Optimizers zonnepanelen laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en vind een voordelige vakman uit de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Optimizer zonnepanelen: info en kosten

Optimizer zonnepanelen: info en prijzen 2024

Een optimizer voor zonnepanelen is een kastje dat het opgewekte vermogen van een zonnepaneel continu maximaliseert door de spanning steeds aan te passen aan de omstandigheden. Het is gemaakt om onder een zonnepaneel te passen, waarbij de bedoeling is dat onder elk zonnepaneel een optimizer komt te liggen. Wat levert een optimizer voor je zonnepanelen extra op en wat zijn de kosten? Ontdek alles over de optimizer in dit artikel.

Optimizer zonnepanelen: samenvatting

 • Een zonnepanelensysteem zonder optimizers verliest bijvoorbeeld als geheel al 25% wanneer één paneel gedeeltelijk is bedekt door schaduw. Een power optimizer lost dit probleem voor je op.
 • Optimizers voor zonnepanelen kosten per stuk ongeveer €60,-.
 • Power optimizers zijn per stuk aan één paneel verbonden en meten continu wat je paneel presteert.
 • Micro-omvormers vormen per paneel de geleverde stroom om van gelijkspanning naar wisselspanning.
 • Er zijn weinig belangrijke nadelen voor optimizers. Het gaat om relatief kleine nadelen, die in veel gevallen niet opwegen tegen de voordelen die optimizers je geven.


Optimizer zonnepanelen werking

Zonnepanelen werken fantastisch, maar ze verliezen veel vermogen bij schaduw of vuil, of als je zonnepanelen in verschillende hoeken of richtingen geplaatst zijn. Een zonnepanelensysteem zonder optimizers verliest bijvoorbeeld als geheel al 25% wanneer één paneel gedeeltelijk is bedekt door schaduw. Een power optimizer lost dit probleem voor je op.

Power optimizers zijn per stuk aan één paneel verbonden en meten continu wat je paneel presteert. Ze zorgen dat je zonnepaneel het maximale vermogen levert door de spanning aan te passen bij afwijkende omstandigheden zoals schaduw. Ondervindt 1 zonnepaneel schaduw, of kan een deel van je systeem geen piekvermogen behalen omdat dit deel in een andere hoek opgesteld staat? Dan wordt hier de spanning geoptimaliseerd voor het hoogst mogelijke vermogen, terwijl de rest van de panelen hun maximale vermogen kunnen blijven leveren. Hierdoor verliest niet je hele systeem aan vermogen bij schaduw of wisselende lichtintensiteit. De oplossing kan veel winst voor je opleveren.

zonnepanelen optimizer

Is een optimizer voor zonnepanelen de moeite waard voor jouw systeem?

Neem je wel of niet een optimizer voor zonnepanelen? In bijna alle gevallen is het de moeite waard om optimizers voor je zonnepanelen aan te sluiten.

Wanneer een boom, een dakkapel of welk ander obstakel dagelijks een letterlijke schaduw over één of meerdere panelen werpt, is een optimizer eigenlijk niet eens een keuze, maar een must. Ook bij opstellingen waar zonnepanelen in verschillende hoeken en richtingen zijn geplaatst is een optimizer de enige juiste keuze: het piekvermogen wordt door de afwijkende hoeken op verschillende momenten behaald, wat zonder optimizer de hele dag een lagere opbrengst zou betekenen.

Wat als je panelen geen schaduw tegenkomen? Dan nog kan een optimizer de moeite waard zijn. Er kan altijd klein vuil op een paneel terechtkomen, wat zonder optimizer een verlies in je hele opstelling betekent. Daarnaast kunnen optimizers kleine defecten in je zonnepaneel direct detecteren, waardoor je zulke gevallen veel sneller op het spoor bent.

Dankzij optimizers heb je de mogelijkheid om meer zonnepanelen te plaatsen. Optimizers geven flexibiliteit in de opstelling die je gaat laten aanleggen, omdat het niet uitmaakt dat een deel van de panelen niet het piekvermogen gaat halen. Je kunt er nu voor kiezen om wél een zonnepaneel tegen je dakkapel te leggen, bijvoorbeeld. Daarnaast ben je vrijer om panelen in andere hoeken of op andere oppervlakken te plaatsen. Je kunt een groter deel van je dak benutten.

Wanneer is een optimizer minder de moeite waard?

Bij systemen waarbij de zonnepanelen allemaal in dezelfde hoek staan en er geen dagelijkse schaduw langs de zonnepanelen trekt, is de meerwaarde van de opbrengst hoogstens enkele procenten. Optimizers zijn door hun aanschafprijs daardoor minder rendabel. Het voordeel van het opsporen van defecten kan een reden zijn om ze alsnog te plaatsen.

Wat leveren zonnepanelen met optimizers op?

De opbrengst van optimizers hangt af van jouw opstelling. Bij een opstelling die gedeeltelijk in de schaduw ligt, kunnen optimizers zorgen voor een 10%-15% hogere jaaropbrengst. Een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen levert daardoor ongeveer €120,- extra op.

Wat kosten power optimizers voor zonnepanelen?

Optimizers voor zonnepanelen kosten per stuk ongeveer €60,-. Elk paneel dient te worden voorzien van een optimizer, dus de eindprijs hangt af van het aantal zonnepanelen dat je hebt of gaat installeren.

Aantal zonnepanelenPrijs zonder optimizersPrijs met optimizers
11€5.645,-€6.200,-
13€6.425,-€7.220,-
15€7.080,-€8.100,-
20€8.365,-€9.600

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per zonnepanelen installateur.

Neem in je overweging mee dat je meer zonnepanelen kunt plaatsen wanneer je een systeem met power optimizers neemt. Je kunt een groter deel van je dakoppervlak benutten om zelf energie op te wekken.

Omdat optimizers per paneel worden aangesloten, is het ook mogelijk om power optimizers achteraf te plaatsen.


Besparen op de kosten van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!


Zonnepanelen optimizers of micro omvormers?

Zowel power optimizers als micro-omvormers hebben hetzelfde doel: zorgen dat de wisselende prestaties van één of enkele panelen niet de rest van de opstelling beïnvloeden. Hoe gaan deze installaties te werk om dat doel te realiseren?

 • Power optimizers monitoren de prestaties van het paneel waar ze op aangesloten zijn. Per paneel worden de spanning en stroomintensiteit aangepast om steeds het optimale vermogen te leveren. Op deze manier bepaalt één paneel dat minder opbrengt door schaduw niet de hele keten van de zonnepaneleninstallatie. SolarEdge is de bekendste fabrikant van power optimizers.
 • Micro-omvormers vormen per paneel de geleverde stroom om van gelijkspanning naar wisselspanning. Deze vorm van stroom wordt niet beinvloed door spanningsverschillen, waardoor het effect van één minder producerend paneel beperkt blijft tot dat ene paneel. Veruit de meeste micro-omvormers worden geproduceerd door Enphase.
Bij beide systemen is het resultaat hetzelfde. Ook hun efficiëntie en de theoretische winst is praktisch gelijk. Het belangrijkste verschil is de detectie van defecten, die bij de power optimizers een extra voordeel levert naast de winst in opbrengst.

Ga je voor micro-omvormers of voor power optimizers voor je zonnepanelen? Uiteindelijk is de prijs die een installateur vraagt misschien de belangrijkste factor om je beslissing op te baseren.

Welke optimizer heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen optimizers. Ze werken volgens hetzelfde principe, maar doen het elke op een andere manier. We lichten ze kort toe en geven een paar voorbeelden.

Module-level optimizers.

Dit is de meest gangbare vorm, en de vorm waar het in deze tekst over gaat. Deze passen de spanning per paneel aan om het maximale vermogen te behalen. Ze zijn ideaal voor daken met schaduw of waarbij de hoeken de opstelling complexer maken. Daarbij monitoren ze elk paneel, waardoor een defect direct bij je bekend is.

 • SolarEdge is het bekendste merk van dit type optimizer. De optimizers zijn makkelijk te installeren, ook achteraf. Ze bieden verschillende optimizers die passen bij panelen van verschillende groottes en vermogens. Ze werken echter alleen samen met een SolarEdge omvormer, daarin ben je dus beperkt in je keuze.
 • Tigo is een andere bekende producent. Deze optimizers hoeven niet per se op elk paneel geïnstalleerd te worden, wat het tot een mogelijk goedkopere optie maakt. Deze optimizers passen bij elke omvormer. Dit is dus een flexibele optie.
Heb je een dak met meerdere hoeken of valt er elke dag schaduw op een deel van je dak? Dan is dit type optimizer het beste voor je.

 

String optimizers.

Deze optimizers worden per ‘string’ van in serie geschakelde panelen gekoppeld. Dit maakt deze optie een stuk goedkoper, maar de optimalisatie van vermogen is minder. Valt er op één paneel in de string schaduw? Dan heeft dat invloed op de hele serie zonnepanelen. Vaak gaat dat om 3-5 panelen. Dit is mogelijk een goede optie voor je als je geen last van schaduw hebt.

Zonnepanelen met ingebouwde optimizers.

Bij deze optie hoeven de optimizers niet geïnstalleerd te worden; ze zitten al in het paneel geïntegreerd. Ze bieden de voordelen van de module-level optimizers. Hun prijs ligt wel aanzienlijk hoger: voor een dergelijk paneel betaal je ongeveer €100,- extra. Deze panelen zijn door de integratie wel makkelijker te plaatsen en te onderhouden. SolarEdge is de enige bekende producent van deze panelen.

Overweeg dit type wanneer je een nieuw zonnepanelensysteem laat installeren. De voordelen in onderhoud wegen voor jou misschien op tegen de hogere aanschafprijs.

Wat zijn de nadelen van zonnepaneel optimizers?

Er zijn weinig belangrijke nadelen voor optimizers. Het gaat om relatief kleine nadelen, die in veel gevallen niet opwegen tegen de voordelen die optimizers je geven.

 • Energieverbruik: elke optimizer verbruikt energie. Die energie krijgt een optimizer van het zonnepaneel, waardoor er pas (iets) later stroom naar de centrale omvormer gestuurd wordt. In vrijwel alle gevallen is de uiteindelijke winst in opbrengst veel groter dan dit verlies.
 • Onderhoud: met optimizers bestaat je systeem uit meer onderdelen. Er is simpelweg meer om in de gaten te houden en meer dat eventueel defect kan gaan. Aan de andere kant is de monitoring per paneel juist een reden om wél voor optimizers te kiezen.

Power optimizers

Denk je aan power optimizers voor je zonnepanelen? Vraag offertes op!

Zonnepaneel optimizers zijn in veel gevallen een verstandige investering. Het gaat vaak wel om een vrij groot bedrag, vaak in combinatie met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen. Bespaar daarom al fors op je kosten, voordat je energie gaat besparen. Door met onze gratis offerteservice meerdere offertes op te vragen, kun je in een handomdraai tot 40% besparen op je kosten!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken