Soorten zonnepanelen
Home » Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen en alternatieven 2024

Wanneer je nadenkt over het installeren van zonnepanelen, of pv panelen zoals het in de wereld van de zonnepanelen genoemd wordt, hou je meestal rekening met factoren als kosten, uitstraling en het rendement van de panelen. Dit zijn belangrijke factoren waarover je na moet denken. Het is ook belangrijk om te kijken naar het type zonnepaneel. Elk soort zonnepaneel zorgt ervoor dat zonlicht wordt omgezet in bruikbare energie, maar elk soort doet dit weer op een andere manier.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten zonnepanelen, de prijzen ervan en welk paneel het best voor jou is.

Welke zonnepanelen soorten zijn er?

Veel mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen, maar niet iedereen gebruikt hetzelfde soort paneel om duurzame energie op te wekken. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die duurzame energie opwekken. Lees hieronder meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Het oudste type zonnepaneel op de markt is het monokristallijn paneel. Dit type paneel wordt het vaakst gebruikt bij woonhuizen. De zonnecellen van dit paneel zijn gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal, vandaar de naam ‘mono’, wat ‘één’ betekent.  Dit zorgt voor een uniforme kleur. Met monokristallijn zonnepanelen haal je een hoger rendement uit een kleiner oppervlak. Zo heb je sneller een hogere opbrengst.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen bestaan uit een glazen bovenlaag en een glazen onderlaag. Dit maakt de zonnepanelen steviger en duurzamer dan de andere panelen. Glas-glas zonnepanelen zijn beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Ook presteren ze goed onder hete temperaturen.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt uit meerdere kristallen die kriskras door elkaar lopen, waardoor ze eruit zien als een mozaïek. De productie van deze panelen is makkelijker, waardoor ze ook een stukje goedkoper zijn. Wanneer je veel ruimte op je dak hebt, is dit een geschikte keuze, ze hebben namelijk een minder hoog rendement dan de monokristallijn zonnepanelen. Verder zijn ze goed te vergelijken met de monokristallijn zonnepanelen en zijn ze één van de meest voorkomende zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn niet van silicium gemaakt, de monokristallijn panelen en polykristallijn panelen zijn dit wel. Dunne film panelen zijn flexibel en kunnen buigen, wat betekent dat ze op verschillende oppervlakten kunnen worden geplaatst, zoals zeilboten, jachten en bussen. De productiekosten zijn laag, maar het rendement is wel lager. De panelen presteren wel goed in extreme hitte. Ook zijn de panelen populair vanwege hun diepzwarte en matte schijn.

Hybride zonnepanelen

Bovenstaande zonnepanelen zijn allemaal fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze panelen zetten zonlicht om in stroom. Daarnaast bestaan er ook hybride zonnepanelen. Deze panelen wekken zowel elektriciteit als warmte op.

Alternatieve type zonnepanelen

  • Zonnepannen: Zonnepanelen en dakpannen gaan heel goed samen. Zo goed zelfs, dat er speciale zonnepannen zijn. Zonnepannen zijn speciale dakpannen die zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit, waardoor ze tegelijkertijd ook dienen als functionele dakbedekking.
  • Plug and play zonnepanelen: Plug and play zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren en direct te gebruiken, waardoor ze zonder ingewikkelde installatie elektriciteit kunnen opbrengen vanuit zonlicht.
  • Draagbaar zonnepaneel: Een draagbaar zonnepaneel is een compact en handzaam apparaat dat opvouwbaar of draagbaar is, ontworpen om gemakkelijk zonne-energie te verzamelen voor het opladen van apparaten onderweg.
  • Meedraaiende zonnepanelen: Meedraaiende zonnepanelen draaien mee met de zon om meer zonlicht te vangen en zo meer elektriciteit te maken.
  • Geïntegreerde zonnepanelen: Geïntegreerde zonnepanelen zijn speciaal ontworpen zodat ze er mooi uitzien in het dak, en ze zorgen voor stroom terwijl ze deel uitmaken van het dak.

Besparen op het installeren van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken


Soorten zonnepanelen: wanneer kies je welke?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: hieronder lees je wanneer je voor welk type zonnepaneel kunt kiezen.

Zonnepanelen voor bedrijven

Als bedrijf zijnde kun je meestal profiteren van zonnepanelen die meer elektriciteit produceren, gezien de vaak grotere beschikbare dakoppervlaktes of grondgebied. In dat geval zijn zonnepanelen met een hogere efficiëntie, zoals monokristallijne panelen, een goede keuze. Deze kunnen meer energie opwekken per vierkante meter. Daarnaast kunnen zwarte panelen esthetisch beter passen bij bepaalde bedrijfspanden.

Zonnepanelen huurwoning

In een huurhuis kunnen zonnepanelen huren een goede optie zijn. Deze huurpanelen worden geïnstalleerd zonder permanente wijzigingen aan het huis, waardoor je als huurder groene energie kunt gebruiken zonder dat je hoeft te investeren in een systeem dat aan de woning is gekoppeld.

Zonnepanelen op rieten dak

Er zijn zonnepanelen met een laag gewicht en een speciaal ontwerp om op een rieten dak te plaatsen zonder het riet te beschadigen of het risico op brand te vergroten. Dit zijn vaak panelen met een lichtgewicht constructie en een lagere temperatuur tijdens het gebruik, zodat ze veilig kunnen worden geïnstalleerd op een rieten dak. Er zijn verschillende merken en typen zonnepanelen die speciaal zijn ontworpen voor installatie op rieten daken. Enkele merken die dergelijke panelen aanbieden zijn onder andere Solarcentury, Viridian Solar en Tesla.

Zonnepanelen gevel

Zonnepanelen die aan de gevel worden gemonteerd, zijn vaak speciaal ontworpen voor verticale installaties en kunnen beter passen bij de architectuur van het gebouw. Deze panelen kunnen dunner zijn en een ander montagesysteem hebben om ze stevig aan de muur te bevestigen. Ze zijn ontworpen om zonlicht op te vangen, zelfs wanneer de zon niet recht boven de gevel staat.

Pv-panelen en thermische zonnepanelen: ontdek de verschillen

PV-panelen (fotovoltaïsche panelen) en thermische zonnepanelen verschillen in hun functie en hoe ze zonne-energie omzetten.

PV-panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit betekent dat ze de energie van de zon direct omzetten in elektriciteit die je kunt gebruiken voor verlichting, apparaten, enzovoort.

Thermische zonnepanelen daarentegen gebruiken zonnewarmte om water te verwarmen. Ze absorberen de warmte van de zon om water te verwarmen dat je kunt gebruiken voor douchen, verwarming of andere warmwatertoepassingen.

Kort gezegd, PV-panelen maken elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen warmte produceren voor waterverwarming.

Soorten zonnepanelen kleuren

Rode, zwarte en blauwe zonnepanelen zijn verschillend van kleur door het type zonnecellen dat ze gebruiken. Hieronder staan ze beschreven.

  • Rode zonnepanelen: Deze panelen gebruiken meestal monokristallijne cellen en hebben een dieprode tint door de technologie en materialen die worden gebruikt voor efficiëntere energieproductie.
  • Zwarte zonnepanelen: Ze kunnen zowel monokristallijne als polykristallijne cellen bevatten en hebben een zwarte tint, waardoor ze vaak esthetisch beter passen bij bepaalde daken of esthetische voorkeuren.
  • Blauwe zonnepanelen: Deze panelen bevatten meestal polykristallijne cellen en hebben een blauwe kleur door het productieproces, dat een lagere kostprijs met zich meebrengt en geschikt is voor bepaalde toepassingen.

Verschillende soorten zonnepanelen prijs

Hoeveel betaal je nu precies voor een zonnepaneleninstallatie? Monokristallijn panelen kosten gemiddeld €175,- tot €350,- per stuk. Dunne film panelen zijn relatief goedkoop. Deze panelen kosten gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per stuk. Hieronder staan de prijzen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Prijzen verschillende soorten zonnepanelen

Soort paneelGemiddelde prijs per stuk*
Monokristallijn€175,- tot €350,-
Polykristallijn€125,- tot €250,-
Glas-glas€950,- tot €1.050,-
Dunne film€100,- tot €150,-
Hybride€500,- tot €750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Interesse in zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes!

Er zijn verschillende soorten panelen. Elke soort paneel wekt zijn energie op zijn eigen manier op. Wil jij zonnepanelen laten plaatsen, maar weet je niet welk soort het beste bij jou situatie past? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met zonnepanelen-specialisten bij jou in de regio.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken