Extra zonnepanelen bijplaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen

Heb je al zonnepanelen op je dak, en zou je graag willen bijplaatsen? Hoe meer zonnepanelen op je dak, hoe hoger het rendement. Veel mensen kiezen er daarom voor om op een later moment de installatie uit te breiden. In de meeste gevallen is het bijplaatsen van zonnepanelen geen probleem, mits je de ruimte hebt op je dak.

Op deze pagina lees je wat je moet weten over het bijplaatsen van zonnepanelen. Hier komt namelijk aardig wat bij kijken. Ook vind je meer informatie over de kosten van het achteraf bijplaatsen van zonnepanelen.

Extra zonnepanelen plaatsen: de belangrijkste informatie

 • Het bijplaatsen van zonnepanelen is mogelijk wanneer je ruimte hebt op je dak.
 • Door je zonnepanelen uit te breiden, profiteer je van een hogere opbrengst. Dit is fijn wanneer je huidige installatie je verbruik niet volledig dekt, of wanneer je verbruik is gestegen.
 • Het bijplaatsen van zonnepanelen heeft belangrijke voordelen: je rendement is hoger, waardoor je weinig tot geen stroom van het energienet meer verbruikt. Je woning is energie-neutraler en heeft een beter energielabel. Dat zorgt ervoor dat de woningwaarde stijgt.
 • Houd er rekening mee dat je voor extra zonnepanelen bijplaatsen een nieuwe omvormer met meer vermogen nodig hebt. Vaak moet er ook een extra groep aan de meterkast worden toegevoegd.
 • De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen bedragen gemiddeld €500,- per paneel.
 • Wanneer je al gebruik hebt gemaakt van premies en het verlaagde btw-tarief, heb je daar bij het bijplaatsen van zonnepanelen geen recht meer op.


zonnepanelen bijplaatsen

Waarom zonnepanelen bijplaatsen in 2023?

Heb je al zonnepanelen laten plaatsen? Dan kun je altijd zonnepanelen bij laten plaatsen.

Zeker nu de terugdraaiende teller is stopgezet, voelt het niet altijd nodig om zonnepanelen te laten bijplaatsen. Je ontvangt namelijk geen vergoeding meer over de stroom die je terug levert aan het energienet. Toch profiteer je nog van andere voordelen wanneer je toch achteraf zonnepanelen laat bijplaatsen.

Het bijplaatsen van zonnepanelen wordt vaak gedaan wanneer je een hoger rendement wilt behalen. Aanleiding hiervoor kan zijn dat je energieverbruik is gestegen, of dat je er achter bent gekomen dat je huidige installatie onvoldoende energie opwekt op je verbruik te dekken. Je energieverbruik kan stijgen door veranderingen in de gezinssamenstelling, een uitbouw van je woning of het overstappen op elektrische vloerverwarming of een warmtepomp hebt laten plaatsen.

Andere voordelen zijn:

 • De opbrengst van je installatie stijgt om ook je toekomstige energieverbruik te dekken
 • Je gebruikt minder tot geen stroom meer van het energienet
 • Je huis wordt energie-neutraler
 • Je verbetert het energielabel van je woning
 • De woningwaarde stijgt

Zonnepanelen bijplaatsen: waar moet ik rekening mee houden?

Het achteraf bijplaatsen van zonnepanelen is in de meeste gevallen mogelijk. Wel moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder lees je meer over deze factoren.

1. De omvormer

De huidige omvormer is vaak alleen geschikt voor het aantal zonnepanelen die je op dit moment op je dak hebt liggen. Wil je extra zonnepanelen bijplaatsen, heeft de omvormer mogelijk niet voldoende vermogen waardoor je rendement daalt in plaats van stijgt.

Een zonnepanelen installateur beoordeeld voor je of je huidige omvormer het nieuwe aantal panelen aankan. Wanneer dit niet het geval is, zul je een nieuwe omvormer moeten laten installeren met meer vermogen.

2. De leeftijd van de zonnepanelen installatie

Naast de omvormer is ook de leeftijd van de huidige panelen van belang. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Wanneer je nieuwe zonnepanelen op een verouderde installatie laat aansluiten, zorgt dat ervoor dat het oudere gedeelte eerder aan vervanging toe is. En dit zal dus altijd zo blijven.

Hoewel dit best veel gedoe kan zijn, is dit niet direct een probleem. Wat wel een probleem is, dat de oudere zonnepanelen het rendement van de gehele installatie kan laten dalen. En dat is juist wat je met het bijplaatsen van zonnepanelen niet wilt.

3. De meterkast

Wanneer je extra zonnepanelen laat bijplaatsen, moet ook de groepenkast worden aangepast. Door de extra belasting op het systeem moet er mogelijk een nieuwe groep aangemaakt worden.

bijplaatsen zonnepanelen

Kan ik zonnepanelen bijplaatsen?

In de meeste gevallen kun je dus inderdaad zonnepanelen bijplaatsen. Je moet hiervoor natuurlijk wel ruimte hebben op je dak. Of dit nu op dezelfde plek is als je huidige installatie, of aan de andere kant van je woning.

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel een nieuwe omvormer nodig en een extra groep in de meterkast. Soms is het daarom beter om een nieuwe installatie aan te laten leggen. Hierin wordt het onderscheid tussen de termen zonnepanelen bijplaatsen en zonnepanelen uitbreiden gemaakt.

Het wordt aangeraden om je te laten informeren en adviseren door een erkende zonnepanelen installateur. Ben je op zoek naar een installateur? Vraag dat gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een installateur bij jou in de regio.

Wist je dat het ook mogelijk is om zonnepanelen te huren? Je hoeft dan niet in één keer een grote investering te doen, want je betaalt een vast bedrag per maand. Je profiteert direct van een verhoogd rendement.

Zonnepanelen uitbreiden: wat is het verschil?

Zonnepanelen bijplaatsen en zonnepanelen uitbreiden zijn twee verschillende dingen.

Onder zonnepanelen uitbreiden wordt verstaan dat je de nieuwe panelen aansluit op je huidige installatie. Het is niet altijd mogelijk om de nieuwe zonnepanelen aan te sluiten op de oude installatie. Heb je een serie geschakelde zonnepanelen? Dan is het uitbreiden vaak geen goed idee. De gehele installatie werkt namelijk zo goed als het zwakste paneel. Ligt er een paneel in de schaduw, dan gaat je rendement omlaag. Zonnepanelen uitbreiden is een goed idee wanneer je nog ruimte hebt op hetzelfde dakoppervlak als je huidige installatie.

Het is van belang dat je extra zonnepanelen laat plaatsen zonder rendement te verliezen. Soms zul je dan moeten kiezen voor het bijplaatsen van zonnepanelen. Dit is eigenlijk het laten plaatsen van een extra zonnepanelen installatie, bijvoorbeeld aan de andere kant van een hellend dak. Dit heeft als voordeel dat je twee keer het maximale rendement uit de installaties haalt.

Zonnepanelen bijplaatsen kosten 2023

Wil je graag achteraf zonnepanelen bijplaatsen? Dan is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Afhankelijk van het type kost een zonnepaneel gemiddeld tussen de €100,- en €350,- per stuk, exclusief montage kosten. De prijs voor een zonnepaneel inclusief plaatsen en btw kost gemiddeld €500,-.

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk*Eigenschappen
Monokristallijn€175,- tot €350,-Hoog vermogen en geschikt voor kleine daken met direct zonlicht
Polykristallijn€125,- tot €250,-Goede prijs-kwaliteitverhouding, geschikt voor daken met deels schaduw
Dunne film€100,- tot €150,-Minder rendement bij hoge temperatuur of andere verslechterende omstandigheden

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, exclusief montagekosten.


Extra zonnepanelen bijplaatsen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken


Zonnepanelen uitbreiden: heb ik recht op een premie?

Wanneer je al een zonnepanelen installatie hebt laten plaatsen, heb je helaas geen recht op een premie. Je hebt geen recht op de investeringspremie en het verlaagde-btw tarief op zonnepanelen. Je zult dus de gehele investering zelf moeten bekostigen.

Het grote voordeel is dat de zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd van 7 tot 9 jaar hebben. De investering verdient zichzelf snel terug!

extra zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je graag je zonnepanelen uitbreiden? Dat kan! Het wordt aangeraden om je goed te laten adviseren door een installateur. Ook voor de plaatsing en aansluiting van de panelen is het van belang dat je een specialist inschakelt. Ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van zonnepanelen installateurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken