Interesse in meedraaiende zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen: mogelijkheden en prijzen 2023

Zonnepanelen veranderen steeds. Meedraaiende zonnepanelen zijn een goed voorbeeld hiervan. Gewone zonnepanelen blijven stil op je dak liggen, terwijl deze kunnen met de zon meedraaien. Dat maakt ze beter in het opwekken van energie. Ze werken efficiënter, maar ze zijn wel duurder. Zo kost een meedraaiende zonnepaneel al snel € 12.000,-.

Op deze pagina kom je meer te weten over meedraaiende zonnepanelen: De verschillende soorten, wat ze kosten en wat goed en minder goed aan ze is.

Belangrijke informatie: meedraaiende zonnepanelen

 • Meedraaiende zonnepanelen zijn gunstig omdat ze met de zon meedraaien, wat leidt tot meer energieopbrengst gedurende de dag, een langere levensduur door betere blootstelling aan zonlicht, en ze besparen ruimte.
 • Meedraaiende zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals de Smartflower, Sunseaker en Suncycle.
 • De Smartflower lijkt op een bloem en draait met de zon mee, wat resulteert in 40% meer energieopwekking, Sunseaker biedt precisie in de beweging met een hoger rendement in de vroege ochtend en late avond in de zomer
 • Suncycle maakt gebruik van zonlichtconcentratie met lenzen en spiegels, waardoor het efficiënter en goedkoper kan zijn, met een milieuvriendelijker productieproces.
 • Meedraaiende zonnepanelen variëren in prijs; bijvoorbeeld, de Smartflower kost rond de € 15.500,- en de Sunseaker ligt meestal tussen de € 12.000,- en € 14.000,-, wat hoger is dan de gemiddelde € 4.500,- voor 10 gewone panelen.
 • Meestal is geen vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen omdat ze weinig ruimte innemen en eenvoudig te installeren zijn.

De voordelen van meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen zijn handig omdat ze met de zon meebewegen. Dit heeft een paar voordelen:

 • Meer energieopbrengst: Doordat ze de zon volgen, kunnen ze gedurende de dag meer zonlicht opvangen. Dit betekent meer elektriciteit en dus potentieel meer besparingen.
 • Efficiëntie: Ze zijn efficiënter omdat ze de hele dag door optimaal zonlicht opvangen. Statische panelen blijven op één plek gericht en kunnen daardoor minder efficiënt zijn.
 • Langere levensduur: Omdat ze zich aanpassen aan de positie van de zon, kan dit helpen om de levensduur van de panelen te verlengen door gelijkmatige blootstelling aan zonlicht.
 • Ruimtebesparend: Omdat ze meer energie produceren, kan je met minder panelen hetzelfde opwekken als met een groter aantal statische panelen. Dit kan handig zijn als je beperkte ruimte hebt voor installatie.

Al met al kunnen meedraaiende zonnepanelen dus efficiënter zijn en mogelijk meer energie opwekken dan statische panelen, wat kan leiden tot grotere besparingen op de lange termijn.

De opbrengst van meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen kunnen meer elektriciteit maken dan gewone zonnepanelen. Ze bewegen mee met de zon gedurende de dag, waardoor ze meer zonlicht opvangen. Dat betekent dat ze meer energie kunnen maken dan zonnepanelen die op één plek blijven staan. Dus, met meedraaiende panelen kan je meer elektriciteit produceren, wat goed is voor het besparen van energie en geld.

De soorten meedraaiende zonnepanelen

Wanneer je meedraaiende zonnepanelen wil aanschaffen kun je kiezen uit verschillende soorten. Zo kun je gaan voor de smartflower, sunseaker if suncycle. Voor meer informatie over deze soorten, en wat het verschil hiertussen is, ben je hier op het juiste adres.

Smartflower

De Smartflower is een zonnesysteem dat eruitziet als een grote bloem met zonnepanelen als bloembladen. Deze panelen openen ‘s ochtends en draaien met de zon gedurende de dag. ‘s Avonds sluiten ze weer. Ze vangen meer zonlicht op dan gewone panelen omdat ze de zon volgen, waardoor ze 40% meer energie opwekken.Bij slecht weer sluiten ze automatisch om beschadigingen te voorkomen en ze hebben borsteltjes die ze zelf schoonmaken voor betere prestaties. De installatie van deze panelen vereist geen vergunning en is eenvoudig.

Sunseaker

De Sunseaker is simpeler dan de Smartflower. Het is een vierkant systeem met 4 zonnepanelen die met een precisie van 2 graden meedraaien met de zon, zowel horizontaal als verticaal.

Voordelen:

 • Levert vooral in de vroege ochtend en late avond meer energie in de zomer.
 • Heeft een betere hoek ten opzichte van de zon in de winter, waardoor het rendement 75% hoger ligt dan vaste panelen.
 • Over het algemeen 65% efficiënter dan gewone panelen.

Suncycle

Suncycle gebruikt zonlichtconcentratie met lenzen en spiegels om efficiënter te zijn. Deze panelen gebruiken minder halfgeleidermateriaal, waardoor het goedkoper kan zijn. Ook is het productieproces energiezuinig en gebruikt het proces minder milieubelastende stoffen.

Zonnepanelen met zon

Meedraaiend zonnepaneel prijs

Er zijn verschillende prijzen voor zonnepanelen die kunnen bewegen. Bijvoorbeeld, de Smartflower kost ongeveer €15.500,-. De Sunseaker is meestal tussen de € 12.000,- en € 14.000,-. Deze zijn duurder dan gewone zonnepanelen. Die kosten ongeveer € 4.500,- voor 10 panelen.

De hogere prijs van bewegende zonnepanelen komt omdat ze meer geavanceerde technologie hebben. Ze kunnen zichzelf draaien om meer zonlicht te vangen en zo meer energie te maken. Gewone zonnepanelen blijven op één plek en zijn afhankelijk van de zon en het dak voor energie.

Kostenoverzicht 2023

Soort paneelGemiddelde prijs*
Smartflower€15.500,-
Sunseaker€12.000,- tot €14.000,-
Standaard paneel (10 panelen)€4.500,-

Heb je een vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen?

Meestal heb je geen vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen. Deze systemen zijn vaak zo ontworpen dat ze niet veel ruimte innemen en eenvoudig te installeren zijn. Voor de meeste installaties hoef je dus geen toestemming te vragen aan de gemeente. Maar het kan slim zijn om toch even te checken, want regels kunnen verschillen per locatie. Het mooie is dat je vaak zonder gedoe deze panelen op je dak kan zetten en gebruiken om energie op te wekken!

Wil je meedraaiende zonnepanelen aanschaffen? Neem contact op met zonnepanelen-experts!

Meedraaiende zonnepanelen vangen meer zonlicht dan gewone zonnepanelen. Daarom maken ze meer energie. Maar ze kosten ook meer geld. Wil je weten wat een zonnepanelen-installateur bij jou in de buurt voor jou kan doen?

Vraag gratis een offerteaanvraag aan!

Je krijgt snel verschillende offertes als je een aanvraag doet. Vergelijk de prijzen van verschillende vakmensen en vind iemand met goede prijzen. Je kunt tot wel 40% besparen. Het aanvragen is gratis en je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over zonnepanelen die met de zon mee draaien

Voor een beetje meer informatie over verticale zonnepanelen op de gevel vind je hier twee veelgestelde vragen met daarbij het antwoord.


Meedraaiende zonnepanelen hebben enkele nadelen. Ze zijn vaak duurder vanwege hun complexere ontwerp en installatie. Ook kunnen bewegende delen gevoeliger zijn voor slijtage, wat onderhoudskosten kan veroorzaken. Daarnaast hebben ze soms meer ruimte nodig vanwege hun beweging, waardoor ze minder geschikt kunnen zijn voor kleine oppervlakken.
Ja, zonnepanelen die meedraaien met de zon zijn over het algemeen veilig. Ze zijn ontworpen met veiligheid in gedachten en voldoen aan strenge normen. Toch is regelmatig onderhoud belangrijk om hun goede werking te garanderen. Zoals bij alle elektrische systemen is het verstandig om voorzichtig te zijn en de instructies van de fabrikant te volgen om veiligheid te waarborgen.

In België zijn er verschillende goede meedraaiende zonnepanelen beschikbaar. Merken zoals Smartflower, Sunseaker en andere systemen met zonvolgsystemen worden vaak aanbevolen. Het beste systeem hangt af van specifieke behoeften, budget en installatievereisten. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij lokale installateurs voor het meest geschikte systeem.
Zonnepanelen op draaiende voet zijn panelen die op een soort ‘voet’ of steun zijn gemonteerd, waardoor ze kunnen draaien en bewegen om de zon te volgen gedurende de dag. Deze panelen passen zich aan de positie van de zon aan voor betere energieopbrengst. Door te draaien kunnen ze meer zonlicht opvangen en dus meer elektriciteit produceren.