en het doen van herstellingen. Ook geeft hij je graag technisch advies. Denk hierbij aan welke panelen geschikt zijn, hoeveel je er nodig hebt, welk legplan handig is en waar de panelen het beste plaatst kunnen worden.

Firma zonnepanelen [var1] kiezen: hoe doe je dat?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een installateur of firma nodig voor het plaatsen. Het kan soms erg moeilijk zijn om een keuze te maken, vooral als je niet precies weet waar je op moet letten.

Dit zijn onze tips:

1. Kies een erkende installateur

Met een erkende installateur weet je zeker dat de vakman beschikt over de juiste ervaring en opleiding. Daarnaast heb je een erkende vakman nodig om gebruikt te kunnen maken van een premie.

Eén van de keurmerken waarop je kunt letten is het certificaat van de Vlaamse Overheid.

2. Vraag naar referenties

Door referenties of reviews op internet, bijvoorbeeld op deze gids, krijg je een beter beeld van de installateur zonnepanelen uit [var1]. Dit kan je keuze een stuk gemakkelijker maken, omdat je dan meer informatie hebt.

3. Lees de offerte goed door

Vraag gratis offertes aan en lees deze goed door. Je wilt bijvoorbeeld antwoord krijgen op de volgende vragen: welke zonnepanelen worden er geplaatst, welk merk, wat zijn de prijzen, hoe lang duurt het plaatsen en welke voorwaarden gelden er?

4. Welke garantie krijg je

De meeste fabrikanten geven je productgarantie en rendementsgarantie, maar het is ook belangrijk om te weten of je ook garantie krijgt op de montage van de installateur. Mocht er iets fout gaan, wie gaat het oplossen en gaat dat je geld kosten of zit dit in de prijs inbegrepen?

5. Zzp’er of firma

Binnen de zonnepanelenbranche zijn er veel zelfstandige installateurs en grote firma’s. De keuze uit een zzp’er of een firma is vaak heel persoonlijk. Met een zzp’er heb je een persoonlijke benadering en heb je vaak iets meer tijd voor vragen. Bij een firma ben je vaak sneller aan de beurt, maar daar mis je wel die persoonlijke benadering.

Zo bespaar je op de kosten

Wanneer je nieuwe zonnepanelen wilt plaatsen, wil je natuurlijk niet te veel betalen. Daarom hebben wij een paar tips voor je, zodat je kunt besparen!

De tips van onze zonnepanelen installateurs uit [var1]:

 • Maak gebruik van een premie. Wanneer je een premie ontvangt, verkort je je terugverdientijd aanzienlijk.
 • Gebruik je energie op momenten dat je zonnepanelen de meeste stroom leveren. Dan hoef je minder gebruik te maken van het stroomnet.
 • Kies voor een lokale installateur, zo bespaar je op de voorrijkosten.
 • Maak gebruik van een groepskorting. Leg bijvoorbeeld samen met je buren of maak gebruik van een groepsaankoop zonnepanelen in [var1].
 • Vergelijk altijd gratis offertes, zo weet je zeker dat je niet te veel betaald voor je nieuwe zonnepanelen.

firma zonnepanelen [var1]

Installateur zonnepanelen [var1] gezocht? Bespaar op de kosten!

Schakel een betrouwbare en erkende installateur in voor de montage van je zonnepanelen. Je bent verzekerd van een goede montage en krijgt bovendien waardevol advies. We geven je nu alvast een goed advies: vergelijk gratis offertes!

Door gratis offertes te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen op de kosten. Vul je gegevens in en wij doen de rest voor je, je ontvangt spoedig een aantal scherp geprijsde offertes. Deze offerteservice is geheel gratis.

Gratis offertes vergelijken