Zonnepanelen verplaatsen of verhuizen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen verplaatsen of verhuizen

Laat je zonnepanelen verplaatsen of verhuizen!

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen doe je dit op een plek waar je er het meeste aan hebt. Dat betekent dat het op een plek komt met veel licht en veel zon. Toch kunnen er redenen zijn om je zonnepanelen te verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer er dakwerken nodig zijn of wanneer je gaat verhuizen.. Maar hoe gaat dat precies en wat voor kosten kun je verwachten?

Lees verder en ontdek alles over de mogelijkheden van zonnepanelen verhuizen of verplaatsen.

Zonnepanelen verplaatsen of verhuizen: de mogelijkheden

 • Verplaatsen van zonnepanelen kost ongeveer € 50,- tot €75,- per paneel.
 • Verplaatsen is nodig bij dakwerken zoals onderhoud of herstelling, maar ook bij de bouw van een dakkapel of dakraam.
 • Verhuizen van de zonnepaneleninstallatie is niet altijd de beste keuze, want er zijn een aantal nadelen zoals het mogelijk terugbetalen van een premie en een lagere woningwaarde bij de verkoop.

Zonnepanelen verplaatsen: kosten in 2024

De kosten voor het verhuizen of het verplaatsen van zonnepanelen liggen tussen de €50,- tot €75,-. De kosten voor het vervangen van de omvormer variëren, afhankelijk van het type en vermogen, meestal tussen € 500,- en € 1500,-.

Hoeveel je betaalt voor het verhuizen of verplaatsen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoeveel panelen je wilt verplaatsen of dat dat panelen naar een nieuw dak verplaatst moeten worden. Ook betaal je arbeidskosten.

Prijzenoverzicht 2024

Verplaatsing/verhuizingPrijs
Per zonnepaneel€ 50,- tot €75,- per paneel
Gemiddelde prijs installatie verhuizen (12 panelen)€ 600,- in totaal
Kosten omvormer vervangen (varieert)€ 500,- tot € 1500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Zonnepanelen verplaatsen op dak

Zonnepanelen verplaatsen kan om verschillende redenen nodig zijn. Ten eerste, als je gaat verhuizen naar een nieuwe locatie, wil je misschien je zonnepanelen meenemen om de investering niet verloren te laten gaan. Ook kan de oriëntatie en schaduwomstandigheden veranderen in de loop der tijd, waardoor een herpositionering gunstiger is voor de energieopwekking. Daarnaast kan renovatie of dakreparatie vereisen dat de zonnepanelen tijdelijk worden verwijderd. Zonnepanelen verplaatsen kan ook nodig zijn om panelen te onderhouden of te vervangen. Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig te plannen en professionele hulp in te schakelen om schade te voorkomen, net als bij het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen verplaatsen in verband met een dakkapel

Soms moeten zonnepanelen verplaatst worden vanwege de bouw van een dakkapel. Als de zonnepanelen op de plek van de dakkapel zitten, moeten ze verplaatst worden om ruimte te maken voor de nieuwe structuur.

Een dakkapel kan ook invloed hebben op de zonnepanelen die niet in de weg liggen, bijvoorbeeld doordat er schaduw over de bestaande panelen valt. In dit geval worden er niet alleen panelen verplaatst om ruimte te maken voor de dakkapel, maar worden ze ook verplaatst naar een andere strategische plek. Op deze manier verlies je geen opbrengst.

In sommige gevallen is het mogelijk om de zonnepanelen op je dakkapel te laten plaatsen. Dit kan alleen wanneer de dakkapel een goede ligging heeft, groot genoeg is en het gewicht kan dragen. Een zonnepanelen installateur zal een legplan maken, om het hoogste rendement te garanderen.

Verplaatsen voor een dakraam

Wil je meer lichtinval creëren door een dakraam te plaatsen? Dan kunnen de zonnepanelen verplaatst worden om ruimte te maken voor het dakraam. In tegenstelling tot een dakkapel, heb je met een dakraam niet te maken met schaduwval en is het vaak niet nodig om veel panelen te verplaatsen op het dak.

