Zonnepanelen onderhouden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen onderhoud: dit houdt het in

Hebben zonnepanelen eigenlijk onderhoud nodig? Ja zeker! Het is belangrijk om de panelen regelmatig te checken op vervuiling en af en toe eens goed te reinigen. Soms is dat eens per 5 jaar pas nodig, soms is eens per jaar reinigen verstandig: dit hangt af van waar je woont en de omgeving. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je zonnepanelen en zorgt voor een hoger rendement!

Hieronder vind je meer informatie over het onderhoud van zonnepanelen:

Belangrijke informatie zonnepalen onderhoud

  • Zonnepanelen onderhouden kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk hierbij aan reinigen, het checken van de bekabeling en het inspecteren van de panelen.
  • Het schoonmaken van zonnepanleen doe je met water en een zachte borstel. Harde borstels kunnen de panelen beschadigen.
  • Het reinigen van zonnepanleen kost gemiddeld tussen de € 5,- en de € 10,- per zonnepaneel en het inspecteren kost tussen de € 80,- en de € 100,- per dak.
  • Voor het vervangen van een omvormer betaal je gemiddeld € 1100,- per installatie en voor vogelwering kun je uitgaan van € 30,- per m².
  • Onderhoudscontract zonnepanelen niet verplicht, maar handig voor optimale werking. Het biedt diverse diensten voor zonnepanelen, afgestemd op behoeften.

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen hebben enig onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. Regelmatig schoonmaken is belangrijk, vooral als er stof, vuil of bladeren op de panelen liggen. Schoonmaken met water en een zachte borstel kan helpen om het rendement te verbeteren. Controleer ook of alle bekabeling goed is aangesloten en inspecteer visueel op eventuele beschadigingen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om professioneel onderhoud te laten uitvoeren. Het controleren van de prestaties van de zonnepanelen is ook aan te raden om problemen vroegtijdig op te sporen. Over het algemeen is regelmatig onderhoud belangrijk om de levensduur en efficiëntie van zonnepanelen te verlengen.

Waar zonnepanelen mee schoonmaken?

Je kunt zonnepanelen schoonmaken met:

  • Water
  • Een zachte borstel

Gebruik geen schurende materialen of harde borstels en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de zonnepanelen kunnen beschadigen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het schoonmaken om de panelen niet te krassen of te beschadigen.

Onderhoud zonnepanelen: de kosten

Het onderhoud van zonnepanelen kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Als je je zonnepanelen wilt schoonmaken, kost dit meestal tussen de € 5,- en € 10,- per zonnepaneel. Dit is exclusief eventuele voorrijkosten. Wanneer je een specialist wilt inhuren om de zonnepanelen en de installatie te controleren, kost dit gemiddeld tussen de € 80,- en € 100,- voor je hele dak en voor het vervangen van een omvormer betaal je doorgaans tussen de € 1000,- en de € 1200,- per installatie. Dit hoeft vaak maar een keer in 15 jaar gedaan te worden. Voor vogelwering om vogelnesten onder de panelen te voorkomen, liggen de kosten meestal tussen € 25,- en € 35,- per m².

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten kunnen variëren afhankelijk van waar je woont en welke diensten je nodig hebt. De tabel hieronder geeft een duidelijker beeld van de verschillende kosten per type onderhoud.

Kostenoverzicht 2024

Hier zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten voor het onderhoud van zonnepanelen, dat varieert afhankelijk van de diensten die je kiest:

Soort onderhoudGemiddelde kosten*
Reinigen van zonnepanelen€ 5 – € 10 per zonnepaneel (exclusief voorrijkosten)
Inspectie van zonnepanelen installatie€ 80 – € 100 per dak
Vervanging van omvormer (na 10 – 15 jaar)€ 1.000 – € 1.200 per installatie
Vogelwering per m²€ 25,- tot € 35,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en installatie.

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoudscontract zonnepanelen

Een onderhoudscontract voor zonnepanelen is meestal niet verplicht, maar het kan handig zijn. Hier is wat je moet weten:

  • Niet verplicht: Er is geen wettelijke verplichting om een onderhoudscontract voor zonnepanelen af te sluiten.
  • Wat het inhoudt: Een onderhoudscontract kan verschillende dingen omvatten, zoals regelmatige inspecties, schoonmaakdiensten en reparaties als dat nodig is. Het zorgt ervoor dat je zonnepanelen goed blijven werken.
  • Mogelijkheden: Je kunt verschillende soorten contracten vinden, van eenvoudige inspecties tot uitgebreide pakketten met meer diensten. De keuze hangt af van je behoeften en budget.

Het hebben van een onderhoudscontract kan helpen om de levensduur en prestaties van je zonnepanelen te optimaliseren, maar het is niet verplicht. Het is belangrijk om de voorwaarden van het contract goed te begrijpen voordat je er een afsluit.

Verschillende soorten zonnepanelen onderhoud

Regelmatig onderhoud van zonnepanelen zorgt voor een lange levensduur en optimale energieopbrengst, waardoor het een verstandige investering is voor eigenaren van zonnestroomsystemen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan aanpakken. Denk hierbij aan het reinigen van zonnepanelen, maar ook vogelwering en schade controle is onderdeel hiervan. Technisch onderhoud is een ander belangrijk onderdeel. Lees verder en ontdek wat al deze verschillende soorten inhouden.

Zonnepanelen reinigen

Het schoonhouden van zonnepanelen is belangrijk voor optimale prestaties en de meest voor de hand liggende. Dit onderhoud omvat het regelmatig schoonmaken van de panelen met water en een zachte borstel om stof, vuil en bladeren te verwijderen. Schone panelen kunnen meer zonlicht opvangen en efficiënter elektriciteit genereren.

Vogelwering

Vogels kunnen nesten bouwen onder zonnepanelen, wat problemen kan veroorzaken. Vogelwering omvat het installeren van beschermende maatregelen, zoals netten of spikes, om te voorkomen dat vogels onder de panelen nestelen.

Schade controle

Periodieke inspecties zijn nodig om schade aan zonnepanelen te detecteren, zoals gebroken glas, losse bekabeling of beschadigde frames. Vroegtijdige detectie kan kostbare reparaties voorkomen.

Technisch onderhoud zonnepanelen

Dit omvat het controleren van de elektrische bedrading en aansluitingen om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert. Eventuele problemen met de elektrische componenten worden tijdig opgelost.

Onderhoud zonnepanelen omvormer

De omvormer is een cruciaal onderdeel van een zonnestroomsysteem. Periodiek onderhoud omvat het controleren van de omvormer op storingen en het vervangen ervan als dat nodig is. Een goed functionerende omvormer is essentieel voor het omzetten van zonne-energie in bruikbare stroom. Wanneer je micro-omvormers of optimizer in bezit hebt is het ook belangrijk om deze regelmatig van onderhoud te voorzien.

Zijn jouw zonnepanelen aan onderhoud toe? Doe de gratis offerteaanvraag!

Zonnepanelen onderhouden is belangrijk omdat het er voor zorgt dat de panelen langer mee gaan en genoeg licht kunnen opvangen. Er zijn verschillende manieren waarop een zonnepaneel onderhouden kan worden, waaronder reinigen, inspecteren en de plaatsing van vogelwering. Onderhoud van zonnepanelen kun je laten doen door een zonnepanelen expert. Door het invullen van het onderstaande gratis offerteformulier kun je makkelijk en snel in contact komen met deze specialisten. Zei kunnen je helpen met het onderhoud, maar ook met het achterhalen welk type onderhoud nodig is!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Voor meer informatie over zonnepanelen onderhoud ben je hier op de juiste plek. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met daarbij een uitgebreid antwoord.

Hoe vaak hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen hebben meestal minstens één keer per jaar onderhoud nodig. Tijdens dat onderhoud worden ze schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele problemen. In gebieden met veel stof, pollen of vogels, kan vaker schoonmaken nodig zijn. Regelmatige inspecties helpen om de prestaties te optimaliseren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Het is belangrijk om het onderhoudsschema te volgen dat wordt aanbevolen door de fabrikant van de zonnepanelen.

Heeft reinigen zonnepanelen zin?

Ja, het reinigen van zonnepanelen heeft zin. Schone panelen kunnen meer zonlicht opvangen en efficiënter elektriciteit genereren. Stof, vuil en bladeren kunnen de opbrengst verminderen als ze zich ophopen op de panelen. Regelmatig schoonmaken, vooral in stoffige gebieden, helpt om de prestaties van de zonnepanelen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je het maximale uit je zonne-energiesysteem haalt. Het kan de investering in zonnepanelen dus de moeite waard maken.

Kun je zelf zonnepanelen onderhouden?

Ja, je kunt zonnepanelen zelf onderhouden. Basiszaken zoals zonnepanelen schoonmaken met water en een zachte borstel kunnen door de meeste mensen worden gedaan. Ook kun je visuele inspecties uitvoeren om mogelijke problemen te detecteren. Als er echter complexere technische problemen zijn, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen om schade te voorkomen.