Besparen met zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen berekenen

Rendement en opbrengst zonnepanelen berekenen

Met zonnepanelen wek jij je eigen elektriciteit op: door zelf je rendement van de zonnepanelen te berekenen, weet je hoeveel je hier jaarlijks mee bespaart op de energiekosten! Het is niet ingewikkeld om zelf de opbrengst te berekenen en zo weet je zeker of het plaatsen van zonnepanelen voor jou een waardevolle investering is. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?

Op deze pagina helpen we je met het berekenen van het rendement van je zonnepanelen. We leggen uit hoe je berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de opbrengst hiervan zal zijn. Zo krijg je bovendien een beter beeld van je jaarlijkse besparing én de kosten.

Hoeveel zonnepanelen nodig: korte samenvatting

  • Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik, het rendement van je panelen en de capaciteit van de installatie.
  • Je kan de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt berekenen door je jaarlijkse stroomverbruik te delen met 0.85. Het getal wat hier uitkomt deel je vervolgens door het vermogen van de zonnepanelen.
  • De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel is 268 Wp per jaar, dit zorgt voor een gemiddelde besparing van €60,-, afhankelijk van je energieprijs.
  • De opbrengst van je zonnepanelen is ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de stand van je dak, de tijd van het jaar en het type zonnepanelen.
  • Hoeveel panelen er op je dak passen is afhankelijk van de ruimte. Je moet ook rekening houden met de schoorsteen, dakramen en schaduwen die op het dak vallen.


Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Hoeveel zonnepanelen nodig zijn, hangt volledig af van de situatie en verschilt dus per woning. Factoren die hierin meespelen zijn:

  • Het jaarlijks energieverbruik
  • Het rendement van je panelen
  • De capaciteit van de hele installatie

Om het aantal panelen te berekenen kun je het jaarlijkse energieverbruik delen door de omrekenfactor 0,85.

Bijvoorbeeld: als jij jaarlijks 3.500 kWh aan stroom verbruikt, dan heb je (3.500 / 0,85 =) 4.117 Wp nodig. Dit komt neer op een installatie van gemiddeld 16 panelen met 260 Wp per stuk. Kies je voor panelen met een hoger of lager Wp per stuk, dan verandert het aantal panelen dat je nodig hebt!

zonnepanelen berekenen

Omrekenfactor van 0,85: waarom?

Als omrekenfactor wordt 0,85 gebruikt omdat er rekening gehouden wordt met een rendementsverlies van 15%. Dat komt omdat een installatie dat in totaal 4.117 Wp kan opleveren dit in de praktijk eigenlijk nooit doet. Dat heeft te maken met de ligging van het dak die net niet optimaal is, de zon die niet altijd even fel schijnt en eventueel schaduw die in de loop van de dag op het dak valt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt dus volledig af van je persoonlijke situatie. In de meeste gevallen streven de zonnepanelen experts ernaar om een installatie te plaatsen die je volledige verbruik kan dekken. Bij de onderstaande voorbeelden gaan we uit van panelen van 300 Wp per stuk.

Een gemiddeld eenpersoonshuishouden heeft een jaarlijks verbruik van 1.825 kWh. Om genoeg energie op te wekken voor dit verbruik heb je gemiddeld 8 panelen nodig. Hoe groter je huishouden, des te meer energie er jaarlijks gebruikt wordt. Bij een drie-persoonshuishouden gaat het bijvoorbeeld om een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.400 kWh wat zorgt voor een minimum van 14 panelen.

oud er rekening mee dat dit gemiddelden zijn. Als je huis uitstekend geïsoleerd is en je zelf heel zuinig bent, dan kan het maar zo zijn dat je veel minder energie verbruikt. Je kunt daarom berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt door eerst te kijken naar je eigen energieverbruik!

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen berekenen

Als je weet hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen, dan is het ook mogelijk om je gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. De gemiddelde opbrengst per zonnepaneel is zo’n 268 Wp per jaar (bij panelen met een vermogen van 300 Wp) en dat zorgt voor een besparing van ruim €60,- per jaar, afhankelijk van de energieprijs.

Bij de 8 panelen van een eenpersoonshuishouden komt dat neer op een besparing van €497,- per jaar. Hoe meer panelen je laat plaatsen, uiteraard des te hoger je besparing. Bij 14 panelen is de opbrengst gemiddeld €994,- per jaar en bij een installatie van 17 panelen loopt de opbrengst op tot wel €1.056,- per jaar! Wil je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen dan is het belangrijk om te weten wat het Wp van de panelen is! Lees ook meer over de prijs van zonnepanelen.

Kosten en opbrengst zonnepanelen voor verschillende huishoudens

Personen huishoudenVerbruik per jaar in kWhWP om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (300 Wp per paneel)Totale prijs incl. BTW en montage*Gemiddelde besparing per jaar
11.8252.1478€4.000,-€497,-
22.8603.36512€6.000,-€745,-
33.4004.00014€7.000,-€849,-
43.9304.62416€8.000,-€994,-
54.1804.91817€8.500,-€1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Ook besparen op de energiekosten met zonnepanelen?

Vergelijk meerdere offertes en vind een expert bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijken


Waar is de opbrengst van zonnepanelen van afhankelijk?

Het rendement van de zonnepanelen kan enorm verschillen per situatie. Het aantal panelen en het vermogen van de installatie speelt hier een grote rol in. Maar ook factoren waar je geen invloed op hebt, zoals het weer en de stand van je dak is bepalend voor het rendement van zonnepanelen.

Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende factoren die bepalen hoe hoog je rendement is.Het aantal zonnepanelen

Hoe meer panelen je op het dak laat plaatsen, des te hoger de opbrengst van de complete installatie. Naast het aantal panelen, is vooral het vermogen erg belangrijk. Panelen van 200 Wp brengen natuurlijk minder op dan panelen van 300 Wp. Zo kan het ook voorkomen dat 10 panelen van 300 Wp meer opbrengen dan 12 panelen van 200 Wp.

De stand van je dak

Als je dak gericht is op het zuiden, zorgt dat voor de grootste opbrengst, omdat deze richting het grootste aantal zonuren per dag heeft. Zonnepanelen gericht op het noorden hebben bijvoorbeeld een relatief lage opbrengst omdat dit veel minder zonuren heeft.

Bij een plat dak kiest de monteur de beste richting voor de zonnepanelen, hier ben je immers niet gebonden aan een vaste stand van het dak. Bij een schuin dak kun je eventueel overwegen om panelen aan beide dakhelften te plaatsen om zoveel mogelijk energie op te wekken!

De tijd van het jaar

De tijd van het jaar speelt uiteraard ook een grote rol. In de zomermaanden behaal je het hoogste rendement. In de maanden mei tot en met juli behaal je elke maand 13% van het jaarlijkse rendement. In de wintermaanden daalt dit rendement tot 5%, 3% of zelfs 2%. De grootste besparing haal je dus in de zomermaanden. Bovendien is de besparing van de zonnepanelen een stuk hoger in een warme, zonnige zomer dan in een zomer met veel regen. Ook het weer heeft dus invloed op de opbrengst.

berekenen zonnepanelen

Maand

Rendement

Januari

3%

Februari

5%

Maart

8%

April

12%

Mei

13%

Juni

13%

Juli

13%

Augustus

11%

September

10%

Oktober

7%

November

3%

December

2%

Type zonnepanelen

Het type zonnepanelen dat je op het dak hebt liggen speelt ook een rol. Er zijn namelijk verschillende type zonnepanelen verkrijgbaar, en elk soort paneel heeft een eigen opbrengst. Monokristallijn zonnepanelen hebben een zwarte kleur en hebben het hoogste vermogen. Polykristallijn zonnepanelen zijn blauw van kleur en iets goedkoper in aanschaf. Deze zijn juist iets lager in aanschaf maar het rendement ligt jaarlijks zo’n 15% lager.

Lees hier over het vergelijken van zonnepanelen.

Hoe kan ik de terugverdientijd voor mijn zonnepanelen berekenen?

Als je weet hoeveel panelen je laat plaatsen en wat de opbrengst van deze zonnepanelen zijn, kun je heel eenvoudig de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen.

Je neemt de totale kosten van de panelen, inclusief de montage en alle materiaalkosten, en deelt dit door de jaarlijkse opbrengst van de panelen.

Bijvoorbeeld: het plaatsen van 16 panelen van 300 Wp per stuk kost gemiddeld €8.000,-. Je jaarlijkse besparing op de energiekosten is gemiddeld €745,-. Dit komt neer op een terugverdientijd van gemiddeld 10 jaar!

Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen er op mijn dak passen?

Hoeveel zonnepanelen er op je dak plaatsen, hangt af van de ruimte op je dak. Hierbij moet je rekening houden met de schoorsteen, dakramen en eventueel schaduwen die op het dak vallen.

Bij een schuin dak wordt een marge genomen van 50 centimeter en bij een plat dak gaat het om een marge van minimaal 1 meter. Bovendien worden zonnepanelen op een plat dak in een hoek gelegd: tussen de verschillende rijen zonnepanelen moet minimaal 70 centimeter zitten, zodat de panelen niet in de schaduw van de rij ervoor vallen. Zou je 12 zonnepanelen op een plat dak willen plaatsen, dan heb je daar een vrij oppervlak van 59 m² voor nodig.

Bij een schuin dak kun je de panelen recht tegen elkaar aan leggen, wat ruimte bespaart. Stel je wilt 12 panelen plaatsen, in 3 rijen van 4 panelen. In de lengte heb je dan drie keer de lengte van 170 centimeter nodig en in de breedte heb je dan 4 keer de breedte van ongeveer 100 centimeter nodig. Dat komt neer op een vrij oppervlak van minimaal 31 m².

Wil je zeker weten hoeveel panelen er op je dak passen, laat je dan persoonlijk adviseren door een monteur. Deze zal een persoonlijk legplan voor je maken, zodat er zo veel mogelijk zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

zonnepanelen opbrengst berekenen

Zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Zonnepanelen laat je best plaatsen door een expert: de panelen zijn snel en vakkundig geplaatst en geïnstalleerd en je krijgt een goede garantie op materiaal en montage! Een vakman kijkt naar jouw dak en raadt aan welke panelen en welke omvormer voor jouw situatie het meest geschikt zijn. Op die manier profiteer je van een zo’n hoog mogelijk rendement! Een zonnepanelen installateur heb je zo gevonden via onze offerteservice.

Je ontvangt hierna tot 5 offertes van experts in je regio. Door de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken, kies je gemakkelijk de vakman met het beste aanbod. Je bespaart op deze manier tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, want de aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.


Gratis zonnepanelen offertes ontvangen