Aarding van zonnepanelen: verplicht en veilig

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Aarding zonnepanelen

Aarding zonnepanelen laten doen?

Zonnepanelen aarden is cruciaal voor een veilige en goede werking van de panelen. Het aarden van het zonnepanelensysteem is verplicht in België.

De zonnepanelen zijn altijd dubbel geïsoleerd en het is daarom niet nodig om de panelen zelf te aarden, maar de metalen constructie waarop de zonnepanelen gemonteerd worden moet wel geaard worden.

Op deze pagina lees je alles over het aarden van zonnepanelen.

Belangrijke informatie: zonnepanelen aarden

  • Het aarden van de zonnepanelen is verplicht in België
  • De regels over aarding staan in de NEN1010.
  • Aarding van zonnepanelen zorgt voor een veilige installatie en voorkomt problemen bij overspanning.
  • Het aarden verzekert ook dat je veilig kunt werken aan het systeem, omdat de constructie niet onder stroom kan komen te staan.
  • Zonnepanelen worden geaard via de omvormer
  • Voor 1-fase aansluitingen bedraagt de gemiddelde prijs € 125,-, en voor 3-fase aansluitingen is dat € 140,-. Een aardlekautomaat, geschikt voor 1-fase aansluitingen, kost gemiddeld € 160,-, terwijl dit voor 3-fase aansluitingen ongeveer € 175,- is.

Zonnepanelen aarden: waarom?

Zonnepanelen aarden bij het plaatsen is belangrijk om veiligheid te garanderen. Aarden helpt elektrische spanning weg te leiden als er een probleem is, zoals een kortsluiting. Dit voorkomt elektrische schokken en brandgevaar. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en als deze niet goed geaard zijn, kan er gevaarlijke spanning opbouwen. Daarom worden zonnepanelen met een aardingsysteem verbonden met de aarde of een aardingslus. Dit beschermt mensen en eigendommen tegen elektrische gevaren en zorgt ervoor dat het zonnesysteem veilig en efficiënt werkt. Het is een belangrijk aspect van de installatie van zonnepanelen.

Een ander belangrijk aspect van aarding heeft te maken met bliksem. Als de bliksem inslaat in de buurt van je huis, kan de bliksemstroom door de zonnepanelen gaan en schade veroorzaken aan het elektrische systeem. Door de zonnepanelen goed te aarden, wordt de kans op schade door blikseminslag verminderd. De aarding biedt een veilige weg voor de bliksemstroom om in de aarde te verdwijnen.

Is het verplicht?

In België regelt het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) de regels voor zonnepanelen. volgens het AREI moeten zonnepanelen veilig geaard moeten zijn. Dit zorgt voor veilige installaties. Als zonnepanelen niet goed geaard zijn, kan er elektrische spanning opbouwen en ontstaat er gevaar voor elektrische schokken en brand.

Hoe zonnepanelen aarden?

Zonnepanelen worden geaard via de omvormer. Hierbij gaat het om het gehele systeem van de zonnepanelen. Doordat de panelen geïsoleerd zijn, hoef je deze niet te aarde, maar wel de metalen constructie waarop de panelen geplaatst zijn.

Er lopen diverse kabels van de zonnepanelen naar de omvormer en één daarvan is de aardingskabel. Via deze aardingskabel wordt overtollige elektriciteit veilig afgevoerd naar de omvormer en vanaf de omvormer gaat het via de aardrail richting de aarde. Hierbij is naast bekabeling ook nog een vereffeningsleiding nodig. Aan deze leiding wordt de aardrail en de omvormer aangesloten. De vereffiningsleiding is weer aangesloten op de hoofdaarde van je woning.

Als je micro-omvormers gebruikt, kun je de vereffeningskabel niet via de omvormer laten lopen. In dit geval wordt de vereffeningskabel direct op de hoofdaarde van je huis aangesloten. Een alternatieve methode is om een aparte aarding te voorzien voor de zonnepanelen. Dit betekent dat de aardingskabel aan de buitenkant van je huis naar de aarde wordt geleid.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook! En daarom is het erg belangrijk dat je dit laat doen door een erkend installateur.

In het kort nog alle stappen:

Om je zonnepanelen correct te aarden, volg je deze stappen:

  • Vind de aardingslus: zoek de aardingslus of de aardingsstang op je elektriciteitsmeter of schakelkast.
  • Maak verbinding: verbind een aardingskabel van de aardingslus met het aardingspunt op de zonnepanelen. Dit punt is meestal aangewezen door de fabrikant.
  • Bevestig de kabel: zorg ervoor dat de aardingskabel stevig is vastgemaakt aan zowel de zonnepanelen als de aardingslus.
  • Controleer de verbinding: zorg ervoor dat alles goed is aangesloten en veilig vastzit.

Aarding zonnepanelen

Welke aarding voor zonnepanelen?

Voor zonnepanelen wordt meestal een aardingslus gebruikt. Dit is een metalen staaf of draad die in de grond wordt geplaatst en diep genoeg gaat zodat deze in contact komt met de vochtige aarde. Aan deze aardingslus wordt een kabel bevestigd die verbonden is met de zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat eventuele elektrische spanning veilig wordt afgevoerd naar de aarde, waardoor de zonnepanelen en het elektrische systeem veilig blijven.

Type aardedraad zonnepanelen

De aardedraad voor zonnepanelen is meestal gemaakt van koper. Koper is een uitstekend materiaal voor aardedraden omdat het een goede geleider is en bestand is tegen corrosie, wat belangrijk is om de veiligheid en betrouwbaarheid van het aardingssysteem te garanderen. Deze koperen aardedraad wordt gebruikt om de zonnepanelen te verbinden met het aardingssysteem van je huis of gebouw, zodat eventuele elektrische spanning veilig kan worden afgevoerd naar de aarde, waardoor gevaarlijke situaties worden voorkomen. Het is belangrijk dat deze aardedraad goed is bevestigd en voldoet aan lokale bouwvoorschriften en elektrische normen.

Aardingsklem zonnepanelen

Een aardingsklem voor zonnepanelen is een speciaal onderdeel dat wordt gebruikt om de aardedraad van de zonnepanelen te bevestigen. Het lijkt op een clip of klem en wordt meestal gemaakt van koper of een ander geleidend materiaal. Deze klem wordt gebruikt om de aardedraad stevig vast te maken aan een bepaald punt op de zonnepanelen, meestal zoals aangegeven door de fabrikant. Hierdoor kan de elektrische spanning veilig naar de aarde worden afgevoerd, wat belangrijk is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het zonnesysteem.

Welke aardlekschakelaar?

Voor het installeren van zonnepanelen heb je een aardlekschakelaar nodig. Er zijn verschillende type aardlekschakelaars, voor zonnepanelen wordt er meestal gekozen voor type B. Een type A kan alleen wanneer dit aangegeven wordt door de fabrikant, wanneer er een scheidingstransformator tussen de omvormer en de aansluiting geplaatst is en bij bepaalde micro-omvormers.

De installateur weet welke klasse je moet hebben, vraag daarom altijd advies en laat je zonnepanelen aarden door een professional.

Aardlekschakelaar zonnepanelen

Kosten aardlekschakelaar

Voor het aansluiten of vervangen van een aardlekschakelaar in een 1-fase aansluiting, bedraagt de gemiddelde prijs € 125,-. Als het gaat om een 3-fase aansluiting, is de prijs gemiddeld € 140,-. Daarnaast is er een aardlekautomaat, een combinatie van zekeringsautomaat en aardlekschakelaar. Voor een 1-fase aansluiting bedraagt de gemiddelde prijs € 160,-, en voor een 3-fase aansluiting is de prijs gemiddeld € 175,-. Deze kosten kunnen variëren op basis van de specifieke installatievereisten en de gebruikte materialen. Het is raadzaam professioneel advies in te winnen voor het juiste type aardlekschakelaar of aardlekautomaat voor jouw situatie.

In de tabel hieronder zie je verschillende soorten projecten voor aardlekschakelaars en aardlekautomaten, samen met de gemiddelde kosten, inclusief materialen, installatie en btw.

Kostenoverzicht 2024

Soort projectGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btw)Toelichting
Aardlekschakelaar aansluiten/vervangen 1-fase€ 125,-Nieuwe aardlekschakelaar voor 1-fase aansluiting.
Aardlekschakelaar aansluiten/vervangen 3-fase€ 140,-Nieuwe aardlekschakelaar voor 3-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten/vervangen 1-fase€ 160,-Combinatie van zekeringsautomaat en aardlekschakelaar voor 1-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten/vervangen 3-fase€ 175,-Combinatie van zekeringsautomaat en aardlekschakelaar voor 3-fase aansluiting.

Zonnepanelen aarden: doe de gratis offerteaanvraag!

Schakel een installateur in voor het installeren en aarden van je zonnepanelen. Door gratis offertes te vergelijken is het mogelijk om te besparen op de kosten. Bovendien krijg je snel meer inzicht in de prijzen en kun je zelf een keuze maken tussen verschillende installateurs bij jou in de buurt.

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

Voor meer informatie vind je hieronder nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen.

Met zonnepanelen op het dak heb je niet meer kan op blikseminslag. Een omvormer heeft altijd een beveiliging tegen overspanning.
De aarding moet minder dan 30 Ohm zijn. Wel moet er altijd een aardingsonderbreker zijn. Is de aarding meer dan 30 Ohm, dan wordt de installatie afgekeurd tijdens de AREI-keuring.
De aarding voor zonnepanelen moet meestal voldoen aan de lokale elektrische voorschriften en normen. De diepte van de aarding kan variëren, maar vaak moet de aardingslus diep genoeg in de grond worden geplaatst, zodat deze in contact komt met vochtige aarde. Dit zorgt ervoor dat eventuele elektrische spanning veilig naar de aarde wordt afgevoerd, waardoor de zonnepanelen en het elektrische systeem veilig blijven. Het is belangrijk om de voorschriften en normen in jouw regio te volgen.
Voor zonnepanelen heb je meestal een aardlekautomaat nodig die geschikt is voor gelijkstroom (DC). Deze moet de juiste nominale stroomwaarde hebben en voldoen aan de elektrische normen voor zonnesystemen. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen en de specifieke voorschriften van jouw regio te volgen om ervoor te zorgen dat de aardlekautomaat geschikt is voor jouw zonnepaneleninstallatie.