Wil je zonnepanelen tegen de gevel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Zonnepanelen tegen gevel

Zonnepanelen tegen gevel

Zonnepanelen kun je op verschillende plaatsen installeren. Vaak vind je ze op het dak of in de tuin, maar het is ook mogelijk om ze op de gevel te plaatsen. Vaak heb je in deze gevallen met Amorfe of dunne film panelen te maken die veel zonlicht op kunnen vangen wanneer ze geen last hebben van schaduwen. Verticaal zonnepanelen plaatsen is niet gewoonlijk, en dit komt omdat er een aantal nadelen aan vast zitten. Ze zijn namelijk niet goedkoop, en ook niet altijd voordelig qua opbrengst. Wel is het ideaal wanneer je geen plek op het dak hebt en je een andere plek nodig hebt.

Voor meer informatie over de voor- en nadelen, de plaatsing en de kosten van verticale zonnepanelen? Lees dan verder en ontdek alles wat je nog niet wist.

Belangrijke informatie: zonnepanelen tegen gevel

 • Je kunt zonnepanelen op de gevel installeren wanneer het dak geen optie is. Amorfe of dunne film panelen worden het vaakst gebruikt.
 • Bij het plaatsen van zonnepanelen inspecteren de zonnepanelen experts eerst de gevel, daarna kiezen ze de locatie, bevestigen ze de houders en installeren ze de panelen. Daarna sluiten ze het electriciteit aan en controleren ze of alles goed zit.
 • Voordelen van zonnepanelen op gevel is dat ze op zo’n manier geplaatst kunnen worden dat ze extra zonlicht opvangen, en het is ideaal wanneer je geen ruimte op het dak hebt.
 • Een nadeel is dat ze ook sneller last hebben van schaduw en dat het duurder kan zijn dan zonnepanelen op het dak.
 • Gemiddeld liggen de kosten voor het installeren van deze zonnepanelen rond € 450,- per paneel.
 • De terugverdientijd is de totale kosten gedeeld door de jaarlijkse besparing.

Verticale zonnepanelen

Verticale zonnepanelen zijn de soorten zonnepanelen die tegen de gevel worden geïnstalleerd als het dak geen optie is. Amorfe of dunne film panelen zijn hiervoor geschikt. Een frame aan de muur maakt eenvoudige montage mogelijk. Na installatie sluit men de panelen aan op de meterkast. Niet alleen individuen, maar ook grote bedrijven investeren steeds vaker in deze panelen.

Zonnepaneel op gras

Hoe zonnepanelen tegen gevel plaatsen

Zonnepanelen aan de gevel bevestigen is een goed idee als je geen ruimte op het dak hebt. Hier zijn een paar stappen om dit te doen:

 • Inspectie: Eerst bekijkt de expert de gevel heel goed. Hij kijkt naar de structuur en de stevigheid om te zorgen dat de gevel het gewicht van de panelen kan dragen.
 • Locatie kiezen: Daarna zoekt hij de beste plek voor de panelen. Hij kiest een plek waar de zon het meeste schijnt gedurende de dag, want daar halen de panelen de meeste energie uit.
 • Montagesysteem gebruiken: De expert gebruikt een heel stevig systeem om de panelen aan de gevel te bevestigen. Hij zorgt ervoor dat dit systeem goed vastzit volgens de instructies van de fabrikant.
 • Bevestigen: Hij boort gaten op de juiste plekken en bevestigt stevige houders aan de gevel. Die houders houden de zonnepanelen op hun plek.
 • Installeren: Als de houders goed vastzitten, plaatst de expert voorzichtig de zonnepanelen op die houders en maakt ze goed vast volgens de instructies van de fabrikant.
 • Elektriciteit aansluiten: Daarna sluit hij de zonnepanelen aan op een omvormer en vervolgens op het elektriciteitsnetwerk. Dit moet heel precies gebeuren volgens de veiligheidsregels.
 • Controleren: Hij kijkt alles nog eens heel goed na om er zeker van te zijn dat alles stevig en veilig vastzit en dat er geen losse onderdelen zijn.
 • Onderhoud: De expert geeft ook advies over hoe je de panelen moet onderhouden zodat ze goed blijven werken.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Zonnepanelen aan de gevel hebben goede kanten en minder goede kanten.

De voordelen zijn dat je ze kunt installeren als je geen ruimte op je dak hebt. Ze kunnen ook beter gepositioneerd worden om meer zonlicht op te vangen, wat betekent dat ze misschien meer energie kunnen produceren dan panelen op het dak. Het kan ook handig zijn als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen.

Maar er zijn ook nadelen. Zonnepanelen aan de gevel kunnen duurder zijn om te installeren dan op het dak. Ook is er soms minder ruimte op de gevel, dus je kan minder panelen plaatsen. Ze kunnen ook kwetsbaarder zijn voor schaduw van bomen of gebouwen, wat de energieopbrengst kan verminderen. En als je gevel niet goed geschikt is of als de installatie niet goed wordt gedaan, kunnen er problemen ontstaan, zoals schade aan de gevel of minder efficiënte energieproductie.

Kosten zonnepanelen verticaal tegen gevel

De kosten voor verticale zonnepanelen aan een gevel worden bepaald door twee belangrijke elementen: de materiaalkosten en de arbeidskosten. Ongeveer 75% van de totale prijs bestaat uit materiaalkosten, inclusief niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook de omvormer en andere benodigde apparatuur voor installatie. De overige 25% gaat naar arbeidskosten, waarbij de installateur hoogstwaarschijnlijk op een stellage tegen de muur moet werken. Gemiddeld liggen de kosten voor het installeren van deze zonnepanelen rond € 450,- per paneel.

De totale kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen, het type paneel, het vermogen en het merk ervan. Een overzicht van de kosten voor dunne film zonnepanelen tegen de gevel, gebaseerd op het aantal panelen en een aanschafprijs van € 450,- per paneel, wordt hieronder weergegeven in een prijstabel.

Kosten 2023

Aantal dunne film zonnepanelenKosten*
5 panelen€ 2.250,-
10 panelen€ 4.500,-
15 panelen€ 6.750,-
20 panelen€ 9.000,-

*Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten een gemiddelde weergave zijn.

Terugverdientijd uitrekenen

De terugverdientijd van verticale zonnepanelen berekenen is best simpel. Je begint met de totale kosten van de panelen en de installatie. Dan kijk je naar hoeveel geld je bespaart op je energierekening elk jaar door de zonnepanelen.

De terugverdientijd is gewoon de totale kosten gedeeld door de jaarlijkse besparing. Bijvoorbeeld, als de zonnepanelen € 5.000,- kosten en je bespaart € 1000,- per jaar, dan is de terugverdientijd 5 jaar. Na die 5 jaar heb je de kosten van de panelen terugverdiend met je energiebesparing. Daarna begin je eigenlijk geld te besparen met je zonnepanelen!

Wil je zonnepanelen tegen de gevel laten plaatsen? Neem contact op met een specialist!

Het plaatsen van verticale zonnepanelen is niet een klusje wat je zomaar geklaart hebt, en het is erg handig wanneer je al wat ervaring hebt op dit gebied. Je moet namelijk niet alleen de gevel inspecteren, maar ook de juiste locatie kiezen, de panelen op de juiste manieren bevestigen en installeren, en het elektriciteits werk verrichten. Daarom is het handig om een zonnepanelen expert in te schakelen.

Hoe doe ik dit?

Je kunt makkelijk en snel in contact komen met zonnepanelen experts bij jou in de regio door het onderstaande offerteformulier in te vullen. Maak een keuze op basis van de voordeligste offerte en zorg ervoor dat je nooit teveel betaalt!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Voor een beetje meer informatie over verticale zonnepanelen op de gevel vind je hier twee veelgestelde vragen met daarbij het antwoord.


Een zonnegevel is een manier om zonnepanelen op de buitenkant van een gebouw te plaatsen. In plaats van op het dak, worden de panelen verticaal aan de gevel bevestigd. Zo vangt de gevel direct zonlicht op en produceert energie. Dit kan handig zijn als er weinig ruimte op het dak is. Het helpt ook bij het verfraaien van gebouwen door duurzame energie te gebruiken als een deel van het ontwerp.

Verticale zonnepanelen kunnen handig zijn als er weinig ruimte op het dak is. Ze passen goed op muren en kunnen de energie van de zon opvangen. Maar ze vangen minder zonlicht dan panelen die schuin op het dak liggen, dus produceren ze meestal minder energie. Het is slim om te bekijken of ze passen bij jouw situatie en behoeften voordat je ze installeert.