Inzicht in actuele zonnepanelen premies

Vergelijk gratis offertes en kom in contact met professionele vakmannen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen subsidie

Welke premie voor zonnepanelen kan ik krijgen in 2024?

Wie investeert in zonnepanelen komt in aanmerking voor een premie! Met de hulp van een subsidie op zonnepanelen wordt de investering kleiner en de terugverdientijd nog korter! Zo heeft iedereen de mogelijkheid om te investeren in zonne-energie.

Heb je interesse in zonnepanelen? Op deze pagina lees je alle mogelijke subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Dit maakt de investering iets minder groot, en dus ook beschikbaar voor mensen met een wat kleiner budget.

Premie zonnepanelen 2024: belangrijkste informatie

  • Premies kan je krijgen via de Vlaamse overheid, gemeenten of energieleveranciers. Je kan er ook voor kiezen om een gunstige lening aan te gaan.
  • Per Wp betaal je gemiddeld €1,46, dit is inclusief de kosten van omvormer en montage.
  • De eenmalige premie van de Vlaamse overheid is in 2023 €150,- tot €750,-, afhankelijk van het aantal kWp van je installatie. Deze premie is alleen beschikbaar voor woningen die voor 31-12-2013 op het net van Fluvius zijn aangesloten. Het is ook alleen geldig voor pv-panelen met een omvormer van maximaal 10 kVA
  • De terugdraaiende teller en prosumententarief zijn beide weg. In overleg met je energieleverancier zou je wel een teruglevercontract kunnen afsluiten.
  • Er is ook een verlaagd btw-tarief voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar.
  • Sinds september 2022 is de Energielening die Mijn VerbouwLening geworden. Dit is een gunstige lening die de investering in zonnepanelen vlotter kan laten verlopen.


Waar kan ik premie voor zonnepanelen krijgen?

Een premie voor zonnepanelen in 2021 is verkrijgbaar op verschillende niveaus. Zo is er een eenmalige landelijke premie voor zonnepanelen in Vlaanderen en kun je eventueel ook op lokaal niveau een goede subsidie vinden. Zo kan je flink besparen op de prijs van zonnepanelen.

Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende mogelijkheden.

zonnepanelen subsidie

Premies Vlaamse overheid

Op dit is er één premie beschikbaar vanuit de Vlaamse overheid. Het gaat hierbij om de ‘retroactieve investeringspremie. Dit is een premie voor eigenaars van zonnepanelen, die getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Als zij hun investering nog niet voldoende terug hebben kunnen verdienen, kunnen zij de retroactieve investeringspremie aanvragen.

Deze premie garandeert een rendement van 5% op de gemiddelde investering, en hiermee is deze premie vergelijkbaar met de eenmalige premie die de netbeheerder aanbiedt.

Subsidies op lokaal niveau: premie zonnepanelen van de gemeente

Het kan zijn dat jouw woonplaats of gemeente daarnaast een plaatselijke premie aanbiedt. De hoogte van deze premie verschilt uiteraard per gemeente, net als de voorwaarden. Als je een vakman inschakelt, kan deze je vertellen of er inderdaad een lokale premie aan te vragen is. Via premiezoeker.be kom je erachter of er in jouw gemeente ook een plaatselijke premie beschikbaar is.

Subsidie van energieleveranciers

Tot slot biedt netbeheerder Fluvius een eenmalige premie aan. Als jij vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst, kom je hiervoor in aanmerking. Vanaf deze datum is er namelijk geen terugdraaiende meter meer mogelijk. De hoogte van de premie wordt elk jaar op 1 januari aangepast. Voor 2021 is de premie voor zonnepanelen vastgesteld op €300,- per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp. Voor installaties van 4 tot 6 kWp, wordt deze premie nog eens verhoogd met €150,- per kWp.

Subsidie via een lening

Heb je een klein budget maar wil je toch investeren in zonnepanelen? Dan kun je met behulp van een groene lening toch zonnepanelen kopen! Met de energielening kun je tegen een lage rente een lening afsluiten, zodat je toch kunt investeren. Behoor je tot de prioritaire doelgroep, dan betaal je zelfs helemaal geen rente! Sinds 1 september 2022 is de EnergieLening de Mijn VerbouwLening, meer hierover lees je op deze pagina.


In aanmerking komen voor een zonnepanelen premie in 2023?

Vergelijk offertes en vind een zonnepanelen expert bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijken


Hoe hoog is de eenmalige premie voor zonnepanelen?

De eenmalige premie voor zonnepanelen verandert elk jaar op 1 januari. Voor de komende jaren is het bedrag al vastgesteld, zoals je kunt zien in de onderstaande tabel.

Wil je profiteren van een zo’n hoog mogelijke premie, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te investeren in zonnepanelen! In 2021 krijg je voor een totaal vermogen van 3kWp een premie van €900,-, en in 2024 is dit nog slechts €225,-.

De premie bedraagt €300,- per kWp voor installaties tot 4kWp. Voor installaties van 5 tot 6 kWp komt daar per kWp nog eens €150,- aan premies bij. Wil je meer weten? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Zonnepanelen premie

Vermogen2021202220232024
1 kWp€300,-€225,-€150,-€75,-
2 kWp€600,-€450,-€300,-€150,-
3 kWp€900,-€675,-€450,-€225,-
4 kWp€1200,-€900,-€600,-€300,-
5 kWp€1350,-€1012,5,-€675,-€337,5,-
6 kWp€1500,-€1125,-€750,-€375,-

Wat zijn de voorwaarden voor zonnepanelen subsidie?

Natuurlijk zitten er wel een aantal voorwaarden verbonden aan de eenmalige premie voor zonnepanelen in 2021. Allereerst is de premie alleen beschikbaar voor woningen die voor 31-12-2013 op het elektriciteitsnet van Fluvius zijn aangesloten. Bovendien is de premie alleen beschikbaar voor pv-panelen met een omvormer van maximaal 10 kVA. Voor een uitbreiding van een bestaand systeem kun je geen premie aanvragen.

Een andere voorwaarde is dat het systeem geplaatst wordt door zonnepanelen installateurs met een certificaat van bekwaamheid, op een dak van een gebouw. Gaat het om een verwarmd gebouw, dan moet het dak bovendien geïsoleerd zijn.

zonnepanelen premie

Hoe gaat de aanmeldprocedure?

Je kan de premie aanvragen nadat de werken zijn uitgevoerd. Doe dit binnen drie maanden nadat de zonnepanelen in dienst genomen zijn en aangemeld zijn bij de netbeheerder.

De aanvraag doe je eenvoudig online, via fluvius.be.

Bij je aanmelding moet je een kopie van alle facturen toevoegen. Ook is het verplicht de plaatsing uit te laten voeren door een gecertificeerd installateur: voeg daarom ook het RESCERT-nummer toe van de installateur.

Terugdraaiende teller weg, maar prosumententarief ook

In het verleden was het zo dat eigenaren van zonnepanelen een terugdraaiende teller hadden. Op het moment dat de zonnepanelen energie op wekken, draaide de meter terug. Nieuwe zonnepanelen eigenaars mochten tot 15 jaar gebruik maken van dit voordeel.

In 2021 is besloten dat de terugdraaiende teller stopt!

Ook nieuwe eigenaren die hun zonnepanelen nog niet 15 jaar in gebruik hebben, mogen geen gebruik meer maken van de terugdraaiende teller. In plaats daarvan kunnen zij een eenmalige premie bij de netbeheerder aanvragen óf gebruik maken van de retroactieve investeringspremie.

Naast de terugdraaiende teller verdwijnt ook het prosumententarief!

Dat is goed nieuws voor zonnepanelen eigenaren, want dat betekent dat je geen extra kosten meer betaalt voor de energie die je opwekt!

Toch energie terugleveren?

Dan kun je in overleg met je energieleverancier eventueel een teruglevercontract afsluiten. Zo kun je zonne-energie die je overhoudt, toch terug leveren aan het energienet. Meer hierover lees je op vlaanderen.be

Retroactieve investeringspremie

Na het afschaffen van de terugdraaiende teller zijn veel vooral nieuwe zonnepanelen eigenaren bang dat zij hun investering niet terugverdienen. Zij kunnen immers geen gebruik meer maken van de eenmalige investeringspremie maar komen nu ook niet in aanmerking voor de terugdraaiende teller.

Voor hen is er nu de retroactieve investeringspremie!

Dit is een premie die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering. Qua bedrag is dit vergelijkbaar met de eenmalige investeringspremie. Meer over deze premie lees je op vlaanderen.be

Verlaagd btw-tarief voor woningen ouder dan 10 jaar

In Vlaanderen zijn er voor zonnepanelen twee verschillende btw-tarieven:

  • Is je huis ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6%.
  • Is je huis minder oud dan 10 jaar, dan betaal je het standaard btw-tarief van 21%.

Naast zonnepanelen betaal je ook een verlaagd btw-tarief als je investeert in bijvoorbeeld een zonneboiler! Zo’n verlaagd btw-tarief kan een groot verschil maken. Stel dat je €5.500,- uitgeeft exclusief btw. Is je huis ouder dan 10 jaar dan betaal je inclusief 6% btw zo’n €5.830,-. Is je huis nog geen 10 jaar oud, dan betaal je inclusief 21% btw zo’n €6.655,-! Dat is een verschil van ruim €825,-.

Energielening: wat is het en waarom moet ik er een nemen?

Als je een klein budget hebt, en toch wilt investeren in een energiezuinige woning, dan is een energiebespaarlening een goed idee. Dit is een lening tegen een lage (of zelfs 0%) rente, waarmee het mogelijk is om toch zonnepanelen te kopen!

Je kunt maximaal €15.000,- lenen en dit kan in 4 schijven worden opgenomen. Val jij onder de prioritaire doelgroen, dan moet je het geleende bedrag in 10 jaar tijd terugbetalen tegen 0% rente. Voor alle niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen bedraagt de rente tot eind 2020 1%, en vanaf 2021 0%.

Meer weten over de Mijn VerbouwLening? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Premie voor thuisbatterijen: profiteer voor het te laat is

Je hebt het meeste aan zonne-energie, als je de stroom direct gebruikt op het moment dat het opgewekt wordt. In sommige gevallen kan je terugleveren als je meer opwekt dan je verbruikt, maar het is ook mogelijk te investeren in een thuisbatterij. Met een batterij kun je de stroom van zonnepanelen opslaan en op een later moment gebruiken.

Tot eind 2021 kon je een premie voor een thuisbatterij aanvragen!

De investering in een thuisbatterij is erg hoog, dus het is zeker niet voor iedereen rendabel. Je kunt zelf een berekening maken van de kosten en je opbrengst aan zonne-energie om te berekenen of dit voor jou een goede optie is. Wil je een thuisbatterij kopen, wacht dan niet te lang! De premie verdwijnt over een paar jaar. Vanaf april 2021 krijg je een premie van €300,- per kWh voor batterijen tot 4 kWh. In 2023 is dit nog maar €150,- per kWh. Vanaf 31 maar 2023 is de premie niet meer beschikbaar. Voor meer informatie over de voorwaarden en procedure lees je verder op vlaanderen.be

Welke premies zijn weggevallen?

Daarnaast zijn er premies die in het verleden wel zijn aangeboden, maar op dit moment zijn weggevallen. Denk bijvoorbeeld aan de E-peil premie of de groenestroomcertificaten.

Hieronder lees je meer over de oudere premies die je nu niet meer kunt aanvragen. Wil jij toch zonnepanelen laten plaatsen en heb je de hulp van een vakman nodig? Vergelijk dan gratis offertes!

E-peil premie

De e-peil premie was er voor nieuwbouwhuizen, die tijdens de bouw energiezuinig gemaakt werden. Hoe energiezuiniger de woning, des te hoger de mogelijke premie. Helaas is deze premie alleen aan te vragen voor huizen met een bouwaanvraag tot en met 31 december 2016 en geldt deze niet meer voor nieuwere huizen.

Groenestroomcertificaten

In het verleden kon je voor zonnepanelen groenestroomcertificaten ontvangen. Dit was een digitaal document dat online bewaard werd. Voor elk certificaat konden zonnepanelen eigenaren een bedrag ontvangen. Sinds juni 2015 hebben eigenaren geen recht meer op deze groenestroomcertificaten.

Zonnepanelen en belasting voordeel

In het verleden waren er regelingen waarbij er bij de investering in zonnepanelen ook belastingvoordeel te behalen was. Tegenwoordig kun jij je zonnepanelen bij de belasting niet als aftrekpost gebruiken. Wel profiteer je nog steeds van een verlaagde btw op zonnepanelen als je woning minimaal 10 jaar oud is.

zonnepanelen btw tarief

Zonnepanelen laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij ook in aanmerking komen voor een zonnepanelen subsidie? Laat je adviseren door een vakman, zodat je zeker weet dat jij de beste panelen kiest. Zo ben je verzekerd van het hoogste rendement en de grootste besparing op je energiekosten! Op zoek naar een vakman? Zonnepanelen Expert helpt je.

Wij zorgen ervoor dat je na je aanvraag zo snel mogelijk tot 5 offertes ontvangt. Allemaal van zonnepanelen installateurs in jouw regio! Vergelijk de verschillende prijzen, en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is je aanvraag gratis en vrijblijvend, dus zit je nergens aan vast!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken