Zonnepanelen bijplaatsen: kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen bijplaatsen

Extra zonnepanelen bijplaatsen?

Heb je al zonnepanelen op je dak, en zou je graag willen bijplaatsen? Hoe meer zonnepanelen op je dak: hoe hoger het rendement en je opbrengst. Veel mensen kiezen er daarom voor om op een later moment de installatie uit te breiden. In de meeste gevallen is het bijplaatsen van zonnepanelen geen probleem, mits je de ruimte hebt op je dak.

Op deze pagina lees je wat je moet weten over het bijplaatsen van zonnepanelen. Hier komt namelijk aardig wat bij kijken. Ook vind je meer informatie over de kosten van het achteraf bijplaatsen van zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen bijplaatsen?

  • Door je zonnepanelen uit te breiden, profiteer je van een hogere opbrengst door een hoger rendement. Uitbreiden helpt ook wanneer je energiebehoefte groter is geworden en je huidige zonnepanelen dit niet meer dekt.
  • Je bespaart op je energiekosten en verhoogt de waarde van je woning, omdat het energielabel beter wordt.
  • Ook zonder de winst uit de terugdraaiende teller, is het nog voordelig om meer panelen op je dak te plaatsen.
  • De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen bedragen gemiddeld €500,- per paneel, inclusief montage.
  • Het bijplaatsen van zonnepanelen is mogelijk wanneer je ruimte hebt op je dak.
  • Wanneer je al gebruik hebt gemaakt van premies en het verlaagde btw-tarief, heb je daar bij het bijplaatsen van zonnepanelen geen recht meer op.

Zonnepanelen bijplaatsen kosten 2024

Wil je graag achteraf zonnepanelen bijplaatsen? Dan is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Afhankelijk van het type kost een zonnepaneel gemiddeld tussen de €100,- en €350,- per stuk, exclusief montage kosten. De prijs voor een zonnepaneel inclusief plaatsen en btw kost gemiddeld €500,-.

Kostenoverzicht bijplaatsen of uitbreiden

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk*Eigenschappen
Monokristallijn€175,- tot €350,-Hoog vermogen en geschikt voor kleine daken met direct zonlicht
Polykristallijn€125,- tot €250,-Goede prijs-kwaliteitverhouding, geschikt voor daken met deels schaduw
Dunne film€100,- tot €150,-Minder rendement bij hoge temperatuur of andere verslechterende omstandigheden

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, exclusief montagekosten.

Prijsvoorbeelden

Wil je vier zonnepanelen bijplaatsen? Dan raden wij monokristallijn panelen aan, deze hebben de beste opbrengst. Vier nieuwe panelen kosten dan ongeveer €700,- tot €1.400,-. Acht nieuwe panelen kosten tussen de €1.400,- tot €2.800,-.

Houd er wel rekening mee dat er naast de kosten voor de panelen, ook nog kosten voor montage en ander materiaal wordt gerekend. Denk hierbij aan bevestigingsmateriaal en bekabeling.

Kosten omvormer

In sommige gevallen heb je ook nog een nieuwe omvormer nodig wanneer je je zonnepanelensysteem laat bijplaatsen of uitbreiden. De prijzen voor een omvormer liggen tussen de €100,- tot €250-,-, dit is voor een micro-omvormer. Een grotere omvormer is een stuk duurder, de prijzen beginnen dan vanaf €800,-.

zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden: wat is het verschil?

Er zijn twee mogelijkheden wanneer je extra zonnepanelen wilt laten plaatsen: bijplaatsen of uitbreiden.

Wat is het verschil?

  • Zonnepanelen uitbreiden: de zonnepanelen komen op het huidige systeem en er is geen nieuwe omvormer nodig.
  • Zonnepanelen bijplaatsen: er wordt een nieuw systeem aangelegd, apart van het bestaan. Hierbij is ook een nieuwe omvormer nodig.

Zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen houdt in dat je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen buiten het huidige systeem. Er verandert hierbij niets aan de zonnepanelen die al op je dak liggen. Nadat de vakman de zonnepanelen heeft bijgeplaatst, wordt er een nieuw systeem aangelegd. Dit betekent ook dat je twee omvormers nodig hebt.

Bijplaatsen wordt vaak gekozen wanneer er sprake is van een serie geschakelde panelen. Ook wordt deze methode gekozen wanneer de zonnepanelen op een ander gedeelte van het dak geplaatst worden of op een andere plek, zoals zonnepanelen op de grond of zonnepanelen op een tuinhuis.

Zonnepanelen uitbreiden

Het uitbreiden van de zonnepanelen is een methode die we vaker zien. Hierbij worden er nieuwe zonnepanelen op het huidige systeem aangelegd. Deze methode kan bijna altijd uitgevoerd worden, maar er zijn een paar voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn bij het dak en het huidige systeem en de omvormer moet geschikt zijn voor het nieuwe vermogen. In een aantal gevallen is het nodig om toch een nieuwe omvormer te kopen.

Wanneer je zonnepanelen laat uitbreiden is het ook verstandig om te controleren of je nog verzekerd bent en de garantievoorwaarden het uitbreiden toestaan.

Wat moet ik kiezen?

Het makkelijkste en het goedkoopste is om te kiezen voor het uitbreiden van je zonnepanelen. Dit kan wanneer je huidige systeem en omvormer het toelaat en wanneer er genoeg ruimte is op het dak.

Wil je de zonnepanelen op een ander stuk dak plaatsen? Of op de grond? Dan raden wij aan om te kiezen voor bijplaatsen. Ook wanneer er sprake is van serie geschakelde zonnepanelen is bijplaatsen het beste. Bij serie geschakelde panelen werkt de gehele installatie namelijk zo goed als het zwakste paneel. Ligt er een paneel in de schaduw? Dan gaat het rendement omlaag. Met een nieuw systeem heb je hier geen last van.

bijplaatsen zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen: waar moet ik rekening mee houden?

Het achteraf bijplaatsen van zonnepanelen is in de meeste gevallen mogelijk. Wel moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder lees je meer over deze factoren.

1. De omvormer

De huidige omvormer is vaak alleen geschikt voor het aantal zonnepanelen die je op dit moment op je dak hebt liggen. Wil je extra zonnepanelen bijplaatsen, heeft de omvormer mogelijk niet voldoende vermogen waardoor je rendement daalt in plaats van stijgt.

Een zonnepanelen installateur beoordeeld voor je of je huidige omvormer het nieuwe aantal panelen aankan. Wanneer dit niet het geval is, zul je een nieuwe omvormer moeten laten installeren met meer vermogen.

Wil je groenestroomcertificaten ontvangen? Dan heb je altijd een aparte omvormer nodig voor de panelen.

2. De leeftijd van de zonnepanelen installatie

Naast de omvormer is ook de leeftijd van de huidige panelen van belang. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Wanneer je nieuwe zonnepanelen op een verouderde installatie laat aansluiten, zorgt dat ervoor dat het oudere gedeelte eerder aan vervanging toe is. En dit zal dus altijd zo blijven.

Hoewel dit best veel gedoe kan zijn, is dit niet direct een probleem. Wat wel een probleem is, dat de oudere zonnepanelen het rendement van de gehele installatie kan laten dalen. En dat is juist wat je met het bijplaatsen van zonnepanelen niet wilt.

3. De meterkast

Wanneer je extra zonnepanelen laat bijplaatsen, moet ook de groepenkast worden aangepast. Door de extra belasting op het systeem moet er mogelijk een nieuwe groep aangemaakt worden zodat de maximale aansluitwaarden niet overschreden worden.

4. Melding bij netbeheerder

Je moet een uitbreiding van de installatie melden bij de netbeheerder wanneer de uitbreiding een stijging van meer dan 10 kVA veroorzaakt. De netbeheerder moet namelijk een netstudie doen om te controleren of het distributienet goed blijft werken.

Bij de netbeheerder geef je aan met hoeveel vermogen je systeem wordt vergroot en je moet aangeven dat je een AREI-keuring hebt laten doen.

Keuring na zonnepanelen bijplaatsen?

Een keuring van de zonnepanelen is verplicht bij elke verandering van de installatie. Dit betekent dat je een uitbreiding van de huidige installatie moet laten keuren. De keuring, ook wel AREI-keuring genoemd, is ervoor om te garanderen dat de installatie veilig is.

Het keuren van de zonnepanelen moet elke 25 jaar herhaald worden en na de afloop, mits deze positief is, ontvang je een attest.

Meestal zit de prijs van een zonnepanelenkeuring in de offerteprijs, maar controleer dit altijd in de ontvangen offertes.


Extra zonnepanelen bijplaatsen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken


Zonnepanelen uitbreiden: heb ik recht op een premie?

Wanneer je al een zonnepanelen installatie hebt laten plaatsen, heb je helaas geen recht op een premie. Je hebt geen recht op de investeringspremie en het verlaagde-btw tarief op zonnepanelen. Je zult dus de gehele investering zelf moeten bekostigen.

Het grote voordeel is dat de zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd van 7 tot 9 jaar hebben. De investering verdient zichzelf snel terug!

extra zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je graag je zonnepanelen uitbreiden? Dat kan! Het wordt aangeraden om je goed te laten adviseren door een installateur. Ook voor de plaatsing en aansluiting van de panelen is het van belang dat je een specialist inschakelt.

Vraag daarom gratis offertes aan. Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van zonnepanelen installateurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend.


Gratis zonnepanelen offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

We krijgen vaak vragen over het bijplaatsen of uitbreiden van zonnepanelen. Daarom geven je hieronder nog antwoord op een paar vragen.

Dit is helemaal afhankelijk van de ruimte die er is. Heb je de helft van je dak gebruikt? Dan kun je de installatie zelfs verdubbelen, maar vaak gaat het om het bijplaatsen van 4 tot 8 panelen. Heb je nog een ander stuk dak met veel zon? Dan kun je er ook over nadenken om veel meer zonnepanelen aan te leggen. Een zonnepanelen installateur kan berekenen hoeveel panelen erbij gelegd kunnen worden en maakt een legplan zodat je het hoogste rendement kunt halen.
Ja, vaak is dit gemakkelijk te installeren. De panelen worden aangesloten op het huidige systeem of er wordt een nieuw systeem aangelegd. Voor het bijplaatsen heb je een erkend installateur nodig.
Ja! Extra zonnepanelen hebben veel voordelen. Je haalt een hoger rendement en kunt zelf meer energie opwekken. Hierdoor bespaar je op je energiekosten. Bovendien verhoog je de waarde van je woning.