Zonnepanelen kopen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Wil je zonnepanelen kopen in 2024? Zonnepanelen zijn enorm populair: met een zonnepanelen installatie wek je namelijk zelf je eigen stroom op. Hierdoor bespaar je op je energierekening. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan het verduurzamen van je woning.

Op deze pagina lees je meer informatie over de voordelen van zonnepanelen, waar je op moet letten wanneer je zonnepanelen gaat kopen en welke kosten je kunt verwachten. Tot slot vind je informatie over de financiële voordelen waar je van profiteert bij de aanschaf van zonnepanelen.

Aankoop zonnepanelen: de belangrijkste informatie

 • Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee; je bespaart jaarlijks honderden euro’s op je energierekening en draagt bij aan het verduurzamen van de wereld.
 • Wanneer je zonnepanelen wilt kopen, is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren.
 • Let bijvoorbeeld op het soort paneel: dit beïnvloedt vaak het vermogen en het rendement. De verschillende soorten zonnepanelen zijn ook verkrijgbaar in verschillende merken.
 • Het is belangrijk om advies in te winnen bij een zonnepanelen installateur. Welke zonnepanelen je het beste kunt kopen, verschilt nogal per situatie.
 • Gemiddeld kost een zonnepanelen installatie tussen de €5.645,- tot €9.120,-, inclusief btw en montage. Je bespaart jaarlijks tussen de €650,- en €1.300,- op je energierekening.
 • Maak gebruik van verschillende premies om zo de investering betaalbaarder te maken.


zonnepanelen kopen

Waarom zonnepanelen kopen?

Het laten installeren van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee. Dat is ook de reden waarom veel mensen kiezen voor het kopen van zonnepanelen.

Zonnepanelen zetten uv-straling om in elektrische energie. Op deze manier ben je in staat om zelf een groot deel (of zelfs alle) energie die je verbruikt zelf op te wekken. Hierdoor bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening en verdient de investering in zonnepanelen zichzelf terug.

Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan het verduurzamen van de wereld. Zonnepanelen beperken je CO2-uitstoot en maken je woning energie-neutraler. Tot slot maken zonnepanelen de overstap naar gasvrij wonen gemakkelijker.

De voordelen van zonnepanelen

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen aankopen:

 • Je bespaart jaarlijks honderden euro’s op je energierekening, doordat je je eigen energieverbruik opwekt.
 • De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 7 tot 9 jaar.
 • De levensduur van de installatie is gemiddeld 25 jaar.
 • Je draagt bij aan het verduurzamen van de wereld en verkleint je ecologische voetprint.
 • Je woning wordt energie-neutraler en krijgt een beter energielabel. Hierdoor stijgt de woningwaarde.
 • De overstap naar gasvrij wonen wordt minder groot dankzij zonnepanelen.
 • Er zijn verschillende premies en regelingen waar je gebruik van kunt maken om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Zonnepanelen kopen in 2024: waarop letten?

Waar moet je op letten wanneer je zonnepanelen in 2024 wilt kopen? Je wilt natuurlijk de beste keuze maken om een zo hoog rendement te behalen. Er zijn een aantal factoren waar je dan rekening mee moet houden. Hieronder lees je meer over deze factoren.

Het is sowieso belangrijk dat je een zonnepanelen installateur inschakelt voor het installeren van de panelen. Maar wist je dat een installateur je ook graag helpt bij het maken van de juiste keuzes? Je kunt dus ook altijd terecht voor advies. Vraag gratis offertes aan en vind een geschikte installateur bij jou in de regio.

Soort zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, heb je keuze uit de volgende soorten panelen:

 • Monokristallijn: monokristallijn zonnepanelen zijn de meest gekozen soort. En dat is niet voor niks, deze panelen hebben een hoger rendement ten opzichte van andere soorten. Ze zijn ook geschikt voor kleine daken en daken waar veel direct zonlicht op schijnt. Daarnaast zien deze panelen er chique uit door de zwarte kleur.
 • Polykristallijn: deze soort zonnepanelen hebben een iets lager rendement in vergelijking met monokristallijn. Hierdoor is dit type paneel geschikt voor grotere daken en daken die voor een deel in de schaduw liggen. Polykristallijn zonnepanelen herken je aan de blauwe kleur.
 • Dunne film: dunne film panelen wordt niet meer zo vaak gebruikt. Toch zijn ze erg handig door hun kleinere afmetingen. De opbrengst is ook relatief laag.

Vermogen van zonnepanelen

Naast het soort panelen is het ook belangrijk om te letten op het zonnepanelen vermogen. Je stroomverbruik wordt uitgedrukt in kWh. KWh wat staat voor kilowattuur, wat een bepaalde hoeveelheid elektrische energie. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Gemiddeld genomen levert 1 Wp gemiddeld 0,88 kWh per jaar op.

Voorbeeld: Een gemiddeld huishouden bestaande uit 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4.000 kWh aan stroom, wat staat voor 4.706 Wp. Dit huishouden heeft 17 zonnepanelen van 270 Wp per paneel nodig om het verbruik te dekken.

Je moet dus letten op het aantal Wp per paneel, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is een ander woord voor de opbrengst. Je wilt namelijk zonepanelen kopen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen en zo het meest te besparen op je energierekening.

Het rendement van zonnepanelen kun je eenvoudig berekenen aan de hand van de volgende formule:

0,85 x totale vermogen in Wattpiek (Wp) = opbrengst

Toch is het bereken van het rendement niet zo eenvoudig als het lijkt.

De opbrengst wordt namelijk beïnvloed door de volgende factoren:

 • De hoeveelheid zonuren: in de winter heb je minder daglicht dan in de zomer. Ook schijnt de zon niet elke dag. De hoeveelheid zonuren verschilt dus per seizoen.
 • De ligging van de zonnepanelen: de ligging van de panelen heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht. Een dak op het zuiden is de meest gunstige optie. De ligging hangt nauw samen met de hellingsgraad van de panelen.
 • Hellingsgraad: een helling tussen de 20 en 50 graden is het meest ideaal voor zonnepanelen. De beste hellingsgraad hangt ook weer af van de ligging van je dak.
 • Voorbeeld: een dak op het zuiden behaalt met een hellingsgraad van 30 graden een rendement van 100%. Een dak op het noordoosten behaald met 15 graden een rendement van ruim 75%. Zolang het de opbrengst meer is als 50% is het de investering in zonnepanelen waard.

zonnepanelenkopen

Wat kost zonnepanelen kopen?

Ook de prijs van zonnepanelen is belangrijk om de juiste keuze te kunnen maken. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen let op de prijs per type paneel, maar bijvoorbeeld ook op de prijs per Wp. Gemiddeld kost een zonnepaneel ongeveer €500,- inclusief btw en plaatsing. De gemiddelde prijs per Wp ligt tussen de €1,40 en €2,50. Zonnepanelen kosten per m2 gemiddeld €77,- tot €215,-.

Houd er rekening mee dat de prijzen van een zonnepanelen installatie inclusief btw en plaatsing gemiddeld €5.645,- tot €9.120,- kost. De prijs hangt natuurlijk vooral af van het aantal zonnepanelen wat nodig is.Een huishouden van 2 personen heeft gemiddeld 13 zonnepanelen nodig om het verbruik te dekken. Gemiddeld betaal je hier €6.425,- voor. Je bespaart dan jaarlijks €780,- op je energierekening.

Voor huishoudens bestaande uit 5 personen kost zonnepanelen kopen gemiddeld €8.365.-. Je hebt dan 20 panelen wat jaarlijks €1.170,- oplevert.

Zonnepanelen kopen prijs 2024

Grootte huishouden (aantal personen)Gemiddeld verbruik per jaar in kWhBenodigd aantal Wp om verbruik te dekkenAantal zonnepanelen (270 Wp per paneel)Gemiddelde prijs inclusief btw en montagekosten*Gemiddelde jaarlijkse besparing
12.5002.94111€5.645,-€650,-
23.0003.52913€6.425,-€780,-
33.5004.11815€7.080,-€910,-
44.0004.70617€7.625,-€1.040,-
54.5005.29420€8.365,-€1.170,-
65.0005.88222€9.120,-€1.300,

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw en montage.


Besparen op zonnepanelen kopen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken


Aantal zonnepanelen en afmetingen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is niet alleen afhankelijk van je verbruik en het vermogen, maar ook van de oppervlakte van je dak. Daarnaast zijn zonnepanelen verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Bij een groot dak wordt het aangeraden om grote zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een afmeting van 165 x 100 cm of 195 x 100 cm. Deze hebben namelijk meer vermogen en behalen dus een hoger rendement. Het is belangrijk om voor het aantal zonnepanelen advies in te winnen bij een installateur.

Zonnepanelen merken

Er zijn verschillende merken die zonnepanelen produceren. Per merk kunnen de eigenschappen en de prijs van het paneel verschillen.

De meest populaire merken zijn:

 • Sunpower
 • Trina Solar
 • LG
 • Kyocrea
 • Solarworld

Omvormer zonnepanelen kopen

Tot slot moet je nog rekening houden met de verschillende soorten omvormers wanneer je zonnepanelen gaat aankopen. De omvormer is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de installatie, want deze zorgt ervoor dat de opgewekte energie wordt omgezet in bruikbare stroom.

Je hebt keuze uit de volgende omvormers:

 • String omvormer: deze omvormer is alleen geschikt wanneer er geen schaduw op je dak valt.
 • Micro-omvormer: dit type omvormer wordt achter de zonnepanelen geplaatst en hangt dus niet in je woning.
 • Power optimizer: deze soort wordt zowel in je woning als achter de zonnepanelen geplaatst. Het grote voordeel van dit type omvormer is dat deze zonnepanelen individueel kan uitschakelen, omdat deze bijvoorbeeld in de schaduw valt. Zo behaal je het hoogste rendement.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er is niet één type beste zonnepanelen. Welke de beste is, hangt namelijk af van je eigen situatie. Wat voor de één de beste keuze is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het beste is dat je met je zonnepanelen installatie een groot deel of je volledige stroomverbruik kunt dekken. Dit hangt allemaal af van het vermogen van de zonnepanelen, welke per type paneel en merk verschilt. Goede merken zijn zonnepanelen van Sunpower, Trina Solar en Solarworld.

Het is vooral belangrijk dat je de bovenstaande factoren meeneemt in je keuze en met elkaar afweegt. Ons advies is daarom ook om de hulp van een zonnepanelen installateur te vragen om de beste keuze te kunnen maken.

Zonnepanelen kopen: beschikbare premies en financiële voordelen

Zonnepanelen kopen is een flinke investering. Hoewel deze investering je ook veel oplevert en deze zich in gemiddeld 7 tot 8 jaar terugverdient, is het toch een behoorlijk bedrag.

Om de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijk te maken, zijn er verschillende premies beschikbaar en profiteer je ook van andere financiële voordelen:

 • Retroactieve premie zonnepanelen: deze premie is beschikbaar voor installaties die voor 2021 zijn geplaatst.
 • Premie van netbeheerder Fluvius: de netbeheerder geeft een premie van maximaal 40% van de totaalprijs voor energiebesparende maatregelen.
 • EPC-label premie: deze premie is voor woning met een slechte energieprestatie. Wanneer je het energielabel van de woning verbetert, kun je deze premie aanvragen.
 • Verlaagde btw-tarief: voor het installeren van zonnepanelen heb je recht op het verlaagde btw-tarief. Je woning moet dan wel ouder dan 10 jaar zijn en de installatie moet geplaatst worden door een erkende zonnepanelen installateur. Je betaalt slechts 6% btw over de arbeids- en materiaalkosten.

zonnepanelen aanschaffen

Zonnepanelen kopen: stap voor stap

Voorafgaand aan het installeren van zonnepanelen gaan nog een aantal stappen. Hieronder lees je hoe het kopen van zonnepanelen stap voor stap in zijn werk gaat! Het wordt aangeraden om hiervoor een zonnepanelen installateur in te schakelen.

 • Stap 1 – Controle van je dak: als eerste moet er worden gekeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Het gaat hierbij niet alleen om of je dak het kan dragen, maar ook of je wel voldoende rendement kunt behalen. De ligging van je dak en de hellingsgraad maken mede uit of je dak geschikt is.
 • Stap 2 – Aantal zonnepanelen en financiën: vervolgens wordt er gekeken naar het aantal zonnepanelen wat je op je dak kwijt kunt. Je verbruik is hier ook belangrijk: dit bepaalt namelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Op basis hiervan wordt gekeken of zonnepanelen rendabel zijn voor jou.
 • Stap 3 – Zonnepanelen kopen: nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en welk vermogen je moet hebben, kunnen de zonnepanelen worden gekocht. Dit kun je doen bij diverse webshops, maar ook via de zonnepanelen installateur die je hebt ingeschakeld.
 • Stap 4 – Zonnepanelen installeren: dan is het tijd om de zonnepanelen te installeren! Wanneer dit gebeurd, hangt af van de levertijd van de zonnepanelen en de drukte van de installateur. In de meeste gevallen ligt de installatie binnen 2 tot 8 weken op je dak!

Vermijd deze 5 meeste gemaakte fouten bij het kopen van zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen kopen? Er zijn een aantal fouten die veel mensen maken in het aankoopproces. Hieronder lees je welke fouten dit zijn. Lees je vooraf goed in of vraag advies aan een zonnepanelen installateur om te voorkomen dat je deze fouten maakt.

 1. Je dak is niet geschikt: niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Je dak moet het extra gewicht van de zonnepanelen kunnen dragen en ook de ligging en hellingsgraad van je dak moeten optimaal zijn voor voldoende rendement.
 2. Garantieregeling: het is belangrijk om voor de installatie de garantieregeling goed door te spreken met de partij waar je zonnepanelen afneemt. Vraag hoelang je garantie hebt en wat er gebeurt wanneer er een zonnepaneel stuk gaat.
 3. Aanpassing meterkast: veel mensen vergeten dat er voor de installatie van zonnepanelen aanpassingen in de meterkast moeten worden gedaan.
 4. Onderhoud van de panelen: zonnepanelen hebben onderhoud nodig. Doe je dit niet, dan behaal je een lager rendement. Onderhoud bestaat onder andere uit het jaarlijks laten reinigen van de zonnepanelen.
 5. Investering thuisbatterij: helaas is de terugdraaiende teller afgeschaft, wat de investering in de thuisbatterij aantrekkelijker maakt. De aanschafkosten zullen hoger zijn, maar toch wordt het aangeraden om de zonnepanelen en de thuisbatterij samen te laten plaatsen. Hiermee voorkom je extra installatiekosten en kun je eenvoudig je zonnepanelen installatie aanpassen.

aankoop zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je zonnepanelen kopen? Dan weet je nu waar je op moet letten om de beste keuze te maken. Het enige wat nog ontbreekt, is een installateur: ben je op zoek naar een erkende zonnepanelen installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere (maximaal 5) offertes van zonnepanelen installateurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten. Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken


Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op een aantal vragen die vaak gesteld worden bij het kopen van zonnepanelen.


Zonnepanelen zijn te koop bij verschillende webshops. Maar wist je dat je ook via onze offerteservice zonnepanelen kunt kopen? Wij brengen je in contact met een zonnepanelen installateur bij jou in de regio. De offerteaanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!
Welke zonnepanelen voor jou de beste zijn, hangt af van je situatie. Het streven is dat de zonnepanelen een groot deel (minimaal 50%) van je stroomverbruik dekt. Het wordt aangeraden om advies te vragen bij een erkende zonnepanelen installateur.
Zowel het kopen als huren van zonnepanelen heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel van zonnepanelen huren is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen, maar een vast bedrag per maand betaalt. Het nadeel van huren is dat de zonnepanelen na de huurperiode niet van jou zijn en dat de opbrengst lager is. Wanneer je zonnepanelen koopt, verdien je deze in gemiddeld 7 tot 9 jaar terug. Bij huren is de terugverdientijd 2 tot 4 jaar langer.

Zodra je een zonnepanelen installateur hebt ingeschakeld, wordt gecontroleerd of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Vervolgens wordt er berekend hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit wordt ook aan de hand van je stroomverbruik gedaan, de zonnepanelen moeten natuurlijk wel voldoende rendement behalen. De volgende stap is dat de zonnepanelen worden besteld en geïnstalleerd door een zonnepanelen installateur.
Bij het installeren van zonnepanelen komt veel kijken. Het wordt daarom afgeraden om de installatie zelf te doen. Aan het plaatsen van zonnepanelen zitten strenge regels verbonden. Ook loop je het risico op problemen wanneer je de installatie zelf plaatst. Het is daarom belangrijk om een zonnepanelen installateur in te schakelen. Je hebt dan garantie op het materiaal en de installatie. Tot slot heb je alleen recht op premies en het verlaagde btw-tarief wanneer je een erkende installateur inschakelt.
Ja, dat is het zeker! Hoewel de terugdraaiende teller niet meer bestaat is het toch nog erg voordelig om zonnepanelen te laten installeren. Je bent dan namelijk in staat om je eigen stroomverbruik zelf op te wekken, waardoor je jaarlijks al snel honderden euro’s op je energierekening bespaard!