Interesse in hybride zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen (PVT): info en kosten

Hybride zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Ze combineren de kracht van zonne-energie om zowel elektriciteit als warmte te produceren, waardoor ze efficiënter gebruikmaken van zonlicht en het hele jaar door voordelen bieden. Er zijn twee populaire soorten hybride zonnepanelen: PVT-panelen, die zowel elektriciteit als warmte produceren, en PVT-collectoren, die voornamelijk gericht zijn op warmteproductie. De prijs van hybride zonnepanelen varieert afhankelijk van het oppervlak en andere factoren, met geschatte kosten tussen € 4000,- en € 14400,- voor verschillende maten.

Ben je niet bekend met hybride zonnepanelen en wil je hier mee over weten, of denk je er over na om hybride zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan verder en leer meer over de verschillende soorten, de voordelen en de kosten!

Hybride zonnepanelen: belangrijke informatie

 • Hybride zonnepanelen bieden zowel financiële als milieubewuste voordelen doordat ze zowel elektriciteit als warmte produceren. Je hebt daardoor energiebesparing, minder CO², ruimtebesparing en duurzaamheid.
 • Hybride zonnepanelen kunnen duurder zijn in de aanschaf, complexer in installatie en onderhoud, meer dakruimte innemen, mogelijk minder efficiënt zijn bij weinig zonlicht, en extra onderhoudskosten met zich meebrengen.
 • PVT-zonnepanelen combineren elektriciteitsopwekking en warmteproductie door zonne-energie om te zetten in elektriciteit en water te verwarmen.
 • PVT-zonnecollectoren leggen de nadruk op warmteproductie en kunnen worden gebruikt om water te verwarmen of ruimtes te verwarmen.
 • Hybride zonnepanelen zijn efficiënter dan gewone panelen, ze kunnen de hitte in de zomer beter aan en smelten sneeuw en vorst in de winter, waardoor ze het hele jaar door meer elektriciteit kunnen produceren.
 • Met één vierkante meter collector-oppervlak kun je gemiddeld zo’n 100 kWh aan elektriciteit besparen en ongeveer 40m³ aardgas per jaar.
 • De geschatte kosten voor hybride zonnepanelen in 2023 variëren van € 4000,- tot € 14400,-, afhankelijk van het oppervlak.

Voordelen van hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen bieden tal van voordelen die zowel goed zijn voor je portemonnee als voor het milieu. Deze panelen kunnen zowel elektriciteit als warmte produceren en combineren zo de kracht van zonne-energie. Hieronder vind je een duidelijker beeld van de verschillende voordelen die deze zonnepanelen met zich mee brengen.

 • Energiebesparing: Ze kunnen zowel elektriciteit als warmte produceren, waardoor je energierekening lager wordt.
 • Milieuvriendelijk: Ze verminderen je CO2-uitstoot en helpen mee aan een schonere omgeving.
 • Ruimtebesparend: Je hebt maar één set panelen nodig voor beide functies, wat ruimte op je dak bespaart.
 • Duurzaamheid: Ze hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.
 • Rendement: Ze benutten zonlicht efficiënter en leveren meer energie op.

En wat zijn de nadelen?

Hybride zonnepanelen hebben enkele nadelen om in gedachten te houden. Allereerst kunnen ze aanvankelijk duurder zijn dan gewone zonnepanelen vanwege de extra technologie die nodig is voor warmteopwekking. Daarnaast kunnen ze complexer zijn om te installeren en te onderhouden vanwege de combinatie van elektriciteits- en warmteproductie. Ze kunnen ook meer dakruimte innemen dan alleen elektriciteitspanelen, wat een overweging kan zijn als je beperkte ruimte hebt. In sommige gevallen kunnen ze minder efficiënt zijn in warmteproductie bij weinig zonlicht. Tot slot vereisen ze mogelijk wat meer onderhoud, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Zonnepanelen onder boom

Hybride zonnepanelen: de soorten

Er zijn verschillende soorten hybride zonnepanelen. Wanneer je kiest voor hybride zonnepanelen kun je gaan voor PVT-zonnepanelen, die het opwekken van elektriciteit en het produceren van warmte combineren, maar je kunt ook kiezen voor PVT-collectoren, die de nadruk leggen op warmteproductie. Voor meer informatie over beide producten lees je hieronder meer.

1. PVT-zonnepanelen

PVT-zonnepanelen, wat staat voor Photovoltaïsch Thermisch, zijn een speciaal soort hybride zonnepanelen. Ze combineren twee belangrijke functies in één systeem: het opwekken van elektriciteit en het produceren van warmte. Deze zonnepanelen werken als gewone zonnepanelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit, maar ze hebben ook waterkanalen of buizen achter de panelen. Deze buizen verwarmen water door de warmte van de zon, wat nuttig kan zijn voor het verwarmen van je huis of het leveren van warm water.

PVT-zonnepanelen zijn ideaal voor plaatsen met beperkte ruimte, omdat ze beide functies combineren en dus efficiënter gebruikmaken van je beschikbare dakruimte.

2. PVT-zonnecollectoren

PVT-zonnecollectoren zijn een ander type hybride systeem, vergelijkbaar met PVT-zonnepanelen maar met de nadruk op warmteproductie. Deze collectoren bestaan uit zonnecellen die elektriciteit opwekken en warmte-absorberende oppervlakken die zonne-energie omzetten in warmte.

De warmte die wordt gegenereerd, kan worden gebruikt voor het verwarmen van water of zelfs voor ruimteverwarming. Dit maakt ze nuttig voor huizen en gebouwen die veel warmte nodig hebben.

Wanneer kiezen voor hybride zonnepanelen?

Je kunt overwegen om hybride zonnepanelen te kiezen als je op zoek bent naar een manier om zowel elektriciteit als warmte op te wekken met behulp van de zon. Dit kan voordelig zijn als je een huis hebt dat veel warmte nodig heeft, bijvoorbeeld voor warm water of verwarming. Hybride zonnepanelen kunnen ook handig zijn als je beperkte ruimte op je dak hebt, omdat ze beide functies combineren en efficiënter gebruikmaken van die ruimte. Bedrijven kunnen hybride zonnepanelen overwegen omdat ze zowel elektriciteit kunnen opwekken als warmte leveren voor processen zoals waterverwarming of industriële verwarming.

Bij de keuze voor hybride zonnepanelen is het belangrijk om je specifieke behoeften en omstandigheden te overwegen om te bepalen of ze een goede investering zijn voor jou. Dit kun je achterhalen door te informeren bij een zonnepanelen expert.

De efficiëntie van hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen hebben verschillende voordelen met betrekking tot efficiëntie. In de zomer kunnen ze de hoge temperaturen beter aan dan reguliere zonnepanelen, omdat ze worden gekoeld door de vloeistof in de collector. Hierdoor blijven ze efficiënter werken en leveren ze een hogere opbrengst. Ook in de winter presteren hybride zonnepanelen goed. Ze zijn warmer dan gewone zonnepanelen, waardoor sneeuw en vorst sneller smelten.

Hoewel hybride zonnepanelen zeer efficiënt zijn in het opwekken van elektriciteit, is het belangrijk om te onthouden dat het collectorgedeelte van een hybride zonnepaneel minder efficiënt is dan een gewone zonnecollector. Maar het belangrijkste doel van hybride zonnepanelen is om elektriciteit te maken en dat doen ze heel goed.

De opbrengst

Hybride zonnepanelen zijn krachtige energieproducenten, vooral op zonnige dagen. Wat ze echt slim maakt, is dat ze in de winter ook goed werken omdat ze warmer blijven en snel sneeuw en ijs doen smelten. Hierdoor kunnen ze gedurende het hele jaar meer elektriciteit opwekken dan gewone zonnepanelen, meestal zo’n 5 tot 10% extra. Dit betekent dat je niet alleen geld kunt besparen op je energierekening, maar ook dat je milieuvriendelijker bezig bent.

Neem bijvoorstand hybride PVT-panelen die vooral elektriciteit produceren. Met één vierkante meter collector-oppervlak kun je gemiddeld zo’n 100 kWh aan elektriciteit besparen en ongeveer 40m³ aardgas per jaar. Dat is goed voor je portemonnee én de planeet.

Blauwe zonnepanelen

Wat zijn de prijzen van hybride panelen?

Het kostenoverzicht voor hybride zonnepanelen in 2023 varieert afhankelijk van het oppervlak dat je wilt bedekken. Voor 8 m² hybride zonnepanelen kan je bijvoorbeeld verwachten dat de kosten ergens tussen de € 4000,- en € 7200,- liggen, maar voor 10 m² variëren de geschatte kosten meestal van € 5000,- tot € 9000,-.

Voor 12 vierkante meter panelen schommelen de geschatte kosten meestal tussen de € 6000,- en € 10800,- en voor een oppervlakte van 16 m² kun je rekenen op een prijs tussen de € 8000,- en de € 14400,-.

Het is goed om te onthouden dat de kosten kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals het merk en type zonnepanelen, de kwaliteit van de installatie, de locatie van je huis, subsidies en belastingvoordelen die mogelijk beschikbaar zijn, en eventuele extra apparatuur zoals omvormers of warmte-opslagsystemen.

Kostenoverzicht hybride zonnepanelen 2023

OppervlakteGeschatte Kosten
8 m²€ 4000,- tot € 7200,-
10 m²€ 5000,- tot € 9000,-
12 m²€ 6000,- tot € 10800,-
16 m²€ 8000,- tot € 14400,-

Installatie hybride zonnepanelen

Het installeren van hybride zonnepanelen vereist expertise, maar hier zijn de stappen die een zonnepanelenexpert over het algemeen volgt:

 • Dakinspectie: De expert begint met een grondige inspectie van je dak om te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen.
 • Ontwerp: Vervolgens wordt een ontwerp gemaakt dat de optimale plaatsing van de zonnepanelen op je dak bepaalt, rekening houdend met de hybride functies.
 • Materialen en apparatuur: De benodigde materialen en apparatuur worden verzameld, waaronder de hybride zonnepanelen, montagesystemen, omvormers en de vloeistof voor warmteoverdracht.
 • Installatie: De zonnepanelen worden op je dak gemonteerd volgens het ontwerp.
 • Bekabeling: De expert sluit de zonnepanelen aan op je elektriciteitsnet en zorgt ervoor dat alles veilig en efficiënt werkt.
 • Aansluiting op het net: Als alles goed werkt, wordt de installatie aangesloten op het elektriciteitsnet, en je kunt beginnen met het opwekken van energie.

Interesse in hybride zonnepanelen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Hybride zonnepanelen zijn een slimme keuze voor wie zowel elektriciteit als warmte wil opwekken met zonne-energie. Ze zijn goed voor het milieu en kunnen je geld besparen. Als je erover nadenkt om hybride zonnepanelen te installeren, praat dan met experts en vergelijk prijzen om de beste beslissing te nemen voor jouw behoeften en budget.

Hoe doe je dat?

Vul de onderstaande vragenlijst in en kom makkelijk en snel in contact met zonnepanelen experts bij jou in de regio. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Meer weten over hybride zonnepanelen? Lees dan snel verder!


Hybride zonnepanelen hebben meestal een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat ze gedurende die periode efficiënt zonne-energie kunnen blijven opwekken. Het is echter belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om hun prestaties te behouden. Na verloop van tijd kunnen ze geleidelijk minder energie produceren, maar ze kunnen nog steeds nuttig zijn na hun geschatte levensduur.
De beste dakoriëntatie voor hybride zonnepanelen is meestal naar het zuiden gericht, omdat ze dan de meeste zonlicht kunnen opvangen gedurende de dag. Als dat niet mogelijk is, is een dak gericht naar het zuidoosten of zuidwesten ook goed. Het is belangrijk dat de zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw van bomen of andere gebouwen staan, omdat dit hun prestaties kan verminderen.
Het aantal hybride zonnepanelen dat je in België mag plaatsen, hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van je dak, de lokale regelgeving en het vermogen van de zonnepanelen. In België zijn er doorgaans limieten op de installatie van zonnepanelen, die kunnen variëren. Het is verstandig om contact op te nemen met je lokale overheid of een erkende installateur om de specifieke regels en mogelijkheden voor jouw situatie te achterhalen.