Beste zonnepanelen in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen kopen » Beste zonnepanelen

Beste zonnepanelen op de markt in 2024

Op zoek naar de beste zonnepanelen in 2024? Op deze pagina lees je alles over zonnepanelen, hoe je erachter komt welke de beste zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Er zijn allerlei verschillende soorten panelen en merken, op deze pagina willen je meer informatie geven.

Lees dus snel verder voor meer informatie over de beste zonnepanelen in België, waarom die panelen zo goed zijn en welke panelen geschikt zijn voor jouw situatie.

Zonnepanelen kopen: de belangrijkste informatie

 • Beste zonnepanelen kopen? Kijk dan naar het merk, type zonnepaneel, rendement, gebruikte technologieën en garantie.
 • Een Tier 1 zonnepanelen leverancier is het meest betrouwbaar.
 • Garantie wordt gegeven op het vermogen en het product.
 • Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook het duurste. Polykristallijn zijn iets goedkoper, maar niet geschikt voor kleine dakoppervlakken.


Wat zijn goede zonnepanelen?

Welke zonnepanelen zijn nu precies de beste op de markt? Dat is afhankelijk van heel veel factoren. Natuurlijk heeft het merk een grote invloed op de prestaties van het paneel, maar ook het type paneel is van invloed. Daarnaast nemen we nog meer factoren mee in onze beslissing in wat de beste zonnepanelen zijn. Denk hierbij aan de garantievoorwaarden, productieproces en technologieën.

Bij het bepalen of zonnepanelen goed zijn of niet, kun je letten op de volgende criteria:

 • Bekende merken
 • Soorten zonnepanelen
 • Tier 1, Tier 2 of Tier 3
 • Rendement
 • Lichtopbrengst
 • Technologieën
 • Garantie & voorwaarden

Hieronder lees je meer informatie over alle factoren.

Bekende merken

Bij het bepalen van de beste zonnepanelen, kijken we altijd naar de fabrikant. Het is belangrijk om een betrouwbare fabrikant te kiezen, voor de beste kwaliteit en service.

Top 10 beste merken zonnepanelen:

 • 1. Trina Solar: hoog rendement, lange levensduur en uitstekende kwaliteit. Vermogensgarantie van 25 jaar voor 80% rendement.
 • 2. Sunpower: hoog rendement door Maxeon-cellen en goed bestand tegen hoge temperaturen.
 • 3. Canadia Solar: uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en hoog omzettingsrendement.
 • 4. Panasonic: uitstekende energieopbrengst, lange levensduur en moderne technologieën.
 • 5. Jinko Solar: betrouwbaar en goed betaalbaar.
 • 6. Ja Solar: nieuwe technologie met PERC en goede garantievoorwaarden.
 • 7. Qcells: panelen hebben een anti-reflectiecoating voor een hogere energieproductie.
 • 8. DMEGC: verschillende series met uitstekende prestaties.
 • 9. LG: hoog rendement en betrouwbare fabrikant.
 • 10. REC: weinig vermogensverlies.

Tier 1, Tier 2 en Tier 3

Zonnepanelen en merken kunnen we verdelen over drie categorieën: Tier 1, Tier 2 en Tier 3.

Wat betekent dit?

 • Tier 1: deze fabrikanten zijn het meest betrouwbaar en financieel stabiel. Ze hebben een lange geschiedenis in zonne-energieproductie en maken gebruik van eigen productieprocessen en technologieën. De fabrikanten gebruiken hoogwaardige materialen en hebben strenge kwaliteitscontroleprocessen.
 • Tier 2: de zonnepanelen van deze fabrikanten zijn ook van goede kwaliteit, maar vaak maken fabrikanten gebruik van technologieën of productieprocessen van andere fabrikanten. Deze fabrikanten kunnen concurrerende prijzen bieden.
 • Tier 3: deze fabrikanten zijn het minst betrouwbaar en zijn vaak financieel onstabiel. Ze hebben een beperkte ervaring in zonnepanelen, maar leveren wel paneel tegen lage prijzen.

Wanneer je de beste zonnepanelen wilt, is het verstandig om te kiezen voor Tier 1 zonnepanelen. Dit zijn merken die het meest betrouwbaar zijn en altijd een goede kwaliteit bieden. Doordat de merken financieel stabiel zijn, ben je ook verzekerd van een lange garantieperiode.

Rendement & lichtopbrengst

Bij het vinden van goede zonnepanelen, is het rendement en de lichtopbrengst ook een zeer belangrijke factor.

Het rendement verwijst naar de efficiëntie waarmee de zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit. Het werkt als volgt: de zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en die cellen absorberen fotonen, de kleine deeltjes energie uit zonlicht. Na de absorptie komen de elektronen los, dit wordt het fotovoltaïsche effect genoemd. De elektronen creëren een elektrische stroom in de zonnecellen en deze stroom wordt opgevangen.

Hoe beter de zonnecellen werken, hoe hoger het rendement is. Het rendement wordt bepaald door de technologieën en de kwaliteit van het zonnepaneel. Hoogwaardige materialen zorgen vaak voor een beter rendement. De lichtopbrengst is ook afhankelijk van de plaatsing van de panelen. Hoe meer zonlicht erop valt, hoe meer energie.

Het vermogen wordt altijd uitgedrukt in WP.

beste zonnepanelen

Garantie

De garantieperiode en voorwaarden geven je veel informatie. Er bestaan twee soorten garanties: garantie op vermogen (rendement) en op het product.

Naast de garantie die je krijgt van de fabrikant van je zonnepanelen, is het ook handig om erop te letten of de installateur ook garantie geeft.

Vermogensgarantie

De eerste garantie die je krijgt, is de vermogensgarantie. Een merk geeft aan hoeveel vermogen de panelen genereren en hoeveel het vermogen mag dalen. Elk jaar verliest een paneel namelijk een gedeelte van het vermogen, maar dit mag niet te veel zijn.

Daarom krijg je een vermogensgarantie en dit geeft je al veel informatie over de werking en het verwachte verlies van vermogen per merk. Zo wordt de keuze voor het beste zonnepaneel voor jouw woning weer een stukje makkelijker.

De meeste fabrikanten geven een vermogensgarantie van 25 jaar, meestal met een maximaal verlies van 0,7% per jaar. Dit betekent dat je paneel na 25 jaar nog 80% vermogen heeft ten opzichte van het oorspronkelijke vermogen. Loopt het vermogen veel meer terug? Dan is het wellicht verstandig om verder te kijken naar een ander merk of type.

Productgarantie

Naast vermogensgarantie krijg je ook nog productgarantie. De naam zegt het eigenlijk, maar dit is de garantie op het materiaal. Let hierbij op hoe lang de garantieperiode is, op welke onderdelen je garantie krijgt en welke voorwaarden er gelden.

De meeste merken geven een garantie van 15 jaar, maar sommige zeer betrouwbare merken gaan zelfs door tot 25 tot 30 jaar.

Soorten zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen:

 • Dunne film: deze panelen zijn gemaakt van een dunne laag fotovoltaïsch materiaal. Voordeel is dat ze licht en flexibeler zijn, maar ze hebben doorgaans een lager rendement en zetten dus minder energie om. Daarnaast presteren ze minder goed bij weinig licht.
 • Polykristallijn: de zonnepanelen zijn gemaakt van silicumkristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar wel goedkoper in aanschaf. Deze panelen zijn geschikt voor daken waar er veel ruimte is.
 • Monokristallijn: deze panelen hebben een enkele kristalstructuur en hierdoor een hogere efficiëntie. Ze zijn modern zwart en zien er strak uit. De zonnepanelen presteren ook bij weinig licht goed en zijn geschikt voor daken met weinig ruimte.

Het type paneel is van grote invloed op de uiteindelijke prestaties. Voor de beste zonnepanelen raden wij aan om te kiezen voor polykristallijne- of monokristallijne panelen. Kies alleen voor polykristallijn wanneer er genoeg ruimte is, want je hebt iets meer panelen nodig voor dezelfde opbrengst als bij monokristallijn.

Welke zonnepanelen zijn de beste keuze voor jouw situatie?

Ligt je dak niet ideaal op de zon gericht? Woon je in een boomrijke omgeving en is er veel schaduw? Of heb je een klein dakoppervlak? In de tabel hieronder lees je welke zonnepanelen geschikt zijn in welke situatie. Omdat er zoveel verschillende soorten zonnepanelen zijn, is er altijd een zonnepaneel die het beste is voor jou.

Welke zonnepanelen zijn het beste?

SituatieType zonnepanelen en omvormerOmschrijving
Klein dakoppervlakMonokristallijn zonnepanelenZwarte kleur, worden het meest geplaatst. Door het hoge rendement minder oppervlak nodig
Groot dakoppervlakPolykristallijn zonnepanelenBlauwe kleur, iets lager rendement en lagere prijs. Geschikt voor grotere oppervlaktes
Geen dakoppervlak, maar objecten zoals carports, zonwering of gevelsAmorf (dunne film) zonnepanelenKleinere panelen, goedkoper en buigzaam. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende oppervlaktes
Veel schaduw op het dakPower optimizers en paneel met zeer goede lichtopbrengstAchter elk paneel zit een power optimizer. Bij schaduw wordt het betreffende paneel uitgezet zodat de rest wel blijft werken
Voor op de grondMonokristallijn of polykristallijnKies monokristallijn voor minder panelen. Je hebt een constructie nodig voor plaatsing.
Op bijgebouw, garage of bergingMonokristallijnVaak weinig ruimte, dus panelen kiezen met zeer hoog rendement.

Chinese zonnepanelen: van lage kwaliteit?

De panelen uit China hebben een uitstekende kwaliteit en een relatief lage prijs. Er wordt vaak gedacht dat de kwaliteit minder goed zou zijn of ze een minder lange levensduur hebben, maar dat is niet het geval. De panelen uit China zijn een prima keuze voor iemand met een kleiner budget. Kijk niet naar het land van afkomst maar naar het merk achter de panelen. Is deze betrouwbaar? Wat zijn de garantievoorwaarden? De verwachtingen en ervaringen van andere klanten? Zo krijg je een beter beeld van de kwaliteit.

Beste zonnepanelen kiezen? Vraag hulp aan een installateur!

Wil jij binnenkort zonnepanelen laten plaatsen? Met de hulp van een installateur weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en de beste zonnepanelen voor jouw situatie kiest. Dit levert het meest op en zorgt voor de snelste terugverdientijd. Een installateur zorgt bovendien voor een correcte installatie van de panelen en de omvormer, en legt het hele systeem rustig aan je uit zodat je weet waar je op moet letten.

Nog op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice en vind snel een vakman in je eigen regio. Door te vergelijken kies je gemakkelijk het bedrijf met het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de kosten van je zonnepanelen installatie!


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken