Zonnepanelen op tuinhuis: kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op tuinhuis

Zonnepanelen op tuinhuis plaatsen?

Je hebt niet altijd plek voor zonnepanelen op het dak van je woning. In deze gevallen kun je er ook nog voor kiezen om de zonnepanelen op een tuinhuis te plaatsen. Dit heeft verschillende voordelen, zoals ruimtebenutting en opslagruimte, maar er zijn ook een aantal dingen die nadelig kunnen uitpakken. Zo heb je vaak minder ruimte op het dak van een tuinhuis en kun je snel last hebben van schaduw. Daarom moet er altijd eerst gekeken worden naar de staat van het dak. Dit kun je laten doen door een dakdekker.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op een tuinhuis? Lees dan verder en ontdek de voor- en nadelen, de alternatieve mogelijkheden en de kosten!

Tuinhuis met zonnepanelen: de voordelen

  • Zonnepanelen kunnen ook op een tuinhuis, schuurtje of bijgebouw geplaatst worden.
  • Voordeel is dat je ook zonnepanelen op een dak kunt plaatsen, zelfs wanneer het dak van je woning niet geschikt is, of dat je je installatie kunt uitbreiden.
  • Het installeren van zonnepanelen op een tuinhuis is vaak goedkoper dan op het dak van een woning, omdat het gemakkelijker te bereiken is. Ook het onderhoud en reiniging zijn eenvoudiger.

Zonnepanelen op schuur of tuinhuis: wanneer geschikt?

Zonnepanelen kunnen op bijna elk dak geplaatst worden! Dus ook op het dak van een tuinhuisje in je tuin, een schuur of garage of een ander bijgebouw.

Plaats zonnepanelen op je tuinhuis wanneer:

  • je dak niet geschikt is voor zonnepanelen door de ligging van het dak, schaduwval of omdat er geen panelen op geplaatst mogen worden.
  • je je zonnepanelen installatie wilt uitbreiden met extra zonnepanelen.
  • de ligging van je tuinhuis of schuurtje geschikt is, er moet voldoende zon op vallen voor een goede opbrengst.
  • de draagkracht van het dak van je tuinhuis voldoende is om het gewicht van de panelen te kunnen dragen.
  • de dakconstructie geschikt is voor het bevestigen van de zonnepanelen of het frame.

Je kunt er ook voor kiezen om extra zonnepanelen bij te plaatsen op je tuinhuis, als aanvulling op de panelen die al op je dak liggen.

Zonnepanelen op tuinhuis: de kosten

De kosten voor zonnepanelen op een tuinhuis beginnen vanaf €4.000,-. De totaalkost is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal panelen dat je laat plaatsen, het type paneel dat je kiest en de installatiekosten.

Bij een plat dak is er nog een frame nodig om de panelen in te plaatsen voor een goede oriëntatie naar de zon, dit zorgt ervoor dat de kosten hoger worden.

In onderstaande tabel vind je meer gemiddelde prijzen.

Kosten overzicht

Aantal personenJaarlijks elektriciteitverbruikAantal zonnepanelen (400 Wp)Richtprijs (excl. btw, incl. installatie, omvormer)
12.500 kWh8€ 4.100,- tot € 7.300,-
33.500 kWh10€ 5.600,- tot € 10.200,-
54.500 kWh13€ 7.500,- tot € 13.000,-
65.000 kWh15€ 8.200,- tot € 14.500,-

Zonnepanelen op schuur: waarop letten?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op je schuur of je tuinhuis, zijn er een aantal aandachtspunten.

Plat dak of schuin dak?

Wanneer je schuur een schuin dak heeft, moet je eerst berekenen of de oriëntatie en de hellingshoek van het dak juist is. De oriëntatie moet richting het zuiden zijn voor de hoogste stroomopbrengst, maar een dak in het oosten of westen zonder schaduwval is vaak ook nog goed. Een oriëntatie naar het noorden is niet geschikt, dan valt er te weinig zon op het dak voor een goede opbrengst. De hellingshoek mag niet hoger zijn dan 45 graden en niet lager zijn dan 30 graden. Bij een andere hellingshoek valt er niet genoeg zon op de zonnepanelen.

Bij een plat dak is het nodig om een frame te installeren waarop de zonnepanelen geplaatst worden. De panelen worden met het frame in de juiste helling geplaatst, met een goede ligging richting de zon. Het dak moet voldoende draagkracht hebben om het gewicht van het frame en de panelen te kunnen dragen.

Waar moet de omvormer hangen?

Bij zonnepanelen op een tuinhuis moet de omvormer op een geschikte plek worden geïnstalleerd. De omvormer zou idealiter binnen in het tuinhuis moeten worden geplaatst, maar er kan ook gekozen worden voor een andere plaats.

Zorg ervoor dat de omvormer op een goed geventileerde plaats wordt geïnstalleerd, en dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie om oververhitting te voorkomen. Er zijn ook omvormers die geschikt zijn voor een montage buiten.

De bekabeling

Kies altijd voor kabels van een goede kwaliteit, ook al zijn deze wel wat duurder. Wanneer er lange kabels nodig zijn, is er een kans dat je energie verliest. Met een goede kwaliteit voorkom je dit (gedeeltelijk).

Welk type bekabeling nodig is, hangt af van de locatie van de omvormer. Wanneer de omvormer dicht bij de zonnepanelen geplaatst is, worden er vaak AC-kabels gebruikt. Staat de omvormer echter dichter bij de meterkast, dan kiest een installateur bijna altijd voor DC-kabels.

Neem maatregelen tegen diefstal

Zonnepanelen op een schuur of bijgebouw zijn gemakkelijker te bereiken en hierdoor ook gevoeliger voor diefstal. Gelukkig kun je hier maatregelen voor nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het dak niet gemakkelijk te bereiken is en neem een goede verzekering tegen diefstal.

Zonnepanelen op tuinhuis: vergunning

Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op een tuinhuis te plaatsen. In veel gevallen vallen zonnepanelen onder “vergunningsvrije” bouwwerken, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden verschillen per gemeente, dus het is belangrijk om de lokale regelgeving te controleren.

Zonnepanelen op een tuinhuis zonder vergunning mogen niet uitsteken over de dakrand. Bij een schuin dak moeten de panelen in dezelfde hellingshoek als het dak geplaatst worden en bij een plat dak mogen ze niet hoger dan 1 meter boven het dak uitkomen.

Tuinhuis

Zonnepanelen tuinhuis: alternatieve mogelijkheden

Naast een tuinhuis zijn er twee andere populaire opties voor het installeren van zonnepanelen: een schuurtje en een blokhut. Deze alternatieven bieden vergelijkbare voordelen, waaronder de opwekking van elektriciteit voor verlichting, gereedschap en meer.

Interesse in zonnepanelen op tuinhuisje? Doe de gratis offerteaanvraag!

Laat ook zonnepanelen op je tuinhuis plaatsen en bespaar op je energiekosten! Je verhoogt de waarde van je woning, zorgt ervoor dat je woning duurzamer wordt en je wekt zelf meer energie op. Bespaar op de installatiekosten door gratis offertes van installateurs uit jouw regio te vergelijken. hoe je dat doet? Klik op onderstaande button en vul het formulier in. Je ontvangt daarna snel een aantal gratis offertes om te besparen.

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

Hieronder vind je nog een aantal antwoorden op een veelgestelde vragen.

Een nadeel van een tuinhuis, schuur of bijgebouw is dat het dak vaak minder groot is dan bij een woning. Dit betekent ook dat je minder panelen kwijt kunt. Hoeveel zonnepanelen passen, is afhankelijk van de ruimte, het type dak (plat of schuin) en de ligging.
Ja, zonnepanelen kunnen ook op een houten schuur. Hierbij is het wel belangrijk dat er van tevoren een berekening van de draagkracht van het dak gedaan wordt, om zeker te weten dat het dak sterk genoeg is voor het extra gewicht.
Ja, maar hiervoor moet je wel een geschikte omvormer kiezen. Een aantal omvormers is geschikt voor buitenmontage, deze omvormers zijn bestand tegen vocht. Een omvormer moet geplaatst worden op een plek waarbij het de warmte kwijt kan en waar de juiste bekabeling aangelegd kan worden.