Interesse in rode zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen: info en prijzen 2023

Zonnepanelen zijn ontzettend handig, maar ze zijn niet altijd even mooi. Wanneer je een rood dak hebt kunnen de traditionele zonnepanelen erg uit de toom vallen. Daarom kun je er ook voor kiezen rode zonnepanelen aan te schaffen. Ze werken op dezelfde manier, maar zien er mooier uit. Per rode zonnepaneel betaal je ongeveer € 600,- tot € 1000,-, en dit is over het algemeen duurder dan de traditionele versies. Rode zonnepanelen bestaan in verschillende varianten. Je hebt rode zonnecellen en rode zonnedakpannen, naast de keuze tussen polykristallijne en monokristallijne panelen.

Wil je weten wat de beste keuze is voor jou? Of wil je gewoonweg meer informatie over rode zonnepanelen? Lees dan verder en ontdek de prijzen, de soorten en de voor- en nadelen.

Rode zonnepanelen: belangrijke informatie

 • Per paneel betaal je ongeveer € 600,- tot € 1000,-. Wanneer je 6 panelen nodig hebt, kost dit zo’n € 3500,- tot € 6300,-.
 • De prijs van rode zonnepanelen wordt beïnvloed door de kosten van de materialen, de kosten voor het maken van de panelen zelf, de installatiekosten en de omvormer.
 • Rode zonnepanelen zijn een goede keuze als je een rood dak hebt of als je wilt dat je panelen goed passen bij de rode kleur van je huis.
 • Er zijn verschillende soorten rode zonnepanelen, namelijk rode zonnecellen en rode zonnedakpannen, polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen en zonnepanelen met een verschillend piekvermogen. Je kunt ook kiezen uit blauwe, zwarte of transparante zonnepanelen.
 • Het piekvermogen van een zonnepaneel vertelt hoeveel energie het maximaal kan produceren onder optimale omstandigheden.
 • De voordelen van rode zonnepanelen zijn het uiterlijk en en de harmonie die ze produceren. De nadelen zijn de kosten en de mogelijk beperkte beschikbaarheid.

Wat kosten rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen werken hetzelfde als andere zonnepanelen, maar dan in een rood kleurtje. Deze rode kleur heeft wel invloed op de kosten. Je betaalt deze prijs vaak per paneel. De hoeveelheid panelen die je nodig hebt is afhankelijk van je energieverbruik, en wordt vaak gerekent per persoon. Zo heb je voor 1 persoon 6 panelen nodig en voor 2 personen 9 panelen.

Per paneel betaal je ongeveer € 600,- tot € 1000,-. Wanneer je alleen bent, en dus 6 panelen nodig hebt, kun je dan ook uitgaan van een totaalprijs van € 3500,- tot € 6300,-. Voor 9 panelen ben je al snel € 5300,- tot € 9400,- kwijt. Voor 10 € 5900,- tot € 10400,- en voor 12 € 7000,- tot € 12500,-.

Voor een duidelijker beeld van de kosten die je kunt verwachten vind je deze prijzen nogmaals in de onderstaande tabel.

Kosten overzicht 2023

Aantal personenVereist aantal rode panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (0% btw, incl. omvormer en installatie)
16€ 3.500,- tot € 6.300,-
29€ 5.300,- tot € 9.400,-
310€ 5.900,- tot € 10.400,-
412€ 7.000,- tot € 12.500,-
513€ 7.600,- tot € 13.500,-

Hoe wordt de prijs van rode zonnepanelen opgebouwd?

De prijs van rode zonnepanelen wordt bepaald door een paar dingen. Ten eerste, de kosten van de materialen die nodig zijn om de panelen te maken, zoals de speciale rode cellen. Dan heb je de kosten voor het maken van de panelen zelf, de installatiekosten (de mensen die ze op je dak plaatsen), en de omvormer die nodig is om de zonne-energie om te zetten naar elektriciteit die je thuis kunt gebruiken.

Ook kunnen extra kosten zoals garanties of speciale ontwerpen de prijs beïnvloeden. Al deze dingen samen bepalen uiteindelijk de prijs van rode zonnepanelen.

In België kun je subsidies ontvangen voor zonnepanelen, inclusief rode. Het bedrag varieert per regio en hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de installatie en de locatie.

Zonnepanelen rood: Wanneer een goede keuze?

Rode zonnepanelen zijn een goede keuze als je een rood dak hebt of als je wilt dat je panelen goed passen bij de rode kleur van je huis. Ze zien er mooi uit op rode daken en kunnen je huis er nog beter laten uitzien. Ook als je bereid bent iets meer te betalen voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling, zijn rode zonnepanelen een slimme optie. Maar als je niet per se een rode kleur wilt, zijn er andere kleuren zonnepanelen die net zo goed werken maar er anders uitzien. Het hangt allemaal af van wat je mooi vindt en wat bij je huis past.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen , elk met unieke eigenschappen en toepassingen. Rode zonnecellen en rode zonnedakpannen zijn ontworpen zodat ze goed bij het dak passen, terwijl polykristallijne en monokristallijne panelen verschillen in werking en kosten. Het piekvermogen, dat aangeeft hoeveel energie een zonnepaneel maximaal kan opwekken, varieert tussen deze verschillende typen cellen. Lees verder en leer meer over deze onderwerpen.

Rode zonnecellen of rode zonnedakpannen

Rode zonnecellen lijken op gewone zonnepanelen, maar ze hebben een rode tint in plaats van de gebruikelijke blauwe of zwarte kleur. Ze zijn speciaal ontworpen om mooi te passen bij rode daken, waardoor ze er goed uitzien op huizen.

Rode zonnedakpannen zijn eigenlijk dakpannen met zonne-energie erin verwerkt. Ze nemen de plek in van gewone dakpannen en doen twee dingen tegelijk: beschermen tegen het weer én energie opwekken. Vooral voor huizen met een historische uitstraling of een specifieke stijl kunnen rode zonnedakpannen een slimme keuze zijn om de look te behouden terwijl ze energie produceren.

Polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen met een korrelige structuur. Hun effectiviteit ligt doorgaans lager dan die van monokristallijne panelen, maar ze zijn doorgaans kostenbesparend. Monokristallijne panelen, gemaakt van één kristal, zijn efficiënter en tonen een consistente uitstraling. Ze zijn vaak prijziger dan polykristallijne panelen, maar op de lange termijn kunnen ze meer energie produceren. Deze panelen worden gekozen vanwege hun hogere efficiëntie en visuele aantrekkingskracht, ondanks een hogere initiële investering. Polykristallijne panelen bieden daarentegen een meer budgetvriendelijke optie, Hoewel ze iets minder goed werken dan monokristallijne panelen.

Piekvermogen

Het piekvermogen van een zonnepaneel vertelt hoeveel energie het maximaal kan produceren onder optimale omstandigheden.

Over het algemeen hebben monokristallijne cellen een hoger piekvermogen dan polykristallijne cellen. Dat betekent dat ze meer energie per vierkante meter kunnen genereren. Rode zonnepanelen hebben een piekvermogen dat varieert van ongeveer 225 tot 400 watt-piek.

De afmetingen van rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen zijn meestal iets groter dan de blauwe of zwarte panelen. Ze hebben gemiddeld een grootte van ongeveer 1,75 tot 1,80 vierkante meter. De precieze maten kunnen verschillen per merk. Bijvoorbeeld, de rode zonnepanelen van Bisol zijn vaak zo’n 1,7 meter lang, 1,1 meter breed en tussen de 30 en 35 millimeter dik. Andere merken kunnen weer andere maten hebben.

De mogelijke alternatieven voor rode zonnepanelen

Als het voor jou niet uitmaakt dat de panelen een andere kleur hebben dan je dak, of als je graag geld wilt besparen, dan kun je gewoon standaard zonnepanelen kiezen. Maar je kunt ook kiezen uit blauwe, zwarte of transparante zonnepanelen.

 • Blauwe zonnepanelen: Deze zonnepanelen zijn gemaakt van polykristallijne cellen en hebben een iets lagere efficiëntie dan zwarte panelen. Ze werken goed bij indirect zonlicht en zijn geschikt voor grote daken met verschillende posities.
 • Zwarte zonnepanelen: Deze zijn gemaakt van monokristallijne cellen. Ze werken uitstekend bij direct zonlicht en hebben een egale zwarte uitstraling. Gemiddeld zijn ze wel duurder dan blauwe panelen.
 • Transparante zonnepanelen: De transparante zonnepanelen zijn nieuwe en minder bekend. Ze zijn vooral ideaal voor serres en overkappingen en ze bestaan in volledig doorzichtige en semi-transparante varianten. Wel zijn ze duurder en minder efficiënt dan gewone zonnepanelen.

De voor- en nadelen van rode zonnepanelen

Hieronder vind je de voor- en nadelen van rode zonnepanelen beschreven.

Voordelen
 • Aantrekkelijk: Rode zonnepanelen zien er mooi uit op rode daken, waardoor je huis er stijlvol uitziet.
 • Harmonie: Ze passen goed bij de kleur van rode daken, wat de uitstraling van je huis kan verbeteren.
Nadelen
 • Kosten: Ze zijn meestal duurder dan traditionele zonnepanelen, wat betekent dat je meer geld moet uitgeven bij de aanschaf.
 • Mogelijk beperkte beschikbaarheid: Rode zonnepanelen kunnen minder algemeen verkrijgbaar zijn dan de standaard zwarte of blauwe panelen, wat de keuzemogelijkheden kan beperken.

Interesse in rode zonnepanelen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb je interesse in rode zonnepanelen, vanwege de mooie rode kleur en de vele verschillende opties. Je kunt kiezen uit rode zonnecellen of zonnedakpannen, maar ook uit polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Wanneer je niet weet wat de beste keuze is voor jou kun je een zonnepanelen expert inschakelen. Dat doe je door de onderstaande offerteaanvraag te doen. Je komt dan in contact met experts bij jou in de regio en zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Gratis offertes vergelijken