Tijdelijk verplaatsen voor reparaties of onderhoud

Tijdelijk verplaatsen wordt alleen gedaan wanneer het echt nodig is voor een reparatie of voor onderhoud. De installateur verwijdert de panelen, en soms ook de bevestiging, zodat de dakwerkers de herstellingen of het onderhoud kunnen uitvoeren.

Na de dakwerken worden de panelen weer teruggeplaatst op het dak. Vaak wordt er gekozen voor nieuw bevestigingsmateriaal, om te garanderen dat de panelen goed en veilig vast zitten.

Omvormer verplaatsen

De omvormer kan vaak blijven zitten, maar soms is het nodig om deze ook te verplaatsen. Eigenlijk hoef je de omvormer alleen te verplaatsen bij een verhuizing, bij wijzigingen in de dakconstructie op de plaats waar de omvormer gemonteerd is of bij technische problemen. Een omvormer kan erg warm worden en bij een verkeerde plaatsing kan dit problemen opleveren, in dit geval is het verplaatsen zeer aan te raden.

Een omvormer verplaatsen moet je altijd laten doen door een professional, voor een veilige montage.

Zonnepanelen verhuizen: hoe werkt dit?

Je kunt zonnepanelen meenemen als je naar een nieuw huis verhuist. Als je ze al op je oude huis had, kun je ze laten verwijderen en naar je nieuwe huis brengen. Dit kan je geld besparen, omdat je de zonnepanelen niet opnieuw hoeft te kopen, maar het is niet altijd de beste keuze.

Een woning met zonnepanelen is namelijk meer waard en kun je dus voor een hogere prijs verkopen. Dit voordeel vervalt wanneer je van plan bent om de zonnepanelen mee te verhuizen. Ook zien we tegenwoordig dat woningzoekers op zoek zijn naar duurzame woningen. Zonnepanelen maakt je woning aantrekkelijker en misschien zelfs beter te verkopen.

Heb je een premie ontvangen voor de zonnepanelen?

Dan moeten de zonnepanelen volgens de premievoorwaarden minstens 15 jaar op hetzelfde perceel blijven liggen. Helaas moet je de premie terugbetalen wanneer je de voorwaarden schendt.

Zonnepanelen meeverhuizen of doorverkopen?

Wat is de beste keuze?

Zonnepanelen meeverhuizen is een goed idee als:

 • Je al hebt geïnvesteerd in zonnepanelen en wilt geld besparen door ze opnieuw te gebruiken in je nieuwe huis.
 • Je nieuwe huis geschikte dakruimte en zonlicht heeft voor de panelen.
 • De zonnepanelen nog in goede staat zijn en niet oud of beschadigd zijn.

Je moet ze misschien niet meeverhuizen als:

 • Je nieuwe huis geen geschikt dak of voldoende zonlicht heeft voor de panelen.
 • De zonnepanelen te oud of beschadigd zijn en het niet de moeite waard is om ze mee te nemen.
 • Je de waarde van je woning hoog wil houden wanneer je deze verkoopt.
 • Je een premie hebt ontvangen en de zonnepanelen nog niet 15 jaar op hetzelfde perceel liggen.

Zonnepanelen verplaatsen

Wat moet ik regelen na de verhuis?

Wanneer de zonnepanelen veranderen van eigenaar na de verkoop van een woning, is het nodig om dit te laten weten aan de netbeheerder met de meterstanden.

Ook wanneer je de zonnepaneleninstallatie gaat meeverhuizen naar een nieuwe woning, moet je dit doorgeven aan je (nieuwe) netbeheerder. Omdat de zonnepanelen op het nieuwe dak geplaatst moeten worden, is er sprake van een nieuwe installatie. Na de installatie moet je daarom een nieuwe AREI-keuring laten doen.

Op vlaanderen.be lees je meer over de regels rondom een verhuis of verkoop van zonnepanelen.

Zelf zonnepanelen verplaatsen

Zelf zonnepanelen verplaatsen kan gedaan worden, maar het is belangrijk om voorzichtig en veilig te werk te gaan. Hier is een stappenplan:

 • Schakel de stroom uit: Zorg ervoor dat de zonnepanelen niet actief zijn. Schakel de omvormer uit en haal de stroom van de zonnepanelen.
 • Verzamel de benodigde materialen: Zorg voor gereedschappen zoals schroevendraaiers, een ladder en veiligheidsuitrusting zoals handschoenen en veiligheidsbril.
 • Verwijder de zonnepanelen: Maak de zonnepanelen los van hun montagebeugels. Werk voorzichtig om schade te voorkomen.
 • Bescherm de zonnepanelen: Leg de zonnepanelen op een veilige plek om beschadiging te voorkomen. Zorg ervoor dat ze niet kunnen vallen of breken.
 • Demonteer de montagebeugels: Verwijder de montagebeugels van het oude oppervlak.
 • Installeer de montagebeugels op de nieuwe locatie: Plaats de montagebeugels volgens de specificaties van de fabrikant op het nieuwe oppervlak.
 • Plaats de zonnepanelen terug: Bevestig de zonnepanelen stevig op de nieuwe montagebeugels.
 • Sluit alles weer aan: Schakel de stroom weer in en zorg ervoor dat de zonnepanelen correct werken.
 • Controleer op lekken: Zorg ervoor dat de afdichting rond de zonnepanelen nog steeds goed is om waterlekkage te voorkomen.
 • Laat inspecteren: Het is verstandig om na de verplaatsing een professionele inspectie te laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles goed is geïnstalleerd.

Onthoud dat als je twijfelt of het zelf kunt doen, het inschakelen van een professional de beste optie is om schade en ongelukken te voorkomen. In sommige gevallen vervalt ook de garantie van de zonnepanelen op het moment dat je deze zelf verplaatst. Check dit van te voren eerst voordat je aan de slag gaat. Bij een nieuwe installatie heb je bovendien altijd een AREI-keuring nodig.

zonnepanelen verhuizen

Zonnepanelen laten verplaatsen of verhuizen? Bespaar op de kosten!

Waarom je je zonnepanelen wil laten verplaatsen kan verschillende redenen hebben, maar altijd is het goed om eerst een erkende installateur in te schakelen. Je kunt besparen op de kosten door gratis offertes te vergelijken. Dit doe je door het onderstaande formulier in te vullen. Je komt dan makkelijk en snel in contact met specialisten bij jou in de regio. Maak een keuze gebaseerd op de verschillende offertes en weet op die manier zeker dat je nooit teveel betaalt!

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

Hieronder geven we nog antwoord op een aantal vragen die wij vaak krijgen.

Wij raden aan om de zonnepanelen door te verkopen aan de nieuwe eigenaar. De meerwaarde kun je in je verkoopprijs verrekenen. Je woning is met zonnepanelen aantrekkelijker voor potentiële woningzoekers, want je woning is duurzamer, je hebt een lagere EPC-waarde en de nieuwe eigenaren besparen direct op de energiekosten.
Het is niet moeilijk om zonnepanelen te verplaatsen, maar schakel hier altijd wel een installateur voor in. Het is belangrijk om altijd veilig te werken en de zonnepanelen moet na verplaatsing weer op de juiste manier geïnstalleerd worden om problemen te voorkomen.
Zonnepanelen kunnen niet altijd op een dakkapel geplaatst worden. De panelen zorgen voor veel extra gewicht en de dakkapel heeft hier meestal niet voldoende draagkracht voor. De zonnepanelen moeten door de ligging vaak ook extra verzekerd worden tegen windstoten, zodat ze niet van het dak waaien.