Zonnepanelen huren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen prijs » Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren: mogelijkheden, prijs 2024 en voordelen

Wist je dat het mogelijk is om zonnepanelen te huren? Zo hoef je niet in één keer een grote investering te doen. Daarnaast profiteer je alsnog van de voordelen van zonnepanelen: je draagt bij aan het verduurzamen van de wereld en bespaart jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening.

Op deze pagina lees je alles over het huren van zonnepanelen. We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten je kunt verwachten. Tot slot beantwoorden we de vraag of het huren van zonnepanelen rendabel is.

Zonnepanelen huren: de belangrijkste informatie

 • Het huren van zonnepanelen is een goede keuze wanneer je niet in één keer een grote investering kunt doen.
 • Zonnepanelen huren is ook mogelijk wanneer je in een huurwoning woont.
 • Aan het huren van zonnepanelen zitten vele voordelen. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en reparaties.
 • Het nadeel is dat je na einde huurcontract geen eigenaar bent van de installatie, maar je vaak overnamekosten moet betalen.
 • Het huren van zonnepanelen kost gemiddeld €20,- tot €30,- per maand voor 6 panelen en €60,- tot €80,- per maand voor 14.
 • Afhankelijk van het aantal panelen, bespaar je jaarlijks tussen de €124,- en €992,- op je energierekening. De terugverdientijd is gemiddeld 8 tot 13 jaar.


zonnepanelen huren

Waarom zonnepanelen huren?

Het huren van zonnepanelen is een goede keuze wanneer je niet in één keer een grote investering wilt doen, maar toch wilt profiteren van de voordelen van zonnepanelen.

Vanaf dag 1 wek je je eigen stroom op en bespaar je op je energierekening. Je profiteert dus direct van alle voordelen die zonnepanelen met zich mee brengen. Aan het einde van de huurovereenkomst  is het mogelijk om de zonnepanelen te kopen.

Woon je in een huurwoning?

Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Je moet hiervoor wel toestemming vragen aan de verhuurder van de woning. Ga je verhuizen tijdens de huurovereenkomst? In de meeste gevallen wordt het contract probleemloos overgedragen aan de nieuwe huurder. Helaas is dat niet altijd het geval.

De voordelen van zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen heeft verschillende voordelen:

 • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen, maar je betaalt een vaste prijs per maand gedurende de looptijd van het contract.
 • Alle kosten zitten bij de maandelijkse huurprijs inbegrepen. Je komt niet voor onverwachte kosten voor onderhoud en reparatie te staan. Ook de verzekering van de installatie zit bij de huurprijs in.
 • De aanschaf, montage en het onderhoud wordt voor je geregeld, dat hoef je dus niet zelf te doen.
 • Je weet zeker dat je een kwalitatief goede installatie hebt, omdat verhuurders samenwerken met de beste merken.
 • Het is mogelijk om zonnepanelen te huren bij een huurwoning.

De nadelen van zonnepanelen huren

Natuurlijk heeft het huren van zonnepanelen ook nadelen. Zo ben je geen eigenaar van de installatie, ook niet wanneer het contract afloopt. Wil je wel eigenaar worden? Dan betaal je overnamekosten.

Het rendement van de zonnepanelen is ook iets lager dan wanneer je de installatie zelf koopt. Dit is logisch, want er worden wel kosten gemaakt voor de installatie.

Uiteindelijk is het huren van zonnepanelen duurder dan het kopen van zonnepanelen. Al scheelt het natuurlijk wel dat je geen grote investeringen hoeft te doen en niet voor onderhoud, reparatie en vervanging van defecte onderdelen hoeft te betalen.

Tot slot zit je natuurlijk vast aan een contract. Wanneer je in een huurwoning woont en gaat verhuizen, kan het voorkomen dat de nieuwe huurder het contract niet wil overnemen. Los van deze situatie is het voortijdig opzeggen van het heel duur en zelfs niet altijd mogelijk. In de meeste gevallen zit je dan vast aan het maandelijkse huurbedrag of betaal je de kosten voor het demonteren van de installatie.

zonnepanelen huren prijs

Wat kost zonnepanelen huren?

ZOnnepanelen huren kost tussen de €10,- tot €15,- per maand. Dit is voor 2 zonnepanelen. Een installatie van 2 zonnepanelen levert je gemiddeld €124,- per jaar op.

De meeste gezinnen hebben gemiddeld 10 tot 16 zonnepanelen nodig om hun maandelijkse verbruik te dekken. De prijs voor het huren van zonnepanelen ligt dan gemiddeld tussen de €40,- en €100,- per maand. De opbrengst ligt dat gemiddeld tussen de €621,- en €992,- per jaar.

Wil je meer lezen over de zonnepanelen prijs wanneer je kiest voor aankoop? Op deze pagina vind je meer informatie.

Zonnepanelen huren prijs 2024

Aantal zonnepanelenGemiddelde huurprijs per maand*Gemiddelde jaarlijkse opbrengst
2€10,- tot €15,-€124,-
6€20,- tot €30,-€373,-
10€40,- tot €60,-€621,-
14€60,- tot €80,-€868,-
16€80,- tot €100,-€992,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen bestaande uit vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4.000 kWh aan stroom. Dit komt neer op gemiddeld €120,- per maand wat zij aan hun energieleverancier betalen. Door 14 zonnepanelen te huren, kan het gezin het verbruik dekken. Maandelijks betalen zij €70,- huur. Door het huren van zonnepanelen besparen zij maandelijks €50,- besparen.


Ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Vraag gratis offertes aan en vind een installateur bij jou in de regio!

Gratis offertes vergelijken


Terugverdientijd zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen is uiteindelijk altijd duurder dan het zelf kopen van zonnepanelen. Ook het rendement is lager wanneer je zonnepanelen huurt, omdat de verhuurder van de zonnepanelen kosten maakt. Dit zorgt er onder andere voor dat de terugverdientijd ook wat langer is.

Wanneer je zonnepanelen koopt, is de terugverdientijd gemiddeld 7 tot 8 jaar. Huur je zonnepanelen? Dan is de terugverdientijd gemiddeld 2 tot 4 jaar langer dan wanneer je zonnepanelen koopt.

De terugverdientijd is gemiddeld 8 tot 13 jaar. Houd wel in je achterhoofd dat de zonnepanelen na de huurperiode niet van jou zijn, en je dan nog overnamekosten moet betalen. Dit verlengt de terugverdientijd nog meer.

Is zonnepanelen huren rendabel?

Ja, het huren van zonnepanelen is zeker rendabel, ondanks dat het uiteindelijk duurder is dan het zelf kopen van zonnepanelen.

Dit komt omdat de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen je energierekening met honderden euro’s verlaagd. Het is nog altijd voordeliger om je eigen verbruik op te wekken, in plaats van stroom te gebruiken via je energieleverancier.

Voor je eigen budget is het huren van zonnepanelen ook een goede keuze, je hoeft namelijk niet in één keer een groot bedrag te investeren en je loopt daarnaast ook niet tegen extra kosten aan, zoals voor onderhoud of reparatie.

huren van zonnepanelen

Waar kan ik zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huur je via diverse zonnepanelen bedrijven. Neem vooraf contact op met het bedrijf over de mogelijkheden en voorwaarden.

Wij raden je aan om je vooraf goed te laten informeren door verschillende aanbieders. Let hierbij niet alleen op de maandelijkse huurprijs, maar ook op andere voorwaarden. Informeer naar de overnamekosten die je betaald om na de huurperiode eigenaar te worden van de panelen. Bespreek zaken omtrent het ontbinden van het contract. Dit is namelijk niet zo eenvoudig.

Vergelijk dus altijd meerdere zonnepanelen installateurs op basis van prijs en voorwaarden. Zo maak je de beste keuze. Weet je niet zo goed hoe je geschikte bedrijven kunt vinden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van bedrijven bij jou in de regio.

Zonnepanelen kopen, huren of leasen?

Op lange termijn is het voordeliger om zonnepanelen te kopen. Je moet dan wel in één keer een grote investering doen. Om je hierin tegemoet te komen, zijn er zonnepanelen premies beschikbaar. Wanneer je zonnepanelen koopt, ben je direct eigenaar van de zonnepanelen. Dat betekent ook dat je direct profiteert van de volledige opbrengst. Ook is de installatie van zonnepanelen een waardevermeerdering van je woning.

Wanneer je budget niet groot genoeg is om de investering in één keer te doen, heb je keuze uit het huren of leasen van zonnepanelen.

Wanneer je kiest voor leasen, betaal je maandelijks een vast bedrag. Aan het einde van het contract ben jij eigenaar van de installatie. Ook het leasen van zonnepanelen is op langere termijn duurder dan zonnepanelen kopen.

Tot slot is zonnepanelen huren een optie. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en je krijgt niet te maken met onverwachte kosten. Wel is het huren van zonnepanelen op lange termijn duurder.

Er is niet één keuze de beste. Dit hangt namelijk af van je eigen situatie, voorkeur en budget. Zonnepanelen zijn een goede stap naar het verduurzamen van de wereld en hoe je ze ook laat plaatsen, het is altijd een win.

waar zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren? Gratis offertes vergelijken

Wil jij graag zonnepanelen huren? Dat is een goed idee! Schakel hiervoor een erkende zonnepanelen installateur in, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van installateurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten. Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken