Alles over SMA-omvormers: eigenschappen & modellen

De beste SMA-omvormers op rij. Vergelijk gratis offertes.

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen merken » SMA-omvormer

Wat zijn SMA-omvormers?

Omvormers zijn een erg belangrijk onderdeel van het zonne-energiesysteem. Een omvormer zet gelijkstroom (DC) van zonnepanelen om in wisselstroom (AC), wat bruikbaar is voor elektrische apparaten en terug levering aan het net.

SMA Solar Technology is een Duits bedrijf. SMA staat bekend als een toonaangevende fabrikant van deze omvormers en technologie gerelateerd aan zonnesystemen. De omvormers van SMA staan bekend als betrouwbaar en efficiënt. In de meeste gevallen heb je één omvormer nodig voor je zonnepanelen installatie. Toch is dit niet altijd het geval: dit hangt namelijk af van het vermogen van de zonnepanelen en het vermogen van de omvormer.

Over SMA

SMA Solar Technology AG, vaak afgekort tot SMA, is een toonaangevend bedrijf in zonne-energie omvormers en aanverwante technologieën. Opgericht in 1981 in Duitsland, heeft SMA een sterke reputatie opgebouwd voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van haar producten. Het bedrijf richt zich op innovatieve oplossingen voor zowel kleine als grote zonne-energiesystemen en hecht veel belang aan duurzaamheid en milieubescherming. Met een wereldwijd netwerk biedt SMA een belangrijke bijdrage aan de zonne-energiemarkt. Het is mogelijk om een SMA-omvormer aan te sluiten op zonnepanelen van diverse zonnepanelen merken.

SMA-omvormer: een korte samenvatting

 • SMA Solar Technology AG is een Duitse producent voor omvormers. De omvormers van SMA staan bekend om hun betrouwbaarheid en efficientie.
 • Daarnaast zijn de omvormers van SMA duurzaam, gebruiksvriendelijk en uitgerust met geavanceerde technologie.
 • De prijs voor een omvormer van SMA ligt gemiddeld tussen de €600,- en €2.000,-.
 • De belangrijkste modellen zijn de Sunny Tripower serie en de Sunny Boy serie.
 • Van beide series zijn ook hybride omvormers beschikbaar. Met een hybride omvormer kun je opgewekte energie opslaan en later gebruiken.

Kenmerken van SMA-omvormers

SMA-omvormers staan bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en gebruiksgemak. Ze zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals optimale schaduwbeheersing en een intelligent energiebeheersysteem, waardoor ze erg effectief zijn in uiteenlopende omstandigheden.

Daarnaast bieden ze geavanceerde monitoringsmogelijkheden, waardoor gebruikers real-time inzicht krijgen in de prestaties van hun zonne-energiesysteem.

Dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen, gaat een omvormer van SMA lang mee en zijn er minder onderhoudskosten voor de gebruiker.

Voordelen SMA-omvormer

Een SMA-omvormer heeft de volgende voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk door slimme technologie, te koppelen aan smart-home systemen
 • Lange levensduur door gebruik van duurzame, hoogwaardige materialen
 • Slimme monitoringsopties, waarmee je de energieproductie en consumptie kunt volgen en beheren
 • Efficiënt, maakt optimaal gebruik van zonne-energie
 • Dankzij geavanceerde technologie, passen de omvormers zich automatisch aan de omstandigheden aan

SMA-omvormer: prijs

De prijs van een SMA-omvormer ligt gemiddeld tussen de €600,- en €2.000,-. De exacte prijs hangt af van het type en de capaciteit van de SMA-omvormer en de kosten van de installateur.

De omvormers van SMA hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding dankzij de lange levensduur van de omvormers. De gemiddelde levensduur ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Prijs omvormer SMA 2024

OmvormerGemiddelde prijs*
SMA-omvormer€600,- tot €2.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


SMA-omvormer laten installeren?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een zonnepanelen installateur bij jou in de regio!

Gratis offertes vergelijken


De populairste SMA-omvormers

De populairste SMA-omvormers zijn de Sunny Boy en de Sunny Tripower series. De Sunny Boy kenmerkt zich door de betrouwbaarheid en goede prestaties. Dit geldt ook voor de Sunny Tripowers series. Beide omvormers hebben de mogelijkheid de maximale energie uit de zonnepanelen te halen.

Ben je op zoek naar specifieke modellen voor een gemiddeld huishouden of een hybride omvormer? Lees dan snel verder voor het antwoord!

SMA-omvormer 5 kW

Een SMA-omvormer van 5 kW is ideaal voor een gemiddeld huishouden of een middelgrote woning. Ook hier komen de Sunny Boy en Sunny Tripower naar voren als de meest populaire omvormers met een vermogen van 5 kW.

 1. SMA Sunny Boy 5.0: deze enkelfasige omvormer is ideaal voor thuisgebruik en staat bekend om zijn hoge efficiëntie en betrouwbare werking. Het integreert naadloos met thuisenergiebeheersystemen en biedt gebruikersgemak met online monitoring.
 2. SMA Sunny Tripower 5.0: deze driefasige omvormer is geschikt voor iets grotere residentiële systemen of kleine commerciële toepassingen. Het biedt geavanceerde functies zoals flexibele installatieopties, hoge efficiëntie en betrouwbare prestaties onder verschillende omstandigheden.

Deze modellen worden vaak gekozen vanwege hun uitgebalanceerde combinatie van vermogen, prijs en functionaliteit. Het is altijd aan te raden om de specifieke vereisten en omstandigheden van je zonnepanelen installatie mee te nemen in je keuze voor een omvormer. Wanneer je hier niet zelf uitkomt, schakel dan een zonnepanelen installateur in voor advies.

Hybride omvormer SMA

SMA biedt ook hybride omvormers aan. Deze omvormers zijn in staat om zowel met het elektriciteitsnet als met energieopslag te werken, waardoor ze een flexibele en toekomstbestendige oplossing bieden. De energieopslag maakt het mogelijk om zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is.

 1. SMA Sunny Boy Storage: deze reeks omvormers is ontworpen voor energieopslagsystemen. Ze zijn compatibel met verschillende hoogspanningsbatterijen en staan bekend om hun flexibiliteit en eenvoudige integratie in bestaande PV-systemen.
 2. SMA Sunny Island: geschikt voor off-grid en back-up toepassingen, de Sunny Island omvormers zijn ideaal voor systemen die betrouwbare energieopslag nodig hebben. Ze zijn bekend om hun robuustheid en veelzijdigheid in verschillende energieopslagtoepassingen.
 3. SMA Sunny Tripower Smart Energy: dit model combineert de functies van een standaard zonne-energieomvormer met een batterijlader en systeembeheer. Het is ontworpen voor huishoudelijk gebruik en biedt een effectieve oplossing voor energieopslag en -beheer.

Welke omvormer is de beste keuze?

Welke omvormer voor jou de beste keuze is, hangt specifiek af van je situatie. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je zonnepanelen installatie, je energieverbuik en je budget.

Voor kleinere installaties kan de SMA Sunny Boy een goede keuze zijn, terwijl grotere systemen baat hebben bij de krachtige SMA Tripower. De hybride omvormer is ideaal voor diegenen die streven naar zelfvoorzienendheid en maximale flexibiliteit.

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies aan een zonnepanelen installateur.

SMA-omvormers: de belangrijksten op rij

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle SMA-omvormers op een rij, inclusief de technische eigenschappen.

Type SMA-omvormerEigenschappen
Sunny Tripower XVeelzijdig
Verkrijgbaar in diverse vermogens
Innovatief ontwerp
Geschikt voor modulaire uitbreidingsmogelijkheden
Geschikt voor huishoudens
Sunny Tripower Smart EnergyHybride omvormer, 3-fase
Mogelijkheid tot integratie van warmtepomp
Eenvoudig te installeren
Geschikt voor huishoudens
Sunny Tripower Core2Hoog vermogen
Innovatief ontwerp met efficiënte koeling
Lange levensduur
Uitgebreid met slimme functies
Geschikt voor grote zonne-systemen
Sunny Highpower Peak3Hoog vermogen
Maximale veiligheid en efficiëntie
Mogelijkheid tot integratie van toekomstgerichte producten voor energie
Efficiënte controle en bewaking
Geschikt voor grote zonne-systemen
Sunny Tripower Core1Stringomvormer
Innovatief ontwerp
Optimale koeling
Gebruiksvriendelijk
Automatische monitoring
Ook geschikt voor grondsystemen
Sunny Tripower 80-100Eenvoudige installatie
Slimme technologie
Uitbreidingsmogelijkheden
Veilig
Geschikt voor grote zonne-systemen
Ook geschikt voor huishoudens
Sunny Tripower 30-40-50-60Eenvoudige installatie
Flexibiliteit in energiebeheer en batterij oplossingen
Online monitoring
Geschikt voor middelgrote zonne-systemen
Sunny Boy 30-36-40-50-av-41Gebruiksvriendelijk
Snelle installatie
Uitbreidingsmogelijkheden met energiebeheeroplossingen
Geschikt voor huishoudens
Sunny Boy 15-20-25Compact
Efficiënt
Veelzijdigheid
Eenvoudige installatie
Eenvoudige systeemcontrole
Geschikt voor (kleine) huishoudens

SMA-omvormers

Installateur voor SMA-omvormer gezocht? Gratis offertes vergelijken

Ben je op zoek naar een installateur voor een SMA-omvormer? Of weet je nog niet welk model je moet kiezen, en wil je graag persoonlijk advies?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van zonnepanelen installateurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken