Interesse in thermische zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen: soorten en prijzen

Thermische zonnepanelen zijn speciale panelen die zonlicht gebruiken om water te verwarmen. Er zijn verschillende soorten thermische zonnepanelen, zoals vlakke plaat zonnepanelen, vacuümbuis zonnepanelen en luchtcollectoren. De kosten voor thermische zonnepanelen variëren, maar een installatie kan tussen de € 2.000,- en € 5.000,- kosten, afhankelijk van de grootte en het aantal panelen. Het mooie is dat thermische zonnepanelen je kunnen helpen geld te besparen op je energierekening. Ze kunnen warm water leveren voor douches, baden en verwarming van je huis, en dit alles zonder dat je extra elektriciteit of gas nodig hebt.

Wil je meer weten over de voordelen, maar ook over de nadelen, kosten en soorten van thermische zonnepanelen? Lees dan verder en leer alles wat er te weten valt.

Thermische zonnepanelen: belangrijke informatie

 • Thermische zonnepanelen gebruiken zonlicht om een speciale vloeistof op te warmen, die vervolgens via een pomp het water in een opslagtank verwarmt. Dit water kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals het verwarmen van je huis of voor warm water.
 • Thermische panelen gebruiken zonnewarmte om water op te warmen voor douchen, baden en verwarming, terwijl fotovoltaïsche panelen zonlicht omzetten in elektriciteit voor het laten werken van apparaten zoals lampen en elektronica.
 • Er zijn verschillende soorten thermische zonnepanelen, waaronder vlakke plaat zonnepanelen, vacuümbuis zonnepanelen en luchtcollectoren.
 • Welke je kiest, hangt af van je behoeften en locatie: vlakke plaat zonnecollectoren voor warm water, vacuümbuis zonnecollectoren voor koude klimaten of continue warmte, en luchtcollectoren voor grote ruimtes.
 • Deze panelen hebben voordelen, zoals energiebesparing, een lange levensduur, weinig onderhoud en veelzijdigheid, maar hebben ook nadelen, zoals hoge initiële kosten, ruimtevereisten en mogelijke vorstschade.
 • Thermische zonnepanelen kosten tussen de € 550,- en € 750,- per paneel van 2,5 vierkante meter, exclusief btw en installatiekosten.
 • Voor een zonneboiler van 100 liter met één paneel kost het tussen de € 2.000,- en € 2.700,- en bespaar je ongeveer € 70,- per jaar.
 • Om het beste uit thermische zonnepanelen te halen, moet je rekening houden met de juiste plaatsing, de functie van de zonneboiler, goede isolatie, optimale dimensionering en regelmatig onderhoud.

De werking van thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen werken door gebruik te maken van zonlicht. Wanneer de zon op deze panelen schijnt, wordt een speciale vloeistof in de panelen verwarmd. Deze warme vloeistof wordt vervolgens met een pomp naar een grote tank in je huis gestuurd. In die tank wordt het water verwarmd door middel van een apparaat dat warmte uitwisselt met de warme vloeistof. Dit verwarmde water kan dan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verwarmen van je huis of het leveren van warm water voor bad en douche. Als er niet genoeg zonlicht is om de vloeistof voldoende op te warmen, kan een cv-ketel of ander verwarmingssysteem in je huis bijspringen om het water in de tank op de gewenste temperatuur te houden. Op die manier helpen thermische zonnepanelen om energie te besparen en het milieu te ontlasten.

Toepassing van thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen worden vaak gebruikt om water te verwarmen in huizen. Hier zijn een paar manieren waarop ze worden gebruikt:

 • Warm water: De zonnepanelen vangen zonlicht op en gebruiken het om water te verwarmen. Dit warme water kan dan in je huis worden gebruikt voor dingen zoals douchen, baden, of de afwas doen.
 • Douche en bad: Het warme water dat uit de zonnepanelen komt, is goed om te douchen of in bad te gaan. Dit is fijn omdat je geen elektriciteit of gas nodig hebt om het water op te warmen.
 • Besparen: Thermische zonnepanelen helpen geld te besparen, omdat je minder elektriciteit of gas hoeft te gebruiken om water te verwarmen. Dit is goed voor je portemonnee en het milieu omdat het schoner is.

Kort gezegd, thermische zonnepanelen zorgen ervoor dat je warm water hebt voor dingen zoals douchen en baden, en ze helpen je geld te besparen en het milieu te beschermen.

Het verschil tussen thermische panelen en fotovoltaïsche panelen

Thermische panelen zijn als zonneboilers. Ze gebruiken de warmte van de zon om water op te warmen. Dit warme water kun je gebruiken om te douchen, in bad te gaan of om je huis mee te verwarmen.

Fotovoltaïsche panelen, ook wel zonnepanelen genoemd, maken geen warm water. Ze zetten juist zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kun je gebruiken om je apparaten te laten werken, zoals lampen, tv’s en computers.

Dus, thermische panelen maken warm water, terwijl fotovoltaïsche panelen elektriciteit maken. Beide gebruiken de zon, maar voor verschillende doeleinden.

Zonnepanelen op dak

Welke soorten thermische zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten thermische zonnepanelen: vlakke plaat zonnepanelen, vacuümbuis zonnepanelen en luchtcollectoren. Ze werken allemaal op hun eigen manier om zonne-energie te gebruiken om water te verwarmen of lucht te maken om je huis mee te verwarmen. Hieronder lees je meer over deze verschillende soorten.

1. Vlakke plaat zonnepaneel

Stel je een platte doos voor die ongeveer 10 centimeter dik is. Dit is de vlakke plaatcollector. Binnenin deze doos bevindt zich een donkere plaat met buizen en een speciale vloeistof erachter. Bovenop de doos zit een glasplaat om alles af te sluiten.

Deze glasplaat is belangrijk omdat deze, samen met isolatiemateriaal, helpt om de warmte die wordt gemaakt vast te houden en te voorkomen dat deze naar buiten ontsnapt. Dus, als de zon schijnt, begint de donkere plaat in de doos warmte te verzamelen van de zonnestralen. Hierdoor worden de buizen en de vloeistof achterin de plaat verwarmd.

2. Vacuümbuis zonnepaneel

Een vacuümcollector is een apparaat dat warmte kan genereren, zelfs wanneer het buiten koud is. Het werkt met glazen buizen die een speciale dubbele wand hebben, waardoor ze niet veel last hebben van de temperatuur buiten. Binnenin deze buizen bevindt zich een koperen deel dat warmte kan opvangen. Dit koperen deel is verbonden met een gesloten buis, die we de “verwarmingsbuis” noemen. Aan de bovenkant van deze buis wordt de warmte verzameld en doorgegeven aan een vloeistof die er doorheen stroomt. Deze vloeistof verwarmt op zijn beurt water in een opslagtank, waardoor je warm water kunt krijgen, zelfs op koude dagen.

3. Luchtcollectoren

Luchtcollectoren zijn apparaten die warmte uit de lucht halen. Ze hebben panelen of buizen die de zonnestralen opvangen. Deze panelen worden warm en verwarmen de lucht eromheen. De warme lucht wordt dan in een ruimte geblazen, zoals een huis of kantoor, om die te verwarmen. Het is een milieuvriendelijke manier om warmte te krijgen zonder veel energie te gebruiken. Luchtcollectoren werken vooral goed op zonnige dagen, en ze kunnen helpen om energiekosten te verlagen en het milieu te beschermen door minder fossiele brandstoffen te gebruiken.

De beste keuze voor jouw situatie

De beste keuze tussen vlakke plaat zonnecollectoren, vacuümbuis zonnecollectoren en luchtcollectoren hangt af van waar je ze voor wilt gebruiken:

 • Vlakke plaat zonnecollectoren: Goed voor warm water in huis. Het werkt goed als je in een plek woont waar de zon vaak schijnt en je vooral warm water nodig hebt.
 • Vacuümbuis zonnecollectoren: Handig als je in een kouder gebied woont of als je warmte nodig hebt, zelfs op bewolkte dagen. Ze zijn goed voor zowel warm water als ruimteverwarming.
 • Luchtcollectoren: Nuttig als je grote ruimtes moet verwarmen, zoals een magazijn. Ze zijn het beste voor plekken met veel zonlicht.

Dus, kies op basis van je behoeften, waar je woont en hoeveel zonlicht je krijgt. Het kan helpen om met een expert te praten om de juiste keuze te maken.

Voordelen en nadelen thermische panelen

Wanneer je moet kiezen tussen thermische panelen of een ander type zonnepanelen, dan is het goed om van te voren even te kijken naar de verschillende voor- en nadelen.

Voordelen van thermische panelen:
Thermische panelen zijn goed om te helpen met warmte. Hier zijn enkele goede dingen aan ze:

 • Besparen op energiekosten: Thermische panelen gebruiken de zon om warmte te genereren, wat je kan helpen besparen op je energierekening.
 • Lange levensduur: Goed onderhouden thermische panelen kunnen tientallen jaren meegaan, wat een goede investering op lange termijn kan zijn.
 • Weinig onderhoud: Over het algemeen vereisen ze weinig onderhoud, wat de operationele kosten laag houdt.
 • Geschikt voor verschillende toepassingen: Ze kunnen worden gebruikt voor warm water, verwarming van gebouwen en zelfs zwembadverwarming.

Nadelen van thermische panelen:
Maar er zijn ook niet zo goede dingen aan thermische panelen:

 • Hoge initiële kosten: De aanschaf en installatie van thermische panelen kunnen duur zijn, hoewel er vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn.
 • Ruimtevereisten: Ze hebben vaak voldoende ruimte nodig op het dak of in de tuin, wat mogelijk niet geschikt is voor alle woningen.
 • Mogelijke vorstschade: Als het water in de panelen bevriest, kan dit schade veroorzaken, dus ze vereisen soms antivriesmiddelen of speciale systemen om dit te voorkomen.

Zonnepanelen bij boom

Thermische zonnepanelen prijs

Thermische zonnepanelen kosten ergens tussen de € 550,- en € 750,- voor één paneel van 2,5 vierkante meter. Dit is zonder btw en installatiekosten. Het kan variëren afhankelijk van het type zonnepaneel.

Het is eigenlijk niet zo handig om alleen losse thermische zonnepanelen te kopen. Het is slimmer om te kijken naar de kosten van een complete zonneboiler installatie. De prijs daarvan hangt vooral af van hoeveel water de zonneboiler kan opwarmen en hoeveel thermische zonnepanelen je nodig hebt. Voor een installatie met een zonneboiler van 100 liter en één paneel, kost het ergens tussen de € 2.000,- en € 2.700,-, inclusief installatie. Hiermee bespaar je ongeveer € 70,- per jaar. Als je dezelfde 100 liter zonneboiler wilt, maar met twee panelen, kost het ongeveer € 3.000,- euro. Hiermee bespaar je ongeveer € 90,- per jaar.

Voor een installatie met een zonneboiler van 200 liter en twee panelen, kost het tussen de € 3.400,- en € 3.900,-. Dit bespaart je ongeveer € 125,- per jaar. Als je een grotere zonneboiler van 300 liter wilt met drie panelen, kost het ongeveer € 5.000,-. Dit bespaart je ongeveer € 190,- per jaar.

Voor een duidelijker overzicht van deze prijzen en de kosten die je bespaart kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Kosten 2023

Inhoud ZonneboilerAantal PanelenGemiddelde Prijs (excl. btw, incl. plaatsing)Jaarlijkse Besparing
100 liter1 paneel€ 2.000,- tot € 2.700,-€ 70,-
100 liter2 panelen€ 3.000,-€ 90,-
200 liter2 panelen€ 3.400,- tot € 3.900,-€ 125,-
300 liter3 panelen€ 5.000,-€ 190,-

Optimaal rendement thermische zonnepanelen

Wanneer je het meeste uit je thermische zonnepanelen wil halen, dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de plaatsing, de zonneboiler, isolatie, onderhoud en dimensionering. Hieronder staan deze verschillende punten uitgebreid beschreven.

Plaatsing

Zorg ervoor dat de zonnepanelen op een helling van ongeveer 30 graden staan en gericht zijn naar het zuiden. Dit zorgt ervoor dat ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen vangen en meer warmte kunnen verzamelen voor betere prestaties.

Zonneboiler functie

Bedenk waarvoor je de zonneboiler wilt gebruiken. Wil je alleen warm water voor de badkamer, of wil je er je hele huis mee verwarmen? Hoe meer je eruit wilt halen, hoe beter het is.

Isolatie

Als je de zonneboiler wilt gebruiken om je huis te verwarmen, zorg er dan voor dat je huis goed geïsoleerd is. Op die manier gaat er geen warmte verloren en wordt alles efficiënter gebruikt.

Dimensionering

Zorg ervoor dat de grootte van de zonneboiler en het aantal panelen goed afgestemd zijn op je behoeften. Als ze te groot zijn, kost het meer en is het niet efficiënt.

Onderhoud van de zonnepanelen

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren door een professionele installateur. Dit zorgt ervoor dat je zonneboiler goed blijft werken en problemen voorkomen worden. Overweeg een onderhoudscontract voor extra gemoedsrust.

Wil je thermische zonnepanelen aanschaffen? Zo vind je zonnepanelen experts!

Zorg ervoor dat je bij het overwegen van thermische zonnepanelen rekening houdt met de kosten, die kunnen variëren afhankelijk van je behoeften. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen op de juiste manier te plaatsen, met de juiste hoek en richting om maximaal zonlicht te vangen. Het is slim om een expert te raadplegen bij de keuze en installatie van thermische zonnepanelen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je investering haalt en geld bespaart op de lange termijn. Door de onderstaande offerteformulier in te vullen kom je snel en makkelijk in contact met deze zonnepanelen experts.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over thermische zonnepanelen? Neem dan een kijkje hieronder. Hier vind je verschillende veelgestelde vragen


Er zijn grofweg twee soorten zonnecollectoren: vlakke-plaat collectoren en vacuümbuiscollectoren. Vlakke-plaat collectoren zien eruit als platte panelen en worden meestal gebruikt voor het verwarmen van water in thermische zonneboilers. Vacuümbuiscollectoren bestaan uit buizen met daarin een vloeistof of gas en zijn efficiënter in het verzamelen van zonnewarmte. Ze worden vaak gebruikt voor zowel warmwaterproductie als ruimteverwarming. Beide typen verzamelen zonne-energie, maar hebben verschillende toepassingen en efficiëntiegraden.
Thermische zonneboilers zijn systemen die zonne-energie gebruiken om warm water te maken. Ze bestaan uit zonnecollectoren die de warmte van de zon opvangen en doorgeven aan een vloeistof, meestal water of een antivriesoplossing. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen dat in een opslagtank wordt bewaard. Het opgewarmde water kan worden gebruikt voor douchen, verwarming of andere huishoudelijke toepassingen, waardoor energie wordt bespaard en de ecologische voetafdruk wordt verkleind.
Het aantal thermische zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je warmwaterbehoeften en de efficiëntie van de panelen. Voor een gemiddeld gezin zijn meestal 2 tot 4 zonnecollectoren voldoende om warm water te produceren. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel warm water je gebruikt en in welk klimaat je woont. Het kan nuttig zijn om een professional te raadplegen om de juiste maat zonneboiler voor jouw situatie te bepalen.