Zonnepanelen vergelijken?

Ontvang gratis en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken: zo doe je dat

Door zonnepanelen te vergelijken vind je eenvoudig de beste panelen voor jouw woning! Met de hulp van een zonnepanelen monteur weet je bovendien zeker dat je voldoende Wp oplevert om je energieverbruik te dekken en dat de panelen zo gunstig mogelijk geplaatst worden.

Op deze pagina leggen we uit waarom het slim is om zonnepanelen met elkaar te vergelijken en hoe je de beste keuze maakt voor jouw situatie. We leggen uit wat het verschil in prijs is, de verschillende merken en waar je rekening mee kunt houden!

Zonnepanelen vergelijken: samenvatting

 • Zonnepanelen vergelijken doe je op basis van totaalprijs, prijs per Wattpiek, het vermogen van de zonnepanelen en opbrengst. Ook moet je kijken naar de merken en soorten omvormers.
 • Vergelijk de prijzen van zonnepanelen laten installeren. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen. Laat je 12 zonnepanelen plaatsen moet je rekening houden met een totaalkost van €6.000,-. Dit zou ongeveer een besparing van €745,- opleveren per jaar.
 • Er zijn verschillende zonnepanelen merken zoals SunPower, LG Solar, Panasonic en SolarWatt. Elk merk heeft zijn eigen voordelen en nadelen.
 • Daarbij kan je ook kijken naar het soort zonnepaneel: monokristallijn, polykristallijn en amorf. Elke soort is het beste in specifieke situaties. Zo zijn polykristallijne zonnepanelen vaak goedkoper, maar hierdoor kan je er meer plaatsen op een groot dak waardoor je toch kan genieten van een hoog rendement.
 • De kwaliteit van zonnepanelen kan je vergelijken op basis van vermogen, levensduur en het rendement.
 • Welke zonnepanelen het best zijn voor jou is afhankelijk van je situatie. Je dakoppervlak, samenstelling van je huishouden en het soort zonnepanelen spelen allemaal een grote rol.


Op welke manieren kun je zonnepanelen vergelijken?

Er zijn verschillende manieren waarop je zonnepanelen kunt vergelijken. Je kunt kijken naar de totaalprijs, naar de prijs per Wattpiek of juist naar het vermogen van de zonnepanelen en de opbrengst hiervan. Je kunt verschillende merken zonnepanelen vergelijken, kijken naar de verschillende soorten omvormers en op basis van kleur en formaat.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Dit verschilt echt per situatie. Wat voor jouw buren de beste keuze is, hoeft niet per se voor jou de beste keuze te zijn. Wil je er dus zeker van zijn dat je panelen kiest die jou het meeste opleveren, vraag dan persoonlijk advies van een zonnepanelen monteur.

zonnepanelen vergelijken

Wat zijn de kosten van de verschillende zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen verschilt per situatie. In deze tabel vind je de gemiddelde prijs van panelen van 300 Wp. Kies je voor panelen met een hoger of lager vermogen, dan verschilt de prijs natuurlijk.

Voor 14 panelen, wat genoeg energie opwekt voor een driepersoonshuishouden, betaal je gemiddeld €7.000,- inclusief montage. De opbrengst hiervan is gemiddeld €869,-.

Bij een eenpersoonshuiden zijn 8 panelen voldoende om genoeg energie op te wekken. De kosten hiervoor liggen rond de €4.000,- totaal, en daarmee bespaar je jaarlijks tot €497,-. Over het algemeen daalt de prijs per zonnepaneel, wanneer je investeert in meerdere panelen.

Prijs zonnepanelen in 2024

Personen huishoudenVerbruik per jaar in kWhWP om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (300 Wp per paneel)Totale prijs incl. BTW en montage*Gemiddelde besparing per jaar
11.8252.1478€4.000,-€497,-
22.8603.36512€6.000,-€745,-
33.4004.00014€7.000,-€849,-
43.9304.62416€8.000,-€994,-
54.1804.91817€8.500,-€1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per monteur verschillen.


Zonnepanelen vergelijken?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes ontvangen


Verschillende merken zonnepanelen vergelijken: welk merk is het beste?

In België heb je de keuze uit heel veel verschillende soorten zonnepanelen. Elk merk heeft een eigen prijsklasse en natuurlijk eigen voor- en nadelen. Door zonnepanelen te vergelijken op merk weet je zeker dat je kiest voor de pv panelen die best bij jou passen. Een goed merk biedt een garantie van 10 tot 15 jaar en heeft een rendement van gemiddeld 16% tot 22%.

Een aantal van de beste merken in België zijn:

 • SunPower: dit merk biedt panelen voor particulieren en bedrijven aan. De populairste producten zijn de SunPower Maxeon zonnepanelen en de SunPower Performance zonnepanelen.
 • LG Solar: LG streeft al jaren voor een betere planeet en biedt verschillende soorten panelen aan. Het paneel met het hoogste rendement is de NeON R.
 • Panasonic: ook Panasonic biedt zonnepanelen aan in Europa. Dit merk staat voor kwaliteit en degelijkheid. Het biedt verschillende producten aan en hanteert een garantie van wel 25 jaar!
 • SolarWatt: dit Duitse merk biedt kwalitatieve panelen voor particulieren en bedrijven. Bovendien kun je bij SolarWatt terecht voor een handige thuisaccu om energie op te slaan.

vergelijken zonnepanelen

Alle soorten zonnepanelen vergelijken

Natuurlijk zijn er heel veel verschillende modellen en soorten panelen. Je hebt onder meer de keuze uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. Het verschil tussen deze panelen heeft te maken met het productieproces. Je kunt de verschillende zonnepanelen vergelijken op kwaliteit, prijs en rendement om zo de beste keuze te maken.

Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende soorten panelen. Heb je hulp nodig bij het vergelijken van verschillende soorten zonnepanelen? Schakel een zonnepanelen monteur in en ontvang een persoonlijk advies.

Monokristallijn

De monokristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan de zonnecellen met een afgeronde vorm. Ze hebben meestal een stijlvolle zwarte kleur en zijn daarom erg populair. Omdat monokristallijn zonnepanelen een hoger rendement halen dan andere panelen, zijn ze ook geschikt voor kleinere daken. Wel liggen de kosten van monokristallijn panelen iets hoger, rond de €175,- tot €350,- per stuk.

Polykristallijn

De polykristallijn panelen hebben juist een blauwe kleur. Deze vallen iets meer op en zien er voor veel mensen iets minder mooi uit. Omdat het rendement iets lager ligt, worden ze veel gebruikt bij grote dakoppervlakken: je hebt immers meer panelen nodig om genoeg energie op te wekken. De kosten liggen ook iets lager, rond de €125,- tot €250,- per stuk.

Amorf

Amorf panelen worden ook wel dunne film panelen genoemd. Deze panelen zijn de goedkoopste optie, maar dat heeft natuurlijk een reden: het heeft een lager rendement en daarom een kleinere opbrengst. Dunne film panelen zijn daarom alleen geschikt voor daken waar veel ruimte is. De kosten liggen rond de €100,- tot €150,- per stuk.

Hoe kun je zonnepanelen vergelijken op kwaliteit?

Het is altijd slim om zonnepanelen te vergelijken op kwaliteit. Nieuwe panelen worden steeds beter en het rendement steeds hoger. Dat zorgt voor grote kwaliteitsverschillen: in veel gevallen zijn goedkopere panelen van mindere kwaliteit.

Om de panelen op kwaliteit te beoordelen kun je kijken naar verschillende aspecten:

 1. Het vermogen: hoeveel Wp kan het paneel opbrengen? Het vermogen geeft aan hoeveel Wp het paneel in een ideale situatie kan opbrengen. In de meeste situaties wordt dit vermogen niet echt opgewekt, dat heeft te maken met het aantal zonuren, een ongunstige ligging of schaduwen.
 2. De levensduur: gemiddeld gaan zonnepanelen tot 25 jaar mee, maar dit kan per paneel flink verschillen. Kijk ook naar de degeneratie, het teruglopende vermogen na verloop van tijd. De panelen brengen, hoe ouder ze worden, vaak minder op dan nieuwe panelen. Je wilt voorkomen dat het vermogen al snel afloopt.
 3. Rendement: wat is het rendement van het paneel en wat gaat het je opleveren? Zonnepanelen van goede kwaliteit kunnen een financieel rendement opleveren van maar liefst 6%!

Welke zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst?

Hoe meer een zonnepaneel opbrengt op jaarbasis, hoe korter de terugverdientijd. Er zijn een aantal manieren waarop je de terugverdientijd en de opbrengst zelf kunt beïnvloeden, zoals het kiezen van een speciale omvormer met power optimizers. Deze zorgen ervoor dat de panelen waar schaduw op valt uitgeschakeld worden, zodat de rest van de zonnecellen nog wel energie opwekt. Vraag je zonnepanelen monteur bovendien naar de meest gunstige hellinghoek en de locatie van je dak.

Tip: kijk ook naar je energieleverancier en naar de stroomprijs die je ontvangt voor de teruggeleverde energie, omdat hier verschil in kan zitten. Door je energie te vergelijken verdien je met je zonnepanelen meer!

Waar moet je op letten als je zonnepanelen offertes gaat vergelijken?

Met onze gratis offerteservice is het mogelijk om zonnepanelen offertes te vergelijken. Het voordeel hiervan, is dat je eenvoudig de zonnepanelen monteur kiest met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en een uitstekende kwaliteit krijgt.

Hieronder gaan we dieper in op het vergelijken van offertes en krijg je handige tips en aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je kiest voor het beste aanbod.

Is de prijs per wattpiek goed?

Wil je de zonnepanelen op prijs vergelijken, dan raden we aan te kijken naar de prijs per Wattpiek. Een paneel kan bijvoorbeeld duurder lijken, maar wanneer deze meer vermogen hebben dan kan het nog steeds zijn dat het paneel de goedkopere optie is. Gemiddeld liggende prijzen per Wattpiek rond de €1,68 en €1,10.

Krijg je genoeg garantie?

Gemiddeld krijg je zo’n 10 tot 15 jaar garantie op je zonnepanelen. Bij goede merken kan de garantietermijn zelfs oplopen tot wel 25 of 30 jaar! Veel monteurs bieden daarnaast ook garantie op de montage, zodat eventuele problemen kosteloos opgelost worden.

Let wel op: wanneer je zelf zonnepanelen aanschaft en een monteur inschakelt om deze te zonnepanelen te laten plaatsen, kan het zijn dat je zonnepanelen monteur geen garantie biedt op het materiaal of de montage. Dat komt omdat zonnepanelen monteurs het liefst werken met merken waarmee zij bekend zijn. Daarom kan het verstandig zijn om de zonnepanelen via de monteur te bestellen.

Wat zijn de beste zonnepanelen voor jou?

Wat zijn de beste zonnepanelen? Dat hangt helemaal af van je eigen situatie. Heb je een klein dakoppervlak en wil je een hoog rendement, dan zijn monokristallijn panelen de betere optie. Heb je een groot dak dan kun je ook kiezen voor polykristallijn panelen omdat deze juist iets goedkoper zijn.

Bovendien heb je bij een 3 persoonshuishouden minder vermogen nodig dan bij een huishouden dat bestaat uit 6 personen! Door zonnepanelen te vergelijken kies je de panelen die het beste passen bij jouw situatie. Natuurlijk kan een monteur je hierbij helpen, zodat je zeker weet dat je zoveel mogelijk rendement behaalt!

de beste zonnepanelen

Zonnepanelen laten installeren? Vraag gratis offertes aan!

Ben je overtuigd en zoek je de beste zonnepanelen voor jouw woning? Laat je helpen door een vakman! Hij maakt een persoonlijk legplan en kijkt naar de situatie zodat je zeker weet dat je de juiste panelen en omvormer kiest. Zo behaal je een rendement dat zo hoog mogelijk is! Op zoek naar een vakman in jouw regio? Zonnepanelen Expert helpt je.

Je ontvangt zo snel mogelijk meerdere prijzen van monteurs in je regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en kies voor de zonnepanelen expert met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